Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Blogs Tests Reviews Advies Vragen Menu

Achteruitrijden

Soms is de enige weg een weg terug. Afkoppelen op een helling moet je nooit doen, dus zal je toch achteruit moeten rijden. En dat kan je jezelf leren!

Achteruitrijden met de caravan vinden veel mensen lastig. Wat het moeilijk maakt is dat de caravan geen eigen stuur heeft maar door de auto ergens heen gedirigeerd moet worden. Daarbij moet je als bestuurder vaak net even anders denken en sturen dan je gewend bent.

Deze 'doe-het-zelf cursus' helpt de basisprincipes bij het recht achteruit rijden onder de knie te krijgen. Ga naar een groot parkeerterrein en voer onderstaande oefeningen uit. Neem er rustig de tijd voor en houd je aan drie belangrijke regels:


Langzaam rijden

Om achteruit te rijden moet je heel langzaam kunnen rijden. En dan bedoel ik ook echt heel langzaam. Op een verharde vlakke weg geef je geen gas en laat je de koppeling zover opkomen totdat het toerental van de motor iets zakt. De koppeling begint dan aan te grijpen. Houd je het koppelingspedaal in deze stand vast, dan zal de auto heel langzaam gaan bewegen. Door nu de koppeling voorzichtig iets meer op te laten komen kan je je snelheid verhogen. Door het pedaal iets verder in te trappen verlaag je de snelheid. Met de koppeling kan je dus zonder gas te geven je snelheid variëren.

Doodlopende weg ingeslagen? Geen paniek, als je weet wat je moet doen

Oefen dit eerst met de solo auto en als het lukt zal je merken dat dit ook kan met de aangekoppelde caravan. Door gebruik te maken van deze techniek is de slijtage van de koppelingsplaten minimaal en heb je bij het achteruit rijden voldoende tijd om te kijken en eventuele stuurcorrecties uit te voeren. Slechts als de weerstand erg groot wordt bijvoorbeeld op een hele zachte ondergrond of een helling zal je iets gas moeten bijgeven.

Met een automaat is het gemakkelijker en regel je de snelheid door de rem te doceren.

Weinig sturen

Stel je bent een straat ingereden en je wil achteruit. Bij het vooruitrijden heb je dan vast niet constant aan het stuur zitten draaien. Waarom zou je dat dan wel doen als het achteruit gaat?Vaak kan je zelfs zonder te sturen al een stukje achteruitrijden. Zou je wel gaan sturen en gaat de caravan scharen dan wordt het lastig. Stuur dus alleen wel overwogen en kijk wat de caravan doet en waar die heen gaat.

Waar gaat de caravan heen?

Hoe eerder je ziet welke kant de caravan uit gaat hoe gemakkelijker je dit kan corrigeren. Zou je over je schouder kijken dan kan je niet goed zien waar de caravan heen gaat. Je kijkt immers tegen de voorkant van de caravan aan, en je kan niet recht langs de caravan kijken in welke richting die gaat.

Wil je recht achteruit rijden dan moet de auto exact recht voor de caravan staan zodat de caravan recht achteruit geduwd wordt. Om dit goed te kunnen zien moet je caravanspiegels gebruiken. Deze stel je zodanig in dat je in beide spiegels echt langs de caravan kan kijken waarbij het zicht op de caravan in de spiegels zowel links als rechts zoveel mogelijk gelijk is.

In de caravanspiegels moet je als de combinatie recht staat links en rechts langs de caravan kunnen kijken met een gelijk beeld

Oefenen

Zet de combinatie recht neer en ga dan, als de spiegels goed zijn ingesteld, heel langzaam en zonder te sturen (en gas te geven!) achteruitrijden. Kijk dan waar de caravan heen geduwd wordt door de auto. Kijk afwisselend in de linker en rechter caravanspiegel en bespeur elke verandering in het beeld. Zoek daarvoor een referentiepunt op de caravan zijwand, bijvoorbeeld de oranje breedtelichtjes, de wielkasten, of de tentrail achteraan. Je zal merken dat op een gegeven moment het beeld in de caravanspiegels (iets) veranderd. Je ziet dan bijvoorbeeld meer van de strips op de zijwand of je ziet het oranje breedtelichtje niet meer, of juist beter.

Links de begin positie en rechts is een afbeelding nadat je twee meter hebt gereden. Zie je de verandering?


Als je goed kijkt dan zie je in de tweede afbeelding iets minder van de zijwand van de caravan. Je ziet de wielkast (spatbord) en het oranje lampje niet meer. In de rechter caravanspiegel veranderd ook wat, ook al is het verschil heel erg klein!


Je ziet in de rechter caravanspiegel (iets) meer van de caravanwand in beeld komen. Dit betekent dat de caravan naar rechts wil en je dit moet gaan corrigeren. We willen namelijk, om recht achteruit te rijden, de auto recht voor de caravan houden.

Nu kunnen we hiervoor een trucje gebruiken. Zie je in de rechter caravanspiegel meer caravan(zijwand) in beeld komen dan stuur dan ook iets naar rechts.Ook nu geldt: niet te veel sturen, een kwart slag is voor een kleine correctie misschien al genoeg. Rijd heel langzaam verder en verander je stuurstand niet en blijf goed in de spiegels kijken of door de stuuractie het beeld in die spiegels veranderd.


Is het zicht weer zoals in de uitgangspositie dan zet je het stuur weer in de middenstand. De auto staat nu weer in een rechte lijn met de caravan waardoor je weer rechtuit rijdt. Vervolgens begint het proces opnieuw: afwisselend in de caravanspiegels controleren of de auto recht voor de caravan blijft.Kijk afwisselend in de rechter en linker caravan spiegel of er verandering optreedt.

Stuur naar die kant waar je meer caravan ziet verschijnenRechts zie je geen caravan zijwand meer in beeld maar je ziet wel meer caravan in de linker spiegel komen. Stuur daarom naar ......Blijf in de caravanspiegel kijken of er iets veranderd. In de rechterspiegel zie je de caravan weer verschijnen. Dan staat de caravan weer in een rechte lijn met de auto.


Je bent weer in de uitgangssituatie, draai dan het stuur weer in de middenpositie.
Nu zie je links de caravanwand verdwijnen en komt die juist rechts meer in beeld. Stuur dan iets naar ......Controleer in de rechter spiegel tot de auto weer recht voor de caravan is gekomen. Hoe sneller je een kleine reactie van de caravan kan waarnemen hoe minder je hoeft te sturen en hoe rechter je achteruit rijdt. Tevens zie je in dit voorbeeld de noodzaak van goede caravanspiegels! Door het achteruitrijden rustig te oefenen zal je merken dat het helemaal niet zo moeilijk is. Kom je dan onverwacht voor een gesloten hek te staan, kan je gewoon (recht)achteruit rijden.Reacties:

Frans schreef op 08 May 2019 om 16:32

De inleiding van dit blog is eigenlijk alleszeggend: je kan het zelf leren. Niet met een schriftelijke cursus, maar door je caravan aan te koppelen en te oefenen. Gewoon tijd voor nemen!
Je hooguit laten gidsen om verkeer of obstakels op te merken, niet om jou te vertellen hoe je moet sturen.

Het gevoel achteruit te kunnen rijden, bij iedere situatie die onvoorzien optreedt, geeft een gerust gevoel. Ik ga nog steeds af en toe met de caravan een stukje rijden en oefenen…. voor de lol Ik kan het van harte aanbevelen.


Kees schreef op 12 May 2019 om 10:13

Inderdaad prima zelf aan te leren op deze manier. Wellicht nog een handig ‘truukje’ - hou je stuur aan de onderkant vast en beweeg je hand in de richting waar de achterkant van de caravan heen moet. Ik heb intussen geen moeite meer met achteruitrijden maar in stressvolle verkeerssituaties waar je weinig tijd hebt om na te denken vind ik het soms nog steeds een handig hulpmiddeltje...


Reageer op dit Blog

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken (met een B-rijbewijs).

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

Schrijf een beoordeling

Help anderen bij hun keuze van een trekauto. Schrijf een beoordeling van jouw auto als caravantrekker.

Uitgebreid trekadvies

Van elke combinatie is een uniek bijna 30 pagina's tellend rapport te downloaden met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan. Tevens staan daar tips in voor een veilige en comfortabele reis.

Bandenspanning

Hoe hoog moet de bandenspanning van mijn caravan zijn? Bekijk het in de Bandenspanningscalculator.


Andere Blogs

Politie controle

Regelmatig controleert de Politie caravans, campers en aanhangwagens. Waar wordt bij zo'n controle op gelet?

In welke versnelling?

Wanneer heb je voldoende trekkracht en wanneer moet je schakelen als je met een caravan gaat rijden?

Caravan asrubbers vervangen?

Is de as van je caravan onderhoudsvrij of moet je daar toch af en toe naar (laten) kijken? We gaan op onderzoek uit.

Kogeldruk

Welke kogeldruk moet je hebben en hoe zit dit wettelijk?

In de bergen naar beneden

Naar beneden rijden lijkt eenvoudig. Toch kan dat een 'verhitte' bezigheid zijn!

Blog's zoeken

 

© 2004-2019 Caravantrekker