Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Blogs Tests Reviews Advies Vragen Menu

Stekkers, aansluitschema's en verlichting

Jeager stekkerStekkers

In Nederland kom je nog 4 verschillende soorten stekkers tegen voor de verbinding tussen auto en caravan:

jeager conta stekkerNieuwe auto's en caravans zijn bijna allemaal uitgerust met de 13-polige Jeager stekker. Deze aansluiting is het meest gebruikt en wordt de 'standaard'.

Jaeger

De Jaeger stekker is een 13-polige stekker die niet uitwisselbaar is met de andere stekkers. Toch is deze van oorsprong Duiste stekker de nieuwe 'standaard' stekker aan het worden voor auto's en caravans (DIN norm). Bij het aansluiten draai je het omhulsel van de stekker een kwart slag (bajonetsluiting) waardoor de stekker stevig vast zit.

nr code functie kleur
1 L richting links geel
2 54G mistlamp blauw
3 31 massa (voor contact 1 t/m 8) wit
4 R richting rechts groen
5 58R verlichting rechts bruin
6 54 remlichten rood
7 58L verlichting links zwart
8   achteruitrijlampen grijs
9   permanente stroomdraad (tbv binnenverlichting of accu) bruin/blauw
10   plus geschakeld via contactslot (tbv koelkast) bruin/rood
11   massa voor 10 wit/rood
12   vrij  
13   massa voor 9 wit/zwart

13-polige jeager13-polige jeager

Multicon (WeST en Feder)

Deze zijn onderling niet uitwisselbaar. Wel is het mogelijk een 7-polige stekker (bij de Multicon alleen van plastic en niet van metaal!) in een Multicon (Feder) of Multicon WeST stopcontact op de auto aan te sluiten. Zo kan je bijvoorbeeld een fietsendrager met 7-polige stekker nog gebruiken.

De Multicon WeST en Multicon (Feder) stekker hebben 13 polen waardoor de veelal verplichte mistlamp aangesloten kan worden. Tevens is er nu ook een aansluiting vrij voor de accu, koelkast en de (soms verplichte) achteruitrijlampen. 

Het verschil tussen de Multicon (Feder) en deMulticon WeST is dat op de WeST stekker de platte contacten aan de rand vervangen zijn door ronde pinnen op dezelfde plaats. Het Feder type is een oud type dat eigenlijk niet meer toegepast wordt.


Multicon WeST


Multicon (Feder)

nr code functie kleur
1 L richting links geel
2 54G mistlamp blauw
3 31 massa (voor contact 1 t/m 8) wit
4 R richting rechts groen
5 58R verlichting rechts bruin
6 54 remlichten rood
7 58L verlichting links zwart
8   achteruitrijlampen grijs
9   permanente stroomdraad (tbv binnenverlichting of accu) bruin/blauw
10   plus geschakeld via contactslot (tbv koelkast) bruin/rood
11   massa voor 10 wit/rood
12   vrij  
13   massa voor 9 wit/zwart

7-polige stekker

De7-polige stekker bevat alleen de belangrijkste functies voor de verkeersverlichting van caravans van voor 2013. Op nieuwere caravans voldoet deze aansluiting niet meer aan de wettelijke eisen (werkend mistlicht en achteruitrijlamp).

nr code functie kleur
1 L richtingaanwijzer links geel
2 54G permanente stroomdraad
of mist achterlicht*
blauw
3 31 massa wit
4 R richtingaanwijzer rechts groen
5 58R verlichting rechts + nummerplaat bruin
6 54 remlichten rood
7 58L verlichting links zwart

* Bij oudere auto's of caravans is de 2/54G vaak aangesloten als permanente stroomdraad. Bij een nieuwe aanhanger (of fietsdrager) zal dan de mistlamp permanent branden.

7-polig conta stekker7-polige stekker

Kleur en dikte van de draad

Niet elke fabrikant gebruikt exact dezelfe kleuren. Ook zijn er fabrikanten die zich niet voor 100% aan boven vermelde schama's houden. Raadpleeg daarvoor de handleiding van de betreffende caravan.

Om een goede werking van de koelkast en het opladen van de accu te garanderen is een voldoende dikte van de draad van belang. Voor gewone verlichting (nrs: 1-2-4-5-6-7-8) is een draaddikte van 1,5 mm2 voldoende. Voor de massa en de permanente stroomdraden (nrs: 3-9-10-11-13) is de draaddikte 2,5 mm2. In de auto zelf (en de caravan) is 4 mm2 aanbevolen.

Overigens zal een accu in de caravan nauwelijks bijladen tijdens het rijden tenzij de caravan voorzien is van een zogenaamde booster.

Nieuwe auto's en caravans

Bij moderne auto's is het belangrijk dat de boordcomputer bij montage juist wordt ingesteld. Zodra de caravanstekker ingeplugt wordt moet de boordcomputer weten dat een aanhanger getrokken wordt en worden bijvoorbeeld de achteruitrij sensoren uitgeshakeld, trailer esp ingeschakeld en/of de automistlamp uitgezet.

Het gebeurt nog wel eens dat als de caravan is uitgerust met LED-verlichting de elektronica in de auto van slag raakt. Dit omdat LED-lampen zo weinig stroom verbruiken dat de auto dit niet kan dedecteren. Dit is op te lossen door speciale led verlichting adapter of door zelf een extra weerstand in de bedrading op te nemen.

Tip

Om te voorkomen dat de kabel over de grond sleept kan je de kabel over de trekhaak leggen. Bijna altijd is er dan voldoende ruimte om bochten te kunnen maken en de kabel zal niet de grond raken.


Op deze foto is een verloopstekker gebruikt van Jeager naar Muticon West.

Een mistachterlicht is verplicht op caravans van na 31 december 1997

Sinds 1 januari 2005 is op caravans een mistachterlicht verplicht op caravans boven 750 kg (toegestane massa) die na 31 december 1997 in gebruik zijn genomen. Dit mistachterlicht moet vanuit de auto te bedienen zijn en mag* alleen branden als het zicht minder is dan 50 meter. Alle caravans (en aanhangers) onder de 750 kg (toegestane massa), die dus geen eigen kenteken hebben, moeten ongeacht het bouwjaar dus een mistachterlicht hebben.

Vaak zit er een schakeling in de auto die er voor zorgt dat de mistlamp van de auto niet brandt als de caravan is aangekoppeld. Je hebt dan geen last van rode reflexie tegen de caravanwand aan, maar verplicht is een dergelijke schakeling niet.

* In België is de wetgeving betreffende het gebruik net even anders: "wanneer het voertuig voorzien is van achtermistlichten, moeten deze lichten gebruikt worden bij mist of sneeuwval die de zichtbaarheid verminderen tot minder dan 100 m alsook bij felle regen." Vandaar dat onze zuiderburen veelal hun (twee) mistlampen ontsteken wanneer het regent. Niet alleen irritant, maar ze leiden ook af van de werkelijk belangrijke verlichting: de remverlichting.

Achteruitrijlichten

Caravans die na 31 december 2012 op kenteken zijn gezet moeten teninste één achteruitrijlamp hebben. Dit betekent dat vanaf die datum (nieuwe) auto's en/of caravans alleen nog maar met 13-polige stekkers uitgerust kunnen zijn.

Wettelijke eisen

In de meeste gevallen voldoet een caravan van meer dan 750 kg wel aan de eisen als alle verlichting van de caravan ook daadwerkelijk werkt. Een derde remlicht is niet verplicht, maar wél uiterst zinvol. Caravans van na 31 december 1997 (globaal met een kenteken na WT-01-BB) moeten dus een werkend mistachterlicht hebben.

Voor caravans onder de 750 kg is het wat ingewikkelder, omdat daar een aantal aanvullende eisen aan gesteld zijn. Een werkend mistachterlicht is verplicht (tenzij de auto geen mistachterlicht heeft). Markeringslichten aan de zijkant zijn verplicht op caravans langer dan 6.00m en als de caravan breder is dan 2.10m dan zijn 2 markeringslichten aan de voor- en achterzijde verplicht. Bovendien, bij een aanhanger breder dan 1.60m, dienen er witte stadslichten op te zitten max. 15cm voor het breedste punt en voor de as. Dit geldt met name voor aanhangers, vanwege hun 'uitgebouwde wielkasten'. Even goed opletten dus als je een caravan/aanhanger van onder de 750 kg trekt omdat deze verlichting lang niet altijd standaard daarop zit.

De wettelijke eisen die aan verlichting gesteld zijn staan beschreven op http://wetten.overheid.nl (zoek onder wet- en regelgeving naar artikel 5.12.51 - 5.12.65 en voor caravans onder de 750 kg artikel 5.13.51 - 5.13.65. Zie over de bediening ervan vanuit de auto 5.18.37a).

Wanneer past het?

Overzichtstabel comptabiliteit stekkers auto en caravan

Auto

Caravan

Past het?

7-polige stekker 7-polige stekker ja
Jaeger nee, wel met verloop*
Multicon (Feder) ja*
Multicon WeST ja*
Jaeger 7-polige stekker nee, wel met verloop
Jaeger ja
Multicon (Feder) nee, wel met verloop
Multicon WeST nee, wel met verloop
Multicon (Feder) 7-polige stekker ja, mits de stekker niet van metaal is
Jaeger nee, wel met verloop
Multicon (Feder) ja
Multicon WeST nee, wel met verloop
Multicon  WeST 7-polige stekker ja, mits de stekker niet van metaal is
Jaeger nee, wel met verloop
Multicon (Feder) ja **
Multicon WeST ja

* Past in de meeste gevallen, maar als de auto een constante stroomdraad heeft, let dan op dat niet het mistlicht permanent brandt. De koelkast en permanente stroom in de caravan werken niet. Op caravans na 31 december 2012 moet een achteruirijlamp werken en dat lukt niet met een 7-polige aansluiting!
** Past maar is niet aan te raden (gebruik een verloop).

Meer informatie

Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken (met een B-rijbewijs).

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Uitgebreid trekadvies

Van elke combinatie is een uniek bijna 30 pagina's tellend rapport te downloaden met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan. Tevens staan daar tips in voor een veilige en comfortabele reis.

Slingeren

Waarom gaat een caravan slingeren? Dat is bijna altijd een combinatie van meerdere oorzaken. Bekijk hier alle aspecten die van invloed zijn bij het slingeren van een auto met caravan.

Schrijf een beoordeling

Help mede caravanners bij de keuze van een trekauto. Schrijf een beoordeling van je eigen auto als caravantrekker.


 

Veel gelezen

Rijbewijs B of BE

Maximaal trekgewicht

Maximum snelheid en verkeersregels in Europa

Fietsen mee

Belading en kogeldruk

 

 

© 2004-2019 Caravantrekker