Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Koopgids Reviews Vragen Advies

Welke caravan kan ik trekken?

Er zijn drie aspecten van belang als je met een caravan gaat rijden:

  1. Het gewicht
  2. De wettelijke eisen
  3. De trekkracht van de motor

Gewicht

Om comfortabel en veilig te kunnen rijden is de gewichtsverhouding tussen de auto en caravan belangrijk. De beladen caravan moet niet zwaarder zijn dan de lege trekauto. Immers, hoe zwaarder de auto is ten opzichte van de caravan hoe beter en hoe gemakkelijker de auto de caravan 'de baas' blijft als de caravan zou gaan slingeren.

 

Gewichtsverhouding tussen auto en caravan

De gewichtsverhouding drukken we uit in een percentage welke is gebaseerd op de verhouding tussen de beladen auto en beladen caravan.
Hoe lager dit percentage, hoe beter het is.


   

Is de caravan zwaar ten opzichte van de auto dan neemt de stabiliteit af, en neemt de kans toe dat de auto in geval van een slingering onvoldoende overwicht heeft om de caravan in toom te houden.

Wat is nu een veilig maximum?

Een veilig en absoluut maximum trekgewicht of verhoudingspercentage is moeilijk aan te gevenen hangt ook veel af van de belading en kogeldruk van de caravan en de gereden snelheid, maar als richtlijn hanteren wij een eenvoudige stelregel:

De beladen caravan moet niet zwaarder zijn dan het leeggewicht van de trekauto.

Beginnende caravanners raden wij aan een caravan of auto te kiezen waarbij de gewichtsverhouding gunstiger, dus lager is dan zo'n 75%. Met deze richtlijn sluiten we aan bij de normen die algemeen gangbaar zijn zoals de Engelse 'towing code' en de Duitse 'Tempo 100' norm.

Werkelijke gewicht!

Van belang is om het werkelijk gewicht in beladen toestand van je caravan te kennen. Niet alleen weegt een caravan vaak meer dan in de folder staat, ook alle accessoires tellen mee. Een mover met accu en een airco bijvoorbeeld wegen bij elkaar al snel 100 kg extra.

Bij een zwarebtrekauto is de kans op een ongeluk kleiner

Wettelijke eisen

Wettelijke eisen hebben betrekking op wat de auto mag trekken en waar jij als bestuurder mee mag rijden.

Auto

De auto mag wettelijk niet meer trekken dan het maximaal (geremde) trekgewicht dat op het kentekenbewijs staat (en online is op te vragen bij de RDW). Het maximaal toegestaan gewicht van de caravan is daarbij niet van belang. Lees de exacte regelgeving.

kenteken

 

Bestuurder

Heb je een BE-rijbewijs dan zijn er geen beperkingen. Heb je alleen een B-rijbewijs dan mag het maximaal toegestaan beladen gewicht van de auto plus dat van de caravan bij elkaar niet meer zijn dan 3500 kg (tenzij de caravan niet meer dan 750 kg mag wegen).

Kijk voor de exacte gegevens even goed naar de regelgeving rond het B-rijbewijs om na te gaan wat het maximaal gewicht is van de caravan waarmee je nog mag rijden.

Trekkracht van de motor

Moderne auto's hebben tegenwoordig allemaal voldoende trekkracht om een caravan te kunnen trekken, maar afhankelijk van je reisplannen is het natuurlijk prettig als het rijden met caravan ook comfortabel en gemakkelijk gaat, zeker in de bergen.

In geval van een 'zwakkere' trekauto (weinig pk's) is het slim om een bijpassende caravan te kiezen. Het gewicht heeft vooral invloed in de bergen. Op de vlakke weg is de luchtweerstand veel meer bepalend voor de prestaties. In plaats van kiezen voor een lichtere caravan kan je dan beter een caravan met een lagere luchtweerstand (getroomlijnd, smal en laag) kiezen.

Bedenk bovendien dat 100 kg meer of minder nauwelijk invloed heeft op de motorische prestaties op de vlakke weg en dat het daarvoor ook niet uit maakt of die in de auto of in de caravan geladen is.

Advies en berekeningen

De berekeningen op deze site houden met alle hierboven genoemde aspecten rekening en geven je een onafhankelijk advies. Helaas geven dealers van zowel auto's als caravans dat lang niet altijd en is ook het advies van mede caravanners vaak erg gekleurd.

Dus voordat een je een caravan koopt:
Eerst een berekening.......dan een handtekening!

Heb je geen ervaring in het rijden met een caravan is het verstandig de informatie op deze website goed te bestuderen en eventueel een persoonlijk advies op te vragen. Vragen kan je ook hier stellen. Je bent dan veiliger en meer ontspannen op stap en beleeft meer plezier aan het reizen met een caravan! ?>

Trekkracht berekening

De originele Caravantrekker trekkrachtberekeningen geven exact aan wat je auto goed en veilig kan trekken.

Selecteer eerst je auto. Daarna kan je een caravan selecteren en krijg je gratis advies over je combinatie en een overzicht van de prestaties op de vlakke weg en in de bergen.

De reis een last?
Geef jezelf en je partner meer zelfvertrouwen en reisplezier. Volg een caravancursus Op Maat.
Al v.a. € 169,-

Missende auto?
Staat je auto of caravan niet in de lijst? Klik en stuur een email en we zullen (proberen) hem toe te voegen.


Veel gelezen:
Rijbewijs B of BE
Maximaal trekgewicht
Caravanbanden en bandenspanning
Slingeren
Fietsen mee

 

© 2004-2017 Over Caravantrekker Sitemap Mobiel Trainingen & cursussen