Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Koopgids Reviews Tests Vragen

Welke caravan kan ik trekken?

Er zijn drie aspecten van belang bij de keuze van een auto of caravan:

  1. Het gewicht
  2. De wettelijke eisen
  3. De trekkracht van de motor

Gewicht

Om comfortabel en veilig te rijden is de gewichtsverhouding tussen de auto en caravan belangrijk. We gaan daarbij uit van de beladen caravan en de beladen auto met alle personen en bagage.

Gewichtsverhouding tussen auto en caravan

De gewichtsverhouding drukken we uit in een percentage. Hoe lager dit percentage, hoe beter. Immers, hoe zwaarder de auto is ten opzichte van de caravan, hoe gemakkelijker de auto de caravan 'de baas' blijft als de caravan zou gaan slingeren.


   

Is de caravan zwaar ten opzichte van de auto dan heeft de caravan meer invloed op de koers van de auto. In geval van een onverwachte stuurbeweging of windvlaag heeft de auto dan minder overwicht om de caravan in toom te houden.

Wat is nu een veilig maximum?

Een veilig en absoluut maximum trekgewicht of verhoudingspercentage is moeilijk aan te geven. Dit hangt ook veel af van het gebruik, zoals de verdeling van de belading, de kogeldruk van de caravan en de snelheid waarmee je wilt rijden. Als richtlijn hanteren wij een eenvoudige stelregel:

De beladen caravan moet niet zwaarder zijn dan het leeggewicht van de trekauto.

Beginnende caravanners raden wij aan een caravan of auto te kiezen waarbij de gewichtsverhouding nog iets gunstiger is, en lager is dan zo'n 75%. Met deze richtlijn sluiten we aan bij de normen die algemeen gangbaar zijn zoals de Engelse 'towing code' en de Duitse 'Tempo 100' norm. Bovendien rijdt een lichte caravan (of een zwaardere trekauto) gewoon lekkerder!

Werkelijke gewicht!

Van belang is om het werkelijk gewicht in beladen toestand van je caravan (en auto) te kennen. Niet alleen weegt een caravan vaak meer dan in de folder staat, ook alle accessoires tellen mee. Een mover met accu en een airco bijvoorbeeld wegen bij elkaar al snel 100 kg extra.

Bij een zware trekauto is de kans op een ongeluk kleiner

Wettelijke eisen

Wettelijke eisen hebben betrekking op wat de auto mag trekken en waar jij als bestuurder mee mag rijden.

Auto

De auto mag wettelijk niet meer trekken dan het maximaal (geremde) trekgewicht dat op het kentekenbewijs staat. Het maximaal toegestaan gewicht van de caravan is daarbij niet van belang. Lees de exacte regelgeving.

kenteken

 

Bestuurder

Heb je een BE-rijbewijs dan zijn er geen beperkingen. Heb je alleen een B-rijbewijs dan mag het maximaal toegestaan beladen gewicht van de auto plus dat van de caravan bij elkaar niet meer zijn dan 3500 kg (tenzij de caravan niet meer dan 750 kg mag wegen).

Regelgeving rond het B-rijbewijs

Check aan de hand van het kenteken van je auto (en indien bekend je caravan) wat je wettelijk mag trekken met een B- of BE-rijbewijs.

Auto: Caravan:

 

Trekkracht van de motor

Moderne auto's hebben tegenwoordig allemaal voldoende trekkracht om een caravan te kunnen trekken. Afhankelijk van je reisplannen is het natuurlijk wel prettig als je ook comfortabel kunt rijden en in de bergen voldoende trekkracht hebt.

In geval van een zwak gemotoriseerde trekauto is het slim om een bijpassende caravan te kiezen. Het gewicht heeft vooral invloed in de bergen. Op de vlakke weg is de luchtweerstand veel meer bepalend voor de prestaties. In plaats van kiezen voor een lichtere caravan kan je dan beter een caravan met een lagere luchtweerstand (getroomlijnd, smal en laag) kiezen.

Bedenk bovendien dat 100 kg meer of minder nauwelijk invloed heeft op de motorische prestaties op de vlakke weg en dat het daarvoor ook niet uit maakt of die in de auto of in de caravan geladen is.

Advies en berekeningen

De berekeningen op deze site houden met alle hierboven genoemde aspecten rekening en geven je een onafhankelijk advies. Helaas geven dealers van zowel auto's als caravans dat lang niet altijd en is ook het advies van mede caravanners vaak erg gekleurd.

5 sterren niet nodig!

Prestaties van de motor zijn als ze voldoende zijn voor jouw gebruik eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Harder rijden dan 90 km/u mag bijna nergens en is ook niet verstandig. Lees de toelichting bij de berekeningen voor een beter begrip.

Heb je geen ervaring in het rijden met een caravan is het verstandig de informatie op deze website goed te bestuderen en eventueel een persoonlijk advies op te vragen. Vragen kan je ook hier stellen. Je bent dan veiliger en meer ontspannen op stap en beleeft meer plezier aan het reizen met een caravan!

Maar voordat een je een caravan koopt:
Eerst een berekening.......dan een handtekening!

Trekkracht berekening

De originele Caravantrekker trekkrachtberekeningen geven exact aan wat je auto goed en veilig kan trekken.

Selecteer eerst je auto. Daarna kan je een caravan selecteren en krijg je gratis advies over je combinatie en een overzicht van de prestaties op de vlakke weg en in de bergen.

Test Hybride trekauto

De Toyota RAV4 Hybrid hebben we als caravantrekker in de praktijk getest.

Nieuw Kentekencheck

Vul je kenteken in en we geven het oordeel over:

Interview Caravantrekker

De website love2camp.nl heeft Menno geïnterviewd over het ontstaan van Caravantrekker en zijn visie.


Veel gelezen:
Rijbewijs B of BE
Maximaal trekgewicht
Caravanbanden en bandenspanning
Slingeren
Fietsen mee

 

© 2004-2018 Over Caravantrekker Sitemap Advies Trainingen & cursussen