Caravantrekker.nl

Slingeren Bekijken Begrijpen Berekenen

Slingeren bekijken

De praktijk

De caravan haalt een vrachtwagen in en door de zuiging bij het passeren wordt de caravan in een pendelbeweging gebracht. Die houdt niet direct op maar zet zich door in slingeren.

De bestuurder tikt wel heel even de rem aan maar de snelheid neemt nauwelijks af, hij blijft immers ook de tweede vrachtwagen nog inhalen. Net voor het echt mis gaat is te zien dat door het slingeren van de caravan ook de auto gaat slingeren. Dan is er geen houden meer aan. 

Direct vaart minderen en remmen is het enige dat helpt. Electronische systemen zoals ATC, ITBS en sommige ESP systemen (met trailer assist) doen dat automatisch.

Simulatie

Goede belading met voldoende kogeldruk zijn essentieel voor een veilig weggedrag. Bij een lage kogeldruk is te zien dat na een impuls van buiten af de combinatie veel meer gaat slingeren.

Bedenk dat de caravan bij een 'slechte' belading in eerste instantie toch stabiel kan aanvoelen bij normaal rijden maar dat in kritieke situaties zoals bij een harde windvlaag of stuur manoeuvre, niet is.

© 2004 - 2019 Over Caravantrekker Meer informatie Vragen