Caravantrekker.nl

Laadvermogen

Frank vraagt op 3 september 2017:

Wij hebben een caravan te koop gezien wat ons wel wat lijkt. Nu is het lediggewicht 1320 kg en laadvermogen 480 kg. Max gewicht is dus 1800 kg. Nu mag onze auto 1500 kg trekken. Zou ik het laadvermogen kunnen laten aanpassen naar 180 kg? Of bestaat er iets als een minimaal laadvermogen wat een aanhanger/caravan altijd moet hebben?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 3 september 2017:

Dat mag, maar is niet perse nodig. Lees de informatie onder info even. Beladen mag natuurlijk niet meer dan 1500 kg aslast en je zal een BE rijbewijs in dit geval nodig hebben.


Senior Be antwoordt op 3 september 2017:

Je kunt beter een caravan kopen die past bij je huidige en toekomstige auto's. Dus een lichtere.
Met een aangepast laadvermogen van 180 kg red je niet.
Alleen al de diverse bestanddelen van een basisuitrusting (voortent en luifel, potten/pannen en bestek, gereedschap, accu en mover, o.a.) wegen dat al.
Dan moet je nog kleren, levensmiddelen, toiletartikelen en dergelijke zaken laden.
Wees verstandig, koop hem niet!


Kees antwoordt op 3 september 2017:

Leeg gewicht is iets anders dan rijklaar gewicht. En dat zal een flink deel van de 180kg opsnoepen. Je eindigt dan met een caravan met een onbruikbaar laadvermogen.


Louis antwoordt op 3 september 2017:

Ik bedoel er echt niets verkeerds mee Frank, maar een vraag als deze had ik niet van jou verwacht.
Of je moet hem voortaan alleen nog voor op een seizoenplek willen gebruiken en een solo retourtje gaan maken om je spullen op te halen ?
Dan wordt het iets begrijpelijker.


Quirien antwoordt op 3 september 2017:

Mijn visie is altijd geweest, minimaal laadvermogen 250 kg. En als je dan beladen gaat wegen blijkt dat dit nog vaak heel krap is.
-Net zoals Kees al stelt rijklaar gewicht is al heel andere koek, al vaak 75 - 90 kg meer dan echt totaal leeg gewicht.


Bob antwoordt op 3 september 2017:

Altijd al verwonderd wat "men" meesleept in de caravan. Schoenenkastjes, keukenkast, 4 pits kooktoestel, aardenwerk servies, zware pannen uit de keuken thuis, centrifuge (in laatste We zijn er bijna), blikken bruine bon en grauwe erwten, zak aardappelen, ingevroren gehaktballen, en dan natuurlijk nog voortent met een extra luifel, grasmaaier, accu, mover, boiler (gevuld), volle watertank, gereedschap voor een kleine garage. Nou kan je zeggen dat ik overdrijf, maar al deze zaken heb ik op campings gezien en geroken. Na een rit van Groningen naar het Lipnowmeer in Tsjechie stond mevrouw nog even een portie bruine bonen klaar te maken. In Tsjechie, waar je voor een paar euro met z'n tweeen buiten de deur kon eten. Geen wonder dat caravans te zwaar beladen zijn of dat het totaalgewicht te veel is voor de trekauto.


Joop antwoordt op 3 september 2017:

Ze zijn in ieder geval aangekomen, en de terug reis gaat vlotter want dan is alles op. Was die grasmaaier geen zitmaaier, want die heb ik ook eens gezien op een camping?


TheoS antwoordt op 3 september 2017:

Na een rit van Groningen naar het Lipnowmeer in Tsjechie stond mevrouw nog even een portie bruine bonen klaar te maken. In Tsjechie, waar je voor een paar euro met z'n tweeen buiten de deur kon eten.

Heb je wel eens meegemaakt dat er geen restaurant op een camping is, ook niet in de buurt?

Heb je wel eens meegemaakt dat er alleen (ongezonde) fastfood restaurants zijn, waar je helemaal geen zin in hebt?

Vallen die €2 restaurants niet onder de categorie waar je heel snel - soms bij voorbaat al - genoeg van hebt of krijgt?

Is het je wel eens overkomen dat je na een lange rit geen zin meer hebt in een bezoek aan een restaurant, maar gewoon zelf iets simpels wilt klaarmaken?

Heeft je kampeerervaring je geleerd dat het goed is om een kleine voorraad bij je te hebben om altijd enkele maaltijden te kunnen maken?

Mij zijn al die zaken overkomen. Mijn vrouw zal best wel eens een pot bruine bonen of iets dergelijks hebben klaargemaakt. Dat kan ze op een creatieve manier uitstekend. Met een salade erbij en een pot bier smaakt het uitstekend. Het is ook nog gezond.


Louis antwoordt op 4 september 2017:

Bij witte bonen in tomatensaus schuif ik trouwens erg graag aan .
Toevallig nog zo'n gefolied rookworstje mee...tube mosterd ?
Vast ook nog ergens zo'n kant en klaar toetje in de koelkast .
Een paar van die setjes (kleine blikjes soep met van die stengels doen het ook goed), en je kunt met weinig gewicht toch uit de voeten als je even lastig zit qua inkopen .
Van die verpakte Wasa crackers (ook licht) met kaas, en hoppa...je hoeft niet aan oud brood, en ook niet direct na aankomst om boodschappen uit.
(Als ik dan nog een paar 8.6 jes in de koelkast vind kan het helemaal niet meer stuk)


TheoS antwoordt op 4 september 2017:

Had ik vergeten te melden: ook ik geef te voorkeur aan witte bonen, met name in de vorm van Servische bonensoep.
Sedert het uiteenvallen van het voormalig Joegoslavië heeft dezelfde soep vele namen: naast Servische- ook Sloveense-, Kroatische- en Macedonische- etc. bonensoep.
Ook de Turkse koffie heeft tegenwoordig de naam van al die nationaliteiten, incl. de Griekse. De rituelen, waaronder het lezen van je toekomst in de drap, zijn van Turkije tot Slovenië overal nog hetzelfde.


Frank antwoordt op 4 september 2017:

Frank? Nog een Frank !
Nu kan de ene Frank wel antwoord geven aan de andere Frank, maar dat doe ik niet of toch maar?
Ik weet niet welke auto je voor die caravan gaat hangen maar mij zou het zweet uitbreken als ik verder moest dan de Veluwe of Zeeland. .
Zit er een mover onder? Waarschijnlijk wel gezien het caravangewicht. Ik denk dat jij met belading je max. trekgewicht flink gaat overschrijden.
Als je een trekkrachtberekening maakt, zult je zien dat dit een combinatie wordt die ergens aan de grenzen komt. Of door de motor in de auto of door de gewichtsverhouding. Zolang jij je hier bewust van bent, no problem.


Bob antwoordt op 7 september 2017:

Even voor TheoS: Ik heb met restaurants in Tsjechie alleen maar positieve ervaringen. Ok soms was de kwaliteit wat minder maar nooit vonden we de biefstuk achter de doperwt. Uit eten gaan is daar goedkoper dan hier maar voor 2 euro kan je echt niet gaan eten. Waar je dat vandaan haalt is mij niet duidelijk. Inderdaad kan je soms niet direct een restaurant vinden op of naast de camping, en dan is inderdaad die noodvoorraad een uitkomst. In Tsjechie was altijd wel een restaurant op of naast de camping. In Frankrijk heb ik me wel eens rot gezocht. Frankrijk, weet je wel, het land van de gastronomie.
Maar het ging over laadvermogen en dan kom je gauw uit op al die overbodige zaken die velen meeslepen. En zo maak je zigzaggend andere schepen los. Moet kunnen.


joop antwoordt op 8 september 2017:

In Tsjechie kun je inderdaad voor 15 euro met twee mensen je helemaal rond eten , zodat je op de terugreis alsnog over beladen bent ,maar dan door het buikvet.Maar van alle zaken die je op noemt Bob ,vind ik de grasmaaier toch wel een tikkeltje overdreven . Andermans gras maaien op vakantie doe ik in ieder geval niet . Maar als zo vaak ,wie boeit het wat ik doe op vakantie ...dus ?


TheoS antwoordt op 8 september 2017:

@Bob,
Over restaurants in Tsjechië heb ik geen oordeel en ook geen oordeel willen geven. Alleen heb ik willen zeggen mijn buik vol te hebben (figuurlijk wel te verstaan😉) van goedkope restaurants.

De kern van mijn betoog was mijn misprijzen over de wijze waarop je reageerde op het gegeven dat een mevrouw uit Groningen bruine bonen stond klaar te maken. Met dat laatste is niets mis, ook niet als ze deze uit Nederland meegenomen zou hebben.


joop antwoordt op 8 september 2017:

Wat is een goedkoop restaurant ? ,in Duitsland eet je het beste bij de goede burgerlijke keuken ,in Tsjechië daar waar het druk is in het restaurant ,en waar de bevolking eet. 4 sterren hoef ik niet in ieder geval ,want dan moet je na het eten nog een friettent gaan zoeken om de honger weg te krijgen.Eten aangepast aan de caravan ,want tenslotte is dat ook niet de hoogste form van vakantie vieren. Zelf heb ik een hoog laadvermogen ,vandaar veel en lekker ,tegenover een mooi half leeg bord voor veel geld.


TheoS antwoordt op 9 september 2017:

@joop
Onder goedkoop restaurant versta ik niet de goede burgerlijke keuken. Hieronder versta ik wel zaken waar alles in de frituurpan of op de grillplaat gaat.
@Bob,
De 2 euro heb ik afgeleid van "een paar euro". Misschien wat al te letterlijk genomen.😉


Louis antwoordt op 9 september 2017:

Ik zei dus : Hier ook al (!)


Louis antwoordt op 9 september 2017:

Met de oorspronkelijk tekst terug op z'n plaats begrijpt de rest van het deelnemersforum (eens of niet) er ook iets van !


Quirien antwoordt op 10 september 2017:

Ik heb vast iets gemist gezien de tekst hiervoor. Tsja, ik heb alleen maar internet in de buurt van de receptie.

Ach, als de schepen dan toch los zijn Bob, zo'n 25 jaar geleden of nog langer kon je voor € 3.00 (euro bestond toen niet) daar heerlijk eten. Een halve lieter bier koste al helemaal niets en een heerlijke sorbet in eurocent 0,45. Trouwens in Hongarije in de begin jaren ook niet.

Terug maar weer naar laadvermogen voor de caravan, want daar ging het toch om?


Louis antwoordt op 10 september 2017:

Mwaah, je hebt weinig gemist.
Ging over vette hap e.d., ik vermoedt dat jij sowieso een voorkeur hebt voor wat vers fruit als je moest kiezen.


Bob antwoordt op 11 september 2017:

Voor TheoS: Met die dame die in Tsjechie na een lange vermoeiende reis nog eens zelf staat de koken, een blik bruine bonen, wil ik alleen maar aangeven wat een onzinnige dingen de mensen meeslepen. Je kan weten dat je in Tsjechie goed en goedkoop, misschien een vette hap om met jouw woorden te spreken, kan eten. Dan ga toch niet blikken voer meenemen. Een pakje rijst of spaghetti voor noodgevallen is logisch. Doen wij ook. Vaak komt het na de vakantie weer thuis. Voor niks meegesleept. Jammer. Trouwens af en toe een patatje is wel lekker. Ik spreek nu voor mezelf en niet voor anderen die met een boog om de patattent heen lopen.


TheoS antwoordt op 11 september 2017:

@Bob,
wil ik alleen maar aangeven wat een onzinnige dingen de mensen meeslepen

Enkele opmerkingen:
Onzinnig? Blijkbaar zeer zinvol, want ze had het echt nodig.

Hoe weet je dat ze het heeft meegesleept? Vervolgens als ze dat wel heeft gedaan, zou dat dan kunnen horen tot de normale reserve, die de meesten van ons meenemen voor onverwachte situaties ?


frits antwoordt op 11 september 2017:

Wie weleens op de camping naast duitsers heeft gestaan, die met das wohnwagen camperen, die zal nooit meer klagen wat nederlanders allemaal meeslepen. Ga het niet opnoemen, want dan word dit een lang verhaal,. Gezellig waren ze wel, serieus en prima gasten om naast te staan.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker