Caravantrekker.nl

Trekgewicht

Ferry vraagt op 24 september 2017:

Goedemiddag,
Het max trekgewicht van mijn auto is 1875kg
Mijn caravan mag maximaal 2000 kg zwaar zijn.
Klopt mijn redenering dat ik dus met deze auto max 1875 mag trekken zijnde 125 kg minder dan de caravan zou kunnen hebben?
Of mag ik deze caravan zelfs als hij leeg is niet trekken maw,moet ik het max toegelaten gewicht laten verlagen naar 1875 kg volgens de wet? Bedankt voor de insides

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 24 september 2017:

Ja klopt!


Martijn antwoordt op 24 september 2017:

Of je E rijbewijs halen toch..


william kanis antwoordt op 24 september 2017:

Je mag deze caravan gewoon leeg trekken en beladen zolang het beladen gewicht niet meer is dan 1875 kg.
Het maximum gewicht van de caravan hoeft ook niet perse omlaag gebracht worden op kenteken. Zolang je maar niet het max trekgewicht van de auto overschrijd is er bij eventuele controle niet aan de hand.

gr William Kanis


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 24 september 2017:

E-rijbewijs doet er helemaal niet toe als het om trekgewicht gaat, maar bij een caravan van 2000 kg heb je eigenlijk altijd een BE-rijbewijs nodig.


Wawikje antwoordt op 25 september 2017:

Nog een keertje dan www.webapps.politieacademie.nl verkeer aanklikken dan naar rijbewijzen en suc6 met invoeren van gewichten enz. Zo handige deze webapps. Zet ze als bladwijzer op je telefoon. Geeft antwoord op vele vragen


Kees antwoordt op 25 september 2017:

Niet nodig.
Hier staat alle informatie ook: "https://www.caravantrekker.nl/info/rijbewijs_B_of_BE.php"


wawikje antwoordt op 26 september 2017:

Geweldig deze site waar volgens Kees het antwoord te vinden moet zijn. Geef mij de webapp maar. Overigens mis ik nogal het eea. Kan hier dus helemaal niks mee
Volgens de wet

De gegevens zoals die bij de RDW geregistreerd zijn voor de HYUNDAI (gesloten opbouw) en de TEC (caravan) zijn de enige gegevens die bepalend zijn wat wettelijk wel en niet mag.

Trekgewicht te laag!

De HYUNDAI mag maar kg trekken en dat is niet genoeg voor de TEC die leeg al 1100 kg weegt. Je mag dus wettelijk niet met deze combinatie rijden!

Rijbewijs BE

Een BE-rijbewijs is nodig omdat het maximaal tegestaan (beladen) gewicht van de HYUNDAI (3170 kg) plus het maximaal toegestaan gewicht van de TEC (1400 kg) samen meer is dan 3500 kg, namelijk 4570 kg. Dit geldt ook als de caravan of de auto niet helemaal beladen is en onder de 3500 kg zou blijven.

Advies

Achter de HYUNDAI adviseren we afhankelijk van de afmetingen en de belading geen zwaardere caravan te trekken dan kg (inclusief belading). De lege caravan zal dus niet meer dan zo'n -150 kg moeten wegen. Een berekening kan uitwijzen of dat nog veilig is!


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 26 september 2017:

Ik zou me dan toch wat zorgen maken wawikje. Bij de RDW zijn geen trekgegevens bekend. Wat zegt de app daar dan over? Ik ben bang dat je bij controle mag afkoppelen 😉


Wawikje antwoordt op 26 september 2017:

Tja volgens Rdw en kentekenbewijs 2000 dus???????????

Gewichten
Massa leeg voertuig : 1936 kg
Massa rijklaar : 2036 kg
Laadvermogen : 1234 kg
Max. toegestane massa voertuig : 3170 kg
Max. te trekken massa autonoom geremd : 2000 kg
Max. te trekken massa geremd : onbekend
Max. te trekken massa middenas geremd


Wawikje antwoordt op 26 september 2017:

Volgens de app dus Be nodig


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 26 september 2017:

Dat je BE nodig hebt dat is logisch en lees je ook op de pagina die Kees aanhaalde: https://caravantrekker.nl/info/rijbewijs_B_of_BE.php

Maar nu de vraag, mag jij wel een caravan met een oplooprem trekken? Een autonome aanhanger wel maar is een caravan een autonome aanhanger?

Omdat het maximaal trekgewicht (bij de RDW) onbekend is kan de website geen goed advies geven als je je kenteken invult.


Wawikje antwoordt op 26 september 2017:

Bij mij ook middenas tot 2000 kg. Als ik de gegevens via deze site invoer krijg ik dus niet hetzelfde te zien als op het Rdw dus vandaar mijn opmerking


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld voor mijn eigen combinatie.

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker