Caravantrekker.nl

Water in de caravan

Jean marie vraagt op 8 november 2017:

Tijdens het rijden in de regen krijg ik water binnen langs het groot dakluik in men knaus sudwind 450 fu. De dealer zegt dat dit kan en niet abnormaal is. Het luik was zeker volledig dicht . Water druppels gingen aan de grijze grendel om het luik te openen.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

fransb antwoordt op 8 november 2017:

Bedoeld u het HEKI 2 dakluiik?


Louis antwoordt op 8 november 2017:

Met harde wind bij stilstand en van voren af, dus de "de rijrichting" zou lekkage ook niet abnormaal zijn ?
En als zo'n type luik (onverschillig in welk merk caravan) boven het bed gemonteerd is, tja dan....
Ik zou toch eens vragen waar zij hun smoezenboek hebben liggen 😉
Zijn er hier op het forum meer met deze ervaring ongeacht het luik merk ?
Bij mezelf kan ik me zoiets niet herinneren...wél van een slecht werkend sluitmechanisme bij een Remis met slinger en dan zou het misschien kunnen.
Als dát het merk is zou ik snel actie ondernemen daar de kap vroeg of laat weg zal vliegen.


Quirien antwoordt op 8 november 2017:

Condensdruppels kan natuurlijk een oorzaak zijn.

Maar kijk ook eens als je zoiets weer hebt of de vloer hierdoor echt nat is want dan kan het wel eens lekkage zijn.
En pas op, laat je je niet te gauw iets wijs maken.


gea antwoordt op 8 november 2017:

Wij hadden ook iets met een dakluik,
Komen uit z. frankrijk en worden ingehaald door een VW bus met caravan en de vrouw die er inzat maakte ons er op attent tot er iets niet goed zat met onze Hobby caravan, ik kijk in de buiten spiegel en zie mijn voorste dakluik helemaal om hoog staan, Gauw op een parkeerterein gestopt en weer dicht gedaan, alles nog goed gelukkig.
Nu denk ik tot de fout toch bij ons lag, zal tijdens het wegrijden s'morgens wel niet goed hebben dicht gezeten.


Jean marie antwoordt op 8 november 2017:

Ja is met een heki dakluik type 2 nieuwe caravan knaus silver selection enkel bij rijden nooit gehad bij stilstand en stond reeds buiten sinds juli 2017 tot nu verleden week zaterdag


fransb antwoordt op 8 november 2017:

U zegt dat het water aan de grijze hendel hangt.
U zegt caravan staat buiten sinds juli.
De grijze handel is van aluminium of metaal, en ik vermoed dat het vochtige binnenklimaat hierop is gecondenseerd.
Gedurende de tijd sinds juli zijn er diverse temperatuur wisselingen geweest. Onder het dakluik vinden de grootste temperatuurwisselingen plaats.
Neem daarbij nog eens het vochtige binnenklimaat, dan kan het op sommige plekken best gaan condenseren.
Lichtjes de caravan ventileren kan wat soulaas bieden.
Voorbeeld is bijvoorbeeld de condens op de hoofdkraan in de meterkast die meestal slecht is geventileerd.




Jean marie antwoordt op 8 november 2017:

De caravan was wel in gebruik zonder condens het water is enkel vd regen tijdens het rijden. Mijn vraag is of dit kan dat er water tussen de materialen kan spatten en of dit normaal is


JHN antwoordt op 8 november 2017:

Hadden wij ook. Hobby495UFE 2001.
Hebben nu een rubberen strip in het profiel van de opstaande rand en dakluik. Zowel in de rijrichting als de achterkant. Hadden nog een stukje rubber over. Helaas na winterstalling zit de rubberrand enigszins vastgeplakt aan dakluik. Tijdens eerste keer openen even met de vinger ertussen de rubberrand ietsje tegenhouden. Misschien iets vaseline gebruiken voor wegzetten in de winterstalling.
Geen water meer gehad.


Jean marie antwoordt op 8 november 2017:

Dank u . Zal kijken als het nog gebeurd en andrrs zo een waterspoiler monteren. Is trouwens nog maar van eind 2017. Misschien lekkage bij de watertest dichtheid mvg jm


willem antwoordt op 11 november 2017:

Altijd na het rondraaien en je denkt dat je niet meer verder wilt draaien omdat hij al sluit wel even met de hand proberen om het luik vanaf de binnenzijde omhoog duwen. en ziedaar vaak nog merk je dan dat hij nog niet compleet dicht zit. dus nog maar een slag en weer met de hand proberen of hij nu niet meer omhoog gaat. En dan zit hij echt dicht.


RS1 antwoordt op 12 november 2017:

Is het niet zo dat er bij een dakluik altijd ventilatie blijft, zelfs bij een dicht staand dakluik?. Indien er continue beluchting is kan er ook water binnen komen. Echter met het schoonmaken van het caravandak heb ik nog nooit een druppel water binnen gehad.


dabbertje antwoordt op 13 november 2017:

Ik kan me niet voorstellen dat dit van regen komt. Ik denk toch condens. De caravan was in gebruik en ik neem aan dat de caravan bij deze buitentemperatuur werd verwarmd met misschien te weinig ventilatie. Ga je dan rijden, dan wordt de caravan snel koud en dat levert condens op.
Wij hebben ook een Knaus Silver Selection en gaan er mee op wintersport. Tijdens het stoken is het belangrijk dat je blijft ventileren anders levert het druppels op plekken waar je het niet verwacht.

Tijdens een regenbui onderweg hebben we nog nooit water via het dakluik binnen gehad. Ook niet bij het wassen van de caravan, de rand van het HeKi dakluik is hoog genoeg.

Gr. Daphne


Ton Groenendijk antwoordt op 13 november 2017:

Iedereen gaat er tot nu toe van uit dat het vocht afkomstig is van condens of over de rand van het luik komt.
Ik ken het omschreven luik niet uit de praktijk maar kan het niet zo zijn dat de plek waar het luik vast zit aan het uitzetmechaniek (dus plexiglas op metaal) de plaats van de lekkage is. Net niet genoeg of te vast gezet. Dat zou verklaren dat het vocht aan het uitzetmechanisme hangt. Zou het condens zijn, dan zou het vocht ook aan het plexiglas moeten hangen (koudebrug) en als het over de rand zou waaien of lopen zou het aan de randen van het luik hangen.


dabbertje antwoordt op 13 november 2017:

@Ton Groenendijk. Lekkage door een constructiefout of een schade is natuurlijk mogelijk. Dat had ik in m’n bericht wel kunnen toevoegen.

Het wil er bij mij niet in dat het regen kan zijn en dat een dealer dit normaal vindt. Als het normaal is dat aan de beugel druppels hangen dan zou condens de enige logische verklaring zijn en niet door regen bij buiten stallen of tijdens een rit. Dan moet er echt iets niet goed zijn.


Watersingel antwoordt op 14 november 2017:

Heb dit euvel ooit gehad bij een nieuwe Dethleffs Camper 460 van 2005. Zijn toen enige tijd geproduceerd zonder houten rand in de dakplaat t.p.v. het dakluik. Door het rijden met de caravan trilt het aluminium dak en kon er water binnen dringen.
Dit later verholpen onder garantie door het opnieuw plaatsen van de dakluiken met nu wel een houten kader in het dak van de caravan.


Louis antwoordt op 14 november 2017:

Als je Watersingel's probleemoorzaak tot je door laat dringen rijzen er vragen over de kwaliteit van diegenen die er toe besloten hebben luikkaders weg te bezuinigen.
(Ik durf wel te wedden dat er op de werkvloer tegen deze beslissing geprotesteerd is)
Het principe van een knelbevestiging uit onkunde negéren, en hopen dat alleen de kit/plak afdichting het wel "uit zal zingen".
Bedenkelijk...


Walter_B antwoordt op 26 augustus 2018:

Ook wij hebben met onze Buerstner Camper 2004 lekkage op een Heki dakluik. Deze lekkage is alleen bij hevige zijwind in combinatie met regen. Vandaag het luik maar eens goed bekeken. Alles ziet er pico bello uit, wat opvalt is dat als het luik met de slinger dichtgedraaid is, en dan nog een slag of 2 om hem te vergrendelen, het dakluik nog een beetje los zit. Je kunt hem nog een millimeter of zo optillen. De slinger strakker aandraaien heeft geen zin. Ik heb de sluiting van de haken al maximaal opgeschoven om te kijken of het luik wat strakker op de rubbers getrokken kon worden, maar zonder resultaat. Met een stukje papier kun je in het midden van de lange kant, eenvoudig tussen de rubbers naar buiten en je voelt er ook lucht stromen. Het papiertje gaat aan de hoeken en de korte kant niet langs het afdichtingsrubber, hier is het strak dicht. Bij hevige regen(vlagen) en bij het afspuiten van het dak, zullen we vanwege de ruimte tussen het plexiglas en het rubber, altijd lekkage krijgen.
Vraag: moeten we dit voor lief nemen of moet het dak toch echt dicht kunnen?
Ben erg benieuwd naar een ieders bijdrage!


Tijs antwoordt op 26 augustus 2018:

Ik ben geen technisch expert, maar heb wel ervaring met veel regenwater. We hebben regen in grote hoeveelheden, met flinke wind van alle kanten, op onze caravan afgekregen tijdens het rijden, maar nooit een druppel binnen. Terwijl de regen soms horizontaal langs kwam.

Ook niet tijdens het schoonmaken, terwijl ik dan met de tuinslang het dan overal raak. Ik zou er dus wat aan laten doen.


TheoS antwoordt op 26 augustus 2018:

Bij meerdere caravans heb ik nooit lekkage gehad bij een luik, ook niet rijdend bij hevige regen en wind.
Ik zou het niet voor lief nemen.


Quirien antwoordt op 27 augustus 2018:

Als er zoveel speling in een dakluik zit dat je er een papier er doorheen kan halen en bij lichte druk millimeters nog omhoog kunt drukken deugt er gewoon weg iets niet bij de constructie of montage.
Een dakluik dient bij dicht, volledig aan te sluiten of voorzien zijn van een voldoende opstaande kader.

Ik zou het om de woorden van TheoS maar eens te gebruiken, niet voor lief nemen.



Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker