Caravantrekker.nl

Trekkrachtberekening

Jacques vraagt op 22 februari 2018:

Als ik een trekkracht berekening wil maken kom ik tegenstrijdige opmerkingen tegen. Ik bereken voor de Volvo 2.5 T met de door caravantrekker caravan met een gewicht van 1450 kg beladen.
Dit is zo staat er in vet gedrukt een redelijke combinatie. Lees ik verder dan spreekt men over een prima combinatie. Dus dat is een tegenstrijdigheid die ik niet kan plaatsen. Het enige wat ik heb aangepast is het trekgewicht van de Volvo. Deze is 1800 kg ipv 1600 kg. Dus wat is nu de conclusie. Redelijk of prima trekcombinatie.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 22 februari 2018:

Dat komt inderdaad onduidelijk en lijkt inderdaad een foutje waar ik naar zal kijken. Maar staat er redelijk of redelijk goede combinatie? Overigens heeft trekgewicht hier geen invloed op.

Of de Volvo 2.5T een prima of redelijk goede trekker is? Eigenlijk moet je dat zelf beoordelen aan de hand van je eigen criteria maar met een gemiddelde caravan van 1450 kg is het eerder een redelijk goede dan een prima combinatie.


Remco antwoordt op 23 februari 2018:

@Jacques
Met de 2.5T hoef je je enkel zorgen te maken over de maximale snelheid dat je die niet overschrijdt.
Wettelijk mag je in de meeste gevallen niet harder dan 90.
De volvo rijdt heerlijk met een caravan, zeer stabiel en trekkracht / vermogen meer dan voldoende.


Jacques antwoordt op 23 februari 2018:

Menno,
Er staat een redelijk goede combinatie. Via de koopgids deze informatie opgehaald. Volvo 2.5.T 2008 benzine handgeschakeld. Hier geeft hij aan dat de Volvo 1600 kg mag trekken. Via een andere weg dezelfde berekening gemaakt en daar stond wel het trekgewicht op 1800 kg.
Gezien de vele en uitgebreide informatie op caravantrekker is deze kleine oneffenheid goed te verklaren. Een compliment voor deze site. Het enige wat misschien een aanvulling zou kunnen zijn dat je als indiener van je vraag deze naar plaatsing nog kunt aanpassen.
En Remco, ook ik heb goed ervaringen met de Volvo.


fransb antwoordt op 23 februari 2018:

Je kunt op 2 manieren een trekkracht berekening maken:
via de keuze knoppen kentekenauto en kenteken caravan.
Onze combinatie opel zafira 3 trekgewicht 1600 kg en Knaus Sudwind 580 FSK 1800 kg (1600) kg komt er slecht in deze berekening af. Ik schrok met rot
Deze berekening gaat uit van de maximale van de maximale waarden
Daaronder kun je een berekening maken door zelf diverse waarden voor auto en caravan in te voeren.
Dan wordt het beeld ineens anders, door 100 kg bagage in de caravan toe te voegen en de rest in de auto 2 personen + 150 kg.
Geen fietsen mee, accu cvan 2,4 kg mover reservewiel in auto. Zo weinig mogelijk mee in cvan. dan haal ik een 75 en 3 of 4 groene sterren.
Is het mogelijk om de eerste berekening te vervolmaken met de 2e berekening?


Jacques antwoordt op 23 februari 2018:

Fransb,
Het ging mij om de tegenstrijdigheid in hetzelfde rapport. Redelijk goede combinatie en even verder een prima combinatie. Dat je op verschillende manieren een berekening kunt maken voor de combinatie is mij bekend.
Dat jij je rot geschrokken bent over de uitkomst van jou combinatie kan ik mij voorstellen. Als je auto 1600 kg mag trekken en je caravan is beladen ook 1600 kg is dat waarschijnlijk niet de meest ideale combinatie. Je kunt ook jou auto invoeren en dan krijg je volgens caravantrekker wat in hun ogen het maximale trekgewicht is. Deze is vaak stukken lager dan het kenteken aangeeft. En natuurlijk is het verplaatsten van gewicht in de auto altijd aan te bevelen.
Een aanrader is ook een persoonlijk rapport te laten maken. Een schat aan informatie en voor de kosten hoef je het niet te laten.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker