Caravantrekker.nl

Toevoegen auto

Peter vraagt op 15 juni 2018:

Fantastische website!! Alleen... Mercedes ML's van na 2008 lijken niet meer voor te komen. Ik zou graag het trekadvies willen zien van een ML 350 diesel uit 2014 met verschillende caravans.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 15 juni 2018:

Neem de 320 CDI en pas bij de specificaties de pk’s iets aan. De verschillen zullen niet groot zijn in prestaties.


Peter antwoordt op 16 juni 2018:

Dank je voor je bericht. Toch wel groot verschil, er is inmiddels een nieuwere generatie met veel hoger koppel (640NM ipv 475-500NM) en een andere transmissie, die generatie is inmiddels ook al gefacelifted. Ook de gewichten zijn anders. Verder staat ook de GLE er helaas niet bij (opvolger van ML).


Peter antwoordt op 16 juni 2018:

Daarnaast wel een opmerkelijk advies bij de ML in de database (ter referentie huidig model: leeggewicht 2070kg, max 2950kg, max trekhaakgewicht 140kg, max trekgewicht 3500kg): geen caravan trekken zwaarder dan 1425kg leeg en 1600-zoveel kg beladen ivm slingergevaar? Wat heb je dan wel nodig om bijvoorbeeld een Fendt 700 brilliant van 2200kg leeg en 2700kg max beladen gewicht te trekken, een Leopard tank? Waarom kan een Touareg of Discovery dezelfde caravan wel stabiel trekken, terwijl er ook mensen zijn die 5.5 ton (weliswaar illegaal, maar toch) aan de haak van zo'n ML hangen om daarmee het halve land door te gaan?

Wellicht kloppen de gegevens van de ML'en niet helemaal? 😉


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 16 juni 2018:

Hoe kom je aan 1425-1600 kg.?
Op https://caravantrekker.nl/koopgids/advies.php?merk=Mercedes-Benz&serie=ML&periode=0 staan veel hogere gewichten.
Dergelijke sterke auto’s toevoegen heeft geen enkele zin. De wettelijk toegestane snelheid is motorisch op elke weg te rijden. En de waarschuwingen voor stabiliteit vind men toch ‘niet leuk’ om te lezen.
En zeker die ML kan best een Fendt 700 trekken, als je maar je verstand gebruikt 😉


Stef antwoordt op 16 juni 2018:

Beste Menno / Peter.

Menno, met dit bericht van het niet bijvoegen van zulke auto’s is onzin !
Ik denk dat iedere auto , waarmee je een caravan/aanhanger kan trekken , bijgevoegd moet worden.
Er is weliswaar een kleinere groep geinterresseerden, maar ze zijn er wel degelijk.

Hetzelfde geldt voor de stabileit. Dit advies krijg je altijd , ongeachtt wat voor combinatie. Wanneer je met een tandemasser en grote auto rondrijd.
Zelf rij in met een T6 transporter en een 8,75 lange tandemasser ( 2000 kg ) en durf zeker wel te stellen dat deze combi. stabieler is dan menig kleine combi.

Wij willen een wat meer specifiek op onze combinaties gericht advies.

Mvg
Stef


Peter antwoordt op 16 juni 2018:

"Het ingevulde kenteken hoort bij een Mercedes-benz (Ml 350 bluetec 4matic) uit 2013. Voor deze stationwagen als caravantrekker zijn de volgende conclusies te trekken.

Maximaal trekgewicht
De Mercedes-benz mag 3500 kg trekken. Dit is het wettelijk maximum voor een beladen caravan. Het gaat dan om het daadwerkelijk gewogen gewicht op de wielen bij een caravan die voorzien is van een eigen (oploop)rem.

Rijbewijs
Met een B-rijbewijs mag het maximaal toegestaan gewicht van de caravan (op het kenteken) niet meer zijn dan 750 kg.

Denk er aan dat het echt niet is toegestaan te rijden zonder BE-rijbewijs, als het maximaal toegestaan gewicht van de caravan op het kenteken meer is dan 750 kg, ook al is de caravan leeg.

Advies Caravantrekker
Ga je grote reizen met een caravan maken dan adviseren we geen zwaardere caravan te trekken dan (inclusief belading) 1600 á 1675 kg, ondanks dat dit wettelijk mag. De lege caravan zal niet meer dan zo'n 1425 kg moeten wegen en niet groter dan een totaallengte moeten hebben van zo'n 7.5 meter. (...)"

Het advies van caravantrekker.nl bij een ML waarvan ik weet dat hij regelmatig 5.5 ton trekt door de Benelux heen, stabiel en zonder problemen (los van of het legaal is). Op zijn minst opmerkelijk te noemen.

We kunnen je natuurlijk niet dwingen Menno, maar ik vind het een beetje onzin om 'dergelijke sterke auto's' niet op te nemen in de database (terwijl Touaregs etc. er wel gewoon in staan, voorkeur van de auteur c.q. meer verkocht?) omdat ze toch alles wel kunnen trekken.

Dat is niet waar het om gaat. Het gaat er mijns inziens om dat je de stabiliteitsscore kunt berekenen bij verschillende beladingen en snelheden en ook bij grotere caravans met enkele as, zoals de Adria Astella Glam 663HT, die gewoon 2000kg + kogeldruk mag wegen en wel bijna 9m lang en 2.6m hoog is.

Met dergelijke argumenten devalueer je mijns inziens de universele toepasbaarheid en wetenschappelijke waarde van caravantrekker.nl .


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 16 juni 2018:

Peter,

Als je de stabiliteit goed wil berekenen dan kan dat niet alleen aan de hand van een kenteken, en zeker niet voor de ‘uitzonderings’ gevallen. Het lijkt mij dus heel verstandig dat wij als automatische advies vrij voorzichtig zijn.... Bovendien maakt het nog wel wat uit of het een tandemasser is of niet en uiteraard hoe de belading is verdeeld. Wil je toch zelf een advies opstellen van een toercaravan en de stabiliteit berekenen doe dat dan hier https://caravantrekker.nl/info/slingeren_berekenen.php
Let wel...het gaat over toercaravans!

Uiteraard kan je ook een persoonlijk advies van jouw combinatie opvragen en dat zoek ik de gegevens van en missende auto natuurlijk wel op. Dat kost jou 5 euro en grote kans dat het mij een half uur kost om alle gegevens boven water te krijgen ;


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld voor mijn eigen combinatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker