Caravantrekker.nl

Harde zijwind

Bart vraagt op 22 juni 2018:

Wat te doen als er harde zijwind voorspeld is? Stel je hebt een combinatie met overwicht van de trekker. Caravan 70 procent. Prettig voor normaal rijden. Maar als je dan over de Zeelandbrug wilt met pal zijwind tot windkracht 6 en kans op windstoten. Is het dan beter de caravan toch wat zwaarder te maken en boven de as? Lijkt mij als beginner logisch. En wat zou dan werken, 50kg? 100kg? Of gewoon niets doen en de caravan gewoon wat laten schudden? Bedankt alvast.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

TheoS antwoordt op 22 juni 2018:

Wat zou je vinden van de oplossing niet te rijden en de caravan te laten staan?


Quirien antwoordt op 22 juni 2018:

Verdorie, het eerste antwoord is voor zulke situaties gelijk al verstandig/goed 😉


Jan Teepe antwoordt op 22 juni 2018:

Of misschien, en ik zeg het heel voorzichtig, een andere route kiezen?


Kees antwoordt op 22 juni 2018:

Ja Jan, dan gaat-ie met windkracht 6 en windstoten tenminste niet op de Zeelandbrug op z'n kant maar ligt-ie ergens anders in de weg te liggen. 😉


bart antwoordt op 22 juni 2018:

Andere route vind ik een topidee Jan. Scheelt in dit geval maar 13 minuten. Ook wel winderig maar een stuk minder riskant.
Ik had deze vraag gepost omdat ik diverse verhalen had gelezen van mensen die verklaarden zelfs bij onverwacht windkracht 9 nog te zijn blijven rijden, maar dat was altijd over land. Bovendien geldt er vaak pas een verbod voor de Zeelandbrug bij windkracht 9 en hoger. Rijden met 5 of 6 BFT met de caravan zal ws. nooit mijn hobby worden, maar ik stel ervaringen van mensen die dit hebben gedaan erg op prijs om te weten te kunnen komen wat ik kan verwachten.
In dat kader is het goed om te vernemen dat de combinatie te laten staan bij deze omstandigheden niet door iedereen overdreven wordt gevonden.


Jan Teepe antwoordt op 22 juni 2018:

Ja Bart, het ligt ook aan de combinatie. Met toentertijd mijn Tabbert Diadeem en een Hyundai Terracan, met 2250 kg. eigen gewicht,ervoor, durfde ik alles aan. Nu met mijn Adria 472LU en Dacia Duster diesel vind ik het al gevaarlijk worden als ik in Zuid Frankrijk over de A9 rij met een matige Mistral. Of zal het de ouderdom zijn?


Frank antwoordt op 22 juni 2018:

Stoere mannen die alles kunnen, zijn er altijd. Het voelt ook wel een beetje lullig als een ander toch op pad gaat en appt : geen centje pijn, wij staan al lekker hoor !
Diezelfde beslissing moest ik een paar jaar geleden nemen. Met losse auto was het voor mij mogelijk een deel van het traject te verkennen. De (ruk) winden bleken fors en vol op de zijkant. Ik leek mij niet verstandig om de route te rijden.
Mijn zwager (vrachtwagenchauffeur en groot transport) wimpelde alles weg en ging wel op pad.
Was ik nu zo’n sukkel? Ik twijfelde flink.
Toen kwam zijn appje : hij had flinke schade. Letterlijk van de weg
van de weg geblazen tegen een verkeersbord en kleine boom.


bart antwoordt op 22 juni 2018:

Bedankt voor jullie inhoudelijke bijdragen. Daar heb ik wat aan!


fransb antwoordt op 22 juni 2018:

Ben ooit komende vanuit België rijdende met een sukkelgangetje van 65 km/u in windkracht 7/8 van de snelweg gehaald met het verzoek om een camping op te zoeken om het stormachtige weer af te wachten.
En ik vertrouwde het zelf al niet, maar afspraken, om ergens op tijd te zijn, hebben doen besluiten maar door te gaan.
Tegenwoordig houd ik het weer angstvallig in de gaten en is het voor ons bij windkracht 4 ook al gebeurd. Veranderde combinatie en ouderdom ligt er aan ten grondslag.


bart antwoordt op 22 juni 2018:

Nu pas zie ik hoe hoog de Zeelandbrug werkelijk is 😉 Logisch om er niet met enige wind pal vanaf de zijkant over te willen gaan. Maar ik ben blij met jullie antwoorden. Heb ik ook voor andere situaties veel aan.


L.p. antwoordt op 28 juni 2018:

Op de a9 tussen Perpignan en nimes heb je vaak last van sterke zijwind. 'S ochtends vroeg heb je het minste last van de wind. Dus op tijd vertrekken uit Spanje of naar Spanje in de buurt van nimes overnachten en ' s ochtends op tijd weg. (Mistral)
In ieder geval je snelheid aanpassen.


Michel antwoordt op 29 juni 2018:

Ik zal wel weer verguisd worden maar ik ben afgelopen maart met windkracht 7 de afsluitdijk over gegaan. Gelukkig vol op de neus. Overigens was de voorspelling minder en had ik mijn reis al een dag uitgesteld omdat het op de zaterdag erger zou zijn. Was dus helaas niet waar. Overigens viel het me allemaal mee. Trekker (1785kg leeg, ik gok beladen met 2 personen en een volle tank, dwz aan het begin van de dijk, 2200kg) met een 1550 kg zware caravan. Had ik op voorhand geweten dat de wind dusdanig hard was had ik hem hoogstwaarschijnlijk nog even uitgesteld maar werd er nu mee geconfronteerd.


PieteR antwoordt op 29 juni 2018:

Bart heeft een BIOD, dat scheelt nogal.
De vervelendste wind is vlagerige zijwind, dan zit je constant te sturen. en als je een beetje wil opschieten of weinig brandstof wil verbruiken is schuine tegenwind het ergste, die grijpt aan op alle hoeken en uitsteeksels. De A4 van Schiphol naar den Haag was er vroeger berucht om. Aan de wind daar is weinig veranderd, maar intussen zijn de auto's een heel stuk sterker geworden.

Ik reed daar ooit bijna dagelijks met een kleine Mercedes vrachtwagen, die zomaar bij een beetje zuidwestenwind 15 km/uur van zijn topsnelheid verloor en die was al niet hoog... 😉


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker