Caravantrekker.nl

Kogeldruk

Paul vraagt op 3 augustus 2018:

ik rij met een combinatie ssangyong rodius 178pk automaat en een swift challenger die geladen 1350kg weegt. Ik heb hierop niets aan te merken. Lange wielbasis, achterwielaandrijving van de auto, zwaar koetswerk, rijdt heel confortabel. verbruik 1 op 8 is het prijsje hiervoor. Zelfs bij wat uitzonderlijk een hogere snelheid van 115km/u geeft de caravan geen krimp. Normaal rij ik rond de 85 tot 90km/u. Wij zijn tenslotte met vakantie en hebben tijd. voor de caravanas is de disselkast gevuld met twee flessen van 13kg elk, wat klein licht spul. Een watertank van 30 liter, boiler van 10 liter, agm batterij van 32kg. Aan de andere zijde onder de bank enkele lichte ligstoelen en tafel. De kogeldruk is en blijft rond de 95kg. officieel mag van de caravanconstructeur 100kg en de trekhaak mag 114kg hebben. toch maak ik mij ongerust over de 95kg omdat ik heel dikwijls op heel slechte weg rijd en het geheel wel erg belast wordt. als ik achteraan wat meer gewicht plaats komt het kogelgewicht wat naar beneden. dat is tenslotte het enige wat ik kan doen, vermits het andere vooraan vast gemonteerd is. moet ik mij zorgen maken of niet?542

Naar laatste bijdrage

Reacties:

jean antwoordt op 3 augustus 2018:

Je maakt je onterecht ongerust de Rodius kan dat goed aan.


Jan@ antwoordt op 3 augustus 2018:

Ja, de fabrikant(en) geeft deze waarde(en) niet aan als het niet verantwoord zou zijn. De laagste van de opgegeven waardes is bindend.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 3 augustus 2018:

Over de kogeldruk zou ik me geen zorgen maken. Zware zaken naar achter verplaatsen zorgt alleen maar voor meer belasting (hefboom effect).


paul antwoordt op 3 augustus 2018:

dank voor de geruststellende woorden. Voor ik vertrek weeg ik toch telkens veiligheidshalve de kogeldruk, hoewel ik niets verplaats. Ik hou me graag aan het boekje. als je soms zie hoe sommige collega's laden, rijden, inhalen. ik hou mijn hart vast. Nogmaals mijn dank.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker