Caravantrekker.nl

Drager voor e-bike

AdM vraagt op 12 augustus 2018:

Welke drager gebruiken jullie om 1 e-bike voor op de dissel te vervoeren. graag het merk en/of type en waarom.
Waarom ik dit vraag is moet je een dure drager kopen die geschikt is om 2 e-bikes te dragen of kun je af met een drager max 40kg waar 2 fietsen op kunnen van 20 kilo en hiervan 1 rail gebruiken voor een e-bike van 23 kilo, bv de Thule Caravan Light.
Graag antwoord op de vraag en niet een verwijzing naar, waarom niet op dak of in de caravan.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Henkie antwoordt op 12 augustus 2018:

Ik heb geen e-bike maar heb ze wel vervoerd om mijn caravan. Een voor en een achter op dragers die geschikt zijn voor 2 fietsen. Wel heb ik de batterijen eraf gehaald en in de auto gelegd.
Ging allemaal prima.


Quirien antwoordt op 13 augustus 2018:

Ik gebruik al ruim 6 jaar een fietsendrager op de dissel. Fiamma heeft er ook een in zijn programma ,(XL 50 kg Obelink 89 euro's) Onze e-Bikes wegen met accu eruit en ontdaan van tassen ongeveer 22,5 tot 23 kg.
Wel rijd ik vaak met een e- Bike in de caravan. Ik kan dan gewoon het " bus" scharnier opendoen zodat ik in de disselkast kan komen.
Wel heb ik er een "knikbeugel" met klem die ik aan een stang van de fiets kan vastzetten op de Fiamma fietsbeugel gemonteerd.
Mijn goten staan eigenlijk iets te dicht bij elkaar.
Overdreven gezegd staan mijn fietsen in een soort V vorm in de goten.
Maar meestal rijd ik met een fiets in de caravan die op de rondzit ligt. Kan ook tussen de twee enkel bedden staan. Ik behoef in beide voornoemde gevallen ( stuur slag gedraaid en trappers ingeklapt) niets vast te zetten.
Maar ik heb dit al eens uitgelegd in een van de vele draadjes inzake fietsendragers op de dissel en de vele topic 's die er zijn.

Let ook op bij de te manoeuvreren ruimte op de dissel.
Maar daar is zelfs ook een topic over. 😉

Ik heb wel een vrij lange dissel ( Knaus) m.a.w vrij veel ruimte.
Met 2 fietsen voorop kom ik op ongeveer op 85 kg kogeldruk.


Louis antwoordt op 13 augustus 2018:

Het is als vloeken in de kerk, maar ik heb er één voor op de dissel, en één achterop, en laat de accu's in de fietsen met de fietstassen er ook nog aan .
Op de dissel een gewone standaard drager die ik heb aangepast zodat de fiets praktisch tégen de disselklep staat en dus op zo groot mogelijke breedte van de V vorm waardoor het gootje zelf maar weinig belast wordt.
Bovendien een nauwelijks aangetrokken spanbandje naar beide caravan handgrepen zodat bij remmen de krachten dáárop over gebracht worden, en niet op de aluminium dragerbeugel.
Nadeel is natuurlijk dat de disselbak niet bereikbaar is, maar dat went snel als je bepaalde volgordes van handelen aanhoud.
Voor de fiets achterop heb ik een drager die ik onder de caravan extra heb vastgezet.
En twee extra spanbandbevestigingspunten boven aan de caravan, waar ik de fiets 'aan hang' zodat de drager geholpen wordt.
(Zou de drager helemaal losbreken dan blijven fiets en drager gewoon aan de caravan bengelen....tenzij deze ook uit elkaar gaat vallen 😉)
Ik zeg er wel bij dat ik dit met een grote caravan anders op zou moeten lossen wat de achterste fiets betreft...de onze is maar zes meter en een paar centimeter lang.


JHN antwoordt op 13 augustus 2018:

Beste Louis, Is het mogelijk om een foto te plaatsen?
Wij kunnen onze 2 fietsen nog moeilijk op ons dak van de auto (Kuga) plaatsen. Hebben altijd hulp nodig van derden voor plaatsen op het dak.
Hebben als CV een Hobby 495UFE.
Dank alvast voor de info.


AdM antwoordt op 13 augustus 2018:

Quirien even een vraag, ik heb die bij Obelink ook zien staan maar als ik op die Fiamma XL A Eco fietsdrager van 50 kg google kom ik hem nergens anders tegen ook niet op de site van Fiamma. Raar wel het 35 kg model met 2 goten. Zal deze alleen voor Obelink gemaakt worden dan????? of zal het een foute vermelding op de site zijn.

Louis goede tip om de fiets met 2 bandjes naar het handvat van de caravan vast te zetten, maar zou een spanband vanaf de fiets diagonaal naar beneden aan de achterste ronding van de drager ook voldoen voor 1 fiets.


Louis antwoordt op 13 augustus 2018:

JHN, ik ben beter in klussen dan prutsen met computers maar zal een poging wagen.
Ik heb een paar foto's gemaakt (zonder fiets) en je moet je even voorstellen dat de bevestiging van de tentrail waar alles aan gemonteerd is op de belaste punten 'door en door' bevestigt is met aan de binnenkant een contra strip en geisoleerd tegen condens is afgewerkt.
Maar dat kun je nu niet meer zien daar er kastjes voor hangen.
(Een en ander hangt natuurlijk van de mogelijkheden af die een bepaalde caravan bied)
De beugeltjes voor de spanbanden zijn halve RVS scharnieren geweest waar ik een extra pen aan gelast heb die exact in de aluminium tentrail past.
Die zijn 10 cm lang, dus even open buigen van de tentrail gaat niet gebeuren.
En AdM, eigenlijk is elke manier waarmee je de fiets tegenhoud en daardoor de beugel ontlast goed, maar ik vond de handvaten wel makkelijk.
Ik zal vanavond eens kijken of ik de foto's er op kan krijgen...dat zal wel mopperen worden 😉


Louis antwoordt op 13 augustus 2018:

Toch maar direct geprobeerd JHN, en heb een uur zitten knoeien zonder resultaat.
Misschien maar goed ook trouwens dat het niet eenvoudig gaat omdat we anders ieder draadje volplempen met foto's 😉
Menno is regelmatig niet zo heel blij met me, maar misschien wil hij me toch (alleen met jouw toestemming natuurlijk) je e-mail adres geven .
Dan stuur ik ze rechtstreeks....dat moet me wel gaan lukken.


Quirien antwoordt op 13 augustus 2018:

@AdM,
Inzake die 50 kg drager zal mij niets verbazen als deze speciaal voor Obelink wordt gemaakt. Bij de. 35 kg versie staat de A -Blue. ( 17,5 kg per goot.)

Ik zou even expliciet informeren. Anders kun je op de Thule 40 kg versie terug vallen. Tsja, wel wat duurder € 104 maar goedkoper als die andere uitvoeringen. En deze hebben ook een hoger zwaarte punt, daarom wilde ik er een waar bij de goten zo laag mogelijk zitten. Is ook wat makkelijker oprijden. ( til drempel) En de beugel kun je na afloop schuin weg zetten zodat je gemakkelijk in de disselkast kunt.

Overigens met extra bandjes en die extra beugel van fietsdrager naar de buis onder het zadel en ik trek dan nog 2 bandjes van de vork en achter frame naar de beugel van het fietsenrek en staat dit bij een fiets hardstikke stevig. Ik trek dan ook nog eventueel een band om het frame naar de achterste goot of de staanders van de fiets beugels. Extra neerwaartse kracht.

Met de fiets in de caravan ben ik in no time klaar.😉 ( Knaus heeft ook iets bredere deur) Er in en eruit uit is zo gedaan.


JHN antwoordt op 14 augustus 2018:

Beste Louis, Dank alvast voor de foto's en reeds gegeven info
@Menno, wil jij ons emailadres aan Louis doorgeven?
Dank allen


Louis antwoordt op 16 augustus 2018:

Hallo JHN,
Als het goed is gegaan heb je eergisteravond wat fotootjes ontvangen, maar ik heb nog geen reactie retour gehad, vandaar via deze verkeerde weg de vraag.
Is het ergens in een spambox beland misschien ?


JHN antwoordt op 16 augustus 2018:

Beste Louis, Dank voor de foto's. Zojuist terug van fietstocht. Zal verder via de Email reageren daar ik er ook een foto bij heb gedaan. Na afloop zal ik indien voor publicatie geschikt in dit forum verslag doen.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker