Caravantrekker.nl

Orange/Amena als mobiel internet provider

Jan Teepe vraagt op 29 november 2018:

Op deze site zijn overwinteraars met camper/caravan actief en tv kijken in de caravan is ook aan de orde geweest. Er is een trend gaande om het tv kijken via de schotel om te zetten in tv kijken d.m.v. een IPTV-boxje en/of d.m.v. een app op de laptop en/of de tablet. Daar heb je een goede internetaansluiting voor nodig en in de meeste gevallen heeft het campinginternet niet genoeg Mbps snelheid, om een storingsvrije ontvangst te garanderen. Blijft over een 4G internetaansluiting. De meeste mensen proberen dat eerst via Prepaid, maar komen al snel tot de conclusie, dat tv kijken via het internet Giga’s slurpt en dan is het prepaid tegoed snel op. Dus zullen lang verblijvende overwinteraars op zoek gaan naar een 4G abonnement, met de bedoeling om dat abonnement aan het einde van de overwinteringsperiode weer op te zeggen. En dan wordt het oppassen geblazen. Orange en Amena, dat overigens ook van Oange is, zijn grote aanbieders van 4G mobiel internet. Amena zet bij alle aanbiedingen Sin Compromiso, hetgeen in het Nederlands zoiets betekent als, dat u geen contractuele verplichtingen t.o.v. de aanbieder, Amena, heeft. Dat lijkt een goed idee, maar het is het ABSOLUUT niet. U kunt als buitenlander, niet zijnde Spaans resident(inwoner), makkelijk een abonnement bij Orange/Amena afsluiten via het internet. Maar u krijgt het niet voor elkaar om dat abonnement via het internet te beëindigen. Of u nu wel of niet een contract hebt afgesloten voor een bepaalde tijd, maakt in deze helemaal niets uit. Ik heb Orange/Amena alleen kunnen opzeggen met behulp van mijn Gestor, kostte ons maar liefst 2 uur en voor de financiële afwikkeling heb ik uiteindelijk een advocaat moeten inschakelen om verdere escalatie te voorkomen. En geloof mij, dat is al met al een dure grap. Dus mijn advies, ga niet in zee met Orange/Amena, u krijgt daar gegarandeerd spijt van. Ga er ook van uit, dat vrijwel alle Spaanse aanbieders anders handelen dan in Nederland het geval is. Het beste advies dat ik u kan geven is, zoek een internetwinkel in de buurt van waar u overwintert. Vraag aan de man/vrouw achter de balie of hij/zij de eigenaar van de winkel is. Doe alleen zaken met de eigenaar of eigenaresse. Het is ook een groot voordeel als die redelijk goed Engels spreekt, dit om verwarring te voorkomen. Leg hem/haar uit, wat uw wensen zijn en vraag om een garantie dat u het contract op de gewenste datum kunt beëindigen. De beste garantie is er eentje op papier, getekend en voorzien van een stempel van de betreffende winkel. Als de winkelier niet betrouwbaar is, of de gewenste afspraken niet kan nakomen, dan zal hij/zij u geen schriftelijke verklaring willen geven. Geeft hij/zij die wel dan kunt u er mee in zee. Zo’n papiertje heeft namelijk een echte juridische waarde in Spanje. Een winkelier wil echt niet graag de Quardia Civil op bezoek krijgen.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Quirien antwoordt op 30 november 2018:

@Jan, het is/moge duidelijk zijn. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. De andere topic behelst dezelfde strekking. Ga ik daar maar even op door met reactie.


Frans antwoordt op 1 december 2018:

Voor data-gebruik zijn 4G-abonnementen met vast maandtarief vaak helemaal niet gunstig. Dat komt omdat een Mifi-router of eigen Wifi-hot spot alleen gebruikt worden als je buiten het bereik bent van goede, gratis Wifi, dus tijdens vakantieweken. De rest van het jaar betaal je dan voor een niet gebruikte databundel en daar zit je 12 of 24 maanden aan vast. Aan belminuten heb je niets.

Voor sommige gebruikers is een 4G data only sim per saldo voordeliger en gemakkelijker. Je koopt de sim kaart eenmalig bij een betrouwbare Nederlandse provider en installeert die in een router of bijvoorbeeld in de auto als je die als hot spot kunt gebruiken. Het datategoed is 365 dagen geldig i.p.v. een maand en iedere keer als je het datategoed aanvult is het totale tegoed weer 365 dagen geldig. Er is dus nooit dataverlies en daarom kan het data-tarief iets hoger zijn om toch voordeliger uit te komen.
Het is gemakkelijk omdat eindeloos altijd en overal via de telefoon data kunnen worden aangevuld via een gratis account. Je hebt op reis permanent je eigen netwerk klaar.


Jan Teepe antwoordt op 1 december 2018:

Nog even een aanvulling. Als iemand denkt, dat hij/zij met zijn Nederlandse databundel onbeperkt in een ander EU land daar gebruik van kan/mag maken, dan heeft hij/zij het mis. Van de databundel, bijv. 25 Giga, mag je maar 5,45 Giga gebruiken in een ander EU land dan van origine. Origine is in dit geval het EU land waar u het mobiele internet abonnement heeft afgesloten. Dit is een EU afspraak, die tegelijkertijd met de afschaffing van de roaming binnen de EU ingegaan is. U zult echt niet de enige zijn, die daar geen weet van heeft. Maar een aantal NL kennissen van mij, die in hun camper wonen en een NL provider hebben voor hun mobiele internet, hebben dit aan den lijve ondervonden en zijn de in de afgelopen maanden geconfronteerd met forse nabetalingen door hun NL provider. Het schijnt zo te zijn, dat de NL providers daar in aanvang niet echt moeilijk over gedaan hebben, maar dat zij een aantal maanden geleden daar over op de vingers zijn getikt door de EU.


Frans antwoordt op 1 december 2018:

Klopt Jan. Voor gebruik in de EU moet je een EU-databundel hebben i.p.v. een NL-databundel (willekeurig buitenlands 4G netwerk) en maak je ook vliegreizen (ver) buiten Europa is er een aangepaste wereld-bundel met iets hoger mb-tarief.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker