Caravantrekker.nl

Ongeremde caravan of ongeremde aanhanger

Hein vraagt op 30 december 2018:

Op jullie webpagina’s, o.a. https://www.caravantrekker.nl/info/maximaal_trekgewicht_auto.php staat dat je een geremde caravan mag trekken die ‘op papier’ een hoger maximaal toegestaan gewicht heeft, dan het maximaal trekgewicht van de auto, indien het werkelijke gewicht van de caravan op de as lager is dan het trekgewicht.

Geldt dit principe ook voor een ongeremde caravan of ongeremde aanhanger? I.c.m. het maximaal ongeremde trekgewicht van de auto.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

ton groenendijk antwoordt op 30 december 2018:

Goedendag!
Het draait inderdaad om die twee woordjes "op papier"
De begrijpelijke verwarring ontstaat als de zaak in praktijk wordt gebracht.
Dan telt namelijk het feitelijk gewicht van datgene wat achter de auto hangt. Verschil in wetgeving tussen geremd en ongeremd is er niet.
Het beste voorbeeld is altijd nog de dubbelassige aanhangwagen, die zelf zo'n 400 kg weegt, maar die beladen wel 2000 kg mag wegen.
Leeg mag eigenlijk iedereen zo'n aanhangwagen wel trekken, maar zodra de belading er bij komt, is het feitelijk gewicht doorslaggevend. En dus mag er, bij een veel voorkomend ongeremd aanhangwagengewicht van 750 kg, in dit voorbeeld maar 350 kg zand worden meegenomen. Ook als er 2000 kg op het kentekenbewijs van de aanhangwagen staat.
Het is een materie met veel "als". En helaas zijn er zo veel "alsen" dat de gemiddelde politieman dat ook niet weet. Dat kan in het buitenland
leiden tot problemen als de politie gaat controleren op de papieren waarheden tussen de trekker en de aanhanger.
Maar.. en nu wend ik mij tot de forumbezoekers: wie heeft zoiets eigenlijk al eens meegemaakt?





Caravantrekker (Menno) antwoordt op 31 december 2018:

Dit geldt ook voor een ongeremde caravan. Als je auto dus maar 450 kg mag trekken mag daar een caravan van 750 kg achter als die in werkelijkheid maar niet meer weegt dan 450 kg.


Debouncer antwoordt op 31 december 2018:

Ik zou nog op willen merken dat het aantal auto's dat daadwerkelijk 750 kg ongeremd mag trekken niet zo groot is. Meestal mag slechts de helft van het rijklaar gewicht van de auto.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker