Caravantrekker.nl

Twijfel nieuwe wagen

Rafael Verbeeck vraagt op 21 januari 2019:

dag collega caravantrekkers,

Via mijn werk moet ik een nieuwe bedrijfswagen kiezen. In het verleden hadden wij vrij keuze volgens budget, maar sinds vorig jaar worden er voorselecties gemaakt. Op de lijst staan 2 wagens waartussen ik sterk twijfel, nl. de Peugeot 5008 1.5HDI of de nieuwe Volvo V60 D3 2.0D Momentum.
Beide wagens hebben zo hun voordeel, maar zelf was ik gebrand om terug in een hogere wagen te zitten (kom nu van een VW Touran). Ik ben met beide wagens een testrit gaan maken en had zo mijn twijfels bij de acceleratie van de 5008. Hoewel hij een koppel heeft van 300Nm (V60 heeft er 320), moest ik voor voldoende power zonder caravan al terugschakelen. Hierdoor vrees ik echt a la limite te zitten met mijn 1300kg zware caravan (tevens max. toegelaten trekgewicht van de Peugeot).

In de vergelijk qua prestatie op deze site krijgen ze dezelfde score (4 op 5). Heeft er iemand ervaring, al is het met de vorige 1.6HDI motorisatie?

De Volvo lijkt mij qua motor de juiste keuze, maar heeft dan een klein(er) koffer, lage zit en bladvering (verlaagd platform dat me mogelijks problemen gaat geven bij het nemen van drempels, zeker met mijn caravan met 100kg bolgewicht).

Graag jullie advies/ervaring! (wij rijden altijd naar Zuid-Frankrijk, dus we moeten geen zware beklimmingen doen)

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 21 januari 2019:

Wat vind jij het belangrijkst? Een lekkere auto voor solo of de beste caravantrekker? Met beide auto’s kan je gemakkelijk 1300 kg trekken. Als ik beide vergelijk (in een vergelijkende berekening) zijn er kleine verschillen. Je moet zelf bepalen welke aspecten het belangrijkst zijn om een keuze te maken.

Als je twee uitgebreide rapporten opvraagt zie je de verschillen en die kan ik eventueel toelichten op de aspecten die voor jou van belang zijn.


@Eric antwoordt op 22 januari 2019:

Geen ervaringen maar wat is dat trekgewicht van die 5008 laag?
Is het een uitvoering met 7 zitplaatsen?

Qua ruimte ben je met de V60 een stuk slechter af denk ik.


Jan Teepe antwoordt op 23 januari 2019:

Peugeot 5008 max trekgewicht 1300 kg. Is dat echt waar?


Quirien antwoordt op 23 januari 2019:

Als ik de nieuwe gegevens download van de Peugeot site over de 5008 SUV Blue lease, het volgende in het kort:
Blue HDI 130 SES 1300 kg. ,72 kg kogel ;De EAT8 1200 kg, 48 kg op de kogel !! ??? .De HDI 180 EAT8 1800 kg en ook 72 op de kogel.

Benzine uitvoering Pure Tech 130 SGS 1150 kg, de EAT 8 950 kg , De 180 EAT 8. 1400 kg Alle 72 kg op de kogel.


Rafael antwoordt op 23 januari 2019:

Klopt, en dan is hij er al op vooruit gegaan. Met de 1.6HDI kwam hij maar aan 1200kg. Ik heb al in 2 Peugeotgarages gevraagd waarom hij deze lage trekwaarden heeft. Het zou niet aan de gekozen onderdelen (remschijven, ophanging, ...) liggen, maar eerder vanwege het verbruik en comfort. Verkooppraat?
Ik neig wel richting de Peugeot, gewoon om zijn prakticiteit: hogere zit, groot koffer, 7 zetels, achteruitrijcamera (ook handig bij het aanpikken), meer opties, verbruik, ...
De Volvo is een mooie wagen, met een heel strak design en zal zeker qua kracht winnen, maar anderzijds hangt zijn bodemplaat heel dicht bij de grond, kleiner koffer, lage wagen = veel wind op caravan en minder ruimte op de achterbank.
Indien er mensen ervaring hebben met de 3008, is deze ook altijd welkom. Uiteindelijk zijn deze goed vergelijkbaar qua afmetingen en hebben ze dezelfde motorisatie.


Frans antwoordt op 28 januari 2019:

@Rafael Ik kwam deze recente award van de 3008 tegen. FYI. Beoordeeld met 1258kg aan de haak; wel de grotere motor, maar dat is niet alles bepalend. Nieuw opgezette competitie.
https://www.caravanclub.co.uk/whats-on/awards/towcar-of-the-year/2019-winners/


JanS antwoordt op 29 januari 2019:

Wel verbazend die lage trekgewichten. Ik heb de vorige versie 1.6 thp gehad en die mocht 1600 kg trekken vlgns mij. De nieuwe 3008 heeft wel wat hogere trekgewichten en meer kogeldruk!


Rafael antwoordt op 31 januari 2019:

Bedankt allemaal. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de 5008. Met 2 kinderen is dit de meest praktische keuze. De caravan zal wel lukken. Desnoods iets sneller terugschakelen en iets rustiger rijden. Tot deze zomer op de baan naar het zuiden!


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker