Caravantrekker.nl

Kenteken auto of caravan aan laten passen?

Joyce vraagt op 23 maart 2019:

Beste kenners, hier een vraag van een leek, hoop dat u mij kunt helpen. VOor onze caravelair (1100 kg, max 1350 kg) hebben wij een auto op het oog die de totale combi 70 kilo te zwaar maakt voor ons B-rijbewijs. Nu heb ik hier en bij de RDW gelezen dat je het kentekenbewijs van ofwel je auto, ofwel je caravan kunt laten aanpassen zodat het maximaal toelaatbare gewicht op papier tijdelijk verlaagd wordt. Nu is mijn vraag: is het slimmer om dat van mijn auto te laten verlagen, of die van de caravan?

Er zit nu geen mover onder de caravan, maar als we het gewicht van de caravan laten verlagen en er komt ooit een mover, blijft er maar weinig gewicht voor belading over... Hoop dat u me kunt adviseren! Alvast bedankt!

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 23 maart 2019:

Het kan inderdaad beide. In de praktijk wordt eigenlijk hoogst zelden het gewicht van de auto gecontroleerd en wel een enkele keer dat van de caravan. Als er in de auto genoeg laadvermogen overblijft voor uw gebruik kunt u de auto laten verlagen.

Alleen als de auto snel ingeruild gaat worden zou je met de caravan misschien beter uit zijn, hoewel de kans dat je volgende auto exact hetzelfde gewicht heeft klein is.


JT® antwoordt op 23 maart 2019:

Ik heb wel het gewicht van mijn auto aan laten passen.
Caravan was toegestaan 1500 kg en de auto 2015 kg. Dit betekende dat onze kinderen er net niet mee mochten rijden. Aangepast naar 2000 kg.
Helaas schrijf je niet wat het leeggewicht van de auto is. Want dan kun je beter geadviseerd worden.
Stel auto weegt leeg 1500 kg (toegestaan is 2220 kg als ik goed reken), dan zou ik de auto aanpassen als je die 720 kg niet nodig hebt. Maar als je daar die 70 kg niet af kunt halen, dan wordt het toch een erg lastig verhaal.
Wat weegt je auto en heb je dat laadvermogen nodig?
vrgr
JT®


Debouncer antwoordt op 24 maart 2019:

Ik heb op de site van het CBR gelezen dat je met BE deze combinatie wel mag trekken. Lijkt een lullig antwoord, maar zo bedoel ik dat zeker niet. Je stort jezelf nu in een ambtelijke molen met aanpassingen en terug-aanpassingen. Als je bijvoorbeeld eens in de situatie komt dat auto of caravan onderweg uitvalt, kan je, wanneer je in bezit bent van BE, alles accepteren wat door je alarmcentrale aangeboden wordt als vervanging. En zo moeilijk is het behalen van E niet. Mogelijk steek je er ook nog iets op.


Joyce antwoordt op 24 maart 2019:

Beste mensen, dank voor de reacties tot zover!
Het ledig gewicht van de auto is 1530 kilo, dus een hele ruime marge, vandaar mijn overweging de auto te laten aanpassen. Eerlijk gezegd staat het idee om weer rijlessen te nemen voor een BE me tegen (zowel financien als tijdsinvestering...) vandaar deze overweging. Maar toch een lichtere auto nemen, is ook nog een mogelijkheid. Dank nogmaals!


Jan antwoordt op 24 maart 2019:

Volgens mijn berekening heb je voldoende aan een B rijbewijs.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 25 maart 2019:

Nee Jan. Joyce zegt dat ze (haar combinatie) 70 kg te zwaar is bij een caravan van 1350 kg. De auto moet dan een maximaal toegestaan gewicht van 2220kg hebben. Dat is voor een auto die leeg 1530 kg weegt heel normaal. Door het MTM te verlagen naar 2150 kg kan je met een B rijbewijs nog rijden (omdat je dan niet boven de 3500 kg uit komt als maximaal toegestaan gewicht). Wel is dan het laadvermogen iets minder royaal omdat de kogeldruk bij weging ook als lading van de auto gerekend wordt maar met 445 kg wel voldoende. Ik reken dan met een rijklaar gewicht van 1630 kg + 75 kg kogeldruk.


Joyce antwoordt op 25 maart 2019:

Dank voor je toevoegingen Menno, dat de kogeldruk ook als "bagage" wordt gerekend, wist ik nog niet! Klopt precies wat je zegt, de MTM is 2200 kilo, was ik vergeten te vermelden.
Dank voor het advies nogmaals!


TheoV antwoordt op 25 maart 2019:

Auto's worden niet lichter. In tegendeel. Je zal meer en meer in moeilijkheden komen. 450kg laadvermogen is snel opgesoupeerd. Zeker als je ook nog kinderen of adolescenten mee hebt. Realiseer je ook dat een verlaging van de MTM van het voertuig ook telt op een doordeweekse dag zonder aanhangwagen.

Mijn opinie, wil je een aanhangwagen trekken? Dan zou BE altijd moeten verplicht zijn. Ook al weegt die aanhangwagen maar 100kg. Wat er gevraagd wordt op het examen, zijn zaken die je ook met een lichte aanhangwagen moet kunnen.

Zoals Debouncer ook al zegt, bij pech onderweg zal je geen lichte vervangwagen vinden met trekhaak.


Joyce antwoordt op 26 maart 2019:

Dank Theo, voor je advies, zeker het overwegen waard. Genoeg stof tot nadenken 😉 en gelukkig hebben we geen haast dus misschien wordt het toch een BE rijbewijs.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker