Caravantrekker.nl

Vloerverwarming

Gerard Schuurmans vraagt op 27 maart 2019:

Mijn vraag is zit er bij een Burstner Averso top 260 (2014) een trafo tussen de 220V en de vloerverwarming.
Ik heb deze vraag naar aanleiding dat hij er bij het aanzetten soms de stop uitschakeld, en soms ook niet. Een trafo zou voor piek spanning kunnen zorgen.De vloerverwarming vraagt in werking 350watt dus dat is niet al teveel.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 maart 2019:

Ja, ga daar maar vanuit. Bijna altijd is vloerverwarming in caravans 32-48 volt.

In mijn vorige caravan had ik ook vaak last dat de beveiliging er uit klapte op de camping zodra ik de vloerverwarming aan zette.


Gerard Schuurmans antwoordt op 29 maart 2019:

Bedankt Menno, waar is mijn vraag op de site terecht gekomen ik vind hem niet terug onder de rubriek vragen.


Mark antwoordt op 12 april 2022:

Ik heb een Biod Nomade gekocht waarin vloerverwarming (2 delen) verwerkt is, nu is deze aangesloten op een forse ringkerntrafo met 2 x 12 volt en ruim 16 ampere per deel. De verwarming neemt echter maar een kleine 2 ampere per deel op bij 12 Volt. Als ik dat uitreken kom ik op een vermogen van nog geen 50 Watt in totaal. Nu vraag ik me af of deze verwarming niet op minimaal 24 Volt moet worden aangesloten? Dan heb je bij dezelfde weerstand van de matten ongeveer 180 Watt in totaal. Dit is prima te regelen door de secundaire spoelen van de trafo in serie te zetten.
Helaas kan ik geen merk en type van de matten achterhalen, dus ook geen aansluitspanning.
Heeft iemand ervaring met het vloerverwarmingssysteem van Biod?
kun je deze matten dus ook op 24 Volt aansluiten?

Bij voorbaat dank voor een reactie.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 12 april 2022:

Na 2007 is geen BIOD gelijk, dus kunnen er ook steeds andere materialen gebruikt zijn. Meestal is voor de vloer en wandverwarming matten van Paroli gebruikt. Eerst 48V en later zijn er ook versies met 230V en 12V gemaakt.

Helemaal snappen doe ik jouw verhaal niet. Je hebt een 12V versie maar ook dan zou het stroomgebruik veel meer moeten zijn dan het vermogen van 50 Watt. Er zitten niet voor niets 2 trafo's in die elk 16A leveren (bij 12V) wat neerkomt op bijna 200W per deel. Paroli geeft aan ongeveer 150 Watt per m2.
Dat komt ook ongeveer overeen met mijn vloerverwarming in mijn BIOD die in totaal ongeveer 400 Watt verbruikt. Eerlijk gezegd denk ik dat het niet goed (meer) werkt. Wordt de vloer wel warm? Mijn vloer wordt tussen de 30 en 35 graden.

Een zwak punt zijn de aansluitingen naar de mat. Daar moet je zeker naar kijken, ook als die in het polyester zitten! Bedenk dat daar dus bijna 16A door moet gaan en die kunnen bij slecht contact heel warm worden wat ook nog eens brandgevaarlijk is...

Heeft je Nomade ook een gaskachel en/of wandverwarming? Op 24V aansluiten is zeker geen optie!


Mark antwoordt op 12 april 2022:

Menno, bedankt voor je snelle antwoord.
het verbaast me niet dat er veel verschil zit in de Biod's, de mijne is van bouwjaar 2011 en is eerst ingezet als casco voor een kerk voor zover ik dat heb kunnen achterhalen, de ombouw naar caravan is later gedaan.

De vloer wordt maar iets warm, maar haalt de 30 graden niet. Ik zal dus eerst de aansluitingen nakijken. ik durfde hem ook niet zomaar op 24 Volt te zetten, i.v.m. mogelijk doorbranden van de folie.
De Nomade was verder niet voorzien van verwarming, ik heb er nu een 500W elektrische verwarming bij in gemaakt.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 12 april 2022:

Die kerk casco’s zijn/waren aparte caravans 😉

Ik meen me te herinneren dat die inderdaad een dubbele vloerverwarming hadden over de hele breedte. Er zaten immers geen meubels in. En aanvullend hadden die dacht ik ook een kachel in de disselbak. Wat daar aan veranderd is toen ze een echte caravan werden weet ik niet.

Zit de vloerverwarming in het polyester of ligt die (los) onder de vinyl vloerbedekking? Origineel zat die in de gietvorm dacht ik.


Mark antwoordt op 12 april 2022:

Het is inderdaad een aparte caravan 😉

De verwarming is inderdaad ingegoten in de vlokken gietvloer.
Dat wordt dus heel voorzichtig los slijpen met de dremel.

Als dat inderdaad over de hele breedte loopt verklaart dat ook de grote trafo!

Er zat geen kachel in de disselbak, of die er geweest is weet ik niet.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 12 april 2022:

Door de zijkant van de mat loopt aan elke kant een dikke, platte gevlochten draad. Met popnagels daar doorheen heb ik nieuwe draden vastgemaakt. Helemaal loshalen kan niet omdat de verwarmingsmat is mee geïnjecteerd met de hele vloer. Maar bij mijn caravan gaat er veel minder stroom (Ah) door omdat ik 48v heb en maar de halve opervlakte. Dus of het lukt met popnagels?


Hafar antwoordt op 12 april 2022:

Als je uitgaat van een vermogen per mat van 200 Watt dan is de weerstand van de mat ca 0,72 Ohm. Dit is eigenlijk niet te meten met een gewone universeelmeter. Bij 25 watt moet de weerstand (inclusief aansluitdraden ongeveer 6 ohm zijn. Je kunt de weerstand meten bij de trafo (1 draad even losmaken) en daarna op de aansluitingen van de verwarmingsmatten. Als de matten een kortsluiting laten zien (0,72 Ohm is praktisch een kortsluiting) dan zijn waarschijnlijk de aansluitdraden te dun of zijn de aansluitingen gecorrodeerd of erg vuil.
Als je alleen twee matten tegelijk kan meten dan moet je de weerstandswaarden halveren.

Succes

Hafar


Mark antwoordt op 12 april 2022:

Vanavond even aan het meten geweest en ik meet nu 5 en 6 ohm. Als je vlak over de vloer kijkt met goed licht zie ik de matten liggen. Dit is zichtbaar door een lichte verhoging in lijn met de aansluitdraden. Ik heb al wel een slechte verbinding gevonden maar nog niet kunnen herstellen.
Voor nu de vloerverwarming uit veiligheidsoverwegingen maar afgekoppeld, eerst de caravan maar gereed maken voor een paar dagen kamperen. 😉
Dank voor de reacties!
Wordt vervolgd.


Mark antwoordt op 23 mei 2022:

Zoals beloofd een terugkoppeling.
Ik heb de caravan nu weer thuis staan en kon dus even verder zoeken.
Na wat voorzicht hak en breekwerk kwam ik een aansluiting tegen die nog maar op een paar draadjes van de bekabeling vast zat. Ik heb hier nieuwe 6 mm2 bedrading aan kunnen solderen en na aansluiten wordt er nu resp. 6 en 5 ampere bij 12 VAC opgenomen. Nu voel je na enige tijd de vloer duidelijk warm worden.

Iedereen bedankt voor de reacties.
Groet Mark


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker