Caravantrekker.nl

Golf 4 1.6: lengte caravan in verhouding tot auto?

Beginner vraagt op 28 juni 2019:

Besten,

Ik overweeg een eerste caravan aan te schaffen die achter mijn golf 1.6 16v uit 2003 moet (105 pk, 1200 max trekgewicht). Gezien het beperkte vermogen wil ik mij beperken tot max 1000 kg totaalgewicht.

Sommige merken (met name Knaus uit eerste helft jaren 90), hebben in deze categorie al caravans met een forse lengte (4m+ opbouw). Zijn er, zoals ten aanzien van gewicht, vuistregels waaraan een combinatie moet voldoen qua verhoudingen tussen wielbasis auto en lengte caravan om (in principe) veilig de weg op te kunnen? Ik kan daarover weinig online vinden.

De wielbasis van de golf is 250 cm. Zou ik concreet bijvoorbeeld een Knaus met een lengte hart koppeling tot achterzijde van 556 cm kunnen gaan trekken? Of moet ik me daar niet aan wagen?

Ben benieuwd naar jullie ervaringen en ideëen.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Frank antwoordt op 28 juni 2019:

Ik snap je gedachte, maar de praktijk pakt iets anders uit.
Belangrijker dan de caravanlengte is de plaats waar het gewicht/ zwaartepunt van de opbouw ligt.
Een caravan met een relatief lange dissel en goede gewichtsverdeling stuurt fijner dan een iets kortere met slechte gewichtsverdeling.
Helaas vind je dit soort info nergens terug. Ook per merk en uitvoering is het gedrag van de caravan vaak iets anders. Schokkende verschillen?
Niet echt, want daarvoor rijden er jaarlijks te veel caravans over de weg.
Een berekening op deze site van jouw auto met verschillende caravans geeft je wel meer houvast. Het geeft je ook inzicht welke caravan bij jouw golf past. Doen dus !
Daarnaast zou je kunnen spelen met gewichtsverdeling en belading op deze site. Deze simulatie staat ergens in een rubriek over slingeren en belading (zo uit mijn hoofd). Je gaat dan beter snappen hoe het werkt met afmetingen en de invloed van belading.


bart antwoordt op 28 juni 2019:

De antwoorden op je vragen zijn allemaal op deze website terug te vinden, maar dat is wel heel veel leeswerk. Veel gemakkelijker is een cursus met Bert Wijnen. Dat is iemand die zijn ongelooflijke hoeveelheid kennis op het gebied van caravannen in een paar oneliners op je kan overbrengen tijdens de caravan workshop. De caravan die voor de workshop van Caravantrekker gehuurd kan worden, past denk ik ook precies in het plaatje. Dan weet je in één keer en op een leuke manier, heel veel meer om veilig en prettig met een caravan de weg op te gaan.


Quirien antwoordt op 28 juni 2019:

Aan voorgaande antwoorden heb ik weinig toe te voegen. Omdat het je eerste caravan betreft en je het over ongeveer 1000 kg als max wil beperken met een daarvoor redelijke lengte van de caravan wil ik je nog wel even meegeven let op het echte ledige gewicht.

Het kan nogal eens voorkomen als je echt gaat wegen het gewicht afwijkt van wat op het registratiebewijs staat. Vaak is dit zomaar heel wat kilo's meer waardoor je veel minder overhoudt voor de belading of denkt te hebben bij een 'grotere' caravan die je in gedachte hebt.

Het voorkomt dan latere teleurstelling hieromtrent.


@Eric antwoordt op 28 juni 2019:

Ik heb gereden met een gelijk gemotoriseerde Octavia Station uit 2005 met een caravan van 630 cm totaal.
Dit ging probleemloos.


hank antwoordt op 28 juni 2019:

In het segment tot 1000 kg zal je weinig afwijkend lange caravans tegen komen . Het meeste aanbod is standaard van de bekende merken . Een tweede hands caravan heeft bovendien al veel kilometers gemaakt ,en als dat voorheen kon kan het nu ook.....ondanks of dankzij de lengte.Het kenteken gewicht is belangrijk en je kunt zelf zien of er een zware voortent e.d in de caravan ligt bij aankoop, die tel je dan gewoon bij het gewicht op..kind kan de was doen.


Beginner antwoordt op 29 juni 2019:

Dank voor jullie bijdragen. Het verbreedt de mogelijkheden nogal wanneer ik ook rond of iets boven de 4 meter kan kijken, in plaats van het segment tussen 3,50 en 4 meter, met name wat betreft indelingen. Wil het liefst een caravan met 4 slaapplaatsen. Geen kopkeuken en bij voorkeur zonder toiletruimte. De Knaus country’s en sudwinds van rond de 4 meter uit midden jaren 90 staan me bijv wel aan. Heb inmiddels een uitgebreid rapport besteld op deze site. Ook daaruit blijkt voldoende stabiliteit.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker