Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Blogs Tests Reviews Advies Vragen Menu

Bij onweer; in de caravan of de auto

Arie vraagt op 08 July 2019 om 20:31:

Pas waren wij op de camping met onweer. Nu weet ik dat het in een auto veilig is omdat de carrosserie een kooi van Faraday vormt.
Een frame van de voortent is natuurlijk niets, maar hoe zit dat met de caravan. Vaak van aluminium, maar ook met polyester daken. Daarbij is de wanddikte van aluminium erg dun. Is daar wel eens onderzoek naar gedaan of je erlatief veilig in je caravan kan blijven? of is het verstandiger om tijdens de bui in je auto te schuilen?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

MarkS90 antwoordt op 08 July 2019 om 21:55:

Als je caravan op een grote open vlakte staat (Jotunheimen Noorwegen) dan moet je je misschien zorgen maken maar niet in de rest van Europa met overal bebouwing.

Overigens zul je zien dat er net een inslag komt als je van je caravan overstapt naar de auto.

Ik zeg: geen zorgen maken.


ton groenendijk antwoordt op 09 July 2019 om 10:39:

Blikseminslag (ontlading) richt zich altijd op een punt waarbij op de meest gunstige manier "aarde" wordt gemaakt. En dan liefst via de kortste weg. Dus altijd via hoge punten, die dan ook nog eens goed geleidend moeten zijn.
Ooit zag ik na een blikseminslag een groep caravanners over een kletsnat open grasveld in de stroompalen zoeken of ze die konden resetten. Boven hun hoofd (tja, het was donker) een elektriciteitsleiding. Water en aarding, dat is een prima geleiding voor de volgende inslag. Die omstandigheden kan je maar beter mijden.
Maaarrr.. de bliksem slaat nooit twee keer op dezelfde plaats in. Zegt men. Echter, heel wat kerken zijn meermalen door de bliksem getroffen. (en afgebrand). Prima geleiders. Daar deden ze dan wel eeuwen over, dus zo groot is de kans dat je getroffen wordt niet.
ik zou dus zeggen; rustig de bui uitzitten en als het een goed gevoel geeft, de stroom uitschakelen. Dan moet je de kabel er wel aan de caravanzijde uittrekken . En niet vlak naast de caravan laten liggen in het natte gras.
Ooit heb ik een blikseminslag in mijn woning gehad en weet nu dat grote voltages heel goed door de lucht kunnen reizen, ook nadat ze ergens geland zijn en een isolerend stuk tegenkomen. De gevolgen? Dat pas niet in het kader van dit forum, lijkt mij.


Arie antwoordt op 10 July 2019 om 19:32:

Blijkbaar weet niemand van een onderzoek, dus beter om het zekere voor het onzekere te nemen en in de auto schuilen..


ton groenendijk antwoordt op 10 July 2019 om 22:33:

Nee, dat lijkt mij logisch. Onderzoek naar bliksemontlading heeft wel degelijk plaatsgevonden (vanaf 1732) maar het heeft een hoog theoriegehalte, omdat de risico's nogal onvoorspelbaar zijn. Met de kennis van nu zal niemand het meer in zijn hoofd halen om in een onweersbui een vlieger op te laten. Want zo is het onderzoek begonnen.
Beter is het jezelf te realiseren hoeveel mensen sinds 1900 zijn omgekomen door blikseminslag in een caravan. Daar heb je minder dan de vingers van ''eén hand voor nodig. Zet dat af tegen het aantal mensen dat met een onweersbui in een caravan heeft verbleven en je zult zien dat je meer kans hebt de staatsloterij te winnen, dan het leven te laten in een caravan bij onweer.
Met een aluminium dak heb je een prima kooi van Faraday. En bij inslag in een kunststof dak slaat het wel over naar de zijwand. Dus geen angst.Reageer

Naam:

Email:

Reageer wel met een zinvolle en inhoudelijke bijdrage!Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken (met een B-rijbewijs).

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Laatste Blogs

Parkeren

Stoppen langs de (snel)weg kan een probleem zijn. Veel grote plaatsen worden bezet door vrachtwagens die hun verplichte rust nemen. Waar kunnen wij dan nog pauzeren?

Blijf van het gas af!

De koppeling is een gevoelig onderdeel van je auto als je met een caravan gaat rijden. Door niet te veel gas te geven gaat die veel langer mee. Lees hoe je met en zonder caravan je auto langer heel houdt.

Caravanspiegels

Zijn extra caravanspiegels verplicht? Vaak wel, maar belangrijker is dat je er ook wat in ziet.

© 2004-2019 Caravantrekker