Caravantrekker.nl

Trekgewicht auto in combinatie met de nieuwe WLTP regels

A. van Schie vraagt op 9 augustus 2019:

Bij het zoeken naar een andere auto merkte ik, dat bij een aantal auto's het trekgewicht op 1200 kg stond, terwijl een zelfde merk en type soms wel 1500 kg mocht trekken. Na wat navraag bleek mij dat het te maken had met de nieuwe WLTP regels, waarbij kennelijk ook wordt gekeken naar alle accessoires op een auto. Zoals ik het begrijp betekend dit, dat een auto wel meer zou kunnen trekken maar dat dit beperkt wordt door deze regels. Het is dus straks lastig om bij een caravan die meer dan 1200 kg weegt een geschikte auto te vinden.


Begrijp ik dit goed? en wat zou de oplossing zijn als je toch een zwaardere caravan wil aanschaffen?



Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 9 augustus 2019:

De autobranche geeft de WLTP overal de schuld van terwijl het niets anders is dan een andere, betere, meetmethode van verbruik en uitstoot.
In het verleden beperkten fabrikanten het trekgewicht nog wel eens door bijvoorbeeld de koelcapaciteit of de versnellingen aan te passen waardoor die net iets zuiniger zou rijden (in de meetcyclus).

Als je op zoek bent naar een trekauto die 1500 kg moet kunnen trekken is het heel simpel: Kijk eerst of de auto zelf voldoende gewicht heeft en of de prestaties voldoende zijn. Daarna check je pas of het trekgewicht ook voldoende is. Bij occasions door het kenteken hier op de site in te voeren en bij nieuwe auto's door de folders goed te besturen. En bij de aankoop vaneen nieuwe auto de verzekering (zwart op wit) te eisen dat dit trekgewicht straks ook op kenteken staat!


A. van Schie antwoordt op 9 augustus 2019:

Menno bedankt. Duidelijk verhaal.


Jan Steurrijs antwoordt op 10 augustus 2019:

@Menno
Mijn advies, bij het bestuderen van de folders van een nieuwe auto, ook de kleine letters goed doornemen! Er wordt nogal eens verwarrende informatie verstrekt.

De nieuwe Ford Focus is hiervan een goed voorbeeld.

In het schema modellen/krachtbron wordt bij nagenoeg alle modellen een maximale kogeldruk van 90kg vermeld. In de kleine letters onder het schema staat: 'Limiet kogeldruk is maximaal 75kg voor alle modellen.'

In dit geval is het waarschijnlijk zo dat in het schema de opgave is vermeld van de fabrikant van de trekhaak en dat dit dus hoger ligt dan wat het chassis mag hebben.

Dus; leesbril op en ook de kleinste letters uit de folder tot je nemen 😉


Roy antwoordt op 11 augustus 2019:

En nog iets kijk ook naar de totale maximal gewicht van auto en carvan, er zijn autos die bv maximaal 1500kg mag trekken, auto weegt dan zelf bijvoorbeeld 1280kg maar gezamelijk gewicht mag niet meer zijn dan 3000kg dus betekend dat de auto niet meer belanden kan worden.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker