Caravantrekker.nl

Welke caravan rijdt het fijnst

Robin vraagt op 13 augustus 2019:

Welke caravan rijdt het fijnst?
Een onmogelijke vraag als het aan persoonlijke voorkeuren ligt. En natuurlijk zijn zaken als de trekauto en belading van cruciaal belang.

Maar toch, ik las bijvoorbeeld wel eens dat tussen de 'gewone' caravans de Solifer eruit springt door redenen die ik niet voldoende kon achterhalen.
Mijn vader zweert bij Eriba Touring modellen, zelfs een latere Biod 420 was niet zo fijn achter dezelfde auto als de Eriba Pan of Triton. Het Chateautje Touring 320 dat hij in 1976 kocht haalde dat natuurlijk lang niet en de huidige Wilk van 2.30x5.50 wil hij liefst helemaal niet meer slepen; die blijft dan ook op de camping.

Deze zomer zag ik veel verschillende caravans op de weg; Kabe's van 2.50 x heel veel, T@b 320, Adria's jong en oud, Constructam achter een oude Chevrolet Bel Air, veel Hobby's en nog veel meer. En iedereen leek daar tevreden mee rond te rijden.

Dit deed bij mij (ook omdat met de vorige trekauto mijn eigen combi véél stabieler was) de vraag ontstaan welke caravans er (gemiddeld) fijner achter dezekfde auto hangen, minder last van passerende busjes en bussen hebben, of heel subjectief 'rustiger voelen' achter de auto enzovoorts.

Liefst lees ik reacties van mensen met ervaring met uiteenlopende caravans. Maar (expert?)meningen van mensen zijn natuurlijk even welkom.

Nogmaals; belading en trekauto blijven cruciaal. Maar er zal toch zeker wel verschil zitten in de caravans? En zijn er indicaties waaraan je e.e.a. kunt afleiden misschien? Lengte, breedte, gewicht, afrondingen; dat snap ik wel. Maar toch; ervaringen? Iemand?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 13 augustus 2019:

Daar kan ik wel een paar uur College over geven 😉

Wat vind je het fijnst rijden? Dat je eerst moeten benoemen. Is dat het meest stabiel, het minst zijwind gevoelig, het minst 'stoterig' op slechte wegen, het gemakkelijkst te trekken, etc.?

In z'n algemeenheid is gewicht van de caravan heel belangrijk. Ook hoe dat gewicht verdeeld is in de caravan heeft net zoveel invloed als belading zonder dat je dat kan beïnvloeden. Ik voel het verschil tussen een BIOD Scout TD en een BIOD Scout TL bijvoorbeeld achter de auto. De ene heeft een middenkeuken en de andere een eindkeuken. Gewicht achter in de caravan is niet prettig.

Mensen vinden vaak hun nieuwe caravan beter rijden dan de oude.... Voor een deel is dat 'psychologisch' maar ook vooral door een betere vering die nog nieuw is (en beter werkt).

Voor passerende busjes is de 'zijwaartse' luchtweerstand van belang. En dan helpen afrondingen rondom en is het oppervlakte van belang. De afstand tussen koppeling en de de as (diesellengte) moet zo groot mogelijk zijn en de oversteek aan de achterkant zo klein mogelijk.

Elke caravan is een compromis van goede en (vooral) slechte eigenschappen voor het rijden. Zelfs in de folder kan ik die zo al voorspellen en beoordelen 😉


TheoV antwoordt op 14 augustus 2019:

Wat in het verleden wel wat speelde was het soort vering er onder de caravan zat. Bijvoorbeeld een Adria van de jaren 60-70 (deze met brede blauwe band ter hoogte van de vensters) had bladvering. Lag hierdoor vrij hoog. Deze was zeer gevoelig voor zijwind en lag haast nooit stil op de weg. Met de algemene komst van de torsie as is dat uiteraard verholpen. IT en constructam waren destijds de caravans met de betere rijeigenschappen.

Hebben we door de komst van de anti slinger koppeling niet een verkeerd beeld van onze combinaties?


Aad antwoordt op 14 augustus 2019:

TheoV, je zou weleens gelijk kunnen hebben. Er wordt veel verdoezeld door die koppelingen. Ik rijd nog steeds zonder en voel dus direct of wat er gebeurt. Snelheid beetje te hoog wanneer je een tunnel inrijdt, merk je duidelijk. En offtopic: ik verbaas me nog steeds over die mensen die, met stabilisator vastgezet!!!!, manouvreren op de caravan. Haaks de bocht om etc. Dan snap je dus niet wat het ding doet en voor bedoeld is.
Terug naar de vraag: ik heb een soortgelijke vraag ook al eens gesteld, en daar toen heel weinig input op gehad.
Mijn ervaring met mijn smalle Kip kompakt is, dat het een feest is om met een smalle caravan te rijden op krappe campings en door dorpjes, maar dat ik hem erg gevoelig vind bij als het waait. Veel meer dan de (huur)Burstner waar ik ook eens 4000km mee heb gereden. Verhouding hoogte/breedte niet ideaal lijkt het. Ben benieuwd naar andere reacties


Aad antwoordt op 14 augustus 2019:

Oeps, ik schreef “manouvreren op de caravan” Dat moest natuurlijk manouvreren op de camping zijn.


ton groenendijk antwoordt op 14 augustus 2019:

@Aad: Dit kan een gigantische, maar ook leuke uitwisseling van ervaringen worden: wie rijdt wat en hoe beviel/bevalt dat. We zullen ons dan wel moeten beperken tot de rij-eigenschappen om een discussie over pk's te voorkomen. En dat wordt dan weer moeilijk omdat cv's anders rijden met andere trekkers. Maar goed: een poging:
1. LMC Siësta: vlgs fabrieksopgave leeg 660 kg, max 900 kg.Wie het gelooft mag het zeggen, maar hij was door alles te trekken en was met een Westfalia koppeling nog wel in de hand te houden. Maar het hield niet over. 2.10 breed , dus je kon overal langs.
2. Home Car 370 TZF. max gewicht naar ik mij herinner rond de 1150 kg. 220 breed en de beste wegligging die ik ooit ervaren heb. Altijd wel getrokken door 2.0 scenic of 1.8 zafira's dus er was redelijk wat overwicht van de trekauto. Ging overal mee naar toe, kon overal langs, Alko 2000. Qua rij-eigenschappen veel beter dan
3. Wilk Vida 420, max gewicht 1350 kg. Heeft de neiging tot kwispelen, is niet te zien in de spiegel, maar het voelt zo. Staat veel lager op z'n wielen dan de Home car, dus dat zegt weinig. Ik sta verbaasd over de steeds lagere grondspeling die wordt toegepast. Alsof iedere camping waterpas is. Deze wilk met Winterhoff koppeling is 2.30 meter breed en dat had voor mij achteraf niet gehoeven. Het is net allemaal wat moeilijker, net wat minder geschikt voor smalle Franse straatjes en met tanken moet je helemaal goed opletten.
Zo ver mijn ervaringen. En over het ingeschakeld laten staan van de frictiekoppeling: je hebt natuurlijk gelijk, maar steeds in- en uitstappen is natuurlijk ook weer zo iets. En ja, als je iets te hard de tunnel in rijdt voel je dat met koppeling niet en wordt het inderdaad gevaarlijker dan met directe weergave.



Genieter antwoordt op 14 augustus 2019:

Ik rijd zelf een tandemas achter een Ford kuga dit rijd naar mijn gevoel echt rustiger dan bv een 5.5 meter 2.5breed ik begrijp heel goed dat een enkelas op de camping tuurlijk veel makkelijker is maar met een goede mover is dit geen probleem ik vind het heel jammer dat er bv geen 5.5meter caravans meer gebouwd worden op tandem ik zou de eventuele optie prijs graag betalen denk dat er alleen nog Engelse korte caravans op tandem zijn.


Robin antwoordt op 14 augustus 2019:

@Menno; dat college zou ik wel eens willen volgen 😉
Sowieso alvast bedankt voor alle inhoudelijke en relativerende reacties, de toon is vooralsnog gelukkig mild!
Mijn ervaring is beperkt tot twee caravans en vier trekauto's, de caravans allebei 'gewoon' van vorm. Dus ik vind zelf dat ik geen recht van spreken heb over ervaring met diverse caravans, en misschien wel daardoor nieuwsgierig naar de verschillen.

@Ton; we moeten ons idd beperken tot de c'vans, anders verzanden we in een heel ander topic......


Frans antwoordt op 14 augustus 2019:

“Fijn rijden” is onlosmakelijk van de trekauto, immers achter een vrachtauto rijdt iedere caravan fijn 😉. Als je alle criteria van Menno op een rijtje zet scoort er een historische caravan heel hoog: de SMV. Ongekende stroomlijn, super licht gewicht, staalvering en speciale elektrisch bediende trommelremmen.
Stroomlijn, staalvering en licht gewicht zijn alle achterhaald wegens de hogere kosten of door de grote vermogens van hedendaagse auto’s, elektrische remmen zijn hier niet toegestaan. De gebruikelijke breedte van 2.30m is ook een compromis, ten koste van fijn rijden.
Je mag wel concluderen dat naar fijn rijden met een middenklasser weinig vraag is, anders zag caravanland er echt anders uit.


Gert antwoordt op 15 augustus 2019:

Fijn rijden kent inderdaad veel definities....Wij begonnen met een vouwwagen achter div auto's: dat reed fijn. Daarna een '76 Fendt 390 van max 850 kg achter een busje van leeg 1600 kg; dat reed ook heel fijn. Andere caravan gekocht, '93 Knaus 450 van max 1100kg; dat reed nog fijner. Auto ingeruild voor een 2001 Toyota Avensis diesel; dat reed pas fijn. Nu een 2011 Avensis benzine cvt met een 2007 Fendt 490 van beladen 1350kg; nog weer fijner rijden.
Het is alsmaar nieuwer, krachtiger, degelijker enz. Ik geloof ook zeker dat de volgende combi nog weer fijner zal rijden. Al geloof ik (nu) niet dat het rijgedrag van de (zorgvuldig beladen) Fendt overtroffen kan worden. Ik ga me graag laten verrassen in de toekomst.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 15 augustus 2019:

Ik heb lang afwisselend rond gereden met twee verschillende trekauto's. Een VW Transporter en een VW Eos. De motorische prestaties van de Eos (1.4 TSI) waren veel beter (en vooral anders) dan van de T4 TDI. De stabiliteit van de Transporter is veel beter. Maar welke nu het fijnst rijdt met caravan? Ik heb daar nooit uit kunnen kiezen.... Fijn rijden is dus heel lastig te beoordelen 😉


Wim antwoordt op 15 augustus 2019:

Voor mij reed het minst fijn een R4F6 waarachter een Klepper piroska vouwwagen zonder oplooprem.
40 jaar ouder en 4 auto caravan combi's verder beziten wij nu een Eclips Cross met een Cjoy 460le dit is voor ons een fijne combi.
Wat was de fijnste tijd, met de minst fijne combi.


Robin antwoordt op 15 augustus 2019:

@Menno; ik wil in dit draadje ook helemaal niet weten welke trekauto fijner is. Het gaat mij nu juist om de caravan.

Dus de trekauto interesseert mij in dit draadje niet, ook niet de combi dus, maar wel de caravan; welke was fijner om mee te rijden en heb je ook een idee waarom?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 15 augustus 2019:

Maar dan moet je wel definiëren wat 'fijn' is. Juist dat is zo moeilijk.

Hoe lichter en betere stroomlijn (smal en laag) hoe beter de motorische prestaties zijn. Is dat fijn? Wel in vergelijking met een caravan met veel meer luchtweerstand. Maar mijn ervaring is ook dat juist een gestroomlijnde caravan (bijvoorbeeld een Kip) meer last heeft van turbulentie achter autotransporteurs. Dus dat is dan weer iets minder fijn.

Schroefvering en desnoods torsie staal vering veert veel beter dan rubber vering (zeker als die op leeftijd is). Dat rijdt op een slechte weg veel fijner. Je voelt de caravan veel minder en bijkomend voordeel is dat alles in de caravan op z'n plaats blijft.

Op elke caravan kan je hulpmiddelen zoals een stabilisator monteren en ITBS of ARC waardoor de oplooprem strak blijft. Rijdt ook fijner....

Lange dissel (plaats van de as) en goede gewichtsverdeling (geen zware zaken achterin) maken de caravan stabieler en laat de combinatie ook op slechte wegen minder doordijnen. Ook dat is fijn.

Huidige caravans worden absoluut niet gebouwd om 'fijn' te rijden, maar zijn alleen verplaatsbaar met een auto. Wooncomfort en de 'looks' zijn veel belangrijker en verkoopt beter. Het beste ben je af met kleine modellen zoals de Kip Shelter, T@B en desnoods caravans tot maximaal 4 meter opbouw (icm lage luchtweerstand).

Er zijn ooit twee caravans gebouwd die ik echt fijn vond rijden. En BIOD Nomade TD op Westfalia onderstel. Die lijkt op de mijne maar heeft een merkbaar betere indeling qua gewicht. Helaas was men niet bereid daar voor te betalen dus is een BIOD op Westfalia niet meer te koop en zitten we opgescheept met vierkante dozen op een rubber Alko asje 😉

Ondanks dat de caravan verschil kan maken blijft de keuze van een goede (zware) trekauto nog belangrijker!


Wim antwoordt op 15 augustus 2019:

Ok Robin,
Ik had een Kip K400 mk zonder schokdempers woog leeg ook niks zelfs geen KK of kachel er in.
En jaren later een Kip K37 ek met KK en kachel met dempers nou dat reed een stuk fijner weet ik nog.


Tom antwoordt op 16 augustus 2019:

Ik heb een BIOD nomade met onafhankelijke wielophanging. MIjn vorige was een BIOD Scout met een Alko onderstel. Ik moet zeggen dat mijn Nomade wel heel comfortabel rijd en als een 'huis' achter mijn auto rijd.


@Henkie antwoordt op 16 augustus 2019:

Ik had een X5 voor de caravan en sinds de winter een XC90. Die laatste is minder stabiel met de zelfde caravan aangekoppeld.

Er is blijkbaar een relatie auto-caravan wat lekker rijdt.


Pieter antwoordt op 16 augustus 2019:

Ik vond een contructam 6t achter mijn citroen DS uit 74 heerlijk rijden. Was stabiel en altijd op de goede rijhoogte.


Johan Top antwoordt op 30 augustus 2020:

Hallo, persoonlijk denk ik dat je de rijeigenschappen van een caravan nooit helemaal los kunt zien van de trekauto. Ik heb vooral ervaring met Solifer caravans. Eerst een 510L en nu een G5. Beide rijden door hun staal geveerde torsieas heel soepel. De 510L vernam je amper achter de auto. De iets bredere en langere G5 heeft duidelijk meer invloed op de trekauto. De 510L getrokken met een Citroën Berlingo multispace en later met een VW Touran. Met de Berlingo was de combinatie ongekend comfortabel, met de stuggere Touran was de combinatie stabieler maar minder comfortabel. De G5 eerst met de Touran getrokken en momenteel met een T5. Met de Touran was de G5 ook een stabiele combinatie, wel iets minder dan met de 510L. Maar met de T5 vond ik het best wat tegenvallen. De T5 (L1H1) met dubbele cabine was heel licht op de achteras en daarom had de caravan veel invloed op het rijgedrag van de auto. Door meer zware zaken in de laadruimte van de T5 te zetten en door te zorgen dat de kogel druk hoger werd is het nu ook een hele stabiele combinatie. Ik heb ook een aantal oude Solifer caravans hobby matig opgeknapt en uiteraard daar een paar rondjes mee gereden en daarbij viel het mij op dat de kortere versie van 4 meter behoorlijk stug waren en een 5 meter versie met notabene een onafhankelijke schroef geveerde as ongekend comfortabel.


@Eric antwoordt op 31 augustus 2020:

Heb prima herinneringen aan m’n oude Constructam Coral 1.
Kwam uit 1969 maar had ongeëvenaarde rijeigenschappen.


caravanblog antwoordt op 31 augustus 2020:

Ik heb heel veel caravans achter diverse auto's gehad. Zolang je de juiste verhouding in de gewichten tussen caravan en auto respecteert, alle banden op de juiste spanning brengt en de belading goed uitkient dan kan ik zeggen dat er niet wezenlijk grote verschillen zijn in het rijden. Iedere caravan heeft zich prima gedragen.
Wel eens keer een lichte neiging tot slingeren gehad met een Fendt Tendenza achter een Mazda CX5. Dat lag volgens mij aan de relatief lichte auto ten opzichte van de caravan, wat wekere vering en de (ietwat te hoge) snelheid. Verder nooit problemen gekend.
Wij rijden sowieso met de zwaarste spullen in de auto en we rijden ook met lege watertank/toilettank. De caravan dus zo licht mogelijk houden.


Hans O. antwoordt op 1 september 2020:

Beste Menno. Zo jij zelf al aan het begin van deze discussie aangeeft, mogelijk een erg goed idee om eens serieus te overwegen om hier ook daadwerkelijk een college over te geven. Als ik zo de diverse discussies volg, is er ruimschoots animo om dit richting de toekomst te kunnen organiseren. Er is veel vraag naar kennis, hoe mooi kan het dan zijn om ervaringen met elkaar te delen. Het aantal onderwerpen lijkt onuitputtelijk, maar het beladen, snelheid en maximum kilo's komen regelmatig terug. De afgelopen paar maanden heeft dit ook opvallend vaak het nieuws gehaald, er zijn nog al wat ongevallen voorbij gekomen waar caravans bij betrokken waren. In veel gevallen veroorzaakt door slingeren en dus waarschijnlijk verkeerd beladen en mogelijk te zwaar. Dit onderwerp vraagt dus toch nog meer aandacht, ergens gaat het nog steeds te vaak fout. Hoe mooi kan het dan zijn om kennis en ervaringen te bespreken, mijn inziens heb jij voldoende in huis om meerdere dagen te vullen. Door het Coronavirus lijken dit soort evenementen op dit moment niet mogelijk, maar dit zal toch ook ooit wel weer normaliseren. Vandaar mijn idee om zo'n college mogelijk eens serieus met elkaar te overwegen.


TheoV antwoordt op 1 september 2020:

@caravanblog: Het domste wat je als caravangebruiker kan doen is 50kg water vervoeren. Het is op elke camping ter beschikking. Het is ook nog eens de meest onstabiele lading in je ganse caravan. Iemand die ooit met een tankwagen heeft gereden weet met zekerheid wat ik bedoel. Maximaal een liter of 5 gaat er mee als het toch eens nodig zou zijn de handen te wassen.

@Hans O: het gaat soms fout maar als ik zie hoe er vaak wordt gereden en aan welke snelheden, dan moet ik vaststellen dat het vaak net heel goed afloopt.

Regel 1: overschat uw combinatie nooit.


Hans O. antwoordt op 2 september 2020:

Het gaat ook vaak goed, maar het feit blijft dat het aantal ongevallen toeneemt, waarbij geen andere partij betrokken was. Het aantal caravan en camper bewegingen neemt ook toe, dus wordt dit probleem ook evenredig veel groter. Het afgelopen voorjaar waren er bijvoorbeeld ook opvallen caravans die tijdens hun eerste rit zijn losgeschoten van het trekkende voertuig, ook zo'n aandachtspunt. Al met al te veel leed en schades door onkunde, stress en op het verkeerde moment afgeleid zijn, mijn idee is dus dat hier toch meer aandacht aan besteed zou kunnen worden. Niet iedereen is even handig of heeft gevoel bij het beladen van een caravan, daar naast moet er wel steeds meer mee. Op het moment dat het dan fout gaat weet iedereen het wel weer, het zou mooi zijn om dit voor te blijven. Als een vakman als Menno zo'n verhaal of advies geeft, blijft dit bij velen toch net even beter kleven.


Robin antwoordt op 2 september 2020:

Zo'n college juich ik toe! Waar kan ik mij inschrijven?
En dat het altijd ook om de combinatie gaat snap ik natuurlijk; heb ik zelf ook nadrukkelijk ervaren. Maar toch heb ik hier al mooie (soms wel, soms niet verrassende) ervaringen langs zien komen. Lichte jaloezie voor de combinatie waar Pieter mee heeft gereden; Constructam met DS....
Zelf ben ik mij op dit moment aan het oriënteren voor een opvolger van m'n Homestar 48 KMU. De kinderen slapen niet alleen meer binnen, maar gaan ook niet allemaal meer mee.
En omdat ik (zoals uit de vraag een beetje af te leiden is) graag veel wil reizen, vroeg ik mij af welke ervaringen er zijn en of er soms ook verrassingen zijn.
Tot nu toe ben ik al heel blij met alle (gezond relativerende) reacties!


TheoV antwoordt op 2 september 2020:

@Hans O: Volkomen eens. Daarom vind ik het heel spijtig dat een E niet verplicht is zodra je een aanhangwagen van >750kg gaat slepen. Mijn combinatie is met een geladen wagen van 3,2t (effect van snelheid score net geen 9 bij 130km/h) en een caravan van 1300kg vele malen stabieler als de zelfde caravan achter een Mini Cooper Clubman (effect van snelheid score 5 bij 120km/h). Beiden maximaal beladen en zelfde caravan belading. Toch mag deze Mini in B en F 120km/h rijden en mijn stabiele combinatie moet 90km/h. En als het mag, wordt het gedaan, dat weet iedereen. Persoonlijk vind ik >100km/h, om het zacht uit te drukken, geen gezonde snelheid met een caravan. Verplichte theorie en examen rond belading, optredende krachten, .... zou veel onheil kunnen voorkomen.


Jan@ antwoordt op 3 september 2020:

Op zich eens met een online ""college"" alleen met alle respects is de ""reikwijdte"" van deze site beperkt. Alleen een (flink?)aantal geinteresseerden kijkt/leest regelmatig op deze site en bij die personen zal het wel niet zo gauw misgaan.
Vlgs mij zou een (verplichte) instructie bij de bron het beste zijn; dus de verkopende dealers, handelaren enz. en liefst natuurlijk ook de verkopende particulieren.
Maar ja!!! Dat zal wel een illusie zijn.


Paul antwoordt op 3 september 2020:

ik heb een Adria Action 391LH aangeschaft. Rijden is perfect mogelijk door zijn gestroomlijnde opbouw. De trekker is een Ford Focus station Active automaat 1.5 Die combi rijdt echt prima. Ooit wel een een Adria gehad van de jaren op een 450 PX slingerde en was erg gevoelig voor zijwind


Carlo antwoordt op 5 september 2020:

Ik denk de caravan die juist geladen is, met een auto waar bij de trekhaak het dichtst bij de achteras zit. Ik heb twee scenic’s gehad geen probleem, dan een Mondeo goede trekker als er veel gewicht op de trekhaak was, een 80 kg anders ging hij gevaarlijk wiebelen
Nu een kuga weer de trekhaak dicht bij de achteras en weer geen probleem.


Philippe antwoordt op 3 oktober 2020:

Ik heb momenteel een eriba nova Light 465 en vind dat deze caravan dikwijls heel stoterig reageert bij de minste oneffenheden. Ik vind dit het echt storende aan deze caravan dat niet verholpen kan worden. Ik volg de uitleg van Menno ook hier. Mijn gedacht: Bij dit model van Eriba, is de dissel niet lang genoeg, de overhang achter de as is te lang, het vast bed is achteraan en daarenboven werd een airco in het dak gemonteerd, wat ook een heel groot gewicht is voorbij de as, waardoor deze caravan niet fijn bolt bij de minste oneffenheid op de weg. We blijven er mee rond rijden, gezien dit het enige nadeel is, maar hierdoor zou ik hem niet opnieuw kopen. Bedankt Menno, voor je beschrijving, het komt me ook logisch over en inderdaad zou je het zo uit de folder op voorhand kunnen voorspellen😊.


Rob antwoordt op 5 oktober 2020:

Het rijgedrag is afhankelijk van heel veel factoren. Ik heb nu toevallig een auto, waarbij de trekhaak hoger staat dan bij de vorige en het onderstel van de caravan lijkt laag. Daardoor hangt de caravan wat achterover en dat heeft negatieve invloed op het weggedrag.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker