Caravantrekker.nl

Grote voeten

Jan@ vraagt op 27 juni 2014:

Een nadeel(het enige) van mijn caravan is, dat om bij de uitdraaisteunen te komen ik ongeveer onder de caravan moet kruipen(lichtelijk overdreven). Ze zitten naar mij idee te ver weg. Slechte ergonomie van de ontwerper, vind ik ,dat kan beter heb ik ook gezien bij andere caravans.
Dan moet je er ook nog plankjes onder leggen voor de grip/steun. Mijn vraag: er bestaan van die ""grote voeten"" die je onder je steunen kan monteren. Moet je er dan evengoed plankjes onder plaatsen of is dat niet meer nodig(als de plek min of meer vlak is).

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Ed antwoordt op 27 juni 2014:

Wij hebben er ook bigfoots onder maar hebben ook plankjes bij ons, just in case.
Je zult ze maar nodig hebben en zonder zitten...


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 juni 2014:

Maar vaak heb je aan big foots genoeg. Alleen als de ondergrond heel erg drassig is of de hoogte onvoldoende gebruik(te) ik wel plankjes.


Tijs antwoordt op 27 juni 2014:

Daar kan ik me alleen maar bij aansluiten. Verkrijgbaar bij de meeste kampeerzaken denk ik. Ik heb ze bij Van Duinkerken in Hoevelaken gekocht: kon uit minstens 2 soorten kiezen. Zaken als De Wit of Obelink zullen ze ook wel hebben. Bevalt prima: plankjes alleen nog maar nodig als het hoogteverschil te groot is.


@Eric antwoordt op 27 juni 2014:

Wij hebben die Big Foots ook maar gebruiiken ook nog altijd betonplex plankjes eronder van ca 20 x 30 cm.
Komt de stabiliteit toch nog extra ten goede vind ik.


Jasper antwoordt op 27 juni 2014:

Koddig, die bigfoots! Als je achter zo'n caravan rijdt lijkt het net of er eendevoetjes wapperen, om toch maar vooral bij mama te blijven.
Of ze nou zo veel nut hebben betwijfel ik. Want een paar onderlegplankjes heb je toch al gauw nodig. Da's dubbelop.

Over de bereikbaarheid van de uitdraaisteunen kun je, zoals ik ook gedaan heb, er stukjes plastic afvoerpijp voor monteren.
Maak ze niet te ruim, want dat maakt het er voor de dopsleutel niet makkelijker op.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 juni 2014:

Big foots heb je in twee kwaliteiten. Goedkope kleine en grotere van ALKO. Die laatste klapperen niet en zijn net zo groot als de plankjes die veel mensen gebruiken. Ze zijn wel 4x zo duur dan die andere.
Zelf maken is ook niet zo moeilijk voor een handige klusser 😉


Tijs antwoordt op 28 juni 2014:

@Jasper: terechte twijfel, vroeg ik me ook af. Maar in de praktijk kan ik in de meeste gevallen toch af zonder extra plankjes nu ik die "eendenvoetjes" er onder heb. Alleen als het erg ongelukkig wordt gooi ik er wat plankjes onder.


Elliot antwoordt op 28 juni 2014:

Passen die Alko Bigfoot's op de standaard uitdraaisteunen van een Hobby uit 2011 of moeten er extra gaten worden geboord?


Jan@ antwoordt op 8 september 2014:

Inmiddels drie weken op pad met de big foots. Op advies van Menno heb ik de Alko's genomen. Wel (behoorlijk) duur maar het werkt voortreffelijk. Caravan staat veel stabieler dan met plankjes. Volgend jaar laat ik minstens de helft van de plankjes thuis.


Frans antwoordt op 8 september 2014:

Waar zou die extra stabiliteit dan in moeten zitten?

Frans


fransvb antwoordt op 8 september 2014:

Zonder de plankjes of de big foots zakken de uitdraaisteunen weg in zachte bodem zoals gras of zandbodem. Door nu de oppervlakte van de uitdraaisteunen te vergroten wordt de druk op de bodem per vierkante cm verkleind.


Reinier antwoordt op 8 september 2014:

@fransvb: 'Veel stabieler dan met plankje' werd geschreven en daar zal Frans wel uitleg over gevraagd hebben, zo schat ik. Ik sluit me bij de vraag aan.


Breimer antwoordt op 8 september 2014:

hangt gewoon van de grote van het gebruikte plankje af m.i.
het gaat om het vergroten van de opervlakte waar de poot op steunt. daarnaast hebben big foots het vordeel van geen gesjauw en opbergen van plankjes. een of twee reserve die ook onder de potkrik kunnen mocht dat nodig zijn is wel zo veilig!
Bert Harry


fransvb antwoordt op 8 september 2014:

Wat ik bedoelde; plankjes en bigfoots geven geen extra stabiliteit aan de caravan maar een beter draagvermogen.
Extra stabiliteit kun je krijgen door tussen de uitdraaisteunen in de breedte schoorstangen te plaatsen.
Deze zouden bijvoorbeeld kunnen bestaan uit draadeinden die je op spanning draait.


gerrie antwoordt op 8 september 2014:

Vandaag zag in weer een buurman op de camping in Oberstdorf op zijn buik onder de caravan liggen om extra steunen te plaatsen tussen het wiel en de vaste uitdraaipoot. Onder ons pukje bigfoots met twee popnagels vastgezet , zitten als een huis. Niks hele dure en hoef niet op mijn buik onder de caravan. Ben zo blij met pukkie, worstel maar leker door ik kijk wel toe en geniet van het mooie weer en een koud biertje.


Robin antwoordt op 11 september 2014:

Onze (bijna) nieuwe caravan heeft Alko Bigfoots en ik heb dit seizoen geen plankjes meer nodig gehad.
Alleen breekt de (kunststof) bevestiging wel af, tenminste bij drie van de vier is de Bigfoot inmiddels losgekomen. Is daar een oplossing voor? Ze zaten al geborgd met tie-raps maar de kunststof 'as' waarmee ze aan de poten zaten is losgebroken.
En dat al na één seizoen, wel één waarin wij tot nu toe 16 kampeerplekjes hebben gehad. De herfstvakantie en twee weekeinden komen nog.
Dus; wat kan ik doen om te voorkomen dat de Alko Bigfoots niet losbreken?


Bert H. antwoordt op 11 september 2014:

Ik heb de bigfoots met een slotbout en borgmoer aan de draaisteunen vastzitten.


Tijs antwoordt op 12 september 2014:

Robin, mee terug naar Alko. Ik heb de goedkopere variant die destijds bij Van Duinkerken in Hoevelaken te koop was en die gaat al een paar seizoenen mee. Wij wisselen ook regelmatig van plaats, staan op gras, grind en steen en ik ben er niet noodzakelijk voorzichtig mee. Dan zou Alko jouw seizoen ook aan moeten kunnen.


Quirien antwoordt op 13 september 2014:

Idem al jaren zoals bij Bert H bevestigd na breuk.

Beinvloeding van hitte UV en extra koude bij winter, wringen op ondergrond bleken ze toch niet bestand voor te zijn daar vandaan met slotbout en borgmoer.
Overigens heb ik een paar goedkope uitvoeringen als reserve bij mij mocht de kunstof plaat barsten.

En met een grote caravan met schuine plaarsen blijf een of meer plankjes onder de big foot noodzakelijk.


Tijs antwoordt op 13 september 2014:

Dat laatste blijft inderdaad nodig. de grote voeten lossen het hoogteverschil niet op. Dara blijven plankjes voor nodig.


John antwoordt op 13 september 2014:

Een paar haakse stroppen of U bouten met wat plankjes van betonplex: Nooit problemen in al die jaren en werken net zo goed. Voor 2 tientjes klaar.


Wilv antwoordt op 15 september 2014:

Heb al enkele jaren de goedkope bigfoots onder de steunen werkt op zich goed alleen de bevestegingsstaven breken inderdaad vrij snel, heb deze vervangen door 12mm alu buis met sluitring en splitpen. bij de grote campingsuper in Winterswijk hebben ze ook opvulblokken voor een paar euro's welke passen onder de bigfoots dus geen 1/2 kuub stophout meer naast de lichtgewicht gasflessen in de disselbak(haha).


RobD antwoordt op 16 september 2014:

Plat op de buik of diep bukken voor de plankjes??
Je hebt een lange zwengel in je hand, ideaal om de plankjes op de plaats te schuiven en je kunt ze er ook weer mee onderuit halen. Even door de knieën is alles.


Bert antwoordt op 16 september 2014:

Opvulblokken onder de bigfoots vast bevestigd? Natuurlijk weet ik dat zaken als Obelink alles verkopen, dus ook de grootst mogelijke onzin zoals dit product. Nix mis mee hoor met die impulsinkoopjes. 😉

Maar een beetje lange caravan zal daarmee vooral achter al snel de grond raken bij het doorrijden van een dwars gootje of het op- en afrijden van een veerboot. Of wat te denken van een terrassencamping waarbij de achterpootjes amper te hoeven worden uitgedraaid?

Bigfoots prima, maar ik ga gewoon voor normale Kippenpoten en naar behoefte een vierkant plankje en stophout van een decimetertje of meer.


Wilv antwoordt op 19 september 2014:

sorry Bert, aan deze blokken zitten nokken voor in de platen en gleuven, hier voor heb ik haakjes gemaakt welke met PTT-elastieken om de bigfoots bevestigd worden en dat werkt echt goed dus wat is onzinaankoop?


Bert antwoordt op 20 september 2014:

Ik zie het nut er niet van in, maar daar mag jij natuurlijk anders over denken Wilv.


Wiel antwoordt op 9 januari 2019:

Ik gebruik al 15 jaar de bigfoots en slechts één keer 2 plankjes nodig gehad ivm hoogtverschil. Dus plankjes neem ik al jaren niet meer mee. Alko bigfoots, hoewel de duurste zijn de beste vanwege de stabiliteit, groot draagoppervlak en met veer tegen het klapperen tijdens het rijden. Tevens hebben ze metalen bevestigingsbouten, die dus niet afbreken zoals bij de goedkopere kunststof exemplaren. Of het wel of geen nut heeft, laat ik in het midden. Ik heb me laten leiden door de stabiliteit én het gemak.


ton groenendijk antwoordt op 9 januari 2019:

N.a.v. dit schijnbaar eenvoudige, maar al meer dan vier jaar lopende onderwerp heb ik een vraag. Ik kom wel eens op campings waar het nogal scheef loopt. Ik heb dan altijd het idee dat de draagkracht en stabiliteit van de uitdraaisteunen afneemt naarmate ze verder uitgedraaid worden. Uiteindelijk staan ze soms recht onder de caravan, helemaal tot het einde van de spindel dus. Ik vind dat er naar uitzien en dus neem ik nog steeds wat een eindje terug "een halve kuub stophout" mee. Nou ja, een mooie overdrijving schept duidelijkheid, zullen we maar denken.
Ik ga er van uit dat het te ver uitdraaien van de pootjes niet bevorderlijk is voor de constructie en dus zie ik graag de vertrouwde driehoek onder de bodem, compleet met olifantspootjes en blokken.
Is dit een vreemde dwanggedachte?


PieteR antwoordt op 9 januari 2019:

Ik denk het niet, Ton. Het is voor mij wel grappig om te lezen, want mij is juist verteld dat de poten in uitgedraaide stand het sterkste zijn.

Ik ben benieuwd of er iemand is, die daarover wat zinnigs kan vertellen.


Sjef Bertens antwoordt op 9 januari 2019:

Beste Ton en Pieter,

Volgens mij moet je de pootjes gebruiken om kleine correcties uit te voeren bij het stabiel en horizontaal plaatsen van de caravan.
Hiermee mag je absoluut de caravan niet optillen.
Wordt de kracht voor correctie te groot dan dient er iets onder een van de twee wielen geplaatst te worden om de horizontale stand in dwarsrichting zo dicht mogelijk te benaderen.

En inderdaad de steunen zijn in bijna uitgedraaide stand sterker.
Wel meer spindelomwentelingen voor dezelfde verticale verplaatsing.






Durk antwoordt op 9 januari 2019:

Sjef en PieteR,

In helemaal uitgedraaide toestand zijn de steunen het sterkst voor zuiver verticale krachten, maar....de caravan beweegt, door wind, door er in te lopen, te gaan zitten enz. Daarbij treden juist horizontale krachten op. In helemaal uitgedraaide toestand is de "arm" zoals dat heet het langst en met dezelfde krachten dus de belasting van de bevestigingspunten aan de caravan het grootst. Bijvoorbeeld 2x zo groot als bij half uitgedraaide steunen. Naar mijn mening dus niet aan te bevelen, liever een blok eronder.
Durk


Sjef Bertens antwoordt op 9 januari 2019:

Beste Durk,

Ik begrijp absoluut niet hoe je er bij komt,net als zo vele andere caravanners om te denken dat de steun stabieler wordt door een blok er onder te leggen.

Ik hoop dat je nooit bv een auto gaat optillen met een schaarlichter waar een blok onder geplaatst is.
Levens gevaarlijk.

Het is al erg genoeg als dat nodig is wanneer de max. uitdraaiing van de caravan steun onvoldoende is.


Durk antwoordt op 10 januari 2019:

Als het blok groot genoeg is in oppervlakte, bijv. 20x20 cm en niet hoger dan een centimeter of tien is het net zo stabiel als de hele aardkloot daaronder. Mijn laatste bijdrage in dit onderwerp.

Durk


PieteR antwoordt op 10 januari 2019:

Volgens mij kom je door het samenvoegen van de oplossingen van Sjef en Durk tot de meest praktische gebruikswijze op een voor de pootjes te steile helling. 😉
Het blok van Durk zal echt niet gauw kantelen op normale, gemiddelde ondergrond.
Ik gebruik op de oprit soms balkjes op zijn kant, plm 5 x 10 cm en ongeveer 30 cm lang. Die plaats ik dan in de lijn van de voorpoten, zelfs met keiharde windvlagen is daar nooit iets mee gebeurd, terwijl ik dan niet eens de achterpoten uitdraai. Daar zou ik trouwens ook niet ver mee komen, het is daar nogal steil..


aadje antwoordt op 10 januari 2019:

@Durk ben het volkomen met je eens hoe verder je de poot uit gaat draaien hoe instabieler de caravan wordt is mijn ervaring na 40 jaar caravannen zeker als de camping niet vlak is gebruik ik aan de kant waar de poten het verst uitgedraaid moeten worden voor elke poot een blok van 20X24X6 CM


Quirien antwoordt op 10 januari 2019:

Op zich zelf wel een interresante discussie die mij ook altijd een beetje bezig heeft gehouden.
Ik mag aan nemen dat we het hier over alleen de kracht uitoefening hebben.
Ik wijs hier nog eens op omdat natuurlijk eerst speelt en daar vind je hier op Caravantrekker bij het informatieblad > De caravan waterpas zetten voldoende uitleg over.
Ook zijn er topic' s aan gewijd.
Inderdaad we hebben met horizontale ,dwars en verticale krachten te maken dus een combinatie van beïnvloedende factoren. Durk heeft dat ook al aangegeven. We zitten niet stil in de caravan maar lopen er in verschuiven,stappen de caravan in etc. , etc.
Dat betekend dat je dus soms de poot beter Horzontaal of 45 graden of ergens er tussen in kunt hebben om de combinatie van krachten te verwerken.
Duidelijk is dat een poot niet bedoeld is als krik.

Zelf draai ik de poten daarom altijd uit met een vaste waarde op de accuboormachine of je zou ook een momentsleutel kunnen gebruiken als de poot met bigfoot de grond of een wat hier al aangekaart is 20 x 20 of grotere plank/blok extra gelegd op de grond noodzakelijk is.

Als mijn caravan dan al ver uit voor/achter verhouding staat ( liever niet ik probeer dit zoveel mogelijk te vermijden) dan is mijn aandraaimoment niet groter dan normaal. Wel, en dit is natuurlijk een beetje afhankelijk van de grootte van de caravan gaat er bij mij op het deel waarbij de poot het meeste dient opgevuld te worden een extra steun tussen het as en poot gedeelte erbij als extra steun/stabiliteit ( dus niet als krik)
Ook dan is de steun gemakkelijker onder het onderstel te brengen.
Ook weer proberen met dezelfde krachtwaarde instelling.
Hoewel ik dit dan gevoelsmatig handmatig moet bepalen bij het aandraaien.

Wat ik wel altijd even afwacht is na aankomst dat de rubberen as is uitgewerkt. Meestal komt deze na installatie van de caravan en door minder belading en de rust enigzins iets omhoog waardoor nadraaien van de poten met dezelfde krachtinstelling ( meestal een klik/ratel) noodzakelijk is.

Ik sluit mij dan ook bij de gedachte aan dat de combinatie wat al is gesteld ; de samenvoeging van oplossingen de meest praktische gebruikswijze is.
- Tsja, en dan zit je dus met de andere poten die vaak maar een klein beetje uitgedraaid behoeven te worden en je neuswiel geheel op de grove en fijne stand is ingedraaid of anders om, de kant van de dissel bij de koppeling op heup hoogte😉


aadje antwoordt op 10 januari 2019:

@Quirien zoals gewoonlijk maak je er weer iets unieks van alleen al om over een momentsleutel te beginnen ik zou zeggen gebruik hem eens haal je vast en zeker het 8 uur journaal.


aadje antwoordt op 10 januari 2019:

Jan@ om de vraag van Jan te beantwoorden als je Bic Voets van Alco gebruikt hoeven er geen plankjes onder hier is de vraag eigenlijk beantwoord ik heb ze al zolang ze bestaan.


Quirien antwoordt op 10 januari 2019:

Mij ontgaat de zinvolle bijdrage van je laatst genoemde aan Jan@, Aadje.
Als je de topic met antwoorden doorleest is die mededeling totaal niet relevant meer of te wel overbodig.

Zelfs Jan@ bevestigd in 2014 dat hij deze al 3 weken gebruikt tot volle tevredenheid en de helft van de plankjes volgend jaar, thuis laat.
Zei niet iemand iets over goed lezen?

En ging het nu niet om en vraag in een vraag over de stabiliteit en draagkrachten?


aadje antwoordt op 10 januari 2019:

@Quirien je wil altijd lezen wat er niet staat Jan vraagt puur of hij in plaats van die losse plankjes waarvoor hij bijna onder de caravan moet kruipen oo de Bic Voets kan gebruiken enof hij dan nog plankjes nodig heeft niet meer en niet minder vraagt hij daar is het hem om te doen en dan heeft hij NIET die plankjes MEER nodig want de BIC VOETS zijn net zo STERK als de plankjes.Hij heeft het niet over hoever de steunen wel of niet uit gedraaid moeten worden etc.


PieteR antwoordt op 10 januari 2019:

Je hebt gelijk, aadje. Die bigfoots zijn gewoon sterk en erg prettig in het gebruik.
Maar ik gebruik geen alko meer, Er is een veerboot waarop ik er steeds eentje kwijt raak, als ik er te recht af moet. Dus heb ik doosje goedkope, maar ook erg sterke grote voeten achter het luik staan.


Quirien antwoordt op 10 januari 2019:

Ik denk dat we een beetje langs elkaar heen praten Aadje.
Ik heb het over de conclusie die Jan@ trekt n.a.v. zijn ervaring en gebruik na 3 weken. Hij is er dan dus achter dat die extra plankjes niet nodig zijn en vraagt zeker niet na ruim 4 jaar om extra bevestiging.

En het tweede gedeelte heb ik het over de specifieke gedachte gang die bij Ton opkomt die dus een vraag stelt in een vraag waar de conclusie al is getrokken over de het al,dan niet nodig zijn van plankjes er onder.

Dus de vraag waarover het om de stabiliteit en draagkrachten gaat waar ik tracht een antwoord en mijn gedachte gang en ervaring op te geven.

En zo'n moment sleutel verdomde handig om zaken na te trekken zonder stukken te maken. 😉


aadje antwoordt op 10 januari 2019:

@Quirien PPPPPfffff ik zal duidelijk zijn als er een het forum verkloot vergalt dan ben jij het wel goed lezen!!!!!!!!!!!!!


Ben antwoordt op 10 januari 2019:

Is het mischien mogelijk dat jij geen reacties meer plaatst Aadje?


Hafar antwoordt op 10 januari 2019:

In ieder geval eens wat komma's en punten plaatsen....... Lijkt het misschien wat minder agressief.

Hafar.


Jan@ antwoordt op 17 januari 2019:

Ik kom de laatste tijd niet meer zo op dit forum, maar kom nu toevallig een ruim 4 jaar oud topic van mijzelf tegen.
Een update dan maar: ze zitten er nog steeds onder tot grote tevredenheid, ze doen precies waarvoor ik ze toen wilde hebben.
Een relatieve dure aankoop(iets van euro 70) is dus een prima koop gebleken. Ik gebruik sindsdien nog uitsluitend plankjes onder een wiel om de caravan level te zetten.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker