Caravantrekker.nl

Zomaar nieuwsgierig

Louis vraagt op 25 juli 2015:

Wij zien graag het programma "we zijn er bijna" ook al zijn we (nog ?) geen groepsreizigers.
Bewonderen ook "de moed" van sommigen die om uiteenlopende redenen tóch het kamperen niet opgeven.
Opvallend is de snel ontstane eensgezindheid e.d.
Ook het gevoel dat "caravantrekkerwetenswaardigheden" velen ontbreken gezien het "gefreubel" soms .
Veel is door de reisleiding geregeld hetgeen stress beperkt ,en daardoor ook de minder zekeren in de gelegenheid stelt iets van de wereld te zien.
Hoe kijken jullie tegen zo'n programma als dit aan ?
Vandaar...zomaar nieuwsgierig.


Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 25 juli 2015:

Meestal erger ik me rot als de caravan of kamperen in de media komt. Een camping is synoniem met de WC-rol onder de arm en de caravan met sukkels die aardappels meenemen.
De reizen die verslagen worden in 'we zijn er bijna' zijn wel leuk en niet zo stereotype. Wat ik wel weer jammer vind dat in elke uitzending weer uitgebreid de badjas parade wordt getoond en de wassende en schoonmakende vrouwen. En natuurlijk de sensatie van alles wat mis gaat bij het wegzetten. Blijkbaar is dat amusement.


Houtman antwoordt op 25 juli 2015:

Het zijn verslagen van één reis uit het uitgebreide programma van ANWB Kampeerreizen. Wie wel eens aan een dergelijke groepsreis heeft meegedaan (ANWB, ACSI, NCRV of SKC) weet dat de uitzendingen tegenwoordig (bij MAX) wat minder in scene zijn gezet dan de eerste serie.
Enkele van mijn vrienden maken al jaren elk jaar een reis met de ANWB en zijn erg enthousiast. Veel wordt geregeld en dat is voor de een prettig en voor de ander een ramp.
Ik zelf kan de uitzendingen wel waarderen: er wordt aandacht besteed aan de mensen en dat is meestal de moeite van het kijken waard.


Louis antwoordt op 26 juli 2015:

Ha,ha,...helemaal eens !
Maar leuk om te zien dat het (juist) niet allemaal avonturierende "now alls" betreft en er soms ook lekker gestunteld word.
En in vergelijking met de hippere programma's die suggureren dat het er bij kampeermiddelen zogenaamd aan niets (zoals thuis) ontbreekt mogen we er mede daarom graag naar kijken.
( En de bekende korrel zout moet je tenslotte altijd meenemen nietwaar...)





LexM antwoordt op 26 juli 2015:

Wij hebben 3 van dit soort georganiseerde reizen gemaakt. Aanvankelijk stonden wij er kritisch tegenover, maar we vonden toch dat we het moesten meemaken om goed te kunnen oordelen (geldt overigens voor alle manieren van opreisgaan). Daarom de eerste naar Marokko waar we in eerste instantie niet solo heen wilden. Het is ons erg goed bevallen. In feite ben je vrij om te doen wat je wilt. Je reist solo, op het kamp kun je kiezen voor de gezelligheid van de groep. Een aantal uitstappen zijn georganiseerd. En dat je zelf weinig hoeft te regelen, vond vooral ik wel eens prettig 😉 Wij hebben gereisd met 2 kleine organisaties die niet meer bestaan, en 1x met ACSI. De uitzendingen ziende lijkt mij de ANWB-reis te knussig. Wel heb je daarbij technische hulp, bij ACSI niet. Twijfel je om mee te gaan, dan zeg ik: probeer het maar eens.
Jaloersig kijk ik nu naar 'We zijn er bijna', hoewel een TV-programma vooral bedoeld is om kijkers te plezieren.


Ton Groenendijk antwoordt op 26 juli 2015:

En dus wat inside informatie. Hoewel wij graag en liefst samen op vakantie gaan hebben wij vier keer gebruik gemaakt van een groepsreis. Wij doen dat als de bestemming een land is waar de confrontatie met de autoriteiten kan leiden tot meer dan gemiddeld ongerief. (Turkije, Marokko, Bulgarije, Albanië e.d.) Als je dan het treft dat er TV opnames worden gemaakt, heb je een aantal keuzes:
1. Je wilt niet meer mee en krijgt en andere reis aangeboden.
2. Je gaat wel mee, maar je wilt niet met je gezicht op TV.
3. Je gaat mee en je wilt met je gezicht (of iets anders) op Tv, maar wil niet praten voor de camera.
4. Je gaat mee en je wilt én met je gezicht op je wilt praten over de reis.
5. Je gaat mee en e wilt met je gezicht op Tv en je wilt praten over de reis en over je persoonlijke omstandigheden.
Onze ervaring is dat de filmploeg zich strikt aan deze keuzes houdt en zeer snel op de hoogte is van ieders wensen. Dus de mensen die uitgebreid in beeld komen hebben dat afgesproken met de filmploeg. Het is natuurlijk vrijwel onmogelijk om helemaal buiten beeld te blijven, maar als je dat wilt, is er veelal niet meer dan een flits van je te zien. Let maar op en tel hoeveel mensen uitgebreid in beeld komen en hoeveel er mee gaan(zo rond de 44).
De filmploeg is aanwezig, maar niet nadrukkelijk en na een tijdje merk je ze nauwelijks meer op. De filmploeg kampeert ook niet, maar overnacht in een hotel of huisje in de buurt. Daar wordt s avonds al gemonteerd: het is hard werken. De filmploeg bestaat niet uit kampeerders en maakt een programma dat ook is gericht op niet-kampeerders. Dus wordt er met enige verbazing gekeken naar (en gefilmd over) zaken die voor caravanners heel vanzelfsprekend zijn. Van het gefilmde materiaal blijft misschien nog geen 10% over en als je er dan bij bent geweest denk je dat er wel leukere momenten waren tijdens de reis. Zo vind ik mijn eigen filmpje van de reis veel flitsender dan de uitzending van Max, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Wat wel opvalt is de snelheid die de filmploeg heeft als het gaat om het inzien van de persoonlijke eigenaardigheden. Als je iedere keer iemand als eerste handeling na aankomst met een schotelantenne ziet worstelen, mag je aannemen dat dat dan ook een vast ritueel van de betrokkene is. Tot zo ver de filmopnamen.
En ja, dan die groepsreizen. De deelnemers zijn in mijn visie in twee groepen in te delen. Zij die meegaan om de veiligheid en het gemak en zij die meegaan om de gezelligheid. Het onderscheid kan je op Max zien. De gezelligheidsdieren hangen meer op de camping rond dan de anderen, maar de verdraagzaamheid binnen zo'n groep is vaak groot. De (meeste) ouderen hebben niet meer de behoefte om zich te profileren, dat hebben ze vaak al vroeger gedaan. En dan zijn er natuurlijk diegenen die zóó graag hun caravannen prolongeren, maar om welke reden ook aanvoelen dat het om welke reden ook wat moeilijker gaat worden. Dat hoeft niet altijd leeftijd te zijn, maar kan ook een lichamelijk ongerief zijn. De tijd achterhaalt ons allen en vrijwel iedereen heeft al zijn toevlucht tot een mover genomen. En ja, het is vaak niet meer dan een B rijbewijsje dat deze mensen door Europa voert, en van caravantrekker .nl hebben ze nog nooit gehoord. Dan is het prettig en veilig een dergelijke reis mee te maken: een lekke band hoef je nooit alleen te wisselen: er zijn altijd wel een paar liefhebbers om de handen uit de mouwen te steken. De mens is geneigd tot het zoeken van zekerheid en dat zie je in de reizen in allerlei gradaties.
Blijft het excursie-gebeuren. Tja, dan val je in de armen van gidsen en tijden en verspeel je je eigen tempo. Maar dat is de prijs voor de andere, positieve, zaken. De reisleiders (en bijbehorende techneuten) zijn vaak bevlogen mensen met een groot hart. Allemaal hebben ze hun eigenaardigheden, maar dat geldt ook voor de aan hun zorgen toevertrouwde mensen. Volgend jaar denken we weer samen een rondje Frankrijk/Spanje te maken; er is nog genoeg te zien. Maar wie weet hoe het leven er over 9 maanden uit ziet. Misschien is een beetje geborgenheid dan een reële optie.
Nog steeds nieuwsgierig?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 26 juli 2015:

Het soort reizen dat ze maken spreekt mij enorm aan. Een rondreis door een mooie streek waarbij elke 2 a 3 dagen verder getrokken wordt om een nieuwe omgeving te verkennen. Dat is ook het soort reis dat ideaal is voor de caravan! Zou je veel langer op dezelfde plek blijven dan kan je beter ter plaatse onderdak huren en echt rondtrekken (elke dag en zonder plan) dan is een camper handig. Dat mensen met een camper meegaan met deze reizen is niet slim.... Met een goede auto/caravan en goede kennis daarmee om te gaan is een auto caravan een veel betere keus dan een camper! Ik hoorde ook al verhalen van een vergelijkbare reis waarbij de camperaars er op aangekeken worden altijd maar mee te willen rijden met equipes die wel een auto hebben.

Wij maken dergelijke reizen altijd individueel. Dan is het extra leuk om op TV te zien dat bijvoorbeeld deze reis naar Griekenland en vorig jaar naar Sicilie men deels dezelfde campings bezoekt en ongeveer dezelfde route aflegt. Sommige excursies bieden wel wat extra's wat je zelf minder snel organiseert, maar heeft wel weer het nadeel dat je het niet in je eigen tempo kan doen.

De enorme populariteit en hoge kijkcijfers van 'we zijn er bijna' geeft aan dat ik denk dat veel meer mensen dit soort reizen zou willen maken. In die zin kan het goede reclame zijn voor het 'toeristisch caravannen' zoals wij dat bij caravantrekker voorstaan. En misschien moeten we maar eens routebeschrijvingen van dergelijke reizen gaan publiceren.
Wat mij ook opviel is dat er veel 'goede' combinaties rond rijden met niet al te grote caravans. Ik ben benieuwd naar de rest van de serie.


LexM antwoordt op 26 juli 2015:

Tijdens onze Marokko-reis waren wij de enigen met caravan.
Tijdens onze Turkije-reis waren er 3 caravancombies.


Bob antwoordt op 26 juli 2015:

Een paar keer een ontmoeting gehad met een groepsreis. Wat ik toen hoorde was voor mij de reden om niet met zo'n groepreis mee te doen. Die wilde niet naast die zitten en die had weer een hekel aan een ander. De sfeer was totaal verziekt.
Ook het bezitterige van zo'n groepsreis. Hun motto is hier staan wij en je bekijkt het verder maar. Ergens in Tsjechie bleek de complete camping bezet te zijn door twee groepsreizen. Dat is natuurlijk te wijten aan de campingbaas. Hij/zij heeft een volle bak en dat is lekker cashen.
Een argument om niet meer mee te gaan hoorde ik van de week van iemand die een aantal malen een groepsreis had gemaakt, was dat de groepsreizen gaan steeds verder gaan en de verzamelcamping ligt ook steeds verder van Nederland. Typisch iemand die aan het handje mee genomen wil worden.
Laat mij maar met mijn vrouw alleen op reis gaan. We zullen ongetwijfeld een aantal toeristische bezienswaardigheden missen, maar ik weet niet dat die er zijn dus die mis ik niet.
Dit is mijn persoonlijke mening. Natuurlijk zullen er mensen zijn die het er niet mee eens zijn. Uitstekend, ga lekker op een andere manier van je vakantie genieten.


Janka antwoordt op 26 juli 2015:

Tja, hoe kijken we tegen een programma als dit aan?
Een beetje nieuwsgierig vooral.
We hopen leuke beelden te zien van plaatsen waar we misschien zelf nog eens zullen komen zoals steden maar ook vooral natuurgebieden.
Wat ons vooral opviel was de technische controle op de camping.
Het verbaasde ons dat het blijkbaar nodig is.
We weten wat de gevolgen kunnen zijn als je wordt afgeleid tijdens aankoppelen..dus dat is geen nieuws onder de zon.
Maar wel een beetje vermakelijk, net als de uitgeprinte routebeschrijving op het stuur van de auto en dan vervolgens verkeerd rijden omdat je lekker met Martine zit te kletsen!
Vooralsnog is het voor ons absoluut geen optie om ook met zo'n reis mee te gaan. We vinden het nog steeds veel te fijn met z'n tweetjes.


Quirien antwoordt op 27 juli 2015:

Zoals zovele van avond weer voor de buis. We volgen dit al jaren. Wat Janka stelt meer in het kader van de natuur of steden met het oog op van misschien is die streek ook wat voor ons en zeker in het kader van;op die camping daar willen wij wel/niet staan.(wij zijn meer van de 125 vierkante meter of grotere plaatsen.)

Belangrijk aspect is ook kijken hoe het allemaal verloopt/afloopt in het gezelschap.
Is het ons ding zo'n reis, neen helaas niet, hoewel er voor mijn huidige situatie bepaalde aspecten mij wel aanspreken maar juist voor mij ook niet kunnen gezien de opbouw van de reis.

Zolang we het samen rooien gaan wij nog alleen op pad en ja, ik herken ook wat Bob schreef toen we ook eens zo groepsreis op de camping hadden staan uit gesprekken over die wilde niet met die etc.
Een goede zaak is natuurljk dat de leiding daarom ingespeeld heeft op dit punt dat ieder niet weet naast wie ze komen te staan.
Maar ja, je stoel opgepakt is natuurlijk zo gedaan om bij diegene te gaan zitten die je graag mag of wel ligt.

Maar ieder zijn ding en dat is maar goed ook. Er zijn zo tenminste nog mensen die op deze manier blijven kamperen en dat is in dat kader dan voor hen toch geweldig.

En tja, ik ken ook mensen die niet meer met een caravan durven te rijden of al die handelingen te veel vinden en een camper hebben aangeschaft.
En daar staan ze zomaar 2 of 3 maanden op dezelfde camping mee in Spanje te overwinteren.

Veel kijk plezier.
Oh Ton, ik denk dat er juist in deze groep heel veel BE rijbewijzen te vinden zijn. Maar ja niet omdat E achter B is behaald maar er zomaar bij werd verkregen.


joep antwoordt op 27 juli 2015:

Het is televisie , dus dat betekend dat je alleen dat te zien krijgt wat de regisseur goed vind voor de kijkcijfers.
Meer is het niet , een beetje lief en een beetje leed verpakt met wat leuke filmpjes van de omgeving.
Feel good tv ...


Houtman antwoordt op 27 juli 2015:

Ton heeft enkele postings terug een realistisch beeld gegeven van een groepsreis.
Natuurlijk let een omroep tegenwoordig op of een programma succes heeft en aanslaat. Het feit dat ze deze reizen al tig keer hebben gevolgd, geeft wel aan dat de doelgroep geïnteresseerd is en de uitzendingen waardeert.
Daar kun je zuur over doen (omdat jezelf een dergelijke reis niet ziet zitten) of omdat je overal een samenzwering achter vermoed maar ironie lijkt me niet op zijn plaats.


Janka antwoordt op 27 juli 2015:

Uit eigen ervaring (met een ander onderwerp, maar wel van de commercielen) kan ik zeggen dat alles wat wordt uitgezonden met toestemming is van de vakantiegangers.
Ook al past het mooi in het plaatje van de regisseur, als iemand iets niet op tv wil dan komt het er ook niet op.


Rico antwoordt op 29 juli 2015:

Wij kijken al een aantal jaar met veel plezier naar dit programma. Wat we dit jaar opvallend vinden is dat er dit keer geen irritant figuur bij zit, voorgaande jaren zat er steeds wel een figuur tussen die we niet leuk vonden.

Van de aflevering van afgelopen maandag vonden we de plaatjes van de rit door de bergen met de caravans er achter erg mooi. Dat soort routes rijden we zelf ook graag. Ik hoorde dat maandagavond twitter bijna ontplofte door die meneer die keyboard speelde. Laat die man lekker spelen.

Vorig jaar stonden we op een camping bij Granada in Spanje. Een dag na aankomst kwam er ook de groepsreis van de ANWB aan. Wij stonden gelukkig vrijwel aan het eind van de camping, zij stonden aardig vooraan. Wat een gekakel zeg als ze hun borreluurtje houden. Dat zou mij aardig tegen staan aan zo'n reis, de verplichte nummertjes. En het gemopper. Blijkbaar te weinig verlichting in het toiletgebouw (huh!!), enorm gemopper op de leiding van de groep. Zal wel hollands gemopper zijn geweest (hoop ik). We zijn zelf wel hollanders, maar houden niet van mensen die maar blijven mopperen.

Ik zie ons maar zo niet met zo'n reis mee gaan. Ik denk dat we veel te individueel zijn. En het reistempo ligt best hoog. Wij reizen ook vaak elke vierde of vijfde dag weer verder, maar als een camping of omgeving ons extra goed bevalt, willen we wel de vrijheid hebben wat langer te blijven.

Om terug te komen op het programma: leuk programma, en goed bruikbaar om ideeën op te doen.


sjef antwoordt op 29 juli 2015:

Ik ben bang dat we er voorlopig nog niet zijn en het hier ook een soap wordt met wekelijkse bijdrage


Benno antwoordt op 31 juli 2015:

Ik krijg de plaatjes maar niet uit mijn hoofd.
Dat gesjok. Waslijntjes/molentjes all the time. Bijna dwangmatig auto/camper wassen. Schnitzeltje/karbonaatje met aardappels en jus liever dan Grieks. Landkaart op stuur.
Twee echtparen die elkaar vonden omdat ze beide een "kleine caravan" hebben (Eriba Touring wed ik).
Door ervaring wijs geworden organisatie, bijvoorbeeld lootjes trekken wie waar moet staan.
Zo'n reis kost een smak geld. Maak er met zijn allen een feest van denk ik steeds. Wees blij dat je wereldwijd gezien behoort tot de happy few. Doe iets geks. Lach. Geniet! Voor heel veel mensen is het een droom.
Donder het dagelijkse huishouden overboord.
Dat.


Janka antwoordt op 1 augustus 2015:

Maar bij het zwembad kwamen toch de kwajongensstreken even te voorschijn 😉


sjef antwoordt op 1 augustus 2015:

@Benno lokt alleen maar mensen uit hun tent meer niet


Janka antwoordt op 1 augustus 2015:

Er gingen toch geen tentkampeerders mee op die reis?


Ton Groenendijk antwoordt op 1 augustus 2015:

Aaahh, Benno, maar dat feest kan je er zeker van maken. Ik heb al eerder getracht uit te leggen hoe zo'n programma tot stand komt. Let toch vooral op hoe veel van de 43 deelnemers geregeld in beeld komen. Gelukkig zijn het vaak heel verschillende mensen en de camera is natuurlijk niet gediend van lui die te pas en te onpas onverwachte moves maken. En ja, het zijn soms mensen die heel erg aan de ehh hangen, nou aan de reisleiding vast zitten. Gevleugelde woorden staan mij nog bij. "Gaan jullie nou al weer weg?" Ja, terwijl de vraagsteller nog een keer haar caravan van binnen ging bekijken of de koelkast ging herinrichten, trokken we er (inderdaad weer) op de vrije dag op uit en hadden een fantastische dag bij de abdij van Melk. Of dat soort opmerkingen ergerniswekkend is? Kom nou, we zijn op vakantie en halen daar het meeste uit en iedereen is vrij om dat ook of niet te doen. Als de camera op zulk soort privé-tripjes mee gaat, is dat van te voren afgesproken; je wordt echt niet gestalkt. Van wat ik dit jaar heb gezien, vrees ik qua medewerking het ergste voor de cameraploeg. Als de deelnemers onwillig zijn en blijven om iets van zichzelf te laten zien, zien we nog heel wat bloemetjes en bijtjes, alsmede bedaagde mannen in badjassen die hun auto wassen. Tja, het zijn beelden van een ongelofelijke truttigheid. De volgende keer toch maar weer kijken hoe andere mensen onze hobby bedrijven. Misschien gebeurt er iets schokkends/herkenbaar/ergerniswekkend/blijmakend. Het lijkt wel televisie.


MarkS90 antwoordt op 1 augustus 2015:

Ik moet toegeven dat ik regelmatig met een schuin oog meekijk als het gezin voor de tv zit. Maar dit jaar erger ik mij nogal aan het programma: weer het zelfde als voorgaande jaren en vooral de vraag waarom men naar Griekenland gegaan is? Dat land is failliet, vraagt en krijgt alleen maar geld en doet niets terug en dan gaat de publieke omroep ons geld besteden in dat zelfde Griekenland.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 1 augustus 2015:

Juist daarom zouden wij allemaal massaal naar Griekenland op vakantie moeten gaan!
Oef...wel heel erg OT 😉


Kees antwoordt op 1 augustus 2015:

Tja, dat land hebben we inmiddels wel betaald nietwaar. Het is dus al van ons. 😉


Quirien antwoordt op 1 augustus 2015:

Inderdaad helemaal mee eens, maar wel een goede grote kluis ingebouwd om de contanten mee te nemen.(smiley)
Maar om op het programma terug te komen vermoed ik ondanks alles de meeste blijven kijken.


Ton Groenendijk antwoordt op 2 augustus 2015:

En is het de bezoekers van het forum ook al opgevallen dat caravans de laatste tijd regelmatig worden gebruikt in reclamespotjes ? In de spot van Radio BVN als rumoerige idioten die andermans rust komen verstoren, bij holland casino als sukkels die (wedden dat) niet achteruit kunnen rijden. Voeg daarbij de beelden van regionale omroepen over verzopen campings waar mensen hun huishouden normaal (maar dan wat natter) uitvoeren en de bij "we zijn er bijna" kritiekloze geneuzel van deelnemers, als zou je met een caravan niet om de paar dagen kunnen verkassen en het is wel duidelijk dat caravannen in de media nog steeds synoniem is met een hollandse truttigheid die zijn weerga niet kent. Kennelijk smult het publiek van dit beeld, want het is al jaren onveranderd en de media hebben er dus ieder jaar in deze komkommertijd een vaste boterham aan. Net als het jaarlijkse item over de vakantiecontroles waarbij zakken aardappelen moeten worden uitgeladen.
We zullen er als reizende caravanners dus aan moeten wennen dat er een bepaald beeld over ons bestaat of wordt opgeroepen.
Op zich is dat niet erg. We kunnen best een schop van een ezel verdragen, of die ezel nu bij de Tv werkt, een camper bestuurt of zich conformeert aan het beeld dat bij "het volk" bestaat over caravans. Goede reis!


MvO antwoordt op 2 augustus 2015:

@Ton. Jouw commentaar kan ik alleen maar onderschrijven. De vele broodjes aap verhalen die je hoort en leest over caravannen irriteren mij ook. Ook de opmerking dat je met een caravan niet regelmatig kunt verkassen vond ik nogal onzinnig en is blijkbaar een (arrogant) vooroordeel. We zijn enkele malen naar de VS geweest en onlangs naar Nw-Zeeland waar we dan met een (gehuurde) camper(s) doorheen reisden. Ik denk dus dat ik redelijk de voor- en nadelen van beiden tegen elkaar kan afwegen. Conclusie; ik blijf bij caravannen.
Wat me ook opvalt in de huidige serie is het veelvuldig in beeld brengen van auto wassende deelnemers. Alsof men op de camping niets anders kan doen doen. Op de meeste campings zal de beheerder het niet zo leuk vinden dat zijn water hieraan wordt verspild, of het is gewoonweg verboden.
Anderzijds ben ik ook wel op campings geweest die voorzien waren van een auto-wasplaats.
Maar het veelvuldig tonen hiervan schept al een (onjuist) beeld. Dit merk je meteen door de "vragen" die je dan hieromtrent krijgt vanuit je kennissenkring.
Maar ik denk dat het in de menselijke aard ligt om mensen met een bepaalde activiteit in een hun welgevallig daglicht te plaatsen. Dus inderdaad "zalig zijn de onwetenden".


Ruud antwoordt op 2 augustus 2015:

Tv is al lang afhankelijk van 1ding n.l. Kijkcijfers. Of het nu npo of de commerciëlen zijn maakt niets uit. Hollandse kneuterigheid verkoopt nog altijd. Zo ook de groepsreizen waar de kneuterigheid van af spat. Nergens zie je ook maar wat contact met de lokale of het moet weer op een markt zijn. Kerkje in en weer uit. tafelkleedje en de plastic bloempjes erop. Zielig, en voor mensen die de hollandse pot niet kunnen missen.


Frans antwoordt op 2 augustus 2015:

Wat je ziet en wat je krijgt kan heel erg veel verschillen. Een tv-programma hoeft helemaal niet weer te geven wat de gemiddelde deelnemer bezielt of beleeft.
Juist op reizen naar landen waar de taal een probleem kan vormen biedt een groepsreis extra waarborgen, ook wanneer je binnen de groep redelijk onafhankelijk opereert, waardoor het een verstandig alternatief kan zijn. Om de deelnemers af te schilderen als een stelletje stakkers heeft geen enkele basis. Als ze zich prettig voelen binnen het concept en beschikbaar zijn voor hulp aan wie het nodig heeft kan het veel meer voldoening geven dan een solo reis. De reisbegeleiders komen allemaal voort uit die groepsreizen en die kun je echt wel om een boodschap sturen. Voor veel caravanners die het wel zouden willen kan een groepsreis domweg te duur zijn.

Zijn de solo-reizigers daarom arme stakkers? Natuurlijk niet.

Ook die doen aan NL tv-verslaving en gebruiken hun mover ook te onpas. Hebben soms ook geen enkel contact met buitenlanders en gaan alleen naar een ANWB camping waar Nederlands wordt gesproken en waar ze al tien jaar komen. Een andere vorm van op zeker spelen. Lekker doen! Een tv-programma daarover zou ongeveer hetzelfde kunnen weergeven als ‘we zijn er bijna’.


TheoS antwoordt op 3 augustus 2015:

Hollandse kneuterigheid
Vertel eens, wat is Hollandse kneuterigheid. En, je schildert het af als iets negatiefs. Wat is er negatief aan?

P.s, Ik ben geen Hollander, wel Nederlander. Kom ik daar dan ook voor in aanmerking? 😉


Ton Groenendijk antwoordt op 3 augustus 2015:

@ Theo S: Daar kom je voor in aanmerking als je het zelf wilt. En ja, het Hollanderschap is ook beschikbaar voor onze vrienden in de buitengewesten. En neen, Hollandse kneuterigheid (staat gewoon in Van Dale) is mijns inziens niet definiëren, tot je het zelf ondervindt. Goede reis.


TheoS antwoordt op 4 augustus 2015:

Kneuterigstaat in van Dale in positieve - (gezellig) en negatieve (kortzichtig) zin.
Het begrip Hollandse kneuterigheid kent van Dale niet.
Toevoegen van het woord "Hollandse" betekent evenwel dat je aan het begrip kneuterig nog een bijzondere kleur geeft. Vandaar mijn vraag wat dat is.

... beschikbaar voor buitengewesten: zijn wij dan nog steeds wingewesten? 😉


Ton Groenendijk antwoordt op 4 augustus 2015:

Ha die Theo! Oud zeer? Nog steeds een beetje boos? Geen zorgen, de geestelijke en materiële welvaart in de voormalige Generaliteitslanden is bovengemiddeld, dus geniet van de dag.
En over die Hollandse kneuterigheid: lees maar gewoon Nederlandse kneuterigheid. In de uitzending van we zijn er bijna hoor ik menig accent langskomen en ik kan op basis daarvan bepaald geen onderscheid in gedrag maken. Nog dit. Wat je Nederlanders ook kan verwijten: menigeen blijft zichzelf, loopt in Macedonië op klompen, doet in het Spaanse binnenland een bezichtiging op het heetst van de dag, of eet in Griekenland hutspot van winterpeen in mei. (zie"we zijn er bijna") van 3-8.)
Is dat erg? Welnee. Wij zijn toch de reizigers? Zij die van vrijheid blijheid houden? In dezelfde aflevering waren ook reizigers die gewoon naar een lokale markt gingen om daar de inkopen te doen. Ook goed.


TheoS antwoordt op 4 augustus 2015:

Ton,

Oud zeer? Nee hoor, het gaat om iets anders. Als ik dat hier ga duiden krijgen we 25 pagina's discussie.

De kern van mijn vraag is wat de toevoeging Hollandse/Nederlandse aan kneuterigheid betekent.


Kees antwoordt op 4 augustus 2015:

Het is een bijvoeglijk naamwoord. Het geeft een eigenschap aan van het zelfstandig naamwoord kneuterigheid. 😉


Janka antwoordt op 4 augustus 2015:

Toch ook weer wat geleerd gisteravond. Of toch niet.
Je kunt door het fietsen namelijk een stolseltje in je hoofd krijgen...
Laat ik nou altijd gedacht hebben dat daar andere oorzaken voor zijn aan te wijzen..en bij nader inzien geloof ik ook niet dat het door het fietsen kwam.


Quirien antwoordt op 4 augustus 2015:

tja Janka, heel vreemd.
Laat ik nu, op medisch en revalidatie advies, mij rot fietsen en bewegen zover het mij lukt naast mijn andere "oorspronkelijke" problemen,en dat juist om opnieuw complicaties met stolsels te vermijden.

Overigens om op het programma terug te komen er waren weer prachtige natuur/landschaps en andere opnames te zien. Wij hebben in ieder geval daarvan genoten.
Eh, opnieuw auto/caravan wassen beelden, voor mij mogen ze dat de volgende keer er uit knippen.
En zo te zien hebben veel deelnemers op hun manier en in hun beleving er plezier in. En is dat niet het belangrijkste.

Iedereen veel gezondheid gewenst en doe je ding op wat voor manier dan ook, zolang het kan.



TheoS antwoordt op 4 augustus 2015:

Én, Kees, voor welke inhoud staat in deze dat bijvoeglijk naamwoord.
Kom je nu met het antwoord 'de Nederlandse nationaliteit'?


sjef antwoordt op 4 augustus 2015:

Sjef heeft toch gelijk gehad we zijn er nog lang niet.


Benno antwoordt op 4 augustus 2015:

Leuke uitzending!
Mij valt op, voor zover de beelden de werkelijkheid weergeven, een groeiend groepsgevoel.
Wat is het een mooi land.
Nadeel van een groepsreis is het strakke schema denk ik.
Sta je op een droomplek, moet je 3 dagen later naar Athene in de smog.
Tijdens de uitzending kreeg ik het besef dat individueel kamperen voor veel mensen vaak best eenzaam is.
In juni stond ik 3 weken op een camping aan de Costa Brava. Terugdenkend zag ik best veel mensen die al die tijd met niemand contact hadden.
Soms zie je mensen helemaal opfleuren na een simpel praatje.
Een groepsreis kan voor veel mensen een uitkomst zijn denk ik dan.
Voor de reis waar we nu naar kijken heb ik toch echt liever een compacte camper dan een caravan.





PieteR antwoordt op 5 augustus 2015:

Vroeger zou ik ook voor die compacte camper gekozen hebben, maar nu ik in enkele uitvoeringen op de koffie geweest ben, kan ik alleen maar zeggen dat compacte campers van bedden zijn voorzien, die ik te krap vind.
Dat zou me binnen enkele nachten opbreken, weet ik, dus heb ik heel goed leren hellingrijden en moveren...


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 5 augustus 2015:

Waarom zou je voor een dergelijke (groeps)reis liever een camper hebben?
Je hebt toch geen vrijheid en je moet drie nachten op dezelfde plek staan.


PieteR antwoordt op 5 augustus 2015:

Precies!
En met de losse auto kan je er altijd nog even tussenuit om in de buurt rond te kijken, met een ingebouwde camper is dat onmogelijk en ben je afhankelijk van de goede wil van een caravanner, als je óók nog wat wilt zien buiten het hek...


joep antwoordt op 5 augustus 2015:

ja klopt ,Nederland is het enige land dat bussen treinen taxi's en de metro heeft ,en het enige land waar je fietsen kunt huren of ook nog kunt wandelen.In andere landen zit je met je camper inderdaad opgesloten tussen de hekken van de camping......en moet je maar zien of je a.u.b een keer mag meerijden met een caravaner...


PieteR antwoordt op 5 augustus 2015:

LOL! Ik kan het zelfs nóg sterker vertellen, maar dan moet ik zó vreselijk liegen..! 😉


PieteR antwoordt op 5 augustus 2015:

Maar nu serieus: we hebben het hier over die groepsreis en daar heb ik diverse campers aardig ingebouwd zien staan.
Verder kom ik sowieso maar weinig campings tegen met een metro, bushalte of treinstation bij de ingang of zelfs op fietsafstand.


joep antwoordt op 5 augustus 2015:

Goed,dan neem je de taxi ,maar wat je zegt klopt niet met de werkelijkheid,ook al staat je camper muurvast tussen de caravans ,dan betekend dat nog niet dat je de hele dag op de camping moet rondhangen,er is altijd vervoer in wat van vorm dan ook.Desnoods ga je liften en de lokale bus rijd meestal op loop afstand,kan je nog een biertje pakken in het stadje...dan erbij ,ik heb een camper maar mensen met een caravan zijn niet mijn vijanden,een lift word ook wel spontaan aangeboden ,dan betaal ik dat wijntje wel voor 4 man/vrouw..kan ook.


Lex M antwoordt op 5 augustus 2015:

Wij hebben ooit gedurende 6 maanden een rondreis gemaakt. Ik ben blij dat we dat met auto en caravan gedaan hebben.


PieteR antwoordt op 5 augustus 2015:

@LexM: Ik denk nog met plezier terug aan je verslag!


Benno antwoordt op 6 augustus 2015:

Op 5 juli schreef Jan een camper te overwegen.
"Doe het niet" argumenteerde ik 2 dagen later.
Dat blijft staan.
Ook opperde ik, bij wijze van uitzondering, wel in te zijn voor een rondreis Griekenland met een compacte huurcamper.
Door de uitzending ben ik mijn mening versterkt. Het is veel verkassen en relatief korte afstanden overbruggen.
Met een camper zou ik een geweldige omweg maken en onderweg inkopen doen. Tijd zat, je start de motor en wegwezen.


Stef antwoordt op 7 augustus 2015:

Dat kan je net zo goed met een caravan doen, daar heb je geen camper voor nodig

Mvg
Stef


Ton Groenendijk antwoordt op 7 augustus 2015:

Tussen 27 juli en 7 augustus 50 (!) reacties op een televisieprogramma. Dat mag wel een prestatie heten! Zeker omdat het door Louis aan geslingerde onderwerp eigenlijk alleen door ervaringsdeskundigen kan worden becommentarieerd.
Maar gelukkig liep de discussie weer volledig uit de hand (hetgeen soms een ergernis, maar meestal een vreugde is) en verzeilde men in de voor-en nadelen van campers, een voorzichtige zoektocht naar de herkomstplaats van reageerders en een analyse van de economische toestand in Zuid Europa.
Louis, ik hoop dat je enig inzicht hebt gekregen in het hoe en waarom van dergelijke reizen. Waarom zie je dus dat iedereen z'n auto wast? Omdat er niks schokkends gebeurt. En juist om die schokken te vermijden gaan mensen met zo'n reis mee. In principe is het dus heel knap om iedere week een programma te maken over het feit dar er wéér niks gebeurd is. Of dat de deelnemers de hun overkomen hoogte- of dieptepunten niet op camera wilden laten vastleggen? We zullen het niet weten.


Janka antwoordt op 7 augustus 2015:

Beste Ton, om te mogen reageren op de vraag van Louis hoe we tegen een programma als dit aankijken hoeven we geen "ervaringsdeskundigen" te zijn. Als Louis dat had bedoeld dan had hij zijn vraag ook wel als zodanig omschreven. Nu is het een vraag gericht aan diegenen die er naar kijken en hoe zij deze uitzendingen beleven. En het blijkt dat ieder het op zijn of haar manier beleeft. Mooi toch?


kl antwoordt op 8 augustus 2015:

Ach ja,het is omroep max ,dus leuk om naar te kijken als de bingo voorbij is.Een advocaatje erbij ,met een toefje slagroom en een puntje appeltaart.


Ton Groenendijk antwoordt op 8 augustus 2015:

Ahh, Janka , daar heb je een punt. Ik vergat even het onderscheid tussen het programma op TV en de manier waarop je dergelijke reizen beleeft. Louis wil weten wat we van het Tv programma vinden en als vanzelf is het overgegaan in wat we van dit soort reizen vinden. Een mooie brede discussie dus.
Nog even over de beleving van dit soort reizen. Jaren geleden reisden we individueel met een camper door de VS. Het dagboekje zegt daarover: "vanavond vrij laat aangekomen op camping "1000 lakes" . daar stond ook de groepsreis van de ANWB. Al hun campers stonden in een kring opgesteld , gelijk huifkarren in afwachting van de aanval der indianen. Daar wilden we natuurlijk niet bij staan maar s morgens bleek dat we met de deur boven een oude vuurplaats stonden. Ook kennis gemaakt in de winkel met de bejaarden, die gingen afdingen alsof ze in Marokko op de markt stonden. Zorgvuldig vermeden Nederlands te spreken."
Dat is niet heel positief, toch? In tegenstelling daarmee gaan we binnenkort weer op bezoek bij mensen die sedert onze groepsreis naar Turkije echte vrienden zijn geworden.
Dat gaat over de reizen. Over het programma kan ik zeggen dat wij een heleboel kennissen hebben die niks met kamperen hebben, maar trouw naar het programma kijken. Waarom? Om te ervaren hoe wij nu hebben gefunctioneerd binnen zo'n reis. Is het programma een afspiegeling van de realiteit? Nee, natuurlijk niet, het is TV, net als Goede tijden slechte tijden, of, erger nog Campinglife.


Janka antwoordt op 8 augustus 2015:

Gewoon antwoord geven op de vraag van TS blijkt toch wel heel moelijk te zijn..


dirk antwoordt op 8 augustus 2015:

Wij hebben 4 jaar geleden een camper gehuurd om te kijken van is het wat voor ons , we hebben nu een caravan dus zegt genoeg de c.v bevalt prima en ook voor trektochten is dat mogelijk wij overwegen een casseteluifel te laten monteren dan sta je nog sneller ,wij vinden de ruimte in de c.v ook meer dan in een camper we hebben rondzit waar je relax kan zitten het onderhoud en dergelijke is veel makkelijker en goedkoper en afgekoppelt heb je een lekkere luxe auto , we vinden het alleen jammer dat je altijd met een c.v op een camping moet gaan staan maar dat vinden we dan ook het enigste nadeel .
wij zijn bij elkaar ongeveer 10 a 12 weken weg met de weekenden erbij en dan is de c.v toch aantrekkelijker .


Louis antwoordt op 8 augustus 2015:

Persoonlijk vind ik het leuke aan dit programma dat het nu eens geen flitsende types met snelle popiejopietaal betreft waar de aandacht mee getrokken moet worden ten behoeve van de kijkcijfers.
Gewoon rustig gepresenteerd, en over mensen die kunnen genieten van al wat er gebeurd.
Geen groter/kleiner gedoe, en het belangrijkste : Als de zelfstandigheid wat minder word kun je toch blijven kamperen, al hoeft dat niet zo groots, ver en duur te zijn als hier het geval vaak toch wel is.
Ik vind het al met al wel een positief programma voor het kampeergebeuren en eens niet zo irritant gekunselt .
Ook al zie je in iedere aflevering terugkerende rituelen.
Maar ja, is dat bij solo kamperen niet ook vaak zo ?
Menno 26 Juli : "En misschien moeten we maar eens routebeschrijvingen van dergelijke reizen gaan publiceren".
Helemaal geen gek idee, zeker niet als ook de wat meer tijdgebonden maar tóch mooie reisjes meegenomen zouden worden.
Voor hen die het "uit en thuis" met maximaal drie weken moeten doen, en daarvan niet al bijna een week willen verspillen aan het alleen al "tegen de klok" heen en terug racen naar slechts die ene verre bestemming.


Benno antwoordt op 9 augustus 2015:

Weet je wat? We gaan volgend jaar met zijn allen.
Achter Menno aan, want die weet dan de weg.
De Caravantrekkertrekkerclub!


Louis antwoordt op 25 augustus 2015:

Jammer,..het programma, en de meeste vakanties zitten er op !
Maar komend weekend haken we toch al weer even aan voor een paar nachtjes...
En wie weet is er ook nog meer te nazomeren als het weer een béétje meewerkt.


Lex M antwoordt op 25 augustus 2015:

Als je er niet genoeg van kunt krijgen:
http://www.npo.nl/gezellig-naar-de-krim/POMS_S_KRO_099143
http://www.npo.nl/gezellig-naar-marokko/POMS_S_KRO_099623
http://www.npo.nl/we-zijn-er-bijna/01-08-2011/POW_00398490
en de rest is ook te vinden op NPO-gemist


gea antwoordt op 25 augustus 2015:

laat ik voorop stellen dat ik nog nooit zo op vakantie ben geweest!
maar ik geloof echt tot het wel leuk is.
ik denk wel als ik het hier zo over lees dat er veel mensen jaloers zijn.
altijd van die mensen met wat kost het wel niet en ga zo maar door.
het beste voor de economie is dat geld moet rollen!
dus zit dan hier niet te zeiken over een land dat er ff niet goed voorstaat.,


Quirien antwoordt op 4 juli 2016:

Zitten we vanavond weer voor de "buis" of hebben we het nu wel na diverse jaargangen gezien?


JasperW antwoordt op 4 juli 2016:

Zeker gaan wij vanavond kijken. Ik vind het een schitterend programma. Heerlijk ontspannen kijken en me zelf alvast verheugen op onze vakantie. Wij moeten gelet op de leeftijd nog enkele jaren wachten voor we mee kunnen. Maar dan gaan we zeker een keer mee.


John antwoordt op 4 juli 2016:

Max en de Anwb, moet je wel bijna seniel zijn 😉


Louis antwoordt op 4 juli 2016:

Dan wordt ik graag vrijwillig seniel John.
Ik ga er nú voor zitten ha,ha.
(Even geen I.S., Brexit, zorgzakkenvullers, moord of ander bananenrepubliek "modern" vermaak)


Quirien antwoordt op 5 juli 2016:

Tja, deze bijna seniele persoon zich ook maar achter de nieuwe aflevering zoals waarschijnlijk meerdere voor de tv geschaard. Weer de nodige mooie plaatjes gezien en de diversiteit van het gezelschap is weer groot.
Wat mij opviel is dat er pas in Spanje de benodigde stickers op een > 12meter combinatie werd " geplakt". Ik vroeg mij af wordt hier als je aan zo'n reis deelneemt niet van te voren over geïnformeerd.
Vast niet de ellenlange topic's op caravantrekker hieromtrent over gelezen.Benieuwd wat het verder gaat brengen.


Gijs antwoordt op 5 juli 2016:

Die man wilde zo lang mogelijk wachten met die lelijke stickers, logisch toch? En als hij weer terug gaat rukt hij ze er voorbij de grens direct weer af.


Quirien antwoordt op 5 juli 2016:

Inderdaad, ik vind het ook niet geweldig staan op een caravan. Echter dan had ik ze in Frankrijk voor de laatste rit naar Spanje erop geplakt. Nu heeft hij waarschijnlijk geluk gehad want tenslotte ben je in overtreding.
De kosten van de eventuele boete hou ik toch liever in mijn zak.


Louis antwoordt op 5 juli 2016:

En wat mij nu dan weer op viel was dat het echtpaar met de camper (dat geen woord Spaans sprak) min of meer door de begeleiding "aan hun lot over gelaten" werd met hun tankprobleem .
Dat was in vorige afleveringen in dergelijke gevallen bij pech toch anders geregeld meen ik...
Tenzij (voor ons buiten beeld) is afgesproken dat zij het zelf wel op zouden lossen natuurlijk .
Zou kunnen daar het geen ontechnische of onzelfstandige oud ondernemer betrof, al had hij wel even een tolk kunnen gebruiken, want zó professioneel leek het al met al niet te gaan .


Leo antwoordt op 17 juli 2016:

Wij moeten de afleveringen nog kijken. Leuk om te zien maar moet er niet aan denken om mee te gaan met zo'n georganiseerde reis. Er is teveel geregeld.
Doe ik liever zelf.....


Pieternel antwoordt op 25 maart 2017:

Een gemiddelde ANWB reis kost 100euro per dag, daarom kunnen de meeste mensen deze reizen niet meemaken,omdat de prijs het probleem is. Ik kan het weten en heb 25 jaar gewerkt.


TheoS antwoordt op 26 maart 2017:

Ik kan het weten en heb 25 jaar gewerkt.

Bedoel je bij de ANWB?


Quirien antwoordt op 31 juli 2017:

Misschien een beetje door de diverse uitzendingen die hieromtrent geweest zijn niet meer zo interessant, maar toch maar even vermeld.

Vanavond weer op NPO 1 een nieuwe serie; van; We zijn er bijna.😉


Frank antwoordt op 31 juli 2017:

Kondig jij elk jaar het nieuwe seizoen aan?
Dan druk ik nu alvast op de opnameknop voor het geval dat ik het vergeet.
Is toch meestal best leuk kijken.


Henkie antwoordt op 31 juli 2017:

Het programma is NU op televisie en ik ben na 5 minuten al afgehaakt. Eerst zie ik iemand die alle caravans langs gaat en bepaalt wat de bandenspanning moet zijn en vervolgens zie ik iemand die denkt handig te zijn met een fototoestel en van iedereen foto's gaat maken in een lijstje ... Ik vind het niet gek dat hier een andere topic loopt over hoe er tegen caravanners en camperaars wordt aangekeken.


Quirien antwoordt op 31 juli 2017:

Oké Frank, staat op de Bucket list.

Uitzending toch maar helemaal bekenen ,dan kun je pas een oordeel vellen.
Tsja is niet onze doelgroep, maar als mensen het nu zo heel fijn vinden om het op hun/die manier zo te doen.
Laat ze, sommige blijven zo achter het raam met de geraniums weg en nog "actief"

Ach, zeg nooit, nooit.
Trouwens wij hadden in een rondreis Zuid- Engeland Wales ruim 3 weken het mooiste weer.
Treintje op smalspoor was ons heel bekend.


Louis antwoordt op 31 juli 2017:

Dat zal altijd wel blijven.
Vandaag : Een stel hopeloos op zoek naar aandacht en contact.
Een ander met het gewicht voor drie nogal erg vaak bij het toitetgebouw.
Ook weer een krikker met de uitdraaisteunen....zeker een uur.
Met de mover toch nog kans zien een iets te dikke boomtak te schampen.
En dat terwijl we het meest van de dag weg waren.
Ach, de meeste mensen zijn nu eenmaal geen avonturiers zoals het kamperen weleens wordt gepromoot.
Over het algemeen is het ook een wat kneuterig gebeuren.
En dat mag wat mij betreft ook zo blijven...er gebeuren tegenwoordig al veel te veel spannende dingen .


TheoS antwoordt op 1 augustus 2017:

er gebeuren tegenwoordig al veel te veel spannende dingen.

Weet je, Louis, tegenwoordig horen we allemaal avonturiers te zijn. In de vakantie moeten we van alles beleven.
Over het algemeen houden mensen van avonturen.......... in de luie stoel bij de tv met een lekker glas.....

Met de twee voorbeelden die Henkie noemt was niets mis. Het waren goede voorbereidingen op de verdere reis. Als hij de aflevering helemaal had gezien, zou hij dat ook geconcludeerd moeten hebben.


Benno antwoordt op 1 augustus 2017:

Ik denk dat de kracht van het programma ook voor een deel ligt bij jeugdige kijkers. Zij hebben vaak reizen gemaakt om de wereld te verkennen en zien een acceptabele oudejaarsvakantieviering als ze zelf, of de eventuele partner, niet meer instaat is om eventuele problemen onderweg zelfstandig op te lossen.
Een soort rustpunt in de verre toekomst zeg maar.


Frank antwoordt op 1 augustus 2017:

Het programma opnemen is mij goed bevallen. Hierdoor kan ik versnellen als het even te langdradig wordt.
Vol aandacht keek ik naar de bandencontrole. Het hele technische gedeelte werd verzorgd door één man, een specialist. Er werd door hem een achterband met slechts 1,7 bar gevonden. Het lek kwam helaas niet boven water. Letterlijk en figuurlijk niet. Ik krijg dus de neiging om te denken : bandje vergeten bij het oppompen? Maar eh....die specialist, niets was hem te veel. Hij zat nog vol met drive. Ik dacht : misschien is het hem wel? Zijn naam is nl. KEES 😉


Henkie antwoordt op 1 augustus 2017:

Nee TheoS, hier werd gesuggereerd dat er sukkels meegaan die niet zouden weten welke druk er in verschillende banden moet.


Janka antwoordt op 1 augustus 2017:

Gelet op de houding en de opmerking van de caravaneigenaar kan ik me dat ook wel een beetje indenken.
En dan de specialist op zijn rug liggend de emmer met zeepsop over zich heel tillend een golf over zich heen krijgende ..je kon er op zitten wachten.
Helaas werd inderdaad niet vermeld wat de veroorzaker van die lagere bandenspanning was. Ik gok op het ventiel, er vanuitgaande dat de eigenaar de bandenspanning wel had aangepast voor vertrek.
Tenminste, die indruk kreeg ik wel.
En die verplichte oliecontrole, doen mensen dat niet zelf voor vertrek?
Wat me ook opviel was dat veel mensen ondanks de langdurige regen hun luifel niet hadden uitstaan. Dat geeft toch een drogere instap lijkt me.
En de man die zo prima met zijn caravan op het gras stond wilde voor de camera niet in discussie gaan met zijn bazige echtgenote, dat bleek wel uit zijn "vooruit, jij je zin" reactie op haar "pootjes opdraaien" opmerking.
Ik miste wel de gang naar het sanitair, alhoewel de fameuze schotelantenne toch nog even prominent in beeld kwam.


TheoS antwoordt op 1 augustus 2017:

@Henkie,
Eerst het geheel zien, dan oordelen.


Frank antwoordt op 1 augustus 2017:

Het is toch mooi om te zien hoe deze caravanners zich comfortabel voelen met zo'n vangnet erbij. Sommigen hadden alleen deze reis niet meer ondernomen. Dat een aantal snachts wakker ligt van een drassig veldje, bang om niet meer weg te komen zegt al genoeg.
Direct moest ik denken aan twee senioren op Corsica. Ze hadden een mooi plekje uitgezocht maar waren vergeten dat ze weer omhoog moesten. Ook zij sliepen er snachts niet van.
Eerlijk is eerlijk, ook ik heb een roadboekje aangelegd voor de eerste drie kilometer vanaf de camping.. Klimmen in de eerste versnelling met onoverzichtelijke bochten en nauwelijks passeermogelijkheid voor tegenliggers. Wel gaten genoeg direct naast het asfalt om je banden of caravanas naar z'n grut te helpen.
In zo'n geval is een groepsreis heerlijk want iemand zet gewoon effe de weg af. Scheelt weer zorgen over de koppeling bij tegenliggers.


Louis antwoordt op 1 augustus 2017:

Zit ik op de camping...zonder tv en mis dus allemaal.
Maar goed, ik troost me met de gedachte dat ik ongeveer hetzelfde vanonder m'n luifelje kan zien haha.
Het leukste van dit soort kneuterige en veel bekritiseerde programma's is de hoge kijkdichtheid.
Knap als je bedenkt dat niemand er naar kijkt als er naar gevraagd wordt toch ?
Gelukkig maar...kneuterprogrammakijkers zijn denk ik niet degenen die voorpaginarampen veroorzaken .


TheoS antwoordt op 1 augustus 2017:

@Louis,
Tot mijn verbazing kijken veel jongeren met genoegen naar dit programma. Benno heeft dat ook al gezegd. Hij geeft daarvoor een verklaring. Ik wil het ook nog eens navragen wat hen hierin trekt.

Kneuterig? Wikipedia: een vorm van knusheid, vriendelijkheid, huiselijkheid, vertrouwdheid
Vallen we hiervoor massaal? Toch! Zie allerlei Nederlandse en buitenlandse t.v-series in dit genre. Ze hebben voortdurend een hoge kijkdichtheid. Als je dan vraagt waar het om gaat, kan het antwoord zijn"het gaat om niets". Of gaat het toch wel om iets: het gewone leven in de keuken van een ander met de zelfde probleempjes als wij.


dabbertje antwoordt op 2 augustus 2017:

Op de Facebookpagina van het programma zie je hoeveel fans er gewoon voor uitkomen fan van het programma zijn. Jong, oud, kampeerders, niet kampeerders, zijn enthousiast over het programma. Dit is een van de weinige programma's waar wij voor gaan zitten of willen terugkijken als we het gemist hebben.

Waarom een succes en kijken er zoveel mensen? Ik denk dat het gewoon leuk is om je weer even bij opa en oma in huis te wanen en de knus/kneuterigheid te voelen. 😉
En natuurlijk is het gewoon vermakelijk om even alles uitvergroot te zien dat we op de camping ook om ons heen te kunnen zien.


Quirien antwoordt op 2 augustus 2017:

Zal mij niet verbazen als er volgende week nog meer kijkers zijn.😉

Nog 5 afleveringen te gaan, lekker ontspannen voor de buis.
Ach, wie weet, promoot het wel het kampeergebeuren.

Ik vind het wel in de context met een ander programma onlangs op de buis totaal anders ( positiever) voor de kampeerder overkomen. Maar ja, dat is mijn mening.


buster antwoordt op 3 augustus 2017:

Ach ja ,de leeftijd he...wat je ziet is wat je word. Geld voor iedereen als je zorgt dat je zo oud word als die deelnemers.


Leo antwoordt op 3 augustus 2017:

Ik kijk ook maar meer om de reden om te zien hoe ik het niet moet doen.


Janka antwoordt op 3 augustus 2017:

Geld? Krijgen ze er echt geld voor? LOL!


Henkie antwoordt op 3 augustus 2017:

Goed antwoord Leo, maar ik kijk niet om mij niet te hoeven ergeren.


tja antwoordt op 3 augustus 2017:

Alles moet zo zijn als thuis ,dus alle gewoontes worden gewoon ook in de caravan gepakt ,piepers blikken nasi koffie aldi bier macaroni met hamblokjes enz. De kruiswoord puzzels de libelle rugzakken en plastiek regenjassen plus de AH blauwe tas. We zijn op vakantie maar veel verschil is er niet......


dabbertje antwoordt op 3 augustus 2017:

Moet je de belading van de toeristische begeleiders eens zien. Voor de hele groep boodschappen uit Nederland in de caravan. Ben benieuwd hoeveel overgewicht die caravan had.....

https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/reizen-verkeer/links-rijden-in-we-zijn-er-bijna-als-dat-maar-goed-gaat/


johan antwoordt op 3 augustus 2017:

Mooi om te zien dat een groep mensen, gelijkgestemden blijkbaar, het fijn vinden met elkaar op vakantie te gaan. En het goed vinden dat dat opnamen voor de TV van gemaakt worden.
Ach, en wie zegt er niks van zichzelf in te herkennen, mag ik daar dan een beetje aan twijfelen?
Natuurlijk, ik ergerde me ook lichtjes aan de man die de banden druk zo uitgebreid moet meten.
Dat doe ik zelf altijd al voor vertrek. Maar op een camping zie ik soms wel wie te zachte banden heeft. Mag je raden wat ik daar van vind.


dabbertje antwoordt op 3 augustus 2017:

Johan, hoe kun jij op de camping op afstand zien dat iemand te zachte banden heeft?


Janka antwoordt op 3 augustus 2017:

Dat schrijft hij niet.
Hij ziet het en dat kan hij ook als de caravan langs een pad staat en hij loopt er vlak langs of als hij een praatje maakt met de eigenaar...soms staan de caravans op harde ondergrond en dan zie je een band wel wat uitbulken op de wang.


dabbertje antwoordt op 3 augustus 2017:

Ik vraag dat omdat het m.i. een aanname is. Als hij het aan de eigenaar heeft gevraagd, dan is het een ander verhaal maar dat kon ik uit het bericht niet opmaken. Een beetje uitbulken hoeft geen teken te zijn dat een band niet voldoende druk heeft. Ik denk dat ook wel eens bij onze caravanbanden maar bij controle blijken ze gewoon op 4.5 bar te staan.
Het is gewoon makkelijk om op afstand te (be)oordelen. Hetzelfde geldt voor mijn vraagtekens over hoeveel overgewicht de caravan van de toeristische begeleiders heeft. Een aanname mijnerzijds. Wie weet is de caravan voor vertrek nog gewogen en is er niets aan het handje met al die liters wijn, whiskey, stroopwafels, koffie etc.


Louis antwoordt op 3 augustus 2017:

Voor mij interessant in dit draadje is het verschil in meningen .
Je kunt bijna leeftijden, gezondheid en karakters van respondanten inschatten.
Interessant...
Hoe zouden meningen aangepast worden als de eerste twee omstandigheden veranderen ?
Alleen al het kamperen met of zonder kinderen verschilt mega in de praktijk.
...Maar dat besef je pas als je er op terug kijkt.
In dit geval...ik heb respect voor sommige deelnemers.
Quirien begrijpt zonder in details te treden exact waar ik op doel.
Wij hebben nu een vader met een authistische zoon van een jaar of 30 naast ons staan.
Z'n moeder kan er niet tegen...vader wel en past zich aan.
De knul begroet en zwaait naar ons...heeee....we betrappen ons er op hem ruimte te gunnen die we anderen kwalijk zouden nemen.
Lomp voetballen ergert ons bijvoorbeeld tussen kampeermddelen.
En deze knul die kennelijk opvoeding heeft weten op te pikken en dit niet doet is iemand waar we in praktische zin ook op passen...fijne kneuterigheid dus.


Bert antwoordt op 3 augustus 2017:

Ja leuk he, louis die slagharen camping.


Louis antwoordt op 3 augustus 2017:

Haha...mis gegokt.
Een fijn parkachtig rustig en voor kinderen ongeschikt campinkje in noordbrabant.


Hf antwoordt op 4 augustus 2017:

Om de hoek dus....


Louis antwoordt op 4 augustus 2017:

Klopt.
De ene keer wat langer en verder, en een andere keer de was bij wijze van spreken thuis kunnen doen.
Maakt het veel uit ?
Drie weken stortregen in Oostenrijk is ook niet alles.
En bij 38 graden Carcasonne bezoeken omdat het toch niet af wil koelen en je iets moet ook al niet.
Maar ja, het weer hebben we gelukkig niet in de hand dus gaat de regenkleding dit najaar mee naar Schotland....aiai wat hebben we het toch slecht haha.


Quirien antwoordt op 5 augustus 2017:

Weet je wat nu zo mooi is in de fases van het leven..

Eerst hadden wij altijd vakantie. Sprokkelde alle dagen overwerk uren bij elkaar om maar zolang of een paar keer per jaar eens weg te kunnen.

Toen de gelegenheid onstond met allerlei vrijheden, noemden wij als iemand zei , alweer met met vakantie, het, neen, wij gaan gewoon weer 3 maanden weg of zijn niet thuis aanwezig.


Bob antwoordt op 7 augustus 2017:

Heerlijk kneuterig programma. Maar nu de vraag: wat deed die man met die emmer zeepsop in de eerste aflevering. Ik vraag me dit af als blijkt dat iemand te oude banden met haarscheurtjes onder de auto had. Het kostte hem daar in Ierland een paar honderd pond. Zag die zeepsopper dat nou niet?


Ton Groenendijk antwoordt op 8 augustus 2017:

Ha die Bob! Goed gekeken en direct gereageerd, nog geen uur na afloop van het programma.
Als misschien wel de enige op dit forum die zo'n reis met cameraploeg aan den lijve heeft ondervonden, is het wellicht zinvol nog eens te vertellen hoe zo'n programma tot stand komt.
De producer kiest een reis en bespreekt dat met de ANWB. Die reis ligt dan vast. Daarna worden de deelnemers bezocht en worden met hen afspraken gemaakt over hoe en of ze in beeld willen komen. Dan zijn er afspraken met de reisleiding over het al dan niet mee gaan van de cameraploeg met bepaalde evenementen. Soms wil de ANWB die niet in beeld hebben omdat het als "verrassing" het jaar daarop nog eens gebruikt wordt.
Kortom, ik heb toch wel een zekere bewondering voor het productieteam, want ze gaan er volledig blanco in en moeten maar afwachten met wat voor mensen en wat voor omstandigheden ze te maken gaan krijgen. Het is dus aanmerkelijk minder "voorgekookt" dan we soms zien bij de van sluikreclame vergeven programma's van de "commerciëlen".
Juist als gevolg van mijn sympathie voor de filmploeg heb ik met kromme tenen zitten kijken naar de aflevering die Bob als kneuterig omschrijft. Wat moet je met dit reisgezelschap; je hoopt als cameraman toch op z'n minst op één sensatie per dag, maar het wil maar niet lukken met dit statistisch gezien bejaarde gezelschap.
Nee, het valt niet mee om hier een flitsend programma van te maken. Bleef er nu maar iemand achter en muurtje hangen, over andermans voet rijden of in de modder zakken, dan was er filmmateriaal genoeg. Wellicht is dat ook allemaal gebeurd, maar gaven de deelnemers geen toestemming voor uitzending. Als het blijft bij de enkeling die met schelle stem vertelt wat we allemaal zelf kunnen zien, voorzie ik een seizoen vol ergernis. Maar toch maar blijven kijken, want we kunnen ons als caravanners heerlijk spiegelen aan anderen. Zoals de snor die vanuit zijn stoel het gekrioel aanzag. "Vroeger met die tenten en harde wind, dat was nog veel leuker."


Ton Groenendijk antwoordt op 8 augustus 2017:

O ja, en dan de vraag van Bob. Wellicht waren er haarscheurtjes, maar zo te zien ging de auto al een paar jaar mee en excessief luchtverlies ontstaat niet zo maar. Dus of dit nu echt was of cameratechnisch interessant? We zullen het niet weten. Misschien was dit een overbezorgde bejaarde (dat is een gegeven; hoe ouder hoe angstiger) en nam de cameraman de kans waar. Ach, het is maar TV, en hoeft dus geen werkelijkheid te zijn.


Bob antwoordt op 8 augustus 2017:

Ton schreef: Ach, het is maar TV, en hoeft dus geen werkelijkheid te zijn.
Die klapband die het gevolg kan zijn is maar TV, en hoeft geen werkelijkheid te zijn. Het gaat hierom. De deelnemers gaan met zo'n reis mee omdat ze een bepaalde zekerheid willen hebben en deze zekerheid wordt hun aangeboden door de ANWB. Een technische man gaat mee, hij doet zelfs een keuring voor de eigenlijk reis begint en dan glipt er zo'n kanjer van een fout er door. Leuk voor het TV programma als hij het emmertje zeepsop over zich heen krijgt, maar hij had beter kunnen opletten hoe de banden waren.
Trouwens die snor (typering van Ton) had het juist bekeken. Kijken hoe moeilijk een ander het zich kan maken.
Ik zou bekaf zijn na zo'n reis. Het verblijf op een camping is zo kort dat velen niet eens een luifeltje uitdraaien.
Waar ik me over verbaas, is dat zelfs na 10 dagen nog eten uit Nederland op tafel komt. Rode kool, gehaktballen, alsof ze in middle of nowhere kampern en er geen winkel in de buurt is. Zij hebben het waarschijnlijk naar hun zin en ik zie een programma op TV waarover ik me soms verwonder hoe het mogelijk is. Het programma heeft 1 heel groot voordeel. Het is niet zo'n flitsend, met elke 2 seconden een nieuw shot. Dit kan ik nog bijhouden.


Janka antwoordt op 8 augustus 2017:

Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat dit gezelschap qua leeftijd gemiddeld de 70 of hoger aantikt.
Het is traag, suf en muffig. Ik mis nog net de rollators..
Het lijkt wel of ze alleen waar wat onbelangrijks te doen en vertellen hebben. En het vragen naar de bekende weg door Martine helpt daar een handje in mee.
Dit gevoel had ik niet bij eerdere uitzendingen.


Ed antwoordt op 8 augustus 2017:

Het was mijn pakkie an niet, het is mijn pakkie an niet en zal het ook nooit worden.
Stereotyperend, stigmatiserend en rolbevestigend.


Leo antwoordt op 8 augustus 2017:

Ik kan mij niet voorstellen dat deze reizigers 20-25 jaar geleden ook met zo'n reis hadden mee gegaan. Die dachten toen vast hetzelfde als menigeen op deze topic ook verwoorden. Ik ben zelf 55 en moet er niet aan denken om met zo'n reis mee te gaan. Ik durf alleen niet te zeggen hoe ik er over 20 jaar over denk. Als je gezondheid in de steek laat en je wilt toch nog zelf reizen is een georganiseerde reis zoals deze naar Ierland een uitkomst. Het biedt een stukje "schijn" veiligheid.


dabbertje antwoordt op 8 augustus 2017:

Ik vond het weer erg leuk om naar te kijken. Ondanks dat het minder "levendig" was dan bij vorige reizen. Dat gevoel kan ook te maken hebben met het weer en de achtergrondmuziek in de uitzending. Dat is toch wel sfeerbepalend.
Leuk om te zien dat er 2 stellen zich helemaal niet druk maken over de route voor de volgende dag en zich lekker in de pub vermaken. En tja er is een nieuw recept geboren: gehaktballen smelten 😉
Je ziet dat de deelnemers genieten van de omgeving, het gezelschap en het gedoe eromheen. Ik gun het ze en wij zouden ze moeten bedanken dat wij er gratis en voor niets van kunnen meegenieten. Zij betalen immers een flinke prijs, niet alleen voor de reis maar ook voor het risico om belachelijk te worden gemaakt.

Enige minpuntje voor mij aan de uitzending van gisteren waren de vele bezoeken aan begraafplaatsen. Daar heb ik niet zo veel mee en dat kwam wel heel erg vaak in beeld. Of wordt hiermee nu juist de titel van het programma duidelijk 😉

Gr. Daphne


Louis antwoordt op 8 augustus 2017:

Tja, het me ook wat.
Maar als ik de leeftijden én ingeschatte gezondheid er in meeneem blijf ik bewondering voor deze bejaardensoos hebben.
Inpakken, reizen, uitpakken (naar de dokter), met je strammer wordende gestel toch weer mee gaan naar die toeristische trekpleisters.
Die eeuwige ochtendjas e.d. maakt het te sullig, maar door de band genomen is zo'n reis al met al best een actieve onderneming gezien de leeftijden.
Ik zie ook veel (zoals de georganiseerde spelletjes) die me écht niet trekken .
Maar goed, als je een bruiloft meemaakt is er achteraf ook altijd wat...muziek te hard, eten niet helemaal naar het zin, bediening te snel of te langzaam...ken je dat ?
Kun je het allemaal niet met een korrel zout nemen dan blijft er weinig over.
Trouwens, ik moet bekennen dat wij ook graag de geschiedenis in duiken.
Dus kathedralen, kastelen of (echt oude) begraafplaatsen pikken we ook mee.
Ik blijf het een leuk programma vinden al zal men er ooit een punt achter moeten zetten wanneer we alle afwasjes en uitdraaipootjes wel hebben gezien.
Maar let dan wat meer op het reisdoel zelf, de manier waarop, en wat er allemaal gezien en ondernomen wordt.
Ik ben de afgelopen weken in de buurt gebleven en heb (vergeef me de uitdrukkingen) een groot aantal verrekt luie skottelbraaiers en hamburgerhappers met enorm overgewicht gezien die alleen van de camping gingen om meer voer voor in de trog te halen...en uit de stoel kwamen om het in de wc weer te lozen, is dat dan vakantie vieren ?


aadje antwoordt op 8 augustus 2017:

Hele kunst hoor na 10 dagen nog Bloemkool met een balletje gehakt uit de vriezer.Het is te hopen dat er iemand een keer zijn Caravan verliest of ergens overheen rijdt anders wordt het deze aflevering echt een soort Bloemetjes jurk feest.
De reisleiders gaan er mijn inziens ook geen vat op krijgen om er wat leuks van te maken.
Ik spreek uit ervaring al veel van deze reizen gemaakt met de ACSI dat is wat minder gecompliceerd meer van bijna alles mag niets hoeft.


joep antwoordt op 8 augustus 2017:

Hij schilt al 42 jaar de piepers ,want ja Mien maakt er dobbelstenen van en dat is zonde van de aardappel.


TheoS antwoordt op 8 augustus 2017:

Ook ik spreek uit ervaring: 1 maal ACSI, 4 maal ANWB.
Onvoldoende professionele begeleiding bij de ACSI maakte het groepsgebeuren chaotisch en gecompliceerd.
Buiten het je houden aan een beperkt aantal basisregels moest er bij de ANWB niets.
Gidsen bij excursies:
Bij de ANWB over het algemeen kwalitatief goede gidsen..
Bij de ACSI veel amateurs, die nog al eens onzin vertelden.
Bij een opmerking van mij hierover was het antwoord: Theo, van hetgeen gidsen zeggen, moet je niet te veel geloven. Inderdaad, van die bij de ACSI.




aadje antwoordt op 8 augustus 2017:

@Theos
Ook ik heb ANWB reizen gemaakt
1 Heel stuk duurder, gidsen zijn niet beter als bij de ASCI zijn daar ook proffesional
2 Elke dag Happy auer ook op de vrije dagen je wordt geacht daar bij aanwezig te zijn,anders hoor je er niet echt bij.
3 Veel en Veel te vaak eten erbij daar klaagt men veel over.
4 Bij de ANWB is het andersom bijna alles moet anders ben je een buitenbeentje.
5 Vertel eens wat voor een proffesionals deze reisbegeleiders zijn bij de ANWB,dat stel zijn ook een paar mutsen net als de groep.


TheoS antwoordt op 8 augustus 2017:

Ze zijn inderdaad duurder. Ze zijn het ook waard.

Gidsen professioneel bij de ACSI? Binnen mijn eigen vakgebied heb ik nogal wat onzin gehoord. Ook waren er enkelen die binnen een bepaalde in dat land op dat moment overheersende ideologie, volledig meegingen in het herschrijven van de geschiedenis, daarbij nogal wat stoelden op pertinente onwaarheden.

Elke dag happy hour? Niet meegemaakt.
Te vaak eten? Eten als regel gekoppeld aan excursies, enkele uitzonderingen daargelaten. Klagen hierover? Niet meegemaakt.

Bijna alles moet? Niet zo ervaren, zeker niet dat mensen door niet deel te nemen een buitenbeentje werden. Niemand werd er op aangekeken bv. niet mee te doen met jeu de boules.

Buitenbeentjes ontstonden wel bij de ACSI, waar zich een soort kliek ging vormen om het begeleidingsechtpaar. deze groep kon "ongestoord" ondanks klachten veelvuldig de nachtrust van anderen verstoren. Dit was een van de aspecten van het onprofessioneel functioneren van het dit begeleidingsechtpaar.

Een paar mutsen? Graag een beetje respect. Dit zijn gewone mensen, zoals (naar ik aanneem) jij en ik.


Quirien antwoordt op 8 augustus 2017:

Ik ben tenminste gisteren buiten de mooie plaatjes weer wat wijzer geworden.

Al die speciale mossen op de grafstenen kan alleen ontstaan als de lucht zuiver en "gezond " is.
Laat ik nu ook in mijn tuin al dit soort vormen op stenen , dakpannen tegenkomen.

Blijft hier dus nog maar even wonen.😉


Kees antwoordt op 9 augustus 2017:

"Een technische man gaat mee, hij doet zelfs een keuring voor de eigenlijk reis begint en dan glipt er zo'n kanjer van een fout er door. Leuk voor het TV programma als hij het emmertje zeepsop over zich heen krijgt, maar hij had beter kunnen opletten hoe de banden waren."
Wel eens van een spijker gehoord Bob?
Je kan nog zo goed keuren maar ja kan nooit keuren op onvoorziene omstandigheden.
En een blunder? Echt niet. Het is juist te prijzen dat deze man onderweg en te plekke nog de moeite neemt om te achterhalen wat de oorzaak nu voor die afwijkende lagere bandenspanning is.
In het kader van ontzorgen, wat toch een beetje het kenmerk is zo'n ANWB reis, een volkomen logische actie.

"Zij hebben het waarschijnlijk naar hun zin en ik zie een programma op TV waarover ik me soms verwonder hoe het mogelijk is."
Precies Bob! Meer moet je er ook niet van maken. Lekker kijken of niet, maar ga dan ook niet de motieven waarom dingen gebeuren zitten bekritiseren.


Ton Groenendijk antwoordt op 9 augustus 2017:

Nog even over het onderwerp "gidsen".
Zowel de ANWB als de ACSI opereren als touroperators/reisbureaus en zijn als zodanig gehouden aan bepaalde wettelijke regels en verantwoordelijkheden. De gidsen worden betrokken via de lokale touristenorganisaties en ook via die organisaties ingehuurd. Dat gebeurt al vóór aanvang van de reis. Het kan voorkomen dat op het laatste moment een andere gids verschijnt dan afgesproken en dat de reisbegeleiders de gids pas zien op het moment dat deze ter plekke verschijnt.
En ja, die gidsen vertellen het verhaal dat van ze verlangd wordt. Als TheoS stelt dat zo'n verhaal vanuit een bepaalde ideologie wordt verteld heeft hij daar gelijk in. Of je van een gids mag verwachten dat hij of zij in Albanië een het regime onwelgevallig verhaal vertelt? Ik denk het niet. Het is ook zinloos met zo'n gids in discussie te gaan. Veel te gevaarlijk voor hem of haar.
Triest hoogtepunt (of eigenlijk dieptepunt) was de gids in Marokko, die rustig vertelde dat hij ooit iets verkeerds had gezegd en daarna dat mocht overdenken tijdens drie jaar gevangenschap. Een rustige, beschaafde man, arm en berooid zo te zien. Tot wij bij het prestigeproject van de koning kwamen: de grote moskee in Casablanca. Daar mocht de gids niet mee naar binnen, er verscheen een andere vent in pak en stropdas en ja, die vertelde over de schoonheid van de moskee, maar niet over de belasting die de straatarme bevolking werd opgelegd om dit project te verwezenlijken. En dus is een gids goed voor de jaartallen en het aantal eenden in de vijver, maar voor een correcte benadering is niet altijd een gids geschikt. Echt hoogtepunt was een Bulgaarse gids, die ivm schrijf-en taalproblemen een week lang mee reed. Maar ook van hem geen onvertogen woord over de Bulgaarse politiek of het moest op het niveau zijn van de tegenstelling België/Nederland. In dit geval dus Bulgarije /Griekenland. Nee, die gidsen moeten ook hun brood verdienen en ook een land dat vrij heet te zijn kan heel hinderlijk blijken.


Quirien antwoordt op 9 augustus 2017:

En zo krijg je hierdoor ook; soms ver van de waarheid NEP feiten voorgeschoteld.😉
Maar goed het programma kabbelt " rustig "voort. Ondanks dat alles toch maar weer volgende week voor de buis.

Oh, pas op met uitspraken, de symphonie des levens laat zich niet dirigeren! Misschien doe je over een paar jaar wel dingen die je nu nooit voor mogelijk had gehouden.


Joost Kolen antwoordt op 9 augustus 2017:

Elke week zitten wij er weer klaar voor om naar dit programma te kijken. Moet wel zeggen dat ik er dit jaar nog in moet komen, waarschijnlijk omdat ik dat Ierse weer zo ongezellig vind


TheoS antwoordt op 10 augustus 2017:

@Ton Groenendijk
Inderdaad kan de druk van de omgeving iemand er toe brengen een bepaald verhaal te vertellen.
Dat was hier niet aan de orde. Hier ging het deels om druk van binnenuit: een gereconstrueerde geschiedenis vertellen om de grootsheid van......te laten zien. Ik had de indruk dat betrokkene(n) helaas niet beter wisten. Dat kan gebeuren wanneer men voortdurend bevestiging zoekt voor de eigen ideeën en deze onvoldoende kritisch evalueert.
Deels ging ook om zaken die niets met ideologieën van doen hadden. Het ging om gebrek aan kennis, die tot onzin beweringen leidde.
Je hoeft niet alles te weten. Het belangrijkste is dat je weet wat je weet en wat je niet weet.

Het is is aan het bureau om gidsen van voldoende niveau te selecteren en aan de reisorganisatie om goede bureau's te kiezen. Natuurlijk hangt daaraan wel een prijskaartje.
Als toerist betaal ik om iets te leren, op te steken van een bezoek.


aadje antwoordt op 10 augustus 2017:

PPPfffff wanneer gaat het gezonde verstand in werking en maar elkaar de les lezen dan doen ze zelfs niet bij we zijn er bijna kun je nagaan.


Ton Groenendijk antwoordt op 10 augustus 2017:

TheoS, we zullen het zien. Eens kijken of er in de komende vier weken nog gidsen komen die zullen spreken over de massa-emigratie, de hongersnood, de onderdrukking door de Engelsen, de paasopstand en het ontstaan van de IRA. Allemaal Ierse trauma´s die tot heden doorwerken in de Ierse geest. Het is natuurlijk leuk om in het Keltisch te kunnen zeggen m´n kont te kussen, maar daar steek je geen twee zeeën voor over.


Ton Groenendijk antwoordt op 15 augustus 2017:

Ha! Nooit gedacht mijn eigen vraag te gaan beantwoorden. De aflevering van 14-8 gaf in ieder geval een beter beeld van Ierland dan de voorgaande. Met dank aan de (Nederlandse)gids(!). En was dus 100% beter dan de voorgaande. Zo zie je dat het productieteam sterk afhankelijk is van het toeval. (wat kom je tegen onderweg, is alles in dikke mist gehuld...). Het is en blijft een kwetsbaar programma. Nu nog even over de corebusiness van caravantrekker.nl : Was er nu niemand in de ploeg die het gestumper aanzag en zei dat je een steile helling scheef moet benaderen en niet met je bumper en je uitdraaisteunen door de grasmat moet ploegen? Dit zijn toch mensen die meer dan gemiddeld km's maken, maar kennelijk nog steeds niet met de cv achteruit kunnen rijden (Sprite) of met hun luxe mover een verhoogde staanplaats kunnen benaderen. Op naar Limburg waar je dat allemaal kan leren!


Frank antwoordt op 15 augustus 2017:

Moet de aflevering nog kijken. Soms denk ik dat kijkcijfers toch invloed hebben. Of de onbewuste druk van de cameraploeg. Ik heb 1x "klem" gezeten op de klep van een veerboot. Netjes schuin afgereden tot de laatste millimeter ruimte verbruikt was. Italianen vertrouw ik dasrbij niet blind maar ze bleken hun vak te verstaan. Uit alle hoeken en gaten kwamen de ophogers en kabeltrossen te voorschijn.
Zo'n programma kan toch ook een geoliede caravanmachine zijn? Zou het ook niet een beetje te maken hebben met de montage?


Janka antwoordt op 15 augustus 2017:

Ik blijf me verwonderen en verbazen dat het in deze tijd nog nodig is om met een hele groep ouderen aan een caravan te gaan staan duwen en trekken.


Louis antwoordt op 15 augustus 2017:

Ja, je ziet altijd wel iets wat je niet verwacht van mensen die zoveel reizen.
Terwijl je zou denken dat ze in de loop van hun kampeerleven ook veel dingen opgepikt zouden hebben van anderen.
Iedereen ziet in de loop der jaren wel eens iemand iets uithalen waarvan je denkt : Da's handig ,die moet ik onthouden !
En dan niet alleen op manoeuvreervaardigheid of mover gebied.
(Ik zag meen ik zelfs iemand aan een fietsenrek trekken)
Wat ook opviel op die terrassen camping waren de "bolle" gras standplaaten.
Een beetje botte overgang zoals bij sommige verkeersdrempels...dat had wel iets glooiender gemogen van paden naar gras, maar op zichzelf een mooie oplossing voor een regen land.


Quirien antwoordt op 29 augustus 2017:

Opvallend op de vorige uitzending heeft niemand gereageerd. Op gisteren ook nog niet.. Tsja, misschien geldt het enige commentaar, mooie plaatjes en veel regen, gisteren ook al.

En dan dat kleine onderdeeltje wat maar niet te leveren is.
Ook nog eens niet goed naar de verzekering gekeken. Alleen voor auto geldig, sta je mooi te kijken met je camper.😉


Frank antwoordt op 29 augustus 2017:

Tsja, als ik eerlijk ben dan trek ik deze serie met moeite. Omdat ik alles heb opgenomen kan ik gelukkig versneld kijken. Het is niet echt mijn land, alles lijkt op elkaar. De voortdurende grauwheid en het lage tempo in de uitzendingen maken dat ik mijn aandacht snel verlies.
Daarnaast gebeurt er ook werkelijk helemaal niets. Blij zijn dat het niet regent, pootjes opdraaien, verkassen, welkomstdrankje, aardappels schillen en het regent weer. Natuurlijk was dat in het vorige seizoen ook zo maar dan viel er meer te kijken voor mijn gevoel.
Ik hoop dat ze een spannender omgeving kiezen bij een volgende rondrit of een paar lekker excentrieke caravanners erbij hebben.


TheoS antwoordt op 29 augustus 2017:

alles lijkt op elkaar

Dat hangt er van af waar je interesse naar uit gaat en hoe je er doorheen trekt.
Vanaf een autosnelweg door een polder kan saai zijn. Fiets of wandel je er, dan zijn veel interessante dingen zien, als je ze wilt zien.

Ierland saai? Een aantal jaren geleden zijn we hier door getrokken. Er was veel te zien was, ook je verplaatsend met auto.


@Eric antwoordt op 29 augustus 2017:

Van: Quirien
Datum: 29 August 2017 om 19:03
Opvallend op de vorige uitzending heeft niemand gereageerd. Op gisteren ook nog niet.


Toen ik bij het afkoppelen een caravan spontaan op z'n reet zag vallen door de negatieve kogeldruk wist ik alweer genoeg over het niveau van de deelnemers en ANWB reisbegelijding (jawel, met een lange ij 😉 )


Louis antwoordt op 29 augustus 2017:

Ik vind het nog altijd knap van deze "meer of minder krasse knarren" dat zij zo'n toch wel arbeidsintensieve reis ondernemen.
Het miezerige muziektoontje bij vertrek en aankomst kan wel een oppeppertje gebruiken.
Ook de alsmaar terugkerende aandacht voor de badjas, was, en het ballengooien kan wel wat minder.
Maar zij zien natuurlijk veel meer dan wij op tv eventjes zien, en deze weergave zal net als bij foto's nooit de werkelijk opgedane indrukken weer kunnen geven.
Zonder weer "zo'n" discussie uit te willen lokken, maar meer als ingeving : Ik dacht zelf direct aan de riem spanrol van de stuurbekrachtigingspomp wat het camper pechgeval betreft.
Viel me wat tegen dat men het niet voor elkaar kreeg...ander vervoer plus tijdelijke caravan e.d., kwam bij mij wat omslachtig over tegenover de ingeschatte probleemoplossing...maar goed, ik gok ook maar wat.
Wie weet horen we er tegen het einde van deze serie nog iets over.


TheoS antwoordt op 29 augustus 2017:

wist ik alweer genoeg over het niveau van de deelnemers en ANWB.......

Bij het caravan kennisniveau van de betrokken deelnemer zijn inderdaad vraagtekens te plaatsen.
Is het generaliseren hiervan naar de gehele groep, inclusief leiding, niet een brug te ver?


Ton Groenendijk antwoordt op 30 augustus 2017:

@ Frank: Dat is het probleem met het maken van een dergelijk programma. De ANWB "tolereert" de aanwezigheid van de filmploeg.
Pas als de reis door de ANWB vastgesteld is en de deelnemers bekend zijn, mag de filmploeg zich tot de reizigers gaan wenden. Die reizigers mogen dan bepalen of zij al dan niet in beeld willen.
Let maar eens op: van de 43 of daaromtrent deelnemers komt maar een beperkt deel in beeld. De makke van de filmploeg is natuurlijk dat het een gigantische gok is, wie dat zijn en of ze überhaupt wel mensen vinden die in beeld willen. Het lijkt mij de grote nachtmerrie van het productiebedrijf: in maart te horen krijgen dat niemand in juni voor de camera wil. En dat terwijl alles al vast ligt.
En ja: dit is de ultieme real life soap. Niks is gefotoshopt, de mensen zijn echt en daar zullen we het mee moeten doen.
En ach, je kan je wel ergeren aan het gestumper en zinloos geschreeuw van steeds weer dezelfde deelnemers, maar er staan ook nog 20 combi's die niet in beeld komen en vermoedelijk gewoon op hun plekje zijn gerangeerd zonder ophef. Maar ja, dat is geen tv.


dabbertje antwoordt op 30 augustus 2017:

Voor degene die deze serie te saai vindt, even dit kijken met geluid aan. Een FB-vriend 'm op youtube gezet. Zeker weten dat de volgende afleveringen een stuk minder saai zijn met dit in gedachten..... Ik ging helemaal stuk 😉

Hier zijn we voor gekomen 😉
https://www.youtube.com/watch?v=LwjpTz5vg38




Henkie antwoordt op 30 augustus 2017:

Goh ... Wat een humor. Net zo dom als het programma zelf.


joop antwoordt op 30 augustus 2017:

fb ,vaktaal ? Groep 3 zal er wel om kunnen lachen , en ja facebook..say no more.


Toos antwoordt op 30 augustus 2017:

http://www.dedabbertjes.nl/ Je doelgroep .


Frank antwoordt op 30 augustus 2017:

De programmamakers hebben zeker beperkingen en zijn afhankelijk van het gezelschap.
Het is reality TV en ze willen het eerlijk houden bij MAX. Gelukkig maar want er wordt al genoeg gemanipuleerd.

@Dabbertje : ik kon er ook hartelijk om lachen. Temeer omdat ik elke scene al kende. Misschien is een "Caravanbastards serie" wel iets voor MAX 😉


@Eric antwoordt op 30 augustus 2017:

Ik vind hem ook leuk 😉 denk dat Joop en toos tot de doelgroep van Max behoren.
Hebben waarschijnlijk ook nog nooit van LuckyTV Willy gehoord.


Toos antwoordt op 30 augustus 2017:

Ben 23 lentes jong, en u?


Bob antwoordt op 1 september 2017:

Bijna 80 jaar en nog steeds geen zin om met een dergelijke reis mee te gaan. Wel besloten niet meer naar het buitenland te gaan vanwege de lange aanrij tijden. Wat is er mis als je in badjas naar de douche gaat. Wat wel opvalt dat die jassen altijd wit zijn. Cadootje van ANWB? Je ziet ze altijd op de rug, omdat het logo voorop staat? Of denk ik nu weer fout?


Louis antwoordt op 1 september 2017:

Niets mis met die badjas en andere repeteerbeelden hoor Bob.
Maar het lokt gewoon een beetje het door ook anderen hier geschetste beeld van dergelijke reizen uit.
In de indrukwekkende reisomgevingen die steeds bezocht worden wekt zo'n slaapverwekkend muziekje bijvoorbeeld ook onterecht de indruk dat deze reizigers wel tot de "muffe" kampeerders móeten horen.
Wij krijgen zelf bijvoorbeeld altijd het "ammenooitniet" gevoel als we de elkaar bestuderende veldkampeerders in de stoel zien hangen, terwijl wij het natuurlijker en begroeide gedeelte opzoeken .
Zo heeft ieder z'n kampeervoorkeuren gelukkig.
(Ikzelf trouwens, ga ongeacht het weer altijd op badslippers en korte of zwembroek naar de douche...hoe meer je draagt en hoe langer de kleding...hoe meer er nat kan spatten)


Bob antwoordt op 1 september 2017:

Inderdaad zo min mogelijk kleding aan. Wel decent houden natuurlijk. Zo min mogelijk want kledinghaken zijn er altijd te kort.


Quirien antwoordt op 5 september 2017:

Tsja, wat moet nu van deze afleveringen zeggen, veel regen gezien?! En volgend jaar ?😉


Pim antwoordt op 5 september 2017:

Ik vond dit keer de afleveringen wat minder, aangezien ik Ierland met veel regen tegen vindt vallen.
Dit gaf mij wel weer het inzicht dat wij echt mooi weer willen met kamperen en gewoon lekker naar het zuiden gaan. Met mooi weer (hoeft absoluut geen hitte te zijn voor ons, maar 20-25 graden en geen/weinig regen) is kamperen vele malen leuker/gezelliger dan met minder/slecht weer.


Louis antwoordt op 5 september 2017:

En zo krijg je er altijd iets van mee.
Iedereen weet wel dat al het groen in die hoek niet door droogte komt, maar nu zag je eens duidelijk het verschil tussen een regenachtige en een regenreis.
Wij gaan er zeker eens, maar niet met de caravan heen .
Met losse auto volgens een globale route, zonder enige planning, lange regenjassen, en via simpele B&B's buiten het seizoen waar je ter plaatse aanbelt en misschien zelfs een wasje kan doen.
Slaapzakken, éénpittertje en mondvoorraad achterin voor als het een keertje tegen zit (en het pioniersschopje natuurlijk...)
Zoals deze "we zijn er bijna" reis verliep zou me het ook te triest worden en zit je voor een flink bedrag "muurvast".
(Denk eens aan het pechcamper stel....toch wel écht sneu voor ze)
In zulke slecht weer gebieden kun je misschien beter vrijer zijn in je doen en laten.
Het nodige, maar niet méér mee, dan kun je het slechte weer praktisch negeren en toch genieten van het/zo'n land.


aadje antwoordt op 5 september 2017:

@Louis beetje sneu voor ze met die camper en dan die kosten
Je zit dan muurvast voor die dure preis,sorry heb je wat gemerkt aan deze mensen,nee heel even de vrolijkheid zelf de rest van de reis na de pech.Alles geregeld en de reis gewoon voort kunnen zetten.
Dit is inderdaad niks voor jou je moet je ook onder deze omstandigheden gewoon soepel instellen en genieten van de reis wat ze ook deden.
Maar dat kan je alleen wanneer er zo,n groep voor je klaar staat dat is het grote voordeel.


Ton Groenendijk antwoordt op 5 september 2017:

Ah, Louis, maar het is niet altijd zo! Jaren lang trokken wij met een Alpenkreuzer en twee kinderen door Schotland. Bij terugkomst altijd vijf wasmachines vol, vuil onder de nagels wat er niet meer af ging, bleek en rimpelig bij terugkeer.
"Nooit meer, hooguit met een caravan" en dus stonden we het jaar daarop met de caravan in een hittegolf van een toevallig passerend warmtefront.
Kamperen is incasseren en daar hoort ook het weer bij. Het is groter dan jezelf en dus niet te beheren. Bovendien verleg je je normen. Kijk maar naar de deelnemers. Ieder gat in de bewolking werd met vreugde genoten. Was ze (en wij allen) dat weer ten deel gevallen in Zuid Spanje hadden ze (en wij allen) het ook geaccepteerd als een welkome onderbreking van de hitte. Dat maakt het kamperen zo mooi.
Maar ik betwijfel of er volgend jaar weer een aflevering komt. Is de Noordkaap al geweest? Krijg je dezelfde suffe beelden als nu. Zwarte zee, Marokko, Portugal, er blijft niet veel meer over. maar hopelijk kunnen we in 2018 ook weer ons licht laten schijnen over al die mensen die hun hobby uitvoeren op een manier waarop wij nu al ruim 150 keer commentaar hebben geleverd. Tot dan!


Frank antwoordt op 6 september 2017:

Ik proef langzaam een bepaalde melancholie die naar voren komt als ik jullie reacties lees.
Als ik nu om mij heen kijk dan zie ik hetzelfde beeld als op televisie. Overal lange broeken, bewolkte hemel, veel deurtjes zitten dicht en badjassen richting douche. Na jaren in zuideuropa te hebben gezeten was ik dit ook even kwijt. Wij hebben besloten vaker de caravan te pakken en eindelijk Nederland eens te verkennen. Tsja, nu krijg ik hier het gevoel in mijn eigen "wij zijn er bijna" serie te zitten. Sterker nog, ik realiseer mij dat dit toch echt caravannen is.
Eerst het toiletgebouw, toen ontbijten, hier en daar een scharrelende caravanner en nat gras. Nu zet mijn vrouw koffie en dan ga ik de pootjes opdraaien, op weg naar een volgend plekje aan de Hollandse kust.
Haha, het is net echt ! 😉


Louis antwoordt op 6 september 2017:

Frank, kamperen is gewoon afzien !, met als grootste nut :
Enorme waardering voor je eigen huis en wc enz.
(smiley hé !)
En dat camperpechstel : Wat zullen ze blij zijn thuis te komen.
Regen, oncomfortabel slapen in dat echt te kleine dingetje voor mensen op leeftijd, gedwongen bij anderen moeten gaan eten....ik moest aan het Leger des Heils denken haha.
(Zou wel willen horen hoe zij er al met al achteraf écht over dachten)


Quirien antwoordt op 6 september 2017:

Tsja Louis, ik gok erop dat zij vast een reis boeken naar het zuiden.😉
En Frank Nederland is ook mooi. Maar ik zit nu wat zuidelijker.

Maar al met al beter voor deze deelnemers zo dit nog te beleven dan achter de geraniums te gaan zitten. Heb je tenminste nog wat anders te vertellen.
Ben benieuwd of er volgend jaar nog een tv aflevering komt.


Janka antwoordt op 6 september 2017:

Daar twijfel ik niet aan.
De kijkcijfers blijven hoog voor zover ik weet en een suksesformule zullen ze niet snel veranderen of stopzetten.


dabbertje antwoordt op 6 september 2017:

De kosten om het programma te maken zijn laag. De organisatie van de reizen ligt bij de ANWB, iedere deelnemer betaalt eigen reis- en verblijfskosten. Ze hoeven alleen maar aan te sluiten. Ze zouden wel gek zijn om te stoppen met dit succesvolle programma.


Quirien antwoordt op 6 september 2017:

Het levert in ieder geval bij Caravantrekker.nl voor de afleveringen van dit seizoen een record aantal reacties op. 😉


Louis antwoordt op 6 september 2017:

M'n vrouw Facebooked wat en las een aantal reacties voor.
De kritiek is niet van de lucht, maarrrr....ze hebben wél allemaal gekeken .
Waaróm kijk je dan steeds weer ?..."Je hoopt toch dat het nog leuk wordt".
Tuurlijk,.. "600" tv zenders en dan kijk je "verplicht en tegen je zin" naar zo'n ouwe l..... programma, logisch.
Boer zoekt vrouw : da's niets....heel Holland bakt: ook niets en natuurlijk alleen voor sulletjes, maar kijken dat ze doen !!
(Haha, van die kuddemeningen waar je natúúrlijk in mee zwemt...schitterend)


Jan& antwoordt op 6 september 2017:

Mensen kijken naar mensen.... op welke camping gebeurt het niet?
In elk geval zijn wij er in dit draadje nog lang niet...😁
We blijven kijken!


Frans antwoordt op 6 september 2017:

Weldaad van de eeuw: met de caravan op vakantie zonder tv!


Frank antwoordt op 6 september 2017:

Zijn er geen forumleden die meewillen met zo'n reis?
Zorg dan voor eigen geheim draaiboek zodat er het nodige "vuurwerk" is. Kees die 's nachts de ventielen van Aadje eruit draait. Louis die aardappelen in knalpijpen stopt. Quirien die ruitensproeier reservoirs bijvult met olijfolie. Gegarandeerd >2 mln kjjkers. Ik bljjf thuis , lekker lachen en koop aandelen MAX.


Benno antwoordt op 6 september 2017:

Bij ieder vergezicht, uitzicht, geen zicht, elke kale camping, koukleumen en ander afzien dacht ik: Wat is de Provence toch verschrikkelijk mooi en de Costa Brava toch leuk.
Werd er heel blij van. De volgende keer naar IJsland a.u.b.


Louis antwoordt op 6 september 2017:

Mocht je willen ! Jouw slepen we ook mee omdat we je spulletje nodig hebben.
Want : We gaan dan namelijk "caravan manoeuvreren" i.p.v. sju met ballen.
...In jouw auto met aangepast stuurpatroon, rechts wordt links en visa versa.
(En puppie uur wordt gemoderniseerd, dus voor voeder en neuten tijd bellen we effe de catering natuurlijk want ik ga écht niet afwassen)


Hans antwoordt op 6 september 2017:

Mag ik dan de nummertjes van de toegewezen staanplaatsen uitdelen ?

Hans


Louis antwoordt op 6 september 2017:

Ja natuurlijk, maar dan moet je ook een paar niet op de camping bestaande nummertjes gebruiken...of zorgen dat er twee hetzelfde nummer gekregen hebben.
Ook het grootste ding op het kleinste plekje plannen en andersom.
En zo nog wat dingen....close up van de gezichten en MAX heeft 6 miljoen kijkers.
(Aan de muziekjes moeten we trouwens ook nog wat doen)


Quirien antwoordt op 7 september 2017:

Pas maar op dadelijk kijkt er iemand van de commerciele omroepen hier op Caravantrekker mee.
Gaan we het scenario wel duur verkopen.

En Frank jij moet ook mee. Laten we jou als assistent van Sjef B ( tenslotte moeten we wel een goede technische begeleider hebben) alle stabilisatie koppelingen checken of de schoentjes nog hun werk goed verrichten.
Tsja, ik had nog wel wat meer varianten in gedachte, maar dat ga ik niet zeggen........

Oh, en gaan we naar het zuid oosten dan nemen we Theo als gids mee, die weet , en nu ben ik even serieus, er heel veel over te vertellen.

Tsja, het zal wel bij wishfull thinking blijven. 😉


TheoS antwoordt op 7 september 2017:

Quirien,
Naar het Zuid-Oosten? Prima. Zelf organiseren met een groepje? Zou kunnen. Je moet je elkaar wel goed kennen. Met de ras kampeerders van deze site? Hou je die samen wel in een kruiwagen? 😉


Uma Teurman antwoordt op 8 november 2017:

Heeft iemand ook ervaring met het huren van een auto in Griekenland? Ik overweeg dit autoverhuur bedrijf Graag hoor ik jullie mening


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 8 november 2017:

Als je maar niet bij Hertz huurt. Daar heb ik slechte ervaringen mee en gun ze geen klandizie meer 😉


Uma antwoordt op 8 november 2017:

Bedankt Menno


@Eric antwoordt op 8 november 2017:

Tja, ik heb weer wel goede ervaringen bij Hertz, ook in Rhodos Griekenland.
TUI ken ik verder niet.

Knap van je geplaatste hyperlink trouwens Uma, kun je de werkwijze beschrijven? 😉


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld voor mijn eigen combinatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker