Caravantrekker.nl

Millieulasten

Kampertje vraagt op 22 april 2017:

Op alle campings in Nederland betaal ik afval stoffen heffing en toeristenbelasting. Dit bedrag kan behoorlijk oplopen 3 euro per dag per persoon is bijna normaal.
Maar hoe weet ik of de campingeigenaar de door mij betaalde heffingen ook doorbetaalt aan de betreffende instanties

Naar laatste bijdrage

Reacties:

John antwoordt op 22 april 2017:

Hoe weet je of hij je stageld wel opgeeft en niet in zijn binnenzak steekt?

Niet iets om ons druk over te maken. Dit soort toeslagen zijn er al decennia en zullen altijd blijven.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 22 april 2017:

Wat een ondernemer opgeeft weet je nooit.


Quirien antwoordt op 22 april 2017:

Milieulasten kan ik nog wel inkomen voor een camping als ik daar verblijf.
- Toeristenbelasting heb ik wel moeite mee. Als Nederlander in eigen land als toerist gezien te worden snap ik niets van.😉


PieteR antwoordt op 22 april 2017:

Beide soorten kosten kunnen aardig oplopen, vooral vuilafvoer is erg duur, dus is het geen wonder, dat dit hier en daar apart wordt afgerekend.

Toeristenbelasting loopt landelijk nogal uiteen, Hagenezen die op een Haagse camping staan, betalen bijvoorbeeld geen toeristenbelasting, alle overige gasten echter wel, maar zijn in de rest van het land mogelijk veel duurder uit. Ik zou er niet gek van opkijken als die bedragen uiteenlopen van 1 tot 3 euro per dag...


Quirien antwoordt op 23 april 2017:

Tsja, met 4 personen en € 3,00 per nacht p/p moest ik even aan de topic; wat kost camperen nu globaal denken.😉
Raar woord eigenlijk toeristenbelasting. Je wordt overal welkom geheten echter.........wil je wel even de buideltrekken anders mag je hier niet verblijven, terwijl het uitgangspunt toch ook van de gemeente moet zijn de plaatselijke economie een boost te geven.

Gelukkig zijn er gemeentes waar je geen tot weinig toeristenbelasting betaald.
Anti gastvrijbelasting?
Zou dat niet een betere benaming zijn? Ik verzin maar wat😉


Ton Groenendijk antwoordt op 23 april 2017:

Ik draag het milieu een warm hart toe (maar rijd toch met een caravan) en dus zou ik niet moeten malen om deze heffingen. Het vreemde vind ik echter dat iedereen heffingen betaalt om Nederland (of Europa) schoon en bewoonbaar te houden, maar dat zodra iemand dezelfde of schonere leefstijl ergens anders bedrijft dat meer belast wordt.
Het extra belasten van vuil dat ik thuis niet veroorzaak maar elders, de belasting op een verblijf waar ik als ingezetene grondwettelijk recht op heb, het is allemaal niet rechtmatig, maar een welkome aanvulling voor vaak kleine gemeentes die er dan weer een plantsoen van omharken of zo. Of een dagje uit voor het gemeentepersoneel betalen. Ja, ik weet het, het klinkt cynisch, maar het is natuurlijk ook van een financiële benepenheid die zijn weerga niet kent. Weg met deze belastingen die op niets gebaseerd zijn.


Sjef antwoordt op 23 april 2017:

@Ton heb je wel eens met een campingeigenaar gesproken wat daar eind van het kampeerjaar in ieder geval door de seizoenkampeerders weggegooid wordt.
Het lijkt dan op de camping zo,n beetje op de Grofvuilverwerking zoals de meeste gemeenten hebben.In Oostenrijk mag je al lang geen kampeerstoel of tafel zomaar bij het vuil zetten moet je apart voor betalen.
Lijkt me logisch men sleept het hele seizoen alles en nog wat mee naar de camping maar niet weer mee naar huis.
Men flikkert het liever weg op de camping en kopen volgend jaar wel weer nieuw zo gaat dat tegenwoordig.
En dan gaat het niet omdat zakje vuil van jou of mij voor die enkele weken hier of daar op de camping.


Quirien antwoordt op 23 april 2017:

Tsja Sjef, niet alleen van einde van het seizoen. Kom net terug van ons zakje vuil wegbrengen.
Van alles weer propvol terwijl de vuilniswagen deze week nog is geweest. Stoelen, kleding, matrassen, oude stoelkussens dozen van nieuwe aankopen noem maar op, staat er weer bij.

Maar misschien is dat inherent aan campings waar relatief veel vaste plaatsen of voorseizoeners c.q. naseizoeners zijn.😉


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 23 april 2017:

Als je kijkt naar de kosten die de NCC (Nederlandse Caravan Club) moet betalen voor haar 15 eigen terreinen dan zijn milieukosten en belastingen best hoog. Zo'n 10% van de totale kosten (zonder personeel en afschrijving). Dat is los van toeristenbelasting die direct moet worden afgedragen.


Debouncer antwoordt op 23 april 2017:

Ons land kent ontzettend veel idiote belastingen. Dus logisch dat kampeerders de dans niet ontspringen. De hoogste is overigens Haarlemmermeer met € 6,00 p.p.p.n. Ook Zandvoort weet van wanten: als je een strandstoel huurt ben je al toerist.


Ton Groenendijk antwoordt op 23 april 2017:

Uit de reacties is te herleiden dat menig kampeerder een gemakzuchtige smeerpijp is. Nu ben ik niet zo van het wij/zij denken en iedereen die z'n camping vervuilt moet maar eens in de spiegel kijken.
Toch blijven mijn bezwaren tegen deze belastingen bestaan, want ze zijn niet gericht tegen de campingeigenaar, maar tegen de bezoekers. Dat de campingeigenaar die lasten doorberekent is logisch, maar daarnaast fungeert hij ook nog eens als belastinginner. Blijft vreemd, die toeristenbelasting, maar mijn opmerkingen zijn zeker niet tegen de campingeigenaren gericht. De toeristenbelasting is ook geen nutsbelasting, dus mag door de gemeenten naar eigen inzicht worden besteed. Maken die gemeenten dan extra kosten door de aanwezigheid van toeristen? Welnee, die brengen alleen mar geld in het laatje. Dus worden de campingeigenaren gedwongen aan deze onzin mee te doen. Terwijl ze al gewoon reinigingsrechten betalen. (En niet te weinig) Wie de toeristenbelasting kan verantwoorden mag het zeggen.


Bob antwoordt op 23 april 2017:

Vraag eens aan de gemeente hoe hoog de milieulasten zijn. En vraag dan meteen naar de toeristenbelasting. Ik vroeg eens aan een gemeente wat hun toeristenbelasting was. Die bleek nul (0) euro te zijn, terwijl de camping het wel op de rekening zette. Het teveel betaalde bedrag heb ik terug gevorderd en inderdaad gekregen.
Milieulasten kan ik ergens billikken, maar dan verwacht ik dat de vuilnis regelmatig afgevoerd wordt en niet dat er uitpuilende containers staan te stinken.


johan antwoordt op 23 april 2017:

kampertje, om op je vraag in de gaan: gewoon vragen!
En als je de campinghouder niet gelooft op zijn blauwe ogen, of de behoefte hebt aan een check; bel de gemeente inderdaad wat Bob ook aangeeft.

Volgende stap vragen naar zijn eindafrekening stroomkosten, kosten aansluiten TV, WIFI, etc??


Kees antwoordt op 23 april 2017:

Het is niet zo moeilijk. Je betaald wat er gevraagd wordt of niet zonder vragen.
De energie wordt op de camping ook duurder betaald dan dat je thuis doet. De camping heeft ook kosten gemaakt om de energie tot bij jouw caravan te krijgen. Dat betaal je ook.
Het vuilnis wat je bij hem achterlaat mag hij afvoeren en daar zal ook een container voor moeten komen waar je het in kwijt kunt. Dat betaal je ook.
Wil je precies zien wat hij aan het eind van het jaar overhoudt om van te leven leg hem dan eerst jouw eigen loonstrook eens voor en vraag dan of je de zijne mag zien. En anders zoek je een andere camping waar je een beter gevoel bij hebt.


Debouncer antwoordt op 23 april 2017:

Dat mag allemaal waar zijn Kees. Maar in jouw visie wordt de kale campingprijs dan bepaald door het stukje gras dat je inneemt. Warm water om te douchen, om af te wassen, vuilnis weggooien en stroom zijn allemaal extra's. Terwijl er een ontwikkeling in pakketreizen om juist de all-in prijs te noemen. Toeristenbelasting valt er wel buiten omdat dat een prijs is waar de Campingbezitter voor wordt aangeslagen en die hij mag doorberekenen. Afval afvoeren acht ik gewoon in de bedrijfsvoering te zitten. Of zou je bij de slager die post ook betalen?


TheoS antwoordt op 23 april 2017:

Uiteraard betaal je die bij de slager ook. Ze zitten in de overhead. Ze worden niet apart genoemd, dus je ziet ze niet.

Bij de discussie hier over milieulasten gaat het deels over de het gegeven dat je ze moet betalen. Er van uit gaan dat de vervuiler betaalt, is hiermee niets mis.

De hoogte hiervan kan een ander verhaal zijn: als meer gevraagd wordt dan het kost, kun je natuurlijk kanttekeningen plaatsen.


Louis antwoordt op 24 april 2017:

Je kunt het vanuit diverse standpunten benaderen.
Maar in beginsel voel ik me als staatsburger van Nederland geen "toerist", waar ik ook in Nederland verblijf.
Voor elke voorziening in elke gemeente héb ik via "duizend" belastingvormen al betaald en blijf dat doen tot (en soms zelfs nog nadat) ik mijn laatste adem heb uitgeblazen.
Wat milieu betreft weinig anders, al kan ik me kwaad maken over lui die alles van zich af fl......., of dit nu op een camping is of waar ook.
Ook die "nette kampeerders/natuurliefhebbers" blijken hetgeen ze vol hebben meegenomen op hun fietstocht o.i.d. kennelijk lang niet altijd leeg mee terug te kunnen nemen blijkt wel aan alle rommel.
En als je soms ziet wat men brutaal in de grote campingcontainers durft te dumpen of even snel van zich af dondert ondanks de schriftelijke verzoeken dit niet te doen...
Moet hier wegens het gedrag van al die keurige en volwassen medekampeerders óók al weer cameratoezicht op worden gehouden ?
Dus of die campingeigenaar het financieel 100% afdraagt of niet : Ons afval zal hij toch af moeten voeren, en dat gaat voor hem ook niet gratis.
Zeker niet als er nog wat extra grofvuil aan toe wordt gevoegd.
(En degene die daar wat van zegt een zeikerd is die zich nergens mee moet bemoeien "want dat maak ik zelf wel uit, en ik betaal er toch voor ?)


Kees antwoordt op 24 april 2017:

"De hoogte hiervan kan een ander verhaal zijn: als meer gevraagd wordt dan het kost, kun je natuurlijk kanttekeningen plaatsen."
Dat mag natuurlijk maar dat is wel the name of the game, nl ondernemen.
Als er toegevoegde waarde bestaat moet dat wel betaald worden. In mijn voorbeeld gaf ik dat al aan. Bij het afstorten van je vuil kun je denken aan de ophaaldienst die het vuil ophaalt. Daar zitten voor de camping kosten aan. Ook de opstelplaats van de containers zijn ooit tegen kosten gecreëerd. De omheining van de containerplaats moeten onderhouden worden, de containers zelf zullen periodiek gereinigd moeten worden etc etc.
Datzelfde geldt voor de biefstuk in een restaurant. Daar betaal je meer voor dan wanneer je die bij de slager gaat halen. Je vraagt bij het restaurant toch ook niet om de rekening van de slager wanneer je die biefstuk gaat afrekenen. Op die afrekening staat ook niet gespecificeerd wat die anderhalve aardappel en het velletje sla het restaurant heeft gekost.
Zo ook bij de camping. Je koopt het gebruiksrecht van een campeerplek voor een bepaalde duur. Het totaalsommetje bepaald of jij dat het waard vindt. Moet je veel betalen voor weinig dan zoek je je heil elders. Zit er veel service of diensten in dat totaalsommetje dan blijf je en geniet er van. Inclusief het kunnen afstorten van je huisvuil.


TheoS antwoordt op 25 april 2017:

als meer gevraagd wordt dan het kost, kun je natuurlijk kanttekeningen plaatsen.

Bij de "kosten" hoort niet alleen hetgeen afgedragen wordt, maar ook alle kosten die een ondernemer moet maken.
Als daar nog iets bovenop gezet wordt, mag je wel kanttekeningen plaatsen.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 25 april 2017:

Alleen heeft het plaatsen van kanttekeningen geen zin. In de huidige economie betaal je immers niet wat iets kost maar wat het waard is.


Kees antwoordt op 25 april 2017:

En als de ondernemer waarde heeft toegevoegd betaal je dat ook.
Je zet dan vraagtekens bij zijn verdienste en dat mag. Ben je het er niet mee eens dat hij een boterham verdient dan ben je vrij om je centen bij een ander te brengen die er ongetwijfeld ook wat aan verdient.
Wat is er toch mis met iets te verdienen?
Die toeristenbelasting die krijgt relatief weinig commentaar en dát is pas diefstal.


Quirien antwoordt op 25 april 2017:

Met die laatste alinea ben ik het helemaal eens Kees.
Ik zei het al eerder, voor mij is dit anti gastvrijbelasting. Het is maar goed dat de gemeentes in de herschikkingen wat groter worden. Bij ons in de nieuwe gemeentebenaming zitten nogal wat campings. Moet je oppassen dat je in je eigen gemeente als je daar verblijft niet als toerist te worden aangezien en "toeristenbelasting" aan je broek ktijgt.

Eigenlijk heb ik er maar een woord voor; het is van de zotte.😉


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 25 april 2017:

Hoewel de vraag en mijn opmerking niets met caravantrekker te maken heeft.....Die toeristenbelasting die krijgt relatief weinig commentaar en dát is pas diefstal.

Ik vind toeristenbelasting eigenlijk best wel een goede vorm van belasting. Alternatieven zijn om de BTW te verhogen, inkomstenbelasting te verhogen, OZB verhogen etc.
Door nu toeristen te laten betalen komt er geld binnen gegeven door mensen die het goed hebben, ze gaan immers op vakantie en zelfs buitenlanders betalen op deze manier belasting. Dat toeristenbelasting niet direct gebruikt wordt voor toeristen maakt daarbij niets uit, gemeenten en de staat hebben nu eenmaal geld nodig om het leven voor ons aangenaam te maken.


Kees antwoordt op 25 april 2017:

"Alternatieven zijn om de BTW te verhogen, inkomstenbelasting te verhogen, OZB verhogen etc."
De vraag zou niet moeten zijn alternatieven te moeten toepassen.
Zowat op alles wordt belasting geheven en soms dubbelop. Het is niet zo dat er meer geld nodig zou zijn. Het is wel zo dat er meer en meer geld door onze overheden wordt uitgegeven waarop de steevaste reactie is dat de belastingen weer worden verhoogd. Men overweegt niet eens om de kosten eens kritisch te beschouwen maar legt de rekening onverwijld bij de burger neer. Het enige waar een overheid zijn hoofd over buigt is welke belasting nu weer eens opgetrokken kan worden.
Voor de burger is er meestal sprake van een vast inkomen maar die heeft door de immer stijgende heffingen maar één optie en dat is écht bezuinigen. Dat zou niet voorbehouden moeten zijn aan de burger.
Bezuinigen bij de overheid is synoniem voor de lasten verhogen voor de burger.
Gaat het door verminderde economie niet goed bij bedrijven dan dreigen er ontslagen. Heb je ooit gehoord wanneer het land in recessie gaat dat er massaal ambtenaren of ministers worden ontslagen?


Debouncer antwoordt op 25 april 2017:

Helemaal eens dat wat de overheden besparingen noemen, doodgewone lastenverhogingen zijn. Maar om het onderwerp naar kamperen terug te trekken, moet je ook stellen dat het verblijf van gasten op de camping een aantal dingen met zich meebrengt. En daar hoort het produceren van afval bij. Niet grofvuil, maar gewoon afval. Dat doet letterlijk iedereen. En dus hoort de afvoer van dat afval gewoon tot de bedrijfskosten. Net als warm water dat doet enz. Zaken als kabeltelevisie, wifi eventueel stroom, enz, behoren wat meer tot het persoonlijk behoeftepatroon en zouden apart op de rekening opgevoerd kunnen worden. De kosten tenslotte gaan voor de baat en het is dan aan de ondernemer om een aantrekkelijke camping te presenteren voor een aantrekkelijke prijs.


TheoS antwoordt op 25 april 2017:

In de huidige economie betaal je immers niet wat iets kost maar wat het waard is.

Bij de huidige economie? Dat snap ik niet. Is deze principieel anders dan bv. 100 jaar geleden? Dacht ik niet, althans hier in het Westen niet.

Milieulasten zijn overigens kosten die de overheid in rekening brengt. Daarvoor geldt het principe van de markt die de prijs bepaalt niet.


Quirien antwoordt op 25 april 2017:

Wat ik nogal vreemd vind is de variëteit in de hoogte ( waar wordt deze hoogte op gebaseerd) van de heffing m.a.w in de ene gemeente moet de "toerist " meer of minder of helemaal niets betalen.
Krijg de indruk dat het maar als een soort sluitpost in hun begroting wordt gezien en dan de "roofbouw" maar bij de bezoeker willekeurig qua hoogte wordt verhaald.
Ach, je kunt het ook zien als een leuk gecreëerd aanvullings vakje in hun " begrotings schoenendoos" waar toch bijna niemand tegen ageert.


Louis antwoordt op 25 april 2017:

Hét grote verschil tussen particulieren/bedrijven t.o.v. de roverheid kun je prachtig zien als je "nationale staatsschuld meter" in tikt en alle gegevens eens goed bestudeerd. (doe dit maar eens, niet schrikken van die teller en niet aan de rente denken die betaald moet worden)
Ik wed om alles dat de Nederlandse kar beter kan lopen, voorzieningen in stand gehouden, en dat voor nog geen 70 % van de huidige kosten.
Maar dan zie je echt geen Maseratie op taxikenteken meer bij een woningcooperatie weten we nog ?
Of een toppertje bij de politie die z'n dienstwagen met chauffeur (die zijn namelijk gratis en hebben kennelijk geen black box zoals de bouwvakker in z'n busje heeft) privé gebruikt om nog maar een kleinigheidje te noemen.
Het leven voor ons aangenaam maken doe je echt niet door steevast en continu te laten zien dat je op geen enkel gebied met geld om kan gaan.
Wat kost inclusief overhead een dagje Nederland organiseren trouwens, en hoe arrogant ben je (terwijl de kosten doorlopen) om dit stil te leggen voor een (ach gossie) papadagje, en "onze bestuurders" dit nog accepteren ook ?
Onmiddelijk wieberen zo'n mafketel !,die snapt het gewicht van zo'n functie duidelijk nu al niet.
En dat is nog maar een molecuul klein voorbeeldje.
Ook daar krijg je de het effect van al die onzinbelastingen van, en die bevorderen de concurrentiepositie prima...in negatieve zin.
Collectief dom lachend de staatsschuld blijven verhogen, en totaal geen respect voor het volk en z'n werkbijen dus.
Al gezien dat bijna de hele aardgasopbrengst verloren gaat aan rentelasten wegens het nationale gat in de bestuurshand ?
Sorry voor dit gezemel, maar ik begrijp die campingeigenaar die het allemaal wel door móet berekenen .


Quirien antwoordt op 17 maart 2018:

Even zitten denken om een nieuwe topic te openen maar denk dat deze wel aansluit op mijn vraag.

Gezien het laatste nieuws de toeristen belasting maar weer eens flink te gaan verhogen ( terwijl deze in sommige gemeente al geen kattepis is) begin ik mij toch af te vragen; is dit de nieuwe melkkoe voor de gemeentes.

Zo langzamerhand wordt het bedrag o.a. doorberekend aan de kampeerder een grote kostenpost. Uitgaande van een gemiddeld gezin voor 3 weken kamperen kan dit fink oplopen.
Was er niet eens een campagne van de ANWB dit fenomeen toeristenbelasting terug te dringen ?

Wat vinden jullie ervan van deze waarschijnlijk alweer hierop een verhoging?
Ik zelf krijg de indruk inplaast van "gastvrijheid" blijf maar lekker weg belasting.)


Ale Kok antwoordt op 17 maart 2018:

Toeristenbelasting wordt door veel gemeenten gebruikt om de gemeentekas iets ruimer te vullen zonder dat de lasten voor de inwoners van de gemeente hoger worden.
Je hoeft niet op vakantie dus kun je deze belasting vermijden, terwijl de inwoners van een gemeente nauwelijks de gemeentelijke belastingen kunnen vermijden.


TheoS antwoordt op 18 maart 2018:

@Quirien,
Uitgaande van een gemiddeld gezin voor 3 weken kamperen kan dit flink oplopen.

Eerlijk gezegd, vind ik dit niet direct het belangrijkste argument.
Waar het primair om gaat is dat de gemeente alle kosten van de toerist aan de toerist doorberekend. De lokale bevolking hoeft hieraan niet bij te dragen.
Gemeentes - helaas geen van de overheden doet dat niet of nauwelijks - grijpen alles aan om hun begroting rond te krijgen.
Wij zelf weten wat we maandelijks binnen krijgen en wat we dus uit kunnen geven. Overheden kennen die rem onvoldoende.

Dickens schreef eens dat als je 20 pond per maand verdient en 19.99 per maand uitgeeft, dan heb je rijkdom. Geef je 20.01 pond per maand uit, dan heb armoede.
Helaas redeneren overheden zo niet. Ons leven wordt daardoor voortdurend onnodig duurder.


Quirien antwoordt op 18 maart 2018:

Natuurlijk TheoS, de kern van de waarheid zit veel dieper. Maar daar hebben hebben we het in dit draadje al over gehad. Ik denk dat Ton Groenendijk in dit draadje op 23/04 2017 10:03 in mijn gedachtegang het heel goed verwoorde. ( uiteraard hoeft iedereen het daar niet mee eens te zijn) Stel dat voor 3 weken dit een extra kostenpost van 150 euro of meer oplevert hakt dit er toch behoorlijk op in, in de verhouding met de andere kosten.
- En natuurlijk je hebt de vrijheid ( gelukkig nog wel 😉) te besluiten dan maar niet naar die Gemeente te gaan.

Trouwens vond ik ( sorry forumleden ga even van de topic af, dus je kunt nu ook besluiten dit niet verder te lezen) Theo je aangehaalde verhaal van Dickens wel weer leuk. Waarom? kijk maar eens in de Topic; Spanje ECE 70 gestart 07-01-2016 en de verwoording van Theo hierin van/ op 29/12/2016 17:26 en mijn reactie van30/12/2016 11:07 hierop.
Tsja die hele Topic nog maar eens doorgelezen zat er nu toch in, en vond ik toch wel weer eens interessant inzake al die " bevlogen" reacties.


TheoS antwoordt op 18 maart 2018:

@Quirien,
Vaag stond het me bij dat ik de uitspraak van Dickens eerder heb gebruikt. Hij spreekt me aan. Hij geeft een heel simpele levensregel, die veel wijsheid bevat.


Janka antwoordt op 18 maart 2018:

Het is wel toevallig dat Ale nou precies dezelfde argumentatie gebruikt als de dag tevoren in het acht uur NOS journaal gebruikt werd.


Jan@ antwoordt op 18 maart 2018:

Je kunt natuurlijk klagen over milieulasten en prijzen van electra op campings maar wat mogen we Niet?:
geen suiker,zout,vet,vlees, alcohol, koolhydraten, zwarte piet,houtkachels, diesels, oldtimers, brommers e.d.
wat mogen we wel: o.a. belastingvrij vliegen en dat moet verder groeien, heilig Schiphol. Daarbij valt een ritje auto-caravan in het niet. Sowieso valt transport buiten ""Parijs"".
Gaan we die klimaat dan doelstelling halen??
Kunt u het nog volgen?
Gewoon lekker met de vw/caravan of camper op pad dit seizoen.
Ik heb er zin in.


Louis antwoordt op 18 maart 2018:

Tja, Nederland is een steeds merkwaardiger landje aan het worden.
We moeten ons zo ongeveer over álles schuldig voelen.
Van geschiedenis tot kleur en voedselbenamingen, kinderspelletjes enz. enz.
Propt men zich geheel vrijwillig (letterlijk tegen elke prijs) als legbatterijkippen in steden...vervolgens klagen over files, stofjes en andere grote stadziektes 😉
(Puur krachtvoer trouwens voor die éne dag, komende 21 Maart)
En caravanners, tja, die moeten helemaal hun mond houden met hun dubbele vervuilende moraal .
Wat moet dat worden als ons landje ooit weer eens écht in de problemen raakt ?




Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker