Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Koopgids Reviews Vragen Advies

Elektronische stabiliteitssystemen (getest)

Naast mechanische anti-slinger systemen zoals stabilisator koppelingen, zien we steeds vaker elektronische systemen die ingrijpen als de caravan gaat slingeren. Bedenk wel dat deze elektronische systemen mogelijk een fataal ongeluk kunnen voorkomen maar dat het geen vrijbrief geeft om sneller of met een zwaardere caravan te gaan rijden! Voor de veiligheid zijn ze echter absoluut aan te raden als u een (zware) caravan trekt.

Anti-slinger systemen in de auto

Nieuwe auto's zijn tegenwoordig uitgerust met een elektronisch stabiliteitsprogramma (ESP of ESC). Via sensoren in de auto wordt 'gevoeld' of de auto in een slip dreigt te komen, bijvoorbeeld na een uitwijkmanoeuvre. Via ht ABS (en motormanagement) wordt één of meer wielen afgeremd waardoor de auto weer stabiel op de weg komt. Dit gaat razendsnel en de bestuurder merkt vaak niets van het ingrijpen van de elektronica.

Plotseling uitwijken kan de caravan in slingering brengenEen aanvulling hierop is het Trailer Stability Program (TSP) dat op steeds meer auto's leverbaar is. Vaak is deze functie bij de montage van de trekhaak te activeren. Deze toevoeging aan ESP zorgt er voor dat als de caravan (en de auto) gaat slingeren de wielen van de auto één voor één afgeremd worden zodat de auto en de caravan zich stabiliseren. Is dat onvoldoende dan remt de combinatie automatisch,  waardoor de slingering van de caravan op houdt.

In principe doet de elektronica precies wat u als chauffeur ook zou moeten doen als de caravan gaat slingeren....namelijk REMMEN. De reactie van de elektronica is alleen vaak sneller en effectiever dan die van de chauffeur waardoor direct de gehele combinatie afgeremd wordt en de slinger of pendelbewegingen ophoudt.

Onderstaande Engels talige video met geluid laat duidelijk de werking van TSP zien.

Anti-slinger systemen in de caravan

Ook de caravan zelf kan voorzien worden van een elektronisch anti slingersysteem waarbij de caravan zelfstandig afremt. Het universele LEAS systeem bestaat al zo'n 25 jaar en heeft navolging gekregen van ATC (ALKO), iDC (BPW), ETS-plus (Knott) en ITBS (Triorep).

Deze systemen bestaan uit een sensor die meet of de caravan enkele slinger of pendelbewegingen maakt en vervolgens wordt bestuurdersonafhankelijk de caravanrem in werking stelt waardoor de combinatie zich strekt.

1. Elektronica meet de slinger- beweging van de caravan.

2. De caravan remt waardoor de combinatie zich strekt en de snelheid afneemt.

3. Bij een lagere snelheid is de combinatie weer stabiel en kunt u veilig verder rijden.

De werking van het AL-KO ATC

De elektronica meet, registreert en berekent de pendelbewegingen. Wanneer deze pendelbewegingen toenemen en te groot worden gaat het systeem automatisch in werking (twee grote of vier kleine opbouwende slingerbewegingen). De caravanrem wordt in werking gesteld (de remwaarden zijn ongeveer 15 tot 20 %). Praktisch blijkt, dat de rijsnelheid hierdoor ongeveer met 15 km/h wordt verminderd tenzij de bestuurder het signaal negeert en flink gas geeft. De caravan strekt zich en de elektronica meet geen slingerbeweging meer waardoor de remwerking stopt.


LEAS is een universeel systeem dat eenvoudig overgezet kan worden
 als u een nieuwe caravan koopt.

Onderstaande Engels talige video met geluid laat duidelijk de werking van ATC en iDC zien.

Blijf verstand gebruiken!

Niet alle systemen geven feedback aan de bestuurder dat ze in werking treden. Hierdoor kan de chauffeur denken dat er niets met de wegligging en de belading aan de hand is. Rijdt bijvoorbeeld een (sterke) trekauto op cruise-control met eigenlijk een te hoge snelheid dan kan ongemerkt het systeem ingrijpen, waardoor de combinatie niet slingert maar er wel voor zorgt dat de remmen warmlopen. Sommige systemen hebben een sensor die dit aangeeft. Het iDC systeem gaat dit probleem tegen door het gedurende 100 seconde uit te schakelen (en daar de bestuurder niet over te informeren). Ook het Alko ATC zou zichzelf na een aantal keer gebruik uitschakelen.

Ons inziens is dat een gevaarlijke eigenschap omdat de bestuurder denkt 'beschermd' te zijn terwijl hij dat niet is! LEAS, ITBS en optioneel op ATC zit een signalering in de auto die de bestuurder duidelijk informeert over het al dan niet actief ingrijpen. Dit is absoluut een voorwaarde voor veilig gebruik. Met het systeem van Knott hebben we nog geen ervaring.

Bij combinaties die 'oranje' sterren krijgen in de berekeningen is het zeer aan te raden een elektronisch slingersysteem aan te schaffen, maar ook dan is een goede belading en aangepaste snelheid van belang!

Eigen gebruikerstest

De meeste Volkswagens met ESP hebben de mogelijkheid om zodra een trekhaak gemonteerd is ook het Trailer Stability Program (TSP) te activeren. Dat zou bij onze eigen Volkswagen Eos volgens de dealer ook het geval moeten zijn.... Zou, omdat ik zelf de werking in praktijk niet heb kunnen vaststellen. Op de openbare weg en met eigen materieel ga je uiteraard wat minder ver dan testers op een circuit. De werking van ESP heb ik dan ook nog niet bemerkt. Ik kan de effectiviteit van ESP in de auto dus niet beoordelen. Een veel voorkomende fout is dat bij de installatie van de trekhaak de boord comupter van de auto niet goed wordt ingeregeld. Let daar dus extra op bij het plaatsen van een trekhaak!

Test met LEAS

Om ook het effect van caravan stabiliteitssystemen in de caravan te onderzoeken is op mijn eigen BIOD caravan het LEAS systeem laten monteren. Montage van LEAS is betrekkelijk eenvoudig en kan ook een handige doe het zelfver.

LEAS is al ruim 25 jaar op de markt. Dit merk je aan de elektronica (de slinger sensor) die ten tijde van onze test nog redelijk 'mechanisch' was, maar inmiddels voorzien is van modernere electronica. Het aantrekken van de rem gebeurd via een ingenieus systeem dat binnen een fractie van een seconde de remmen maximaal, d.w.z. met zo'n 20% kracht, laat werken. In de auto klinkt dan gedurende zo'n 10 seconde een hard alarm signaal waardoor het niemand kan ontgaan dat het systeem in werking is. Dit gebeurt tegenwoordig door middel van een bijgeleverde draadloze zoemer.

Maak je nu met de caravan een (te) abrupte stuurbeweging waardoor de caravan een pendelbeweging maakt dan treedt LEAS direct in werking. Je voelt in de auto dat de caravan gedurende korte tijd aan de auto gaat trekken. Laat je dan het gas los dan zakt de snelheid direct zo'n 10 á 15 km/u. Deze ingreep is genoeg om de combinatie geheel te stabiliseren. Daarbij moet ik wel opmerken dat mijn test caravan ook zonder remingreep zichzelf in dergelijke gevallen stabiliseert omdat ik niet boven de kritische snelheid (kan) komen, maar met LEAS gaat dat zeker sneller.

Tijdens de test kwam het systeem bij het rijden op een hobbelige weg waarbij afwisselend het rechter- en linkerwiel in een kuil terecht kwam, onbedoeld in werking. Wellicht is de nieuwe electronica die nu wordt toegepast hier minder gevoellig voor.

Het rijden met LEAS geeft een veilig gevoel. Mocht je onverhoopt moeten uitwijken dan weet je dat je nog een veilgheidssysteem achter de hand hebt dat ingrijpt mocht het toch mis gaan. Het gevaar is natuurlijk wel dat je net wat sneller de heuvel gaat afrijden dan eigenlijk verstandig is..... maar zou je dat niet doen dan is LEAS zeker een aanrader die de veiligheid vergroot.

Meer over LEAS via de importeur: www.trailer-control.nl

De test(s) van de ADAC

De ADAC heeft tien auto's met ESP en een Trailer Stability Program getest met een caravan van 1600 kg.

De conclusie is dat bij alle auto's ESP zorgt voor een effectieve remingreep waardoor het slingeren ophoudt. Wel zijn er verschillen tussen de verschillende auto's onderling. Bij bijvoorbeeld de Volkswagen Passat en de Volkswagen Tiguan reageert het systeem wat te abrupt en bij de Opel Insignia en de Audi A4 eigenlijk iets te laat. De auto die het beste uit de test komt in de BMW X1. Deze auto zelf is al stabiel en bovendien grijpt ESP effectief en met een goede dosering in. Andere autofabrikanten moeten hun systmen nog wat verder perfectioneren maar ook deze ESP-systemen verhogen in hoge mate de veiligheid, aldus de ADAC.

ATC

ATC van AL-KO is gemonteerd onder de caravan achter de as.De ADAC heeft ook ATC getest. Ze komen tot de conclusie dat ATC absoluut noodzakelijk is als de auto geen ESP (met trailer assist) heeft, en zelfs aan te raden is als de auto al wel ESP heeft omdat ATC eerder en soepeler ingrijpt dan ESP in de auto. Ze raden dan ook aan dat elke caravan met ATC (of een vergelijkbaar systeem) uit te rusten!

Deze ervaring komt dus geheel overeen met onze eigen ervaringen. Hoewel alle systemen nog niet perfect zijn zou toch elke caravan volgens de ADAC met een dergelijk systeem uitgerust moeten worden. De complete tests van de ADAC kunt u  downloaden (in het Duits) via onderstaande links:

Nieuwste ontwikkelingen

Nog mooier zou het zijn als de wielen van de caravan om beurten en remimpuls zouden krijgen om te stabiliseren. In Australie is inmiddels een dergelijk systeem op de markt en ook in Nederland met het E-trailer systeem zou dat mogelijk moeten worden.

Conclusie


Combinaties die in onze berekeningen minder dan vijf sterren halen voor de stabiliteits- en veiligheidsreserve en waarbij dus een reëel gevaar is dat de caravan onbeheersbaar gaat slingeren, zouden wat ons betreft zeker uitgerust moeten worden met een 'aanhanger ESP', en ook dan moet de chauffeur natuurlijk wel zijn verstand blijven gebruiken. Wilt u met uw caravan harder dan 85 km/u rijden dan is voor iedereen een electronisch antislinger systeem een 'must'.

Trekkracht berekening

De originele Caravantrekker trekkrachtberekeningen geven exact aan wat je auto goed en veilig kan trekken.

Selecteer eerst je auto. Daarna kan je een caravan selecteren en krijg je gratis advies over je combinatie en een overzicht van de prestaties op de vlakke weg en in de bergen.

 

Persoonlijk advies
Van elke combinatie is een uniek 15 pagina's tellend trekadvies op te vragen met een exacte analyse van een auto en caravan. Bovendien krijg je daarbij persoonlijk advies met antwoorden op je vragen.

Missende auto?
Staat je auto of caravan niet in de lijst? Klik en stuur een email en we zullen (proberen) hem toe te voegen.


 

Veel gelezen:
Rijbewijs B of BE
Maximaal trekgewicht
Caravanbanden en bandenspanning
Slingeren
Fietsen mee

 

 

 

© 2004-2017 Over Caravantrekker Sitemap Mobiel Trainingen & cursussen