Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Koopgids Reviews Vragen Advies

Movers

De kans is groot dat u afgelopen vakantie op een camping een caravan hebt zien rijden zonder dat die getrokken of geduwd werd. Deze caravan werd dan voortbewogen door een mover; een accessoire dat de laatste tijd als warme broodjes over de toonbank gaat. Is een mover dan een onmisbaar caravan attribuut?

Soorten

Movers zijn er in twee soorten. Er zijn movers die gekoppeld worden aan de dissel van de caravan. Montage is eenvoudig en onderweg kan de mover in de auto opgeborgen worden zodat de mover niets van het laadvermogen van de caravan afsnoept. Nadeel van dit type is dat onder zware omstandigheden, en dus als u de mover het hardst nodig heeft, de druk op het aangedreven wiel onvoldoende is waardoor deze doorslipt.

Veel meer zie je dan ook de movers die voor of achter de caravanwielen gemonteerd zijn en die net als bij een oude Solexbrommer de wielen aandrijven. Via een draadloze afstandbediening kunt u de mover besturen.

Voor- en nadelen

Het grote voordeel van een mover is natuurlijk dat u heel eenvoudig de caravan op die plaats kunt neerzetten waar u hem hebben wil. U hoeft niet moeilijk te manoeuvreren met de auto of te sjorren aan de caravan. Met de huidige (zware) caravans lukt dat met twee mensen ook bijna niet meer. En (te) veel mensen zijn niet in staat om met de auto de caravan exact op een plek te zetten waar ze hem willen hebben. Dit laatste kunt u overigens wel leren en zou u ook moeten kunnen. Een mover kunt u namelijk niet zo goed gebruiken als u op de openbare weg een verkeerde straat bent ingereden en u even snel moet keren of een eindje achteruit moet rijden. Een mover is dus geen oplossing als u niet of onvoldoende kunt manoeuvreren met uw caravan. Een caravancursus blijft dus nuttig!

Een mover is handig om de caravan waterpas te zetten door het laagste wiel op een wig te rijden. U kunt dit het beste doen door met de caravan een draaiende beweging te maken (dus één wiel van de mover aan te drijven) in plaats van met beide wielen achteruit te rijden. U heeft de caravan dan beter onder controle.

En gaat dat zwaar? Help dan de mover met wat 'bij duwen'.

Een mover kan ook vaak behulpzaam zijn om de caravan vanuit het natte gras naar de weg te manoeuvreren zodat de auto genoeg grip heeft om weg te rijden. Zorg dan wel dat het neuswiel zich niet kan ingraven. Het is echter niet nodig de mover altijd te gebruiken bij het aankoppelen. Dat gaat vaak met de auto veel sneller.

Een mover heeft ook nadelen. Natuurlijk de prijs, maar vooral ook het extra gewicht. Een mover zelf weegt al snel zo'n 35 á 40 kg en de bijbehorende accu en lader ook al snel 25 á 30 kg. Daarmee neemt het laadvermogen van de caravan zeker met zo'n 65 kg af! Gelukkig is deze massa wel op de meest ideale plaats in de caravan verstouwd namelijk laag dicht bij de as. Die 65 kg extra heeft daardoor relatief weinig invloed op de stabiliteit van de caravan.

Keuze bij aanschaf

Behalve de keuze voor het merk mover moet u een keuze maken of u de mover met de hand of elektrisch wilt activeren. Dit laatste is uiteraard gemakkelijk maar ook duurder. Gaat het elektrisch let er dan op dat u ook weet hoe u in geval van een storing de mover met de hand (de noodschakeling) kunt ontkoppelen. Anders kunt u namelijk niet meer rijden met de caravan. Sowieso is het beter de aandrijfrollen niet op de band te laten staan als u de mover niet gebruikt.

Bij de montage is het belangrijk dat u voldoende bodemvrijheid heeft. Een mover steekt tenminste 5 cm lager uit dan het chassis (sommige types meer). Er zijn al heel wat gevallen bekend waarbij via een stoeprand of een gat in de weg of berm de mover de grond raakt. Zit de mover dan voor het wiel gemonteerd dan is de schade vaak enorm.

Niet alleen is de mover vaak total loss maar ook is er vaak schade aan het chassis en/of wielen van de caravan. Montage achter het wiel verkleint de kans hierop maar heeft weer als nadeel dat de mover sneller vies wordt.

Is een mover onmisbaar? Nee dat niet maar soms wel een uitkomst. Zeker als u veel in het voor- en naseizoen op pad bent en er niet direct duwhulp op de camping aanwezig is. Maar bedenk wel dat de sterkste en beste 'mover' nog steeds voor uw caravan staat; namelijk uw trekauto.

Trekkracht berekening

De originele Caravantrekker trekkrachtberekeningen geven exact aan wat je auto goed en veilig kan trekken.

Selecteer eerst je auto. Daarna kan je een caravan selecteren en krijg je gratis advies over je combinatie en een overzicht van de prestaties op de vlakke weg en in de bergen.

 

Persoonlijk advies
Van elke combinatie is een uniek 15 pagina's tellend trekadvies op te vragen met een exacte analyse van een auto en caravan. Bovendien krijg je daarbij persoonlijk advies met antwoorden op je vragen.

Nieuw website
De Caravantrekker website is compleet vernieuwd! Mocht je opmerkingen hebben of foutjes tegen komen zou ik het prettig vinden om deze van je te horen. Stuur een mail met de url van de betreffende pagina. Hartelijk dank!


 

Veel gelezen:
Rijbewijs B of BE
Maximaal trekgewicht
Caravanbanden en bandenspanning
Slingeren
Fietsen mee

 

 

 

© 2004-2017 Over Caravantrekker Sitemap Mobiel Trainingen & cursussen