Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Blogs Informatie Tests Reviews Advies Vragen Menu

Is rijbewijs B voldoende?

Rijbewijs B of BEEen B-rijbewijs is altijd voldoende als de caravan inclusief laadvermogen niet meer weegt dan 750 kg.

Is de caravan zwaarder dan heeft de caravan dus een eigen gele kentekenplaat. Ook dan is een B-rijbewijs voldoende zolang het maximaal toegestaan gewicht van de caravan plus het maximaal toegestaan gewicht van de auto, bij elkaar opgeteld, niet meer is dan 3500 kg.

Het gaat alleen om de maximaal toegestane massa's van de auto en de caravan zoals die op de kentekencard staan en bij de RDW geregistreerd zijn.

Autokenteken

Maximum massa auto op kenteken

+ caravankenteken

Maximum massa caravan op kentekenonder de 3500 kg, dan is rijbewijs B voldoende!

In bovenstaand voorbeeld is een B-rijbewijs dus niet geldig, ook al is de caravan of de auto niet beladen. Immers 2265 + 1400 = 3665 kg waardoor een BE-rijbewijs nodig is.

Check zelf je kenteken gegevens

Kenteken(cards) niet bij de hand? Vul dan je kenteken in:

Auto:

Caravan:

(indien bekend)

Alleen wat op 'papier' staat telt!

Wat de auto of de caravan in werkelijkheid weegt is niet van belang. Rijd je bijvoorbeeld met een lege caravan of zit je alleen in de auto, dan is toch bepalend wat het maximale gewicht mag zijn zoals dat op het kenteken vermeld is.

Als door overbelading je combinatie toch boven de 3500 kg zou uitkomen dan heeft dat geen invloed op de geldigheid van het rijbewijs.

Rijbewijs BE

Is de totaal toegestane massa meer dan 3500 kg, dan heb je een BE-rijbewijs nodig.

Voor combinaties die meer mogen wegen dan 3500 kg maar niet meer dan 4250 kg is in Europa een nieuwe rijbewijscategorie ingevoerd: het rijbewijs B+ met code 96.

In Nederland is het examen voor dit rijbewijs echter gelijk aan het BE-rijbewijs. Slaag je voor het examen kan je op speciaal verzoek het rijbewijs B+ krijgen, maar met BE heb je meer mogelijkheden. 

In een schema:

Mag de caravan zwaarder zijn dan 750 kg? Nee

B

Ja

Is het maximaal toegestaan gewicht van de auto plus het maximaal toegestaan gewicht van en de caravan bij elkaar meer dan 3500 kg? Nee
 

Ja

Is het maximaal toegestaan gewicht van auto plus het maximaal toegestaan gewicht van de caravan meer dan 4250 kg? Nee ►
B+
of
BE
Ja

BE

Kenteken(s) aanpassen

In sommige gevallen is het mogelijk om door een kleine aanpassing op het kentekenbewijs toch aan de wettelijke eisen te voldoen. Je kan de maximale toegestane gewichten (van de auto en/of caravan) verlagen om onder 3500 kg te blijven.

Aangepast caravankenteken via RDW

Het aanpassen van het kentekenbewijs is een pure administratieve aangelegenheid die later ook weer ongedaan gemaakt kan worden. Op het kenteken hierboven is de toegestane max.massa teruggebracht van 1700 kg naar 1400 kg.

De kosten bedragen ongeveer 60 euro. Meer informatie en aanvraagformulieren vind je op de site van de RDW (www.rdw.nl

Mag de caravan meer wegen dan het maximaal trekgewicht?

Voor het bepalen of een B-rijbewijs voldoende is, doet het maximaal trekgewicht of het werkelijk gewicht er niet toe.

Dus een auto met een MTM van 2000 kg en een caravan met een MTM van 1500 kg mag je besturen met een B-rijbewijs zelfs als het maximaal trekgewicht van de auto maar 1400 kg is. Zou je de caravan dan beladen tot 1600 kg dan is dat voor het rijbewijs geen probleem. Wel is dan de caravan overbeladen, maar dat is een andere soort overtreding.

Het is dus niet noodzakelijk om de MTM op papier te laten aanpassen als dit meer is dan het maximaal trekgewicht. Maar wil je alle discussie uitsluiten en op zeker spelen, dan kan je via de RDW natuurlijk wel het caravankenteken laten aanpassen.

Meer wettelijke bepalingen

Trekadvies


 

 

Schrijf een beoordeling

Help anderen bij hun keuze van een trekauto. Schrijf een beoordeling van jouw auto als caravantrekker.

Bandenspanning

Hoe hoog moet de bandenspanning van mijn caravan zijn? Bekijk het in de Bandenspanningscalculator.

Over Caravantrekker

Wat is Caravantrekker voor website? Lees meer over de de visie van Caravantrekker en de mensen achter Caravantrekker.nl.


Veel gelezen

Rijbewijs B of BE
Maximaal trekgewicht
Caravanbanden en bandenspanning
Slingeren
Fietsen mee

 

 

 

© 2004-2019 Caravantrekker