Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Koopgids Reviews Vragen Advies

Rijden in de winter met de caravan

Op wintersport met de caravanRijden met een caravan in de winter naar de wintersport hoeft geen problemen op te leveren. Ook op gladde wegen zal de caravan in principe normaal de auto volgen. Toch is een goede voorbereiding van belang.

En ga je op pad, zorg dan dat je geen haast hebt! Voldoende brandstof in de auto en een volle gasfles(sen) in de caravan zijn ook een absolute noodzaak. Het kan zijn dat je vanwege de weersomstandigheden uren in een file vast komt te zitten.

Winterbanden

Onder winterse omstandigheden zijn winterbanden op alle wielen van tenminste de auto noodzakelijk.

Een winterband is te herkennen aan de vele kleine lamellen in het loopvlakWinterbanden op de caravan zijn alleen in Finland verplicht en raden we natuurlijk niet af, mits ze voldoende draagvermogen hebben, maar het effect van winterbanden onder de caravan zal in verhouding niet zo groot zijn. Wetgeving (o.a. in Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg) schrijft voor dat de trekauto voorzien moet zijn van winterbanden onder winterse omstandigheden (dus als er sneeuw of ijs op de weg ligt). 

Je kunt ook de 'schuld' krijgen wanneer je zonder winterbanden in een ongeluk betrokken wordt, dat vermeden had kunnen worden met aangepaste uitrusting.

Een overzicht van de wettelijke eisen t.a.v. het rijden in de winter in diverse Europese landen vind je hier (bron: Vaco).

Soms worden zgn. 'all season' en M+S banden wettelijk gezien ook als winterband, maar v.a. 2018 moeten ze in Duitsland wel voorzien zijn van het 'sneeuwvlokje symbool'. Winterbanden moeten nog minimaal 4mm profiel hebben (wettelijk geregeld in o.a. Duitsland en Oostenrijk) om effectief te zijn en mogen eigenlijk niet ouder zijn dan 6 jaar. Behalve dus in Finland zijn nergens winterbanden op de caravan verplicht.

Alleen banden voorzien van dit symbool zijn echte winterbandenEchte winterbanden hebben o.a. de eigenschap dat bij lage temperaturen de lamellen en de blokken van het profiel flexibel blijven. De sneeuw wordt zo uit het profiel gedrukt. De lamellen grijpen zich bovendien vast in de sneeuw. All-terrain banden op 4x4's bezitten die eigenschap niet en zijn dus eigenlijk ongeschikt.

Ook bij een 4x4 zijn winterbanden noodzakelijkVierwielaandrijving is in de sneeuw natuurlijk erg plezierig maar goede winterbanden zijn en blijven het belangrijkst. Hoewel de tractie bij het wegrijden mogelijk wel voldoende zal zijn, is de grip bij remmen (dus de vertraging) niet beter dan van een gewone voor- of achterwielaangedreven auto. Bovendien merk je met een 4x4 minder snel dat de wegen glad zijn. Houd dat dus goed in de gaten.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen verplicht!Vanzelfsprekend heb je goed passende sneeuwkettingen en ben je ook in staat ze redelijk snel om te leggen. Informeer van te voren of de banden samen met de kettingen wel onder jouw auto passen. Soms zijn namelijk iets smallere banden noodzakelijk, een reden te meer om winterbanden aan te schaffen...

De vraag is op welk moment kettingen noodzakelijk zijn? Gaat de weg naar boven en kom je tot stilstand dan heb je al snel sneeuwkettingen nodig als de weg besneeuwd is. Eigenlijk ben je dan te laat. Je blokkeert immers de weg met de combinatie.

Komen auto's je tegemoet met kettingen dan weet je dat de weg slechter zal worden en is het tijd om de kettingen om te leggen. Ligt er sneeuw op de weg en gaat de weg naar boven.... dan van te voren sneeuwkettingen monteren.

Normaal heb je aan twee sneeuwkettingen op de aangedreven wielen van de auto voldoende. Onder extreme omstandigheden zou je, vooral bij een auto met achterwielaandrijving, vier kettingen kunnen monteren. Vóór vanwege het remmen en achter vanwege de grip bergop. Nog beter is om onder dergelijke omstandigheden niet te rijden!

Bij auto's met vierwielaandrijving kun je over het algemeen het beste de kettingen op de voorwielen leggen (raadpleeg het instructieboekje of kettingen op alleen de voorwielen zijn toegestaan). Kettingen om de caravanwielen zijn niet nodig.

Rijden in de sneeuw

De remwerking van de oplooprem van de caravan is in de sneeuw niet erg groot. Een combinatie heeft dus ook in de sneeuw een veel langere remweg dan een solo auto. Het gewicht van de caravan drukt in ieder geval behoorlijk door! Pas dus je snelheid en afstand tot uw voorganger aan. Weet wat uw remweg is!

Naar beneden heel langzaam afdalenHet is van belang om te remmen vóór de bocht en niet in de bocht. Mocht je auto toch gaan slippen rem dan niet, trap de koppeling in en stuur - niet overdreven - de kant uit waar je heen wil. Blijf kijken waar je naar toe moet!!

Vooral bij afdalingen is het van belang om heel rustig naar beneden te rijden. Laat je niet opjagen door de auto's achter je, maar stop af en toe om de file auto's te laten passeren. Kunnen ook de remmen afkoelen.

Neem geen risico's!

Sneeuwploegen laten nooit lang op zich wachtenZijn de omstandigheden erg slecht, zet dan de caravan op een veilige plek aan de kant  en steek de caravankachel aan. Meestal is in een paar uur de situatie op de weg verbeterd.

Is het laatste stukje weg naar de camping erg slecht aarzel dan niet om de caravan beneden in het dal even achter te laten om met de solo auto eerst poolshoogte nemen.

Bekijk ook eens je verzekeringspolis. Dekking van schade is vaak uitgesloten als je gaat rijden op het moment dat dit via de media wordt afgeraden in verband met harde wind of winterse omstandigheden. Bedenk tenslotte dat je beter een dag later op je bestemming kan aankomen dan helemaal niet, je hebt immers een warm bed bij je!

Trekkracht berekening

De originele Caravantrekker trekkrachtberekeningen geven exact aan wat je auto goed en veilig kan trekken.

Selecteer eerst je auto. Daarna kan je een caravan selecteren en krijg je gratis advies over je combinatie en een overzicht van de prestaties op de vlakke weg en in de bergen.

 

Persoonlijk advies
Van elke combinatie is een uniek 15 pagina's tellend trekadvies op te vragen met een exacte analyse van een auto en caravan. Bovendien krijg je daarbij persoonlijk advies met antwoorden op je vragen.

Slingeren
Waarom gaat een caravan slingeren? Een uitgebreid artikel over alle aspecten die van invloed zijn over het slingeren van de combinatie.


 

Veel gelezen:
Rijbewijs B of BE
Maximaal trekgewicht
Caravanbanden en bandenspanning
Slingeren
Fietsen mee

 

 

 

© 2004-2017 Over Caravantrekker Sitemap Mobiel Trainingen & cursussen