Caravantrekker.nl

Satalietzoekers

Jacques vraagt op 3 februari 2018:

Heeft iemand ervaring met digitale satelliet zoekers. Het zoeken van een satelliet gaat soms moeizaam met veel gepiep en geroep richting caravan.
Alvast dank voor de reacties.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Jan Teepe antwoordt op 3 februari 2018:

Ik heb een Xsarius HD easy pro. Het grote voordeel van deze satmeter is, dat je per Transponder apart kan zoeken. Bijvoorbeeld Eutelsat 9, de Joyne satelliet, is problematisch te vinden in bepaalde regio's. Dat komt omdat de Joyne transponders van Eutelsat 9 ook op de sterkere Hotbird satelliet zitten en daardoor weggedrukt worden. Dan kies je de "chinese" transponder en dan is het een fluitje van een cent. In mindere mate kan dit ook gelden om op Astra3 uit te richten. Voor prof. informatie kijk maar eens op de site sat4all.


Jacques antwoordt op 3 februari 2018:

Hallo Jan,

Dank voor je reactie. Als A-technisch persoon vraag ik mij af of deze satfinder gebruiksvriendelijk voor mij is. Weet niet eens wat een transponder in deze context is.


Quirien antwoordt op 3 februari 2018:

Jacques, investeerd even in een goed kompas. Hier is heel veel mee te bereiken. Hoewel ik zelf ook met satfinders werkt, gebruik ik deze zelden.

Misschien even een tip vooraf.

Ga naar canaldigitaal en deze geeft een kleine uitleg op veel dingen.
Zoek op : Hoe kan ik mijn schotel uitrichtten in het buitenland. Er wordt een beetje ingegaan over Elevatie en Azimuth met afbeeldingen, graden etc.
Verderop doorscrollend vind je een overzicht van elevatie etc. van landen in Europa.
En mocht je een duo LNB kop of iets dergelijks gebruiken zorg dat die LNB kop in de 23,5 graden stand in de houder gemonteerd is.

Hopelijk heb je hierwat aan als eerste aanzet.


Jacques antwoordt op 3 februari 2018:

Quirien,

Dank voor je tips, zal de site van CD nog raadplegen. Werk nu met zo,n piepgeval. Zet de schotel met een eiss-statief horizontaal neer pas zo nodig de elevatie aan. De ene keer lukt het vrij snel, maar soms is het echt prutsen om een goed signaal binnen te krijgen. De schotel moet redelijk dicht bij de caravan staan om op de tv de signaalsterkte te zien. Lukt het niet de schotel in het gezichtsveld van de tv te zetten dan ben ik afhankelijk van mijn mijn vrouw. En volgens mij kun je dit oplossen met een digitale satfinder. Naast het snel de juiste sateliet vinden en de schotel verder vanaf de caravan te kunnen zetten dacht ik hier de oplossing in te vinden.


Jan Teepe antwoordt op 4 februari 2018:

Dit is de meest gebruiksvriendelijke satelliet vinder:
Schwaiger sf9002 digitale Sat-finder, 18 satellieten voorgeprogrammeerd,


Jan met de Pet antwoordt op 5 februari 2018:

De Swaiger is eenvoudig te bedienen maar heeft als grote nadeel dat je geen goede informatie krijgt naar afstelling toe. Er gaan wat ledjes aan en dat is het. Voor welke S/N en BER staan deze ledjes? S/R, BER, ... Ook het schakelen tussen de DiSEqC switches is niet echt handig uitgevoerd.

Zelf gebruik ik een Xsarius Satmeter HD Plus. (heb ook een swaiger niet HD) Bij het omschakelen van de satelliet gaat de DiSEqC automatisch schakelen. Je kiest zelf je transponder, polarisatie, .... Je kan je sat zo perfect uitlijnen op de transponders gebruikt door M7. FTA zenders kan je direct op de satmeter bekijken. Door de aanwezigheid van een S/N, Q en BER schaal kan je het hoogst mogelijke signaalniveau uit je schotel halen. Inclusief de afstelling van de skew.

@TS: goed kijken naar schotels die er al staan, geeft al een grove identificatie in welke richting je moet zoeken. Weet je waar je naartoe gaat? Dan kan je op http://www.dishpointer.com/ al eens bekijken wat de elevatie van je schotel en skew van de kop is voor een bepaalde satelliet. Kan je gelijk met een elevatie starten die heel dicht in de buurt is van de correcte.


Andreas-NL antwoordt op 5 februari 2018:

Als de TS tóch aan de gang gaat met dishpointer.com, leest hij óók de juiste richting in graden (ter plaatse) af en hoeft hij niet naar andere schotels te kijken hoe die ongeveer "staan". Beter is het dan m.i. om een tientje te investeren in een simpel vloeistofkompas, dan kan hij al vrij nauwkeurig de kijklijn van de schotel uitzetten, mits ook de elevatie juist is ingesteld. Met kleine verschuivingen links en rechts kan hij dan snel de gewenste satelliet, ik denk Astra 3, vinden.
Met dat vrijblijvende zoeken via schotels in de buurt loop je het risico dat je op de verkeerde satelliet aan het instellen bent want er zitten er diverse vrij dicht bij elkaar.


Quirien antwoordt op 6 februari 2018:

-Inderdaad Andreas-NL, tussen de satellieten aan de horizon zit soms heel weinig verschil. En als de een de duo LNB b.v. gemonteerd heeft staan op de 19,2 i.p.v. jou LNB in de houder op 23,5 ga je al zo wie zo de mist in als je je op die schotel oriënteert.

En die investering in een redelijk kompas dat behoeft nog niet eens zo veel te kosten, je gaf het al aan.


Hans antwoordt op 6 februari 2018:

Hebben jullie eigenlijk nog wel tijd om tv te kijken? Als ik dit zo lees is de vakantie net afgelopen tegen de tijd dat alles uitgericht is. Maar jullie vervelen je in ieder geval niet.

Veel kijk- en richtplezier,

Hans


Quirien antwoordt op 6 februari 2018:

@ Hans, je mag het in ook deze informatie ook zo lezen, dat proberen een paar ervaren schotelaars nu voor de rest van de tv kijkende kampeerders te voorkomen.😉


Hans antwoordt op 6 februari 2018:

Aha, ik snap het. Jullie geven een cursus.

Met vriendelijke groet,

Hans.


Louis antwoordt op 6 februari 2018:

😉


Jan Teepe antwoordt op 7 februari 2018:

Jacques. Als ik jou was, dan zou ik deze vraag op de site van sat4all stellen. Dan krijg jij waarschijnlijk een simpel en doeltreffend antwoord van "sprietje". Of kijk op:http://www.satellite-world.nl/website/schotel%20plaatsen.htm
Ik las dat jij het eiss systeem hebt. Dan heb jij waarschijnlijk ook een B&R schotel. B&R schotels hebben een hoog rendement. Een B&R 65 > dan Triax 78. Maar het eiss systeem wordt ook vaak verkocht met een 43- of 55 B&R schotel. En dan wordt het moeilijker natuurlijk.


Jan met de Pet antwoordt op 7 februari 2018:

@Hans: nie panikeren jongen. Een schotel zetten duurt hoogstens een kwartier.

99,9% van de schotels aan Duitse caravans en MH staan richting Astra 1. Belgische en Nederlandse schotels staan richting Astra 3, tevens de zwakste sat van de hele Astra formatie.

Als een kompas toch het nec plus ultra is, waarom zie ik er dan alle jaren zo velen mee staan prutsen?


Quirien antwoordt op 7 februari 2018:

Tsja, Op een ander forum beweert iemand het in 2 minuten te kunnen in stappen met beeld zelfs met een eenvoudige schotel, satfinder en kompas.😉 Geen dure meters of State off the Art schotels. En ook nog gratis uitgelegd.


Geeft in april ook nog een gratis demonstratie bij het Voorjaarstreffen 2018.
Ahum, daar kan ik niet tegenop. Ik doe er iets langer over, trouwens ligt eraan waar. Soms staat deze zomaar in een keer goed.

Nieuwsgierig, dan ....caravan-forum.nl bij rubriek Radio,TV, Internet, WiFi onder Digitale satfinders.
Overigens de vraag steller heet daar ook Jacques. 😉


Andreas-NL antwoordt op 7 februari 2018:

@Jan met de Pet: waarom er nog zo geprutst wordt, ondanks de aanwezigheid van een kompas? Ik denk door onwetendheid en onervarenheid, of een opstapeling van allerlei kleine foutjes. Ik zal er een paar noemen. Gebruik niet zo'n kinderkompasje met een trillende naald, maar liever een vloeistofkompas waarvan de schaal rustig draait en die even tijd nodig heeft om tot stilstand te komen. Ga dan niet vlak voor of achter je (stalen) schotel met je kompas lopen pielen want dan loop je grote kans op een magnetische afwijking en ben je zeker lang bezig. Beter is het om voor of achter je statief te gaan staan en bij het juiste azimuth een vast markeerpunt te vinden, bijv. Een schoorsteen, mast of een boomtop of zelfs een tak. Dan pas je schotel plaatsen en op dat punt richten. Maar het belangrijkste is dat je over de juiste cijfers beschikt voor jouw locatie die op elke plaats in Europa weer anders is.
Dus niet krampachtig vasthouden aan die 23,5 gr O en 28 gr. elevatie voor de Astra 3. Die cijfers zijn alleen geldig in NL. Op mijn locatie in Z.-Spanje bijv. sta ik gericht op een azimuth van 36 gr. en een elevatie van 41 gr. Dus eerst goed uitzoeken wat voor jouw locatie de beste richtingen en hoeken zijn, waarbij dishpointer.com uitkomst kan bieden.
Tenslotte, als je niet gelijk beeld hebt, met kleine verschuivingen links/rechts en boven/beneden je hoek aanpassen. Mijn ervaring is dan dat je meestal binnen 5 minuten beeld hebt. O ja, vergat ik nog: ook de polarisatiehoek (skew) vooraf instellen. Wordt ook door dishpointer aangegeven. Voor zuid-west Europa is dat meestal een kleine draai van de LNB naar rechts, dwz. als je aan de voorkant naar de schotel kijkt.
Verder is het echt geen hocus pocus en kan iedereen het, mits je maar systematisch te werk gaat.


Quirien antwoordt op 7 februari 2018:

😉,😉 wat moet ik hier nu nog aan toevoegen?


Jacques antwoordt op 7 februari 2018:

Tot zover iedereen bedankt voor de reactie.
Jan Teepe, ik heb alleen het eiss statief met daarop een triax schotel.
En ja Quirien de Jacques op het caravanforum ben ik ook. Had hier al het draadje geplaatst toen ik me bedacht dat het veel slimmer zou zijn dit op het caravanforum te doen. Eigenlijk hoort het ook niet huis op deze site. Sorry, maar toch reuze bedankt voor je reactie.


Quirien antwoordt op 7 februari 2018:

@ Jacques, begrijp mij niet verkeerd, vragen en kijken mag iedereen op b.v. elk caravanforum of satelliet forum als hij/zij denkt daar iets mee tracht te bereiken, daar is niets mis mee.
En waar het omgaat ben je in zijn algemeenheid er iets wijzer van geworden, want daar ging het toch om.


Jan antwoordt op 7 februari 2018:

De Triax heeft een schaalverdeling om de elevatiehoek af te stellen. Klopt niet helemaal maar is een goede indicatie.


Jacques antwoordt op 7 februari 2018:

Ouirien, Ja ben wel iets wijzer geworden, maar de meningen zoals gebruikelijk lopen nogal uiteen van overbodige aanschaf tot een perfecte aankoop.
Jan, Ik gebruik dit eissstatief waar een grote draaiknop opzit waar je de hoek van de schotel kunt instellen. Waterpas stellen is ook een fluitje van een cent want er zit een waterpas op. Ben over dit statief heel tevreden.


Jacques antwoordt op 7 februari 2018:

Ouirien, Ja ben wel iets wijzer geworden, maar de meningen zoals gebruikelijk lopen nogal uiteen van overbodige aanschaf tot een perfecte aankoop.
Jan, Ik gebruik dit eissstatief waar een grote draaiknop opzit waar je de hoek van de schotel kunt instellen. Waterpas stellen is ook een fluitje van een cent want er zit een waterpas op. Ben over dit statief heel tevreden.


Omeeus antwoordt op 8 februari 2018:

Jaren lang ook gedoe gehad om de juiste satelliet te vinden.
Daarom de TRAVEL VISION R6: EEN UNIEKE SCHOTELANTENNE OP STATIEF aangeschaft.
Bevalt uitstekend.
Niet goedkoop maar is het zeker waard.


Jan Teepe antwoordt op 8 februari 2018:

Jacques. Het eisstatief is ontwikkeld door Rian in Waalre. Deze firma maakt ook de B&R schotels. In wezen bestaat het systeem dus uit beide componenten. De eigen elevatiehoek van eenTriax kan afwijken van die van een B&R. Met als gevolg dat de schaal van het eissysteem niet de juiste elevatiehoek aan geeft. Je zou de Triax door een B&R kunnen vervangen om tot een optimale afstelling te komen.


Jacques antwoordt op 9 februari 2018:

Jan, Dank voor je informatie. Toen ik het eisstatief in elkaar zat er een instructie bij hoe ik een Triax schotel moest monteren om de juiste hoek in te kunnen stellen. Maar ga zeker eens kijken naar de B&R schotel. Waar zijn ze te koop en wat zijn de kosten van deze schotel. Deze informatie ben ik nog niet tegen gekomen.


Jan Teepe antwoordt op 11 februari 2018:

Rian Waalre is de producent en verkoopt ook aan particulieren. Arob antennebouw, De Schotel Shop, World Wide Satellite, en wellicht nog meer adressen die ik niet ken. Voorheen werd een B&R schotel alleen geleverd aan installateurs. Nu heeft men deze schotel voor gemonteerd en is deze ook door een particulier goed te installeren. En zoals ik al gemeld heb, is EISS en B&R eigenlijk een 1 eenheid.


Quitien antwoordt op 11 februari 2018:

Jacques, we hebben het hier over deze schotels er al over gehad in een draadje. Ik zal je het zoeken besparen.
Ga eens naar HTTPS:// www de schotelshop.

Kijk daar eens op B&R 68/88 Rendement schotels. Het e.e.a. Wordt daar uitvoerig beschreven.
Verder de doorklik mogelijkheid van doorlinken op geteste exemplaren bij Totaal TV. Je vindt daar een hoop informatie.
Ook prijzen zijn vermeld.

Hopelijk ben je hier een beetje mee geholpen.


PieteR antwoordt op 11 februari 2018:

https://www.deschotelshop.nl/schotelantennes/b-en-r-68-88-rendement-schotel

Dit is nóg makkelijker 😉


Jacques antwoordt op 12 februari 2018:

Dank voor jullie reacties. Jan, Zoals ik al heb aangegeven heb ik het eiss statief. Noem maar geen firmanaam maar die beweert dat ik een geheel nieuw systeem moet aanschaffen omdat de B&R schotel een andere bevestiging heeft dan de Triax. Op mijn vraag of er meerdere soorten eiss statieven zijn was zijn reactie nee hoor er is maar 1. Waarom zijn advies dan om het gehele systeem, statief en schotel aan te schaffen is mij dan ook een raadsel. Ws van plan een losse schotel + lnb aan te schaffen.


Jan Teepe antwoordt op 14 februari 2018:

http://www.rian-bv.eu/products.php?type_id=158 en dan op contact klikken. Stel jouw vraag en je krijgt gegarandeerd antwoord m.b.t. jouw probleem. En dan heb je direct contact met de producent, expert, op dit gebied. Vraag ook naar het verschil tussen een Triax- en een B&R schotel. Dan krijg je een logisch antwoord.


Jacques antwoordt op 14 februari 2018:

Jan

Dank voor je info. ga zeker hier mijn informatie inwinnen.
Gr Jacques


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld voor mijn eigen combinatie.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker