Caravantrekker.nl

Wat is wijsheid?

Corrie vraagt op 1 juli 2018:

Wij hebben een Mazda cx5 160pk awd. Deze maf maximaal 1800kg trekken.
Nu hebben we een caravan gezien die beladen max 1800kg is.
Wij willen met die caravan naar zuid Frankrijk. Is dat verstandig?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 1 juli 2018:

Of het verstandig is, kan ik niet zeggen (ik kan er ook niet over oordelen omdat ik niet weet wat je verwacht van een combinatie). Wel dat het mijn keuze niet zou zijn omdat ik het prettig vind om met een combinatie te rijden waarbij de auto een groot over(ge)wicht heeft op de caravan. Maar als je de snelheid en belading heel goed in de gaten houdt mag je met 1800 kg rijden.


Jan@ antwoordt op 2 juli 2018:

Gezien het max trekgewicht is het een benzineversie(de diesels mogen zelfs 2000kg trekken) bron autoweek. In jouw geval is de beladen caravan ongeveer even zwaar als de beladen auto.
Mijn wijsheid: Niet doen!!, dat lijkt mij verre van comfortabel rijden en in moeilijker omstandigheden zoals harde wind, afdalingen enz. onveilig.


Jan@ antwoordt op 2 juli 2018:

ps. beladen auto is 130kg zwaarder, en hopelijk is het ""echte" gewicht van de caravan daadwerkelijk 1800kg (mensen nemen nu eenmaal graag een hoop spullen mee, zeker in een caravan waar ruimte is. Ik durf te stellen dat menige caravanner op vakantie, zonder te weten, (licht) overbeladen is en daarbij sluit ik mezelf niet uit.


Kees antwoordt op 2 juli 2018:

Corrie,
Wat is jullie caravan ervaring?
De door jullie te vormen combinatie wordt er een voor een ervaren caravanner. Ben je beginnend of onervaren caravanner zou ik er niet aan beginnen.


Xander antwoordt op 18 juli 2018:

Heb zelf een Hobby 495UFE van 1500 kilo achter de Mazda CX5 benzine 165pk uit 2015 gehad (voorloop auto in afwachting op mijn BMW 320d) Mijn advies: zeker geen caravan van 1800 kilo achter deze auto zetten. Ik vond persoonlijk 1500 kilo al te veel. De auto is licht en heeft absoluut geen overwicht t.o.v. een caravan van 1500 kilo. In Italie onderweg naar het Gardameer ging het bij ons goed mis en heb ik letterlijk alle zeilen bij moeten zetten om de combinatie op de weg te houden. Mijn verbazing was groot omdat het de hele weg goed was gegaan. De combinatie voelde erg stabiel maar toen de combinatie begon te slingeren door een inhalende bestelbus met caravan was het bijna gebeurd en kwam ik er achter hoe licht deze CX5 eigenlijk is. Daarbij is de benzine versie een enorm dorstige auto en moet je erg veel toeren draaien wat zeker niet comfortabel is.


Frank antwoordt op 19 juli 2018:

Dat stuk weg kan sowieso tricky zijn. Het gaat vanaf de Brenner heel erg lang bergafwaarts grotendeels met vals plat. Hoge en lage drukgebieden verplaatsen zich tussen het warme zuiden en koudere bergen. De luchtstroming en de licht aflopende weg kunnen daar flinke invloed hebben. Dat is niet altijd voelbaar maar vaak wel zichtbaar aan de struiken en bomen die flink schuin staan.
En plots komt dat busje lekker dicht langs de caracan.....niet fijn.


carlo antwoordt op 21 juli 2018:

Corrie wat jij doet is wijsheid, bij twijfel info vragen op deze geweldige site. Je gaat hier verschillende antwoorden krijgen maar omdat jij wijs bent ga jij er de juiste uit kiezen.


rene antwoordt op 21 juli 2018:

Ik zou het tot maximaal 1400kg beladen houden, tot die categorie is er erg veel moois te koop wat handzamer en comfortabel te slepen is.

Bij twijfel vraag je of je er beladen een stuk mee mag rijden, weet niet of dat gebruikelijk is maar vragen staat vrij.


dennis antwoordt op 21 juli 2018:

Hallo Corrie,

wij hebben met de vorige cx 5 model 2015 gereden icm Dethleffs cgo 495 QSK tot max 1500 kg, deze was NIET overbeladen (Voor vertrek laten wegen) en zeer goed behandelbaar, veilig gevoel en echt geen centje pijn onderweg. uiteraard is het wel zo dat je niet de grenzen van snelheid moet gaan opzoeken. We hebben Diverse CX 5's zien rijden met grotere caravans, maar wat al eerder gezegd is als je een ervaren caravanner bent dan zou dit echt wel kunnen mits de snelheid "Normaal" gehouden word, en de belading goed is.
Dit jaar gaan wij het met de nieuwe CX5 automaat die 2000 kg mag trekken proberen.


Caravanblog antwoordt op 22 juli 2018:

Hallo Corrie,

Ik verwijs je even naar mijn blog:

http://caravanblog.nl/2016/09/26/fendt-tendenza-465-sfb-2011/

Hier staat een stukje geschreven over de CX5 met Fendt Tendenza.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker