Caravantrekker.nl

Leidingen schoonmaken

Leon vraagt op 8 juni 2008:

Wie kan mij vertellen hoe je het beste de leidingen schoon kan maken van de caravan. Het gaat om het reservaat, filter, slangen en de kranen. Ik wil ze een keer door spoelen maar waar mee.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

mercha antwoordt op 8 juni 2008:

leon@
als je rechts van het scherm, in het zoekbalkje schoonmaken intypt, dan krijg je de antwoorden te zien.
dit onderwerp staat er al op het forum
gr mercha


Leon antwoordt op 8 juni 2008:

Niet dus.


Robert antwoordt op 8 juni 2008:

Kijk eens goed dan;

http://www.caravantrekker.nl/vragen/read.php?id=9000


mercha antwoordt op 8 juni 2008:

echt wel{:
heb je het al?
gr mercha


John antwoordt op 25 augustus 2008:

Ideaal is het middel waar men kunstgebitten mee schoonmaakt.
3 tabletten op 5 liter water, laten oplossen en de kranen opendraaien todat het gekleurde water er uit komt. Nacht laten staan en met schoon water doorspoelen.


antwoordt op 25 augustus 2008:

Soda oplossing rondspoelen, paar uur laten inwerken en zeer goed naspoelen.


Jerry antwoordt op 26 augustus 2008:

Als er ergens in het systeem aluminium zit (boiler?) dan zou ik geen soda gebruiken.
Ik gebruik altijd een beetje dunne bleek.
Nachtje laten staan en daarna goed doorspoelen.


Jan@ antwoordt op 26 augustus 2008:

Als het doel van de leidingen schoonmaken is dat je water uit de kraan van de caravan kan drinken dan zet ik er mijn vraagtekens bij. Volgens mij kan je beter nooit! water uit de caravankraan drinken omdat het stilstaand water is van soms enkele dagen oud opgeslagen in een plastictank met plasticleidingen. Wij gebruiken dat water uitslutend voor afwas e.d. en drinken water uit kleine plasticflessen direct uit de waterleiding of als dat twijfelachtig is, flessenwater uit de supermarkt.


Lex M antwoordt op 26 augustus 2008:

Lees http://www.caravanhandboek.nl bij 'Water'.


Carlo antwoordt op 26 augustus 2008:

De dag voor ik vertrek doe ik een grote geut bleek water in de water tank goed schudden zodat de cloor overal kontackt heeft gehad dan ongeveer 10 l water toevoegen goed schudden,de kraan open zetten en na enkele liters dicht zetten.Na een uur al het water er uit en alles goed naspoelen,ik heb nog nooit een probleem gehad met mijn water.Ik doe dit ook als ik na een week terug vertrek.Het water uit de tank word ook maar alleen gebruikt voor koffie thee of om afwas te doen.


Rob antwoordt op 26 augustus 2008:

Nu zijn wij al in aardig wat landen geweest de laatste 28 jaar en nog nooit problemen gehad met drinkwater uit de caravan. Wij verbruiken ong 10 liter per dag (eten drinken) dus zorg ik dat er niet meer inzit. Ook wij maken de leidingen schoon voor vertrek met de sterad...tabletten. Goed naspoelen en normaal gebruiken. Het reinigend vermogen van deze tabletten is enorm, beter dan chloor of bleek.


@twijfelaar antwoordt op 26 augustus 2008:


Zie www.waterinspectiedienst.nl


Reinigen waterinstallatie caravan, camper en boot

Met de ontwikkeling van een speciale Herlisil reinigingsset is de Water Inspectiedienst tegemoet gekomen aan
de wens van velen. Voor eigenaren van ondermeer caravans, campers en vaar-tuigen is er nu een oplossing om de waterinstallatie op een doeltreffende wijze
te reinigen.

En daarmee niet alleen vrij te maken van eventueel aanwezige legionella- en andere bacteriën, maar bovenal om door periodiek gebruik preventief de voornaamste oorzaak daarvan weg te nemen. U verwijdert de biofilm – de in leidingen aan te treffen aan-slag welke de voedingsbodem is van de legionellabacterie - uit uw installatie.
De behandeling van uw waterinstallatie duurt slechts een half uur.

Vraag de leverancier van uw caravan, camper, boot of accessoires naar de Herlisil reinigingsset. Dit zijn de weder-verkopers, waar de set verkrijgbaar is.

De reinigingsset wordt geleverd met een duidelijke gebruiksaanwijzing.




John antwoordt op 26 augustus 2008:

Zo, goede advertising.

De bacterie die de ziekte veroorzaakt, bevindt zich in zeer lage aantallen in de grond en in het (leiding)water. De Legionella-bacterie vormt een probleem als zij zich heeft kunnen vermenigvuldigen. Dit kan plaatsvinden in water met een temperatuur tussen 25 en 55 graden Celsius. Hierbij kunnen grote aantallen bereikt worden als het water langere tijd stilstaat( minimaal 1 week). Door sterke doorstroming kan aangroei van de bacterie worden voorkomen. Wanneer doorstroming niet in het hele warmwatersysteem kan plaatsvinden, kunnen plaatsen ontstaan waar het water blijft stilstaan (dode hoeken). Op deze plaatsen kan verdere nagroei plaatsvinden. Dit vormt een risico.

m.a.w echt bang hoeven we niet te zijn hiervoor, of we moeten wel erg laks zijn.


Hans B antwoordt op 26 augustus 2008:

De legionalla-bacterie is niet schadelijk als we die binnen krijgen door te drinken. Deze bacterie is schadelijk bij inademing, bv. tijdens douchen.
Gaan al 33 jaar naar Frankrijk en heb altijd water gedronken uit de kraan (lekker koel) en uit de caravan. Dat water in die tank wordt elke dag ververst. Nog nooit problemen gehad.


Sparks antwoordt op 26 augustus 2008:

Heeft iemand ook een idee hoe je de waterafvoerleidingen preventief kunt schoonhouden? Bij onze badkamerwastafel was na jaren van gebruik de afvoer verstopt m.n. door tandpasta resten. Heb het wastafelmeubel half moeten slopen om bij de verstopping te komen. Thuis gebruik je Fifax o.i.d. maar dat lijkt me voor de kunstof afvoerleidingen/slangen niet aan te bevelen (te agressief?).


John antwoordt op 26 augustus 2008:

Leon,
Mijn remedie na hetzelfde euvel:
Leiding dichtmaken aan het eind. 2 steradent tabletten oplossen in goed warm water en dit in de leiding laten lopen. nacht laten staan en de stop aan het eind eruit halen.
Je schtikt als je ziet wat er mee komt. Hierna ff doorspoelen en klaar is het.


Dirk antwoordt op 26 augustus 2008:

Wij hadden ook last van een verstopping. Een vriend van ons (een installateur) stelde voor om zijn waterstofzuiger te gebruiken die hij voor ontstoppingsklusjes gebruikt. Voorlopig werkt bij ons de afvoer weer.


Henk antwoordt op 29 augustus 2008:

Steradent bruitabletten.Laten inwerken naspoelen klaar.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker