Caravantrekker.nl

Koelcapaciteit Airco neemt af

De Fries vraagt op 26 augustus 2012:

Goedemorgen,

Wij zijn sinds 2006 in het bezit van een Dometic B2100 dakairco.
Het is geenszins de bedoeling in dit draadje een discussie op te starten over voor en tegens... maar wij zijn er bijzonder content mee, willen niet meer zonder, en hebben nog nooit klachten gehad over "lawaai" want dat maakt de unit bij goed gebruik nagenoeg niet d.w.z. Niet buiten, en vandaar mijn vraag. Nadat de airco twee weken en als voor ons gewoon, aan de Adriatischekust haar werk had gedaan, nam de koelkapaciteit af en lekte "zij" water wat voornamelijk einde dag heviger werdt. Na het verwijderen van de "binnenkap" ontdekten wij dat dit water smeltwater was afkomstig van twee componenten in de airco. Deze week weer thuis hebben wij de buitenkap verwijderd, de condensors/radiators met een zachte borstel op de stofzuiger schoongemaakt en de airco weer aangezet. Ik ontdekte hierbij dat de "radiator" direct achter de ventilator, vrij snel ijsaanslag liet zien en de koperenleidingen gekoppeld aan deze "radiator" ook bevroren cq nat werden dit mogelijk doordat de leidingen koud werden en de buitentemperatuur hoog?

Is er alvorens ik dit laat nakijken wellicht een specialist die weet wat het euvel kan zijn?

Alvast dank,

"de Fries"

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Jan antwoordt op 26 augustus 2012:

Elke A/C heeft periodiek onderhoud nodig.
Daarnaast verliest elke A/C wel wat koudemiddel. Na 6 jaar zou het goed mogelijk kunnen zijn dat er onvoldoende koudemiddel aanwezig wat de werking kan beïnvloeden uiteraard.
Heeft de A/C ooit onderhoud genoten? Zo nee, dan zou ik daar gewoon eens mee beginnen.
Elke A/C heeft een condenswaterafvoer. Condens ontstaat altijd bij een in werking zijnde A/C. Zet maar eens een koud pilsje op tafel bij mooi warm weer. De afvoer van dit condenswater zou normaliter niet tot overlast moeten leiden. Wellicht dat er hier en daar een kanaal verstopt zit. (gebrek aan onderhoud?)


Hans Stoute antwoordt op 26 augustus 2012:

De koelcapaciteit kan enorm teruglopen door verstopte filters. Dus eventueel reinigen. Het water kan ook van de ontvochtiger komen. Wanneer dit niet zou gebeuren wordt tijdens het afkoelen de caravan zeiknat.


Jan antwoordt op 26 augustus 2012:

Het filter is opgenomen in het gesloten (hogedruk) systeem, niet iets om zelf even te reinigen. Deze dienen dan vervangen te worden wanneer het systeem leeg is. Onderhoud dus.
Dit Filter/Droger element zorgt voor het filteren en ontvochtigen van het vloeibare koudemiddel onder hoge druk in het gesloten systeem.
Dat hierdoor de caravan zeiknat zou worden is dus fysiek onmogelijk.


Hans Stoute antwoordt op 27 augustus 2012:

Het filter zoals genoemd in de gebruiksaanwijzing. Hoort bij gebruikersonderhoud.
Koude lucht kan minder vocht bevatten en dus neemt de luchtvochtigheid toe bij verlaging van de temperatuur. En dus ontvochtigd een airco ook de lucht. Dat is het water dat van het caravandak af komt.


Jan antwoordt op 27 augustus 2012:

Condenswater dus!
Lees daarvoor mijn eerste post nogmaals.


de Fries antwoordt op 30 augustus 2012:

Allen,

Dank voor uw reactie.

Onderhoud lijkt mij de beste optie want dat zou sinds 2006 de 1e keer zijn.
Ondanks dat het uiteraard beter is van niet, had ik gehoopt dat er wellicht enkele ervaringen zouden zijn welke in dezelfde categorie zouden kunnen vallen... Is er een bedrijf (Electrolux/Dometic) wat service aan huis zou kunnen verrichten?


antwoordt op 30 augustus 2012:

Heb je hier iets aan?:

http://www.caravanaircoshop.nl/nl/index.php

vrgr
JT®


Dirk antwoordt op 21 juni 2013:

Hans had het uiteindelijk bij het rechte eind.

"De koelcapaciteit kan enorm teruglopen door verstopte filters. Dus eventueel reinigen"

Heb de caravan weg gebracht voor onderhoud en dit was volgens de monteur het euvel! Het gaat dan uiteraard niet om de zwarte kunststof filters die ik zelf met grote regelmaat afspoel onder de kraan. Hij had de airco helemaal uitelkaar gehad en er scheen ontiegelijk veel stof in bepaalde componenten te zitten...

Heb de Airco woensdag om 20.25 aangezet, het was toen 39gr in de caravan. Om 22.30 was het in de caravan 19gr en buiten 24gr. Geen condens meer gezien... Neem dan aan dat het weer in orde is. P.s. caravan heeft overigens een opbouwlengte van 7 mtr. Totaal (8.80)


Robin antwoordt op 23 juni 2013:

Top dat je even terugkoppelt wat de oplossing is!


Ruben antwoordt op 6 april 2015:

Beste waar heb je de airco laten herstellen ? Mijn dometic koelt niet goed meer maar ik vind geen service center om dit te laten herstel len. Mvg ruben


Henri antwoordt op 18 november 2017:

Electrolux Servicecenter Alphen a/d/ Rijn


arie antwoordt op 18 november 2017:

ijs duid op geen goede ventilatie filters? maar kan ook in de thermostaat liggen blijft pompen ondanks goede temperatuur en er zit ook een sensor op voor ijs vriezen dan moet de compressor ook stoppen een goede airco specialist die alles ook landbouw machines doet moet hier de diagnose kunnen stellen gr arie


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld voor mijn eigen combinatie.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker