Caravantrekker.nl

Bergaf met de caravan

Wim Kegel vraagt op 7 maart 2014:

Er wordt gesproken over het rijden in de bergen met de caravan bij het afdalen remmen op de motor.
Ik heb een focus met een 1.00L 125pk motor. De auto gaat steeds sneller en remmen op de motor werkt niet.
In de testen is hier niets over geschreven, hoe kan dat.

Gr.

Wim

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Jeroen N. antwoordt op 7 maart 2014:

Beste Wim,

Ik vermoed dat je dan in een te hoge versnelling de berg af gaat. Snelheid minderen en terugschakelen net zo lang tot je wel voldoende compressie/remkracht hebt om op de motor af te remmen. Bij echt steile hellingen kan dit zelfs betekenen dat je terugschakelt naar zijn 1 of 2. Mocht je een automaat hebben dan "handmatig" terugschakelen. Automaat heeft de nijging om automatisch 😉door te schakelen.
Met onze Volvo S60 schakel ik regelmatig terug naar z'n 3 op de snelweg bij afdalingen en op secundaire wegen wordt ook regelmatig de 2 gebruikt bij afdalingen. Voor jou auto uiteindelijk uitproberen in welke versnelling de auto wel op de motor remt.

Succes!

Groet,

Jeroen


Janka antwoordt op 7 maart 2014:

En vooral niet bang zijn voor een beetje meer toeren en motorgeluiden, dat is normaal en niet slecht voor de motor.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 7 maart 2014:

Het is waar dat 'gedowsizede' motoren wat minder gemakkelijk afremmen op de motor. Blijft een oude 2 liter op een helling bijvoorbeeld 'hangen' op 3500 toeren dan zal de gedownsizede motor bijvoorbeeld pas blijven hangen op 4500 toeren of meer.
Toch is het een kwestie van tijdig terugschakelen, desnoods naar de eerste versnelling, en de hoge toerentallen accepteren en natuurlijk af en toe eventueel wat bijremmen..


Peter antwoordt op 7 maart 2014:

Er word hier gesproken over het remmen van de auto, maar als je in de eerste of tweede versnelling aan het afdalen bent, remt je caravan toch bijna constant via de oplooprem? Hoelang kun je dat doen zonder dat dat problemen oplevert?


Janka antwoordt op 7 maart 2014:

Af en toe even strekken van de combinatie?


John antwoordt op 7 maart 2014:

'Hoelang kun je dat doen zonder dat dat problemen oplevert?'

Totdat het niet te warm word. regelmatig strekken of even stoppen en af laten koelen. Vertrouw je het niet, stop dan wat vaker en check even


Bert antwoordt op 8 maart 2014:

Inderdaad Wim, ik heb indertijd de Ford C-Max met deze motor getest met een caravan van tegen de 1000 kg. (Zie: http://caravantrekker.nl/trekautotest/ford_6964.php) en heb het relatief beperkend remvermogen niet als te storend ervaren.

Weliswaar in de wetenschap dat een dikke diesel veel beter 'afremt op de motor' dan deze (zeer) kleine turbobenzine...

Een voorbeeld. In de afdaling vanaf camping Grensheuvel naar het dorpje Noorbeek (ons base-camp voor de meeste van onze caravancursussen) is het steilste stuk tegen de 14%, maar veelal is het 10%. Met mijn eigen 2.5 diesel rij ik met 1500 kg caravan in de 2 naar beneden. 3000 rpm en net geen 50 km/u. Ik moet dan af en toe wat bijremmen. Met de C-Max 1.0 en 1000 kg caravan doe je dat in de 1e en bij 4500 rpm = 35 km/u. Ook dan moet je af en toe bijremmen. Is zo'n helling lang - maar dan heb je het dus over een serieuze alpenpas! - heb ik met de diesel altijd nog de 1e versnelling (3000 rpm = 28 km/u). Ik hoef dan tot 11, misschien 12% eigenlijk niet te remmen. Met deze Ford kun je niet verder terugschakelen maar zul je inderdaad na een stukje oplopende snelheid zo ongeveer net zo vaak of zo veel moeten afremmen als ik in de diesel in z'n 2. Maar ik rij dus zo'n pas van rond de 10% ook af in de 2 en op die manier remmen levert geen problemen op. Net zo min met de Ford in de 1e.

Feitelijk verschil? met uw Ford moet het iets langzamer dan met mijn 2.5 diesel, maar die lagere snelheid heeft een heel groot voordeel: de caravanremmen raken minder snel oververhit.

Lange afdalingen steiler dan genoemde percentages zijn eigenlijk ongeschikt voor alle caravancombinaties vanwege de continu remmende caravan**, maar zul je ook niet vaak tegenkomen (of je moet ze opzoeken 😉)

** Daar is dan wel weer een mogelijke oplossing voor! Zie: http://caravantrekker.nl/algemeen/hellingaf.php.

Met die materie met eigen combinatie goed omgaan is best wel lastig hoor. Maar Menno schreef al: rij langzamer, schakel verder terug en wees niet bang voor relatief hoge toeren (benzine hogere dan diesel).

Leren, zelf ervaren? Een BergtrainingsWeekend http://caravantrekker.nl/instructie/bergweekend.php bijvoorbeeld is uitermate geschikt en maakt veel meer duidelijk dan duizend woorden...


Jan antwoordt op 8 maart 2014:

Quote: Weliswaar in de wetenschap dat een dikke diesel veel beter 'afremt op de motor' dan deze (zeer) kleine turbobenzine...

Dat heeft dan meer te maken met het dikke dan dat het een Diesel zou zijn. Een Benzinemotor remt namelijk beter op de motor dan een Diesel.
Daarnaast draagt de versnellingsbak met zijn kleinere verzet voor een benzinemotor niet bij aan een groot vertragend vermogen van de auto.


johan antwoordt op 8 maart 2014:

Een dieselmotor heeft een hogere compressie dan een benzine auto.
Mag ik dan veronderstellen dat in het algemeen een diesel beter op de motor af zal remmen?
Natuurlijk afhankelijk van overbrengingsverhoudingen(versnellingen), maar als principe?
Waarom zou een auto met een benzinemotor beter afremmen op de motor?


Steven antwoordt op 8 maart 2014:

Omdat het afremmende effect voornamelijk verkregen wordt door de cilinders vol lucht te zuigen, en dit bij een benzine via de gesloten gasklep moet. Hierdoor maak je van je motor eigenlijk een vacuumpomp.

Een moderne diesel moet het dan weer hebben van de lucht langs de compressor te zuigen, en langs de turbine te persen. Dit gaat al bij al nog vrij makkelijk, enkel indien er een echt kleine turbo gemonteerd is gaat deze wat tegenwerking bieden.

Jan: nochtans is het remmend vermogen het grootste in de kleinste verzetten


Leo antwoordt op 12 maart 2014:

Ik ben inmiddels vele malen de Julierpas in Zwitserland op en af gereden en heb dus enige ervaring. In het begin was ik ook ongerust over de temperatuur van de remmen, uiteraard bij het afdalen, maar uiteindelijk blijkt het niet nodig ongerust te zijn. Natuurlijk loopt de temperatuur behoorlijk op en kun je je hand niet op de wielen leggen, maar na enige tijd weer gereden te hebben op een vlakker stuk zijn de remmen weer volledig afgekoeld.
Het eveneens voorgestelde stoppen tot ze zijn afgekoeld vind ik geen optie omdat het afkoelen zeer langzaam gaat en dus veel tijd kost. Kortom, doorrijden is de beste methode en geeft geen schade aan remtrommels. Ook het strekken is een mogelijkheid, maar dat gaat op een vlakker stuk eigenlijk vanzelf.
Nog een tip, bijremmen kort maar krachtig, de goede versnelling is het beste.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 12 maart 2014:

Leo,
Dat jouw caravan geen last heeft van te warme remmen wil niet zeggen dat het voor veel caravan(ners) wel een probleem is. E.e.a hangt veel af van het caravangewicht en de gebruikte reminstallatie. Wat voor caravan heb je?


Jan antwoordt op 12 maart 2014:

Quote Leo: Het eveneens voorgestelde stoppen tot ze zijn afgekoeld vind ik geen optie omdat het afkoelen zeer langzaam gaat en dus veel tijd kost.

Dit advies is gegeven in de gedachte nog steeds in de afdaling actief te zijn. Doorrijden met een oplopende caravan resulteert uiteindelijk in het verbranden van de caravanremmen. In deze situatie is het echt het beste de combinatie stil te zetten, te strekken en de remmen gelegenheid te geven af te koelen.
Rijdend strekken in een afdaling is futiel. Je brengt snelheid in de combinatie die later weer moet worden weggeremd. Extra warmte voor de remmen en dat is nou net wat je niet wil.
Lage daalsnelheid dus en indien nodig tussentijds de remmen koelen.
Voor de duidelijkheid, we hebben het hier dus niet over vlakke stukken maar een continue afdaling.


Leo antwoordt op 12 maart 2014:

Hallo Menno,
Natuurlijk worden mijn remmen wel warm, ik kan mijn hand er niet opleggen, zoals ik schreef, maar het feit verontrust mij niet meer. Zeker gezien het feit dat de remmen als gevolg van de langsstromende lucht tijdens het rijden zeer snel afkoelen. Na circa 15 kilometer zijn de remmen op normale temperatuur. Bovendien ik heb nu een Hobby en hiervoor had ik een Burstner. Diverse trekauto's waaronder een Subaru Forrester en nu een Nissan X-trail 4x4.


don antwoordt op 12 maart 2014:

Ja ja leo, zo heb ik er meer gezien, geen probleem met de remmen. Nee hoor niets aan de hand, hij remt nog goed. Terwijl de zwarte dopjes op de velgen al voor 60% gesmolten waren.
Een volgende keer klagen dat hij toch minder remt of de herstelkosten van de remmen wel erg snel kwamen.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 12 maart 2014:

Warm worden is niet erg, dat klopt. Maar te warm worden wel! De remvoeringen verglazen dan en zorgen voor een blijvende mindere werking van de remmen. Wanneer warm te warm wordt is best lastig te bepalen en helaas niet zo eenvoudig aan te geven.


leo antwoordt op 12 maart 2014:

Hallo Menno,
Je slaat wat mij betreft de spijker op zijn kop en je geeft zelf al aan dat het een beetje suggestief is. Je zoude temp dus moeten meten met een thermometer. Met de volgende annecdote stop ik mijn bijdrage aan deze vraag.
Na een overnachting op een camping bij Nancy in Frankrijk controleerde ik na aankoppelen de verlichtingen ook of de handrem goed los stond. Mijn zoon van 4 jaar controleerde mee en trok de handrem na mij een heel klein beetje aan zonder dat ik dat bemerkte. Tijdens het rijden in de richting van Metz hoorde ik dat af en toe de remmen piepten. Dat vertrouwde ik niet en kon naar een afslag richting een parkeerplek. Toen constateerde ik dat de remmen echt bloedheet waren, ik durfde echt niet verder. Na drie kwartier waren ze nog steeds heel warm, maar toen ben ik toch gaan rijden richting Luxemburg, voor de grens nog een controle gedaan, remmen waren gewoon op temp. Door deze ervaring durf ik dus gewoon door te rijden. Nog een paar tips voor down hill, wees geconcentreerd, kijk vooruit wat je wachten staat bij de bochten, rem voor de bocht een beetje bij, laat je niet opnaaien, blijf altijd kalm.
Laat bij twijfel na thuiskomst je remmen controleren en afstellen door een goed caravanonderhoudsbedrijf.
Veel plezier en mooie kilometers in de bergen.


Jan antwoordt op 12 maart 2014:

Schijfremmen kunnen rood opgloeien en nog prima remmen. Remschijven kunnen hun warmte veel beter kwijt. Remtrommels echter niet en de remvertraging neemt af met oplopende temperatuur en de temperatuur loopt op met de snelheid.
Uiteraard geldt dat alles wat warm wordt ook wel weer afkoelt zoals alles wat omhoog gaat ook weer naar beneden komt.
Maar ja, of je met die wetenschap nu zekerheid met remmen tijdens afdalen verkrijgt vraag ik mij af. De boel een beetje ontzien en de temperatuur laag houden geeft meer zekerheid. 😉


John antwoordt op 14 maart 2014:

Als je dan toch al met roodgloeiende remmen 'beneden' bent, en vlakke weg hebt, rij dan maar gewoon rustig door. De rijwind zorgt voor een snellere warmte afvoer.


Houtkamp antwoordt op 14 maart 2014:

Volgens mij is er een goede kans dat bij sommige auto's de wiellagers moeten worden vervangen als er n of enkele keren met oververhitte remmen is gereden. Het lagervet wordt immers erg dun en kan gemakkelijker weglekken.


Frans antwoordt op 14 maart 2014:

Verbrande remvoeringen en kapotte wiellagers zijn schering en inslag bij caravanonderhoudsbedrijven. Wat daar niet aan de orde komt is het wegvallend remvermogen wanneer de remmen gloeiend heet zijn. Dat moet de chauffeur zelf merken door sterk verhoogde pedaalkracht en langere remweg. Een noodstop kun je vergeten als je de caravan niet meeremt.
Veel tijd nemen voor lange afdalingen van meer dan 6% en gerust langzamer (in lagere versnelling) rijden dan de verkeerssituatie vraagt is het devies.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 14 maart 2014:

Helaas heb ik afgelopen Kerst ongemerkt een te lange afdaling gereden. Halverwege wel gestopt om te koelen en vanwege de sneeuw heel langzaam naar beneden gereden. Halverwege waren de remmen warm maar zeker niet zo idioot warm dat de rook er vanaf kwam. Iemand zonder kennis zou het niet gemerkt hebben vanuit de auto dat ze warm waren (niet te horen en niet te ruiken). Op weg naar huis verder niets meer gemerkt van verminderde remwerking, maar ik moet daarbij zeggen ook niet hard hoeven remmen.
Vorige week reed ik weg met geheel aangetrokken handrem. Dom natuurlijk maar de auto sloeg niet af en wegrijden ging niet moeilijker dan anders. Ik hoorde alleen wat piepen dus toen kwam ik (na 10 meter) er achter dat de handrem er nog opstond. Remwerking dus nog steeds nihil.

Conclusie:
Zelfs iemand die de gevaren van een (te) warme rem kent, en langzaam rijdt, 2x stopt op een afdaling van 800 meter hoogte verschil kan z'n remmen mollen. Binnenkort mag Triorep de schade vaststellen. Had ik dus toch maar ARC laten monteren 😉


Tijs antwoordt op 14 maart 2014:

Ben ik blij dat ik ARC alvast heb laten monteren. Klaar voor de Schotse Hooglanden komende zomer.

Nu nog een goed recept tegen die midges daar (nee, niet midgets: die bijten niet). Maar dat is geheel off-topic.


TheoS antwoordt op 14 maart 2014:

die midges...........dat is geheel off-topic.

Toch even off-topic: Vergelijk ze niet met onze muggen. Het zijn heel kleine, zeer gemene beestjes. Ze zijn er plots en storten zich massaal op je. Van hun beten kunt je nog dagen last hebben.
De Schotten hebben een crme, waar ze niet door heen komen. Je kunt daar ook jacks vinden met gaas in de opening van de capuchon (voor je gezicht) en voor je handen.

On topic: met lange hellingen valt het wel mee in Schotland.


Tijs antwoordt op 15 maart 2014:

off-topic: bedankt voor de info. Heb inderdaad van uit de praktijkervaring van mijn broer geleerd dat ze van een andere slag zijn. Ga me voorbereiden.

On-topic: mooi dat de hellingen daar meevallen qua lengte. Ik ben voorbereid op rijden op smalle wegen en heb eerder op landweggetjes in UK gereden. De ARC hebben we vooral voor onze ritten in Scandinavie laten monteren. Daar komen we wel geregeld lange afdalingen tegen op de routes die wij uitkiezen. Deze zomer nog 12% over vijf km. achter de kiezen, na al een aanloop over een geringer percentage. Daar werd de boel wel warm van ondanks tussentijds pauzeren. Zal ik me nu niet meer druk over hoeven maken.


Tijs antwoordt op 12 april 2014:

Vandaag ervaren dat onze investering in het ARC systeem de moeite waard kan zijn. Bij het jaarlijks onderhoud bleken de lagers vervangen te moeten worden na onze Noorse vakantie met stevige afdalingen. Nog wel tijdig genoeg gestopt om de remvoeringen heel te laten, maar de lagers zichtbaar niet.

Voor de goede orde: ARC zat er toen nog niet op. Nu wel en ik verwacht dat ik daarom Van der Linden bij het jaarlijks onderhoud teleur moet stellen. 😉 Na komende zomer zal ik mijn ervaringen wel weer een keer melden.


Theo Gerrits antwoordt op 12 april 2014:

Tijs

Ik zou graag deze lagers eens willen beoordelen.
Remvoering ok en lagers stuk?
Dat lijkt me dan niet van de warmte ontwikkeling.
Ik doe voor de BOVAG steekproeven in heel het land, dus ik kom zeker bij je in de buurt!

Met vriendelijke Groet

Theo Gerrits
Caravan Advies Nederland
0651027837


Tijs antwoordt op 12 april 2014:

Dan moet ik het verkeerd begrepen / geformuleerd hebben. Heb geen twijfels over het bedrijf.


Tijs antwoordt op 12 april 2014:

In aanvulling op mijn vorige reactie. Waar zou dit dan wel van kunnen komen? Gewone slijtage? Of kan ik er qua rijstijl misschien iets van leren?


Theo Gerrits antwoordt op 13 april 2014:

Er zijn meerdere senario's mogelijk. Eerst zal je het lager moeten beoordelen om een mening te kunnen vormen.
Nu iets gaan roepen zal leiden tot heel veel discussie op dit forum, en dat is niet zinvol

Met vriendelijke groet
Theo Gerrits
Caravan Advies Nederland


Tijs antwoordt op 13 april 2014:

Akkoord. Mijn technische kennis reikt ook niet ver genoeg om zo'n discussie ver mee te voeren. Zoals gezegd vertrouw ik op het bedrijf waar ik al een paar jaren zeer goede ervaringen mee heb. Zo'n beeld moet ook niet verstoord raken door een verkeerde uitleg van technische feiten door mij.


gerrie antwoordt op 13 april 2014:

Ik heb altijd begrepen dat lichtmetalen wielen de warmte beter afvloeien. Kunnen deze ook nog een extra bijdrage leveren bij het minder snel (te) warm worden van de remmen.


John antwoordt op 13 april 2014:

Gerrie er is een verschil in "lichtgewicht" velgen, m.a.w.het materiaal waaruit ze gemaakt zijn. Een lichtgewicht velg is maar een kleine fractie lichter dan een stalen velg. Er is ook een verschil in warmte geleiding en warmte absorptie, dat wat je echt voelt aan warmte! En ook nog: hoe lang houd het warmte vast.
Je uitspraak is niet zomaar met ja of nee te beantwoorden.


Louis antwoordt op 14 april 2014:

Ik kan me bijna niet voorstellen dat er geen fabrikant in deze tijd van gadgets en electronica niet aan een paar simpele temperatuursensoren gedacht heeft, die al dan niet draadloos een seintje "naar voren" kunnen geven wanneer er een koelstop gemaakt zou moet worden.


Bert antwoordt op 14 april 2014:

Zeker zijn er sensors te monteren. Menno zal je vast wel nader informeren over die ervaringen met deze temperatuursensors.

Kan zijn dat net als ik we met de Pasen even een paar dagen weg zijn...


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 15 april 2014:

Sensoren.... die zou je inderdaad best op de remtrommels kunnen monteren. Sterker nog.... bij iDC (het stabiliteitssysteem van BPW) zouden die al op de remmen zitten heb ik me laten vertellen. IDC wordt immers uitgeschakeld zodra de remmen te warm worden als het systeem te vaak achterelkaar in werking komt.

De ervaring waar Bert op doelt zijn de TPMS sensoren in de banden die luchtdruk en temperatuur van de band meten. Zouden de remmen wam worden zou je moeten kunnen zien dat de temperatuur ook van de velg en band oploopt. In de bergen heb ik dit echter nog niet getest.


Ruud antwoordt op 15 april 2014:

Hoe doen de Noorse- en Zweedse caravanners dit om de boel te controleren /in de hand te houden ?


Louis antwoordt op 15 april 2014:

Het probleem met afdalingen (wat mij betreft althans) is dat ik moeilijk in kan schatten wanneer er gekoeld moet worden.
Dus doe ik dat maar wat eerder dan "voor m'n gevoel" nodig is, en heb er zodoende zelf nog geen problemen mee gehad.
Maar vroeg of laat schat je het verkeerd in, en soms zijn de omstandigheden er gewoon niet naar dat je kunt parkeren als je het nodig lijkt.
En dan zouden sensoren met een temperatuursindicatie je op de hoogte kunnen houden zodat je beter in de gelegenheid bent om tijdig een geschikte stopplaats te kunnen bereiken .
Juist onder dit soort reisomstandigheden is het belangrijk om over goed werkende remmen te kunnen blijven beschikken, dus ik zou zoiets als optie of beter nog, standaard af fabriek middel toejuichen.
(Of zelf maar eens gaan knutselen misschien)
Dat remmen warm worden is geen probleem, maar dat ze verbranden (en ook de lagers hun vet kwijtraken enz.) zou met zo'n eenvoudig systeempje van een paar honderd gram wellicht voorkomen kunnen worden.


Tijs antwoordt op 16 april 2014:

@Ruud: ik kan me vergissen maar ik heb het idee dat de Zweden en Noren eerst via de hoofdwegen richting de camping en dan pas solo "de buurt" in gaan. Zijn wellicht meer aan hun landschap gewend. Wij gaan juist het liefst zsm van de snelweg af om mooie mooie maar bergachtige routes te nemen.

Of ze zijn gewoon handiger in het zelf vervangen van remmen. 😉


Bert antwoordt op 16 april 2014:

Menno schreef: IDC wordt immers uitgeschakeld zodra de remmen te warm worden als het systeem te vaak achter elkaar in werking komt.

Niet zo mooi, daarna verongeluk je dus? 😉 Geen waarschuwingssignalen in de auto ook.

TPMS bedoelde ik inderdaad. Dit zou een indicatie kunnen geven over de toegenomen warmte. Maar ook niet meer dan dat.

@ Allen.
Ja het is lastig op lange (zeg 5 km of meer) afdalingen die ook nog eens steiler zijn dan een procentje of 6, 7, 8 + de remtemperatuur te beperken of zelf te controleren. Rij je achter jezelf, dan weer wel... Snif...

ARC biedt zeker mogelijkheden die oververhitting wél te beperken of zelfs te voorkomen. Beschik je daarover niet, dan is (ook met ARC) de allerbeste methode je snelheid te verlagen en daarmee de wrijving te verminderen. Ook een verantwoordelijke chauffeur van een 40-tonner rijdt langzaam naar beneden op snelweghellingen (Verviers max 60 km/u > 7,5 ton.)

Tijdens onze caravantrainingen in Zuid-Limburg en de Ardennen maak ik dan ook steeds de slag naar identieke hellingen, maar dan langer... Zoals in de echte bergen in de Alpen, het Centraal Massief of in de Noorse fjorden en bergen.

RN 85 Route Napoléon naar Grenoble is hyeel goed vergelijkbaar met de Loorberg nabij Slenaken, alleen 8x zo lang (bijna 12 km). De remedie? Niet in 3 naar beneden met 65 maar met 45 km/u in 2.

Echte Alpenpassen (niet zozeer de Fernpass, denk ik Menno?) dan 2x stoppen, en foto's maken terwijl je remmen kunnen afkoelen.

Echt niet ingewikkeld hoor... ;

Maar niet zoals Leo voorstelde op Datum: 12 March 2014 om 18:59

...Zeker gezien het feit dat de remmen als gevolg van de langsstromende lucht tijdens het rijden zeer snel afkoelen. Na circa 15 kilometer zijn de remmen op normale temperatuur.

Dat is nadat de remmen zijn verruïneerd en afkoeling plaatsvindt op het vlakke daarna...


Ruud antwoordt op 17 april 2014:

En dan tijdens de stop(s) ff een keg voor de caravanwielen en de oplooprem ontlasten waardoor de remsegmenten los komen en het geheel makkelijker/sneller koelt.


TheoS antwoordt op 17 april 2014:

@Bert,
Niet in 3 naar beneden met 65 maar met 45 km/u in 2.

Kun je me uitleggen waarom dat verschil uitmaakt voor de warmteontwikkeling in de remmen.


Steven antwoordt op 17 april 2014:

De energie die moet worden opgenomen en omgezet in warmte is veel kleiner bij 45 km/u

E=m.v/2

valt het je op dat je de snelheid in kwadraat moet gebruiken?


Andreas-NL antwoordt op 17 april 2014:

Om het wat eenvoudiger te houden denk ik dat je in beide gevallen moet bijremmen, afhankelijk van de helling e/o de bochten. bij 65 km/u meer en krachtiger remmen dan bij 45 km/u, derhalve wek je k meer warmte op.


TheoS antwoordt op 17 april 2014:

Wat ik bedoel met mijn vraag is de warmteontwikkeling vanwege het in werking treden van de oplooprem als je niet bij remt. Maakt het dan iets uit of je in 3 naar beneden gaat met 65 of met 45 km/u in 2. Zo ja, waarom.


TheoS antwoordt op 18 april 2014:

@Steven,
Ik begrijp uit jouw reactie dat het antwoord in de formule besloten ligt.
Dit betekent dus dat bij een afdaling de snelheid een grote invloed heeft op de warmteontwikkeling bij de caravan remmen, ook als je niet afremt.


Bert.s antwoordt op 18 april 2014:

Als je bergaf in de 2 i.p.v de 3 rijd, rem je meer af op de motor, en hoef je minder te remmen, met als positief gevolg minder hete caravan remmen.


Frans antwoordt op 18 april 2014:

@Theo, een kleine toelichting, zo beknopt mogelijk, waar waarschijnlijk het antwoord op jouw meerdere vragen bij zit. @Bert.s. gaat ook al in die richting. Bij een afdaling gaat het om snelheid en om hoogteverschil.
De energie die in snelheid zit (zoals @Steven noemt) is de energie die je moet wegwerken bij het afremmen van een bepaalde snelheid naar stilstand. Het verschil is de energie die je kwijt moet bij afremmen van 65 naar 45. Als 45 de snelheid is die je constant kunt rijden gezien de wegsituatie, dan moet bij het regelmatig afremmen van 65 naar 45 dus veel remenergie gedissipeerd worden en dat betekent extra warmte. (Verschil in luchtweerstand wordt hier even buiten beschouwing gelaten).
Stel dat je kunt kiezen uit constant 45 of constant 65 km/h in een afdaling. Dan moet in beide gevallen geen energie worden onttrokken aan de beweging (kinetische energie) want die blijft in beide gevallen constant.

Omdat er hoogteverschil wordt overbrugd daalt wel de zogenaamde potentile energie die een massa vertegenwoordigt als die zich bevindt op een hoogte. Voor het overbruggen van een hoogteverschil van 500 meter daalt de potentile energie in beide gevallen met dezelfde waarde, rechtevenredig met het hoogteverschil. Dus ook de dissipatie van potentile energie is in beide gevallen gelijk (en onafhankelijk van de snelheid).
Dan blijft over het verschil in versnellingen. De kracht die het draaiend wiel tegenhoudt , het motorremkoppel, is afhankelijk van de gekozen versnelling en is zoals bekend in 2 groter dan in 3. Daardoor is in 3 eerder een tekort aan motorremkoppel dan in 2. Dat tekort moet worden bijgepast door de wielremmen, waarbij het niet uitmaakt of dat uit de auto of uit de caravan komt. Als er bij beide snelheden geen tekort zou zijn, zouden de wielremmen niet moeten functioneren. In de praktijk is dat zelden zo, maar je hebt grote verschillen; er zijn autos die in 3 net zoveel remkoppel genereren dan andere in 1. Je kunt daarmee sneller verantwoord afdalen.

De caravanrem is hier de spelbreker, want die reageert niet afhankelijk van de vraag, maar door de oploopkracht. De oploopkracht is in beide gevallen gelijk wanneer je de luchtweerstand buiten beschouwing laat. Op basis van constante snelheid zou er dus geen verschil in warmteontwikkeling zijn. De warmteontwikkeling in de oplooprem is wel afhankelijk van de caravanmassa, immers bepaalt bij afdalen met constante snelheid die de potentile energie die moet worden afgevoerd.
Samengevat komt de extra warmteontwikkeling bij 65 km/h geheel uit het feit dat er vaker moet worden bijgeremd en dat veel grotere snelheidsverschillen moeten worden overbrugd bij het afvoeren van de bewegingsenergie. Het is daarom zaak om als basis hooguit met een snelheid af te dalen waarbij de motorrem de snelheid constant kan houden.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 18 april 2014:

Ik heb even getwijfeld met antwoorden omdat het best lastig is deze materie zowel natuurkundig als praktisch te beantwoorden.

Frans stelt dat bij constante snelheid de warmte ontwikkeling gelijk is bij beide snelheden. Maar wat niet gelijk is, is de tijdsduur. Immers een afdaling van 10 km duurt bij 65 km/u korter dan bij 40 km/u terwijl de warmte energie gelijk is.
Aangezien afkoeling onderweg heel erg afhankelijk is van tijd zal er bij 40 km/u meer tijd zijn voor afkoeling dan bij 65 km/u. In praktijk worden de remmen bij hogere snelheid dan toch warmer dan bij lage snelheid?


TheoS antwoordt op 18 april 2014:

@Frans & Menno,
Bedankt voor de toelichting. Deze begrijp ik wel. Van vroeger uit ben ik met en zonder caravan getraind in het het afdalen in een zodanige versnelling en met die snelheid dat ik niet of nauwelijks hoef af te remmen. Met caravan is er de verstorende factor van de oplooprem, die ook in werking kan treden als je niet remt. Op dat moment kan er warmte ontwikkeling plaatsvinden. Over dit probleem hebben we het nu.

Menno zegt (met een vraagteken) dat de tijdsfactor bij een lagere snelheid een positief effect (minder) heeft op de warmteontwikkeling. Staat daar niet tegenover (ook met een vraagteken) dat bij een hogere snelheid de luchtweerstand een positief effect (minder snel) heeft op het inwerking treden van de oplooprem?

Hoe verhouden deze twee (tijd en luchtweerstand) zich tot elkaar? Nogmaals: Ik ga er hierbij van uit dat je niet bij remt.


Frans antwoordt op 18 april 2014:

Menno, ook dit is uiteraard afhankelijk van de mate waarin de (caravan)remmen in gebruik zijn. In een lange, constante afdaling zonder gebruik van de voetrem zal een caravanrem constant slepen en los van windinvloed (die telt bij deze snelheden nog niet zo zwaar) zal de warmteproductie over het traject gelijk zijn. De warmteafvoer per tiijdseenheid is bij 25, 45 en 65 nagenoeg gelijk. Dus zal zoals je zegt inderdaad de tijdsduur en dus de snelheid van invloed zijn op de uiteindelijke temperatuur van de trommels.


Anko antwoordt op 18 april 2014:

Wat ik in deze discussie niet begrijp is dat regelmatig terugkomt dat de caravanremmen minder warm zouden worden als je puur op motorkoppel vertraagt en niet bij remt. Maar het aanspreken van de caravanremmen komt door snelheidsverschil tussen auto en caravan (de auto vertraagt en de caravan haalt hem in). Hoe moeten de caravan remmen op dat moment 'weten' of de auto puur op motor koppel vertraagt, of (mede of alleen) op de remmen? Dat weten ze niet, dus waarom zou dat voor de caravanremmen verschil maken?

Nu heb ik gedacht dat men misschien bedoelt dat wanneer je puur op motorkoppel afdaalt, je een constante(re) snelheid aan kunt houden. Dat is natuurlijk zo, maar dat zou inhouden dat je op de plekken waar je wat harder zou kunnen je al snel veel te langzaam zou gaan. In de praktijk geef je dan wsl in zijn 2 wat gas bij, terwijl je in zijn 3 vanzelf wat harder gaat. Dus het vast kunnen houden van een constante snelheid ligt meer aan het verloop van de helling en bochten dan aan de manier van afremmen. Als de afdaling (en je eigen geduld 😉 ) er naar is om met een constante snelheid af te dalen, dan kan dat zowel op koppel als met de remmen. Dus waarom denken we dat afremmen op motorkoppel minder belastend is voor de remmen van de caravan?

Nb. Natuurlijk is vertragen op motorkoppel veel en veel beter voor de remmen van de auto, maar daar ging het even niet om, in deze discussie.

V.w.b. het wegwerken van de potentile energie nog de volgende vraag: als we het hebben over een helling waar we met een constante snelheid van 45 of 65 km/h naar beneden kunnen rijden, dan gaan we er toch van uit dat de situatie (dalingspercentage) dusdanig is dat de demper in de oplooprem de caravan nog op kan vangen en de caravan niet constant in en uit zijn remmen duikt? Anders lijkt mij die snelheid voor die helling niet geschikt. Dat zou vervolgens betekenen dat ook hier de potentile energie weer door de remmen van de auto of het motorkoppel omgezet zullen moeten worden. Of verwacht ik veel te veel van die demper?


Anko antwoordt op 18 april 2014:

Ik zie dat Frans mijn tweede vraag ondertussen beantwoord heeft. Zo lang heb ik dus ober het opstellen van mijn berichtje gedaan 😉


Bert antwoordt op 18 april 2014:

Wat ingewikkeld allemaal. 😉
Is het gewoon niet zo dat wanneer de wielen dus ook de trommels minder snel ronddraaien er minder wrijving is tussen trommels en remvoeringen? En dus minder warmteontwikkeling.


Frans antwoordt op 18 april 2014:

@Anko, met wat gas bij de gewenste snelheid aanhouden en bijvoorbeeld voor een bocht afremmen door gas terugnemen is voor de caravanrem uiteraard hetzelfde als remmen met de autovoetrem. De echte trucker kenmerkt zich door de rust en het overleg om een aanvaardbaar toerental te kiezen waarmee hij wil afdalen, zelfs al zou de verkeerssituatie toelaten dat het tijdelijk harder gaat.
De demper heeft twee eigenschappen, namelijk de in- en uitgaande slag vertragen en daarnaast biedt hij ook geringe weerstand tegen indrukken; dat heeft met de demperconstructie te maken. Het strekken van een combinatie op een wat stijlere hellling (6%+) betekent daardoor dat het enige tijd duurt alvorens de rem weer is opgelopen, het constant vertragen m.b.v. motorkoppel is daarbij behulpzaam, maar meer ook niet. Veel soelaas biedt het dus niet op een langere afdaling. Langzaam rijden en pauzes zijn de enige remedie. Je raakt daarmee de kern van de behoefte aan een systeem als ARC waarmee wordt beoogd het onnodig oplopen te voorkomen. Ik wil dit podium verder niet gebruiken voor reklamedoeleinden.
Bert, minder wrijving betekent minder vertraging. Je mag zelf bedenken of er sprake is van minder vertraging 😉 Wat Menno inbracht met de duur geldt zowel voor warmteontwikkeling als -afvoer.


Anko antwoordt op 18 april 2014:

@Frans, dank voor je reactie. Mag ik concluderen dat het voor de caravan remmen op zich niet uit maakt of je afremt op de motor of met de voet rem, maar wl of je met constante of (sterk )wisselende snelheden rijdt? Waarbij geldt dat de kans op een constante snelheid groter is wanneer je afremt op de motor dan wanneer je afremt met de voetrem?


Ruud antwoordt op 18 april 2014:

Wachten tot het lekker hard gaat regenen kan ook. Betere koeling is er niet.


jan& antwoordt op 18 april 2014:

Flink wat water mee om de remmen te koelen scheelt tijd. Er hoeft niet meer op een bui gewacht te worden😉


Ruud antwoordt op 18 april 2014:

Dacht, maak ook eens een grap, maar ik denk dat het een niet zo goed is voor de techniek als die loeiheet is om daar een emmer water overheen te gooien.


jan& antwoordt op 19 april 2014:

Dan zou door een plas rijden ook schadelijk kunnen zijn. Lijkt mij niet. Misschien is het zelfs een optie om een waterkoelsysteem voor de remmen in een caravan in te bouwen. Een paar sensoren, een chip, draadjes en twee waterresevoirs kunnen wellicht het hele oververhittingsprobleem oplossen. Welke techneut waagt zich er aan om een proefmodel te maken?


Janka antwoordt op 19 april 2014:

Plassen daarom vrachtwagenchauffeurs tegen de wielen? Het is wel gemakkelijker dan een duur systeem, en dat water hebben ze altijd op voorraad 😉


antwoordt op 19 april 2014:

Dat proefmodel is enkele jaren geleden al gemaakt door de ANWB/KCK.
Daarover is destijds een verslag geweest en ook op deze site is daar de nodige aandacht aan besteed.
Dus googlen en op deze site de zoekfunctie gebruiken en je vindt de resultaten.
vrgr
JT


Kees antwoordt op 19 april 2014:

Lijkt me wel lachen .....
de 2 grote zakken aardappels eruit en 2 x 50 liter water erin.
Ik ga ervoor 😉


RobD antwoordt op 19 april 2014:

Een emmer water heeft weinig effect, je gooit het toch tegen de velg. Om wat afkoeling te genereren zal het tegen de trommel moeten, en dan nog met mate. Er is ook nog zoiets als een thermosshock!
Wat die VAchauffeur er tegen aan pist: een druppel op een gloeiende plaat😉


Janka antwoordt op 19 april 2014:

Haha! Ik heb toch ferme stralen gezien hoor!


Bert antwoordt op 19 april 2014:

Bij truckracers is waterkoeling van de (schijf)remmen gebruikelijk.


RobD antwoordt op 19 april 2014:

Is al een keer behandeld, Bert: http://www.caravantrekker.nl/vragen/read.php?id=62598


Bert antwoordt op 19 april 2014:

Tuurlijk is vast 'alles' al een keer langsgekomen Rob. Maar dank voor de link.

Frans reageerde op mijn vraag/opmerking dat langzamer rijden minder warmte ontwikkelt bij constant remmende caravan als volgt:
Bert, minder wrijving betekent minder vertraging. Je mag zelf bedenken of er sprake is van minder vertraging Wat Menno inbracht met de duur geldt zowel voor warmteontwikkeling als -afvoer.

Ik kan je niet helemaal volgen Frans. 😉
Stel ik rij een steile 18% helling af met amper 10 km per uur door uiteraard in de 1e af te dalen en met de auto met regelmaat te remmen. Ik geloof er niets van dat dan je oplopende caravanrem en dus de trommels te heet worden. Ik doe over zo'n afdaling van 10 km namelijk een uur. Zou ik 60 km/u rijden, dan doe ik er 10 minuten over.

De totale wrijving resp. warmteontwikkeling (pressure*time) is hetzelfde, maar de warmte (ontwikkeling en afvoer)wordt verdeeld over een 6x langere tijd.

Bedoelen we hetzelfde?

RN 85 van Gap noordwaarts richting Grenoble. Dik 10 km lange afdaling van ca. 9%. Weinig bochten dus onze vrienden voor ons lekker in drie en af en toe bijremmen. Hun caravanremmen begon ik te ruiken en heb toen al rap besloten langzamer af te dalen in de 2e. 'Strekken' af en toe toegepast (helpt het? / Ik denk het).

We kwamen een paar minuten later beneden aan en mijn caravan kreeg pas 2 jaar later nieuwe remvoeringen. Die van onze vrienden lagen los in de trommels...


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 19 april 2014:

@Bert,
Je kan de ene caravan niet met een andere vergelijken dus het voorbeeld bij Grenoble zegt me onvoldoende om een algemene regel uit af te leiden. Zo ben ik afgelopen Kerst door de sneeuw naar beneden gereden en echt niet harder dan 10 a 15 km/u vanwege de gladheid. Korte 1ste versnelling zonder gas met een diesel die goed afremt op de motor. Na 4 km gestopt om de kettingen te demonteren en toen waren mijncaravanremmen al vreselijk warm. Nooit gedacht dag dit bij zo'n lage snelheid toch zo snel zou gebeuren. En voorheen met dezelfde caravan nooit problemen gehad maar toen daalde ik met veel hogere snelheden en had ik een trekauto ervoor die veel slechter afremt op de motor.

Proberen we dan nu de praktijk te verklaren vanuit de theorie dan is niet direct de snelheid de belangrijkste factor maar veel meer de tijdsduur dat de remmen daadwerkelijk slepen. Het is maar zeer de vraag of afremmen op de motor met een caravan wel verstandig is.


antwoordt op 20 april 2014:

Aanvulling op mijn bericht van 19-4-2014 om 11.44 uur:

https://www.kck.eu//index.php?page=artikelen&sub=article&id=99

Dit is de test met filmpje die ik bedoelde.

vrgr

JT


Bert antwoordt op 20 april 2014:

Menno schreef: Proberen we dan nu de praktijk te verklaren vanuit de theorie dan is niet direct de snelheid de belangrijkste factor maar veel meer de tijdsduur dat de remmen daadwerkelijk slepen. Het is maar zeer de vraag of afremmen op de motor met een caravan wel verstandig is.

Afremmen op de motor - voor alle duidelijkheid - blijft altijd belangrijk om de remmen van de auto te sparen... Maar daar ging het niet over.

Maar (practisch gezien) hoe zit het dan met door je remmen heen trappen omdat binnen korte tijd heel veel gevraagd wordt van het remvermogen (noodstop of flink vertragen van een hoge snelheid tot een lagere). Is het niet zo dat je bij lagere snelheid en je op dat moment vol op de rem moet trappen de zaak in heel korte tijd wel heel heet wordt, maar niet zo extreem als bij een hogere snelheid?

Waarom staat er bij de afdaling naar Verviers een verbodsbord >7,5 ton Max 60 km/u. En is de grintbak met regelmaat voorzien van een nieuw spoor?

Lijkt me toch dat een langzamer rijdend voertuig daarmee minder problemen heeft. Okay, geen noodstop maar een voortdurend remmende caravan oplooprem.

Basics. Veel vertragen is meer warmte, dus snelheid maakt niet uit. Hogere snelheid is minder vertragen (mindere wrijving). So far so good, maar als we er van uitgaan dat de totale wrijving en warmteontwikkeling gelijk is, wordt de verdeling over de tijd gezien belangrijk. Kortom, langzamer rijden verdeelt de totale warmteontwikkeling over een langere tijd.

Mis ik iets qua logica? Natuurlijk met 120 km/u de Gotthardpas afrijden resulteert in no-problem met je caravanremmen als je ook de hairpins met 120 kunt nemen...


Hennie antwoordt op 20 april 2014:

De luchtweerstand tijdens het rijden neemt grofweg kwadratisch toe met de snelheid. Met de caravan aan de haak wordt die luchtweerstand natuurlijk verdeeld tussen de auto en de caravan. Als de luchtweerstand van de caravan groter is dan die van de auto komt er theoretisch een moment dat er tijdens de afdaling door de caravan aan de auto wordt getrokken en dat de oplooprem dus
geen werk meer doet. De snelheid waarbij dit gaat gebeuren hangt af van een aantal variabelen zoals hellingspercentage, luchtweerstand van auto en die van caravan. Naarmate het hellingspercentage hoger is zal de snelheid hoger moeten zijn om dat moment te bereiken. Bij kleine hellingpercentages zou het met deze denkwijze verstandiger zijn om de snelheid juist niet te verlagen. Ik realiseer me dat dit een erg theoretische benadering is maar kan iemand hierover iets zeggen? Zijn er wel eens proeven genomen t.a.v. dit onderwerp?


RobD antwoordt op 20 april 2014:

Er zijn een paar dingen die meespelen en meebepalen: hellinghoek, oploopdruk, remmend motor vermogen auto en tijdsduur.
Een c/van van 1500kg 'duwt' nu eenmaal meer dan een van 1000kg. Waar de eerste met bv 40km/h naar beneden moet zonder in het rood te geraken, kan de ander met bv 50km/h naar beneden met dezelfde trekauto.
Een algemeen advies is en blijft: gewoon met grote regelmaat stoppen om te checken.


Frans antwoordt op 20 april 2014:

Een mooi onderwerp Bert voor caravan-talk ergens in het Limburgse land 😉 Het ging over de temperatuur van een slepende oplooprem bij constante hoge danwel lage snelheid met dezelfde caravan op dezelfde helling met dezelfde lengte.
Temperatuur van de remmen wordt veroorzaakt door warmteontwikkeling, warmteafvoer en warmteopslag.
Warmteontwikkeling betekent energietransport dat gegenereerd wordt door de slepende rem. Weerstand tegen draaien (wrijving) wordt omgezet in warmte. De draaiweerstand wordt bepaald door de oploopkracht (massa en helling) en die is in beide gevallen gelijk. Omdat de auto de rijsnelheid constant houdt op 45 en 65 km/h is de warmteontwikkeling gerelateerd aan de duur van de draaiweerstand en is bij 45 km/h dus groter dan bij 65.
Warmteopslag is in de onderscheiden gevallen ook gelijk en er is hier geen sprake van fasegerelateerd temperatuurverloop wat tot temperatuurveschillen zou kunnen leiden.
Warmteafvoer.vindt plaats door geleiding, straling en stroming. Geleiding en straling zijn in beide gevallen gelijk. Stroming is afhankelijk van oppervlak, temperatuurverschil en duur. Hier zijn dus temperatuurverschil (trommel/lucht) en duur bepalend voor de warmteafvoer. Bij 45 km/h is de duur evenredig groter als de duur van de warmteontwikkeling, maar vergelijking van het temperatuurverschil?? De warmteontwikkeling per tijdseenheid zal aanvankelijk groter zijn dan de afvoer per tijdseenheid, de trommeltemperatuur loopt dus op en zal pas laat stabiliseren door de toenemende warmteafvoer groter wordt (hete trommels). De auto die met 65 km/h daalt is dan al beneden. De constatering van Menno zou hiermee verklaard kunnnen worden, maar bij een lange afdaling zal de rem er bij 65 ook aan geloven.

Dit staat helemaal los van situaties waarin je aan de lopende band bijremt met de voetrem. Hiermee loopt de temperatuur van de caravanrem veel sneller op dan met alleen slepen. Ten opzichte van de eerdere redenering wordt immers nog veel meer warmte aangevoerd bij gelijke koeling. Daarmee is de ervaring op de rampe de Laffrey, waar Bert op doelt ook verklaard. Langzaam dalen geeft daar veel warmteontwikkeling, maar snel dalen en veel remmen nog veel meer.


Steven antwoordt op 20 april 2014:

Als die constatering klopt, maakt dit alles veel simpeler. Dan moet je enkel de maximale tijdsduur bepalen dat je met oplooprem kan blijven rijden, en zorgen dat je er nooit boven gaat.


Frans antwoordt op 20 april 2014:

Je kunt ook met een oplooprem eindeloos blijven rijden, zolang er nog remvoering in zit, maar warmteontwikkeling gaat natuurlijk altijd ten koste van slijtage. Wordt de rem echt heet dan gaat het ook sterk ten koste van de haalbare vertraging en moet je geluk hebben dat er geen noodstop nodig is.

Dat lijkt me ook de belangrijkste overweging voor de snelheidsbeperking voor +7,5t bij Verviers. De route daar is behalve steil ook bochtig met verschillende op- en afritten. Vrachtautos met Voith-retarder of Telma-rem rijden daar tussen de minderbedeelden en wordt er dan flink geremd met hete remmen zit het zo op elkaar. Ook voor caravans lijkt me dat geen feest, maar er zijn vast wel forumbezoekers met noodstop-ervaringen helling af.


Oude Willem antwoordt op 22 april 2014:

Op onze vorige caravan (Tandemasser) heb ik zelf een waterkoeling gemonteerd.

Was een simpel en doeltreffend systeem.

De watertoevoer kwam van de schoonwatertank d.m.v. van een 2de pompje. Bediening d.m.v. van een extra 2aderige draad naar de bestuurdersplaats en een simpel 12V schakelaartje.

Door de fijne straaltjes op de remtrommels geen verhitte remmen meer gehad bij lange afdalingen.

Op de nieuwe caravan ga ik dit in de komende weken weer monteren.

Enige nadeel was dat er tussen de slang die onder de caravan loopt (naar de remtrommels) een kraantje moest komen die open of dicht gezet moest worden.

Door de wet van de communicerende vaten zuigt deze anders de tank leeg terwijl het pompje uit staat.

Concreet betekent dit even langs de kant bij het hoogste punt en dan het kraantje een kwartslag omdraaien en rijden maar.

Ik zal later vandaag of morgen wat foto's maken van de onderdelen en hier plaatsen.





@Eric antwoordt op 22 april 2014:

Leuke oplossing maar ik twijfel toch aan het nut van die fijne straaltjes water op die gloeiend hete remtrommels maar kan dat niet proefondervindelijk onderbouwen.
Dat lukt jou ook niet denk ik, wie zegt dat je remtrommels zonder die waterkoeling wel oververhit waren geraakt?
Verder denk ik dat je een best grote hoeveelheid water nodig hebt, hoe groot was je tank?
Ben wel erg benieuwd naar je foto's.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 22 april 2014:

Uit de test die de KCK in 2009 uitvoerde blijkt toch wel dat waterkoeling helpt. Na een afdaling van 5,5 km en 370 hoogte meters waren de remmen 'maar' 80 graden in plaats van 175 graden zonder water koeling. Zwaardere demper of teruggestelde afstelling hielpen ook niet en dat is ook logisch omdat een zwaardere demper op hellingen van 6-10% niet zwaar genoeg is om de remmen vrij te houden en terugstellen van de remmen beperkt alleen het maximaal remvermogen en voorkomt geen slepende remmen.

Waterkoeling is dus wellicht een goedkoop paarde middel dat iets helpt en dat veel in China wordt toegepast op vrachtwagens en bussen. Daar staan boven op paswegen watertank vulstations waar je water kan tanken voor de afdaling en zijn de wegen naar beneden altijd nat!


Oude Willem antwoordt op 22 april 2014:

@Eric, je kunt ook gewoon iets aannemen als iemand een positieve ervaring heeft.

Schoonwatertank is 50 liter en is zelfs voor een tandemasser voldoende om 2x de Gotthardpas aan de Zuidzijde af te dalen.

En het werkt echt, in het verleden (jaren terug) met jankende extreem hete remmen beneden aangekomen ondanks strekken.

Later meer wordt vervolgd


John antwoordt op 22 april 2014:

Moet Eric van n melding meteen overstag?? Ik ook niet😉
Met 6.25ltr per remtrommel is de koeling in een afdaling niet al te florisant. Ik daal die afdaling gewoon zonder te hete remmen, zonder stop en tech. hulpmiddelen. Niettemin vernuftig opgelost.
"Jaren geleden". Inderdaad, andere tijden, ander materiaal !!


Oude Willem antwoordt op 22 april 2014:

John, als je die afdaling kan nemen zonder (te)hete remmen kan best, een en ander hangt ook af van wat er achter hangt.


Voor diegene die het zelf willen uitproberen hierbij wat foto's en tekst, totale kosten rond de 30 euro en een uurtje of anderhalf werk.

Benodigdheden:
-Dompelpompje (caravanhandel)
-4 aluminium pijpjes (Bouwmarkt)
-Slang 6 mm (binnendiameter)
-Slang 3 mm (binnendiameter)
-Slangklemmen diameter afhankelijk van merk as even meten (2 voor enkelasser, 4 voor tandemasser)
-Stopkraantje (caravanhandel)
-Snoer 2 aderig + schakelaartje 12 (Automaterialenhandel)
-1 Y spliting voor 6mm slang (ALLEEN TANDEMASSER) (caravanhandel)
-1 T splitsing 3mm bij tuincentrum of zo.)2 stuks voor Tandemasser)

Plaats de dompelpomp in de schoonwatertank en boor een extra gaatje naast de doorvoer boven in de tank waar ook de normale dompelpomp zit. Trek hierdoor de waterslang. Boor nog een gaatje voor het snoer.(allebei liever iets te klein waardoor er tijdens het rijden geen water door kan komen, ofwel zorg er voor dat de slang en kabel er strak in zitten)

Voer de slang en het snoer b.v. door de ronde buizen/roosters die in de hoeken van de caravan zitten (hoeft u geen gaten te boren).

Voer de slang (6mm binnen diameter) b.v. langs het chassis en plaats het stopkraantje op een makkelijk bereikbare plaats. (stopkraantje staat normaal gesproken dicht, moet tijdens een lange afdaling even worden open gezet. (anders loopt de tank tijdens gewone ritten leeg door de wet van communicerende vaten).

Vervolgens de slang naar de as leiden.

Vervolgens eerst de aluminium pijpjes dusdanig buigen (zie foto's hieronder) en daarna kunnen ze d.m.v. slangklem om de as gemonteerd kunnen worden.

Zorg er voor dat het pijpje voor de trommel hangt (vanaf de rechter wielzijde gezien ongeveer op +/- 1 uur en aan de linkerwielzijde gezien +/- 11 uur.

Zorg er voor dat het pijpje net een paar cm voorbij de rand van de remtrommel hangt (tussen ankerplaat en trommel) het water stroomt namenlijk niet recht naar beneden maar door de druk iets verder naar buiten, zodoende komt het water precies midden op de remtrommel als het ware midden boven de remschoenen)

De bochten in het pijpje (zie foto's hieronder) zijn om van de as boven de remtrommel uit te komen, zorg er voor dat het uiteinde van het pijpje een paar cm boven de trommel hangt en dat er ook wat ruimte is tussen het uiteinde van het pijpje en de velg. (i.v.m. vering van de as).

Als beide zijden klaar zijn dan de hoofdslang van 6mm opsplitsen in 2 slangen (L+R) van 3mm binnen diameter en aan de pijpjes bevestigen.

Het snoer om het pompje te bedienen moet zo lang zijn dat deze tot aan de bestuurdsstoel komt, ik heb de beide draden gewoon op een sigarenplug aangesloten (12v voor het pompje) met daar +/- 20cm vanaf de plug een schakelaartje om de pomp aan wn uit te zetten.

Als alles is aangsloten even testen of de + en - goed zijn aangesloten anders komt er geen water uit het pompje.

Hieronder wat foto's ter verduidelijking.

Uiteraard alles zelf goed controleren en testen.

Let wel alles wat hierboven staat vermeld is op eigen risico !


















Caravantrekker (Menno) antwoordt op 22 april 2014:

Zou je een automatische waterafsluiter gebruiken die ook in bijvoorbeeld de toilet wordt gebruikt kan je zelfs van de standaard waterpomp gebruik maken en kan het kraantje vervallen. Helaas is de Thetford wel duur. Zie: https://www.campshop.nl/shop/watersanitair/toiletten/onderdelenthetfordc200/?id=4612


Louis antwoordt op 23 april 2014:

Leuk, iemand die een oplossing voor een probleem aan durft te dragen, het toegepast heeft, en het ook nog kan laten zien .
Bekritiseren is tenslotte altijd veiliger en makkelijker dan zelf bedenken, uitvoeren en openbaar maken.





Oude Willem antwoordt op 23 april 2014:

@Menno: inderdaad een goed alternatief (kost alleen wat meer)

@Louis: Dankjewel voor je reactie!


Algemeen: De remtrommel op de foto had ik nog in het magazijn liggen, er zijn

Betreffende de 12V kabel naar de bestuurdersstoel, die heb ik bij de trekhaak stkkerdoos gesplits d.m.v. van een stekkerverbinding.

De rest van het snoer gewoon via het gat van de trekhaak kabelboom doorgevoerd en in de auto verwerkt tot aan de achterbank, daar ligt normaal gesproken de sigarenplugstekker met de rest van het snoer en pak deze tijdens ritten door de alpen/bergen er gewoon ondervandaan en berg hem daar weer op na gebruik.


Oude Willem antwoordt op 23 april 2014:

Ahumm, er ontbreekt een stukje tekst:

had moeten zijn:

Algemeen: De remtrommel op de foto had ik nog in het magazijn liggen, er zijn ook remtrommels zonder koelribben.


jan& antwoordt op 23 april 2014:

Hulde Willem!


Bert antwoordt op 24 april 2014:

Langzamerhand (...) begrijp ik niet meer dat ik sinds mijn ouders de (oude) Brenner en de Gotthard heb kunnen overleven zonder excessief caravan-rem-misbruik.

Ik heb ook in-the-modern-days nog veel meer redelijk extreme routes gevolgd. Ook zonder te veel schade of te heet lopen van die simpele oplooprem. Een keer was het aan de grens, in de afdaling naar Aurland vanuit het noorden.

Ik doe vast iets verkeerd...


Louis antwoordt op 25 april 2014:

Interessant.....,de hele caravantrekker staat bol van begrip en hulde betreffende allerlei zaken zelfs als het niet of nauwelijks werkt.
Dan wordt het begripvol een innovatief proces genoemd.
Alles waar een printplaat aan te pas komt word dan ook van harte verwelkomt, en nog voor het zich bewezen heeft omarmt en verdedigt.
Nu gaat het over ongeveer het belangrijkste wat onder rollend materieel moet zitten, namelijk de remmen.
Qua techniek stamt het bij wijze van spreken allemaal nog ongeveer uit het Flinstone tijdperk.
Zorgt ook regelmatig voor problemen, en al wat daar weer uit voort komt .
En dan volgt zo'n min of meer laconieke reactie.
Dat de zaak onder bepaalde omstandigheden moeilijk of slecht remt en dan/daardoor ook nog vroegtijdig kapot gaat...,ach we redden ons er wel mee.
Zolang ik maar wel met m'n smartphoontje de kachel op afstand aan kan zetten o.i.d.?
(Prachtig contrast)


RobD antwoordt op 25 april 2014:

"Zorgt ook regelmatig voor problemen, en al wat daar weer uit voort komt . En dan volgt zo'n min of meer laconieke reactie".

Laconiek? Of kennis van zaken? Ik houd het op het laatste. Het is vaak onvoorstelbaar wat men aan kennis bezit om met een combi op pad te gaan, ook al gaat het 30-35 goed zoals men vaak beweert!! En dan vooral de (rij)technische kennis.


Bert antwoordt op 26 april 2014:

Mijn reactie was zeker niet laconiek bedoeld Louis.


Debouncer antwoordt op 26 april 2014:

Louis slaat de spijker op z'n kop.


Quirien Sengers antwoordt op 26 april 2014:

@Bert,
Ook ik reed vroeger alle passen met de caravan en een 72 pk auto zonder problemen.
Echter vergeet niet dat mijn eerste Kip of eerste Chateau niet meer dan 700 tot maximaal 800 kg woog.(en van alle luxe zoals we nu kennen was ontdaan)

Dat geeft een heel andere impact dan zoals nu met gewichten wordt omgegaan op b.v de oplooprem etc.
Ook de pk 's van de motoren zijn nu aanzienlijk toegenomen.
Met een 72 pk tje ben je nu nergens meer.


don antwoordt op 26 april 2014:

Quirien vergeet voor het gemak dan maar even het dat de remmen en voeringen door de loop in jaren ook verbeterd zijn. Het materiaal kan meer warmte hebben en afvoeren dan vroeger.
Vergelijken is leuk, maar dan wel alles doortrekken.


Quirien Sengers antwoordt op 26 april 2014:

Inderdaad Don,

maar het blijft een punt dat Bert zijn ouders en ik (en ik denk vele) vroeger hier geen last van hadden. Onderhoud deed ik toen nog allemaal zelf en nooit geen geen problemen gehad op gebied van remmen, lagers etc.Zo slecht zal het materiaal dus niet geweest zijn.

Waar ik meer aan denk dat door het geringe gewicht de oploopremdemper veel meer opving.

Zoals gesteld in Zwitserland Italie etc. Met die combinaties de hoogste passen gereden.

Nu met mijn beladen caravan van ruim 1500 kg. komen deze problemen wel voor zoals o.a . Lagers(zelf meegeken bij beurt) maar gelukkig nog nooit remschoenen..


Debouncer antwoordt op 26 april 2014:

Vroeger had je asbestvoeringen. Die waren wezenlijk beter dan de huidige. Om bekende redenen mogen die niet meer toegepast worden.


Louis antwoordt op 26 april 2014:

Ik begreep gezien jullie achtergrond ook wel wat je bedoelde Bert....maar zo kwam het toch enigszins over.
De remtechniek van een caravan is nu eenmaal niet zichtbaar of hip, en daar trek je dus geen klanten mee naar je showroom.
Dus word er liever in publiekstrekkers als displays en ledlampjes geinvesteerd of stickers ,zodat men je naar het laatste modelletje tracht te lokken.(met diezelfde oude remmen)
Maar de gemiddelde caravangebruiker zou gebaat zijn met eens iets beters dan waar nu maar genoegen mee genomen moet worden.
En je ziet ook in de reacties dat veel factoren een rol spelen waardoor niemand een kant en klaar advies heeft.
Dan kan een vernieuwde techniek of hulpmiddel misschien uitkomst bieden.







Debouncer antwoordt op 26 april 2014:

Feit is dat caravan- en aanhangerremmen in 99% van de gevallen probleemloos functioneren (uiteraard wanneer behoorlijk onderhouden) en er dus weinig redenen lijken te zijn voor een ander systeem. WAP Fahrzeugtechnik GmbH levert schijfremmen maar kunnen niet zomaar gemonteerd worden. De 1% die meer vraagt van de combinatie zal zelf de oplossing moeten zoeken waar natuurlijk wel weer een keuze is tussen simpel en goedkoop en high-tech en behoorlijk duur.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 april 2014:

In de moderne economie gaat het niet meer om de vraag wat iets kost om te maken maar om de vraag wat heeft de klant er voor over. In het geval van caravans is dat niet veel. Zou je betere producten maken waar maar een klein deel van de klanten iets aan heeft zou de prijs zo hoog moeten worden dat het niet meer verkocht wordt. Daarom zitten we nu nog met een vreselijk ouderwets remsysteem en sowieso met een onderstel (vering) die we eigenlijk niet meer zouden moeten willen. 800 tot zelfs 1000 kg op 1 wiel met een zo goedkoop mogelijk trommelremmetje.....

Tijden zijn veranderd.... alleen de natuur wetten niet😉


Debouncer antwoordt op 27 april 2014:

Vergeet niet dat auto's ook een remsysteem hebben dat al decennia oud is. Systemen als ABS, ESP enz. zijn alleen ondersteunend aan het hoofdremsysteem en komen normaal gesproken zelden tot nooit in actie. Draagvermogen per wiel bij grote vrachtauto's is velen malen hoger dan bij een caravan. Caravans zullen hoe dan ook een mechanisch of hydraulisch remsysteem houden. Hooguit ondersteund door wat elektronica. Soms zal het middel dan erger blijken dan de kwaal. Denk bijvoorbeeld aan een extra rem d.m.v. elektrische weerstanden zoals bij een trein of tram. Als het daarmee misgaat (en dat gaat net zo zeker gebeuren als dat Sinterklaas een baard heeft)dan is je probleem veel groter dan iets te warme remmen. Een motorrem zoals bij vrachtauto's lost het probleem ook niet op. Een luchtremsysteem dan? veel te zwaar en te volumineus. Dan is de oplossing, voor wie het probleem heeft, met de waterkoeling zo slecht niet. Bewezen werkzaam en goedkoop. En bovendien geen invloed op het bestaande systeem.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 april 2014:

En hoe moet die waterkoeling dan in de winter? Verwarming inbouwen? 😉
FF serieus, in de winter had ik 'remproblemen'.


Debouncer antwoordt op 27 april 2014:

Dan zal het vermoedelijk niet werken. En dan zal je je naar de omstandigheden moeten voegen. En dat komt in het verkeer vaker voor.


ruud antwoordt op 27 april 2014:

- Systemen als ABS, ESP enz. zijn alleen ondersteunend aan het hoofdremsysteem en komen normaal gesproken zelden tot nooit in actie.-

toch effe terug naar school, ABS komt ALTIJD in aktie !! Zoals Menno ook al aangeeft: zoals gewoonlijk weer schreeuwen zonder de feiten te kennen, of effe door te denken


Steven antwoordt op 27 april 2014:

Hoe bedoel je dat, Ruud?

"ABS komt ALTIJD in aktie !!"

ABS monitort constant de individuele wielsnelheden en de status van het systeem en de sensoren, maar komt enkel in actie wanneer je in slip gaat bij het remmen.


Frans antwoordt op 27 april 2014:

Debouncher, wegvoertuigen kunnen 3 soorten remmen hebben
1. Basisremsysteem op ieder auto, dat altijd berust op wrijving van frictiemateriaal (schijf-of trommelrem) en slijtagegevoelig. Op personenauto's altijd hydraulisch bediend, op caravans bijna altijd mechanisch bediend, op vrachtauto's pneumatisch of hydraulisch bediend.
2. Motorrrem. Gebaseerd op compressie en niet slijtagegevoelig. Iedere verbrandingsmotor doet dit van nature, er zijn grote verschillen, maar bij vrachtauto's versterkt door extra uitlaatklep.
3. Retarders. Berusten op hydraulische wrijving, niet slijtagegevoelig, of op elektrische wervelstromen, eveneens niet slijtagegevoelig. Zitten gemonteerd voor of na de versnellingsbak en zijn niet verkrijgbaar op personenauto's (elektrisch komt het vast wel ooit beschikbaar).

Het probleem bergaf zit bij de auto soms in onvoldoende motorremvermogen, waardoor de rem overbelast kan worden, zeker met caravan.
Het probleem bergaf bij de caravan zit in de eigenschap dat hij sleept en dus warm wordt en slijt en daardoor niet of onvoldoende remt als hij moet remmen.

Het autoprobleem kun je als chauffeur oplossen door langzaam te rijden in een voldoende lage versnelling. Als dat niet lukt is je auto eigenlijk ongeschikt. (2e 'oplossing' is niet of weinig remmen).
Het caravanprobleem kun je oplossen door waterkoeling of door het voorkomen van slepen. Waterkoeling geeft nog steeds slijtage maar geen verbranding, je hebt veel water nodig, en als je dat water niet boven de as plaatst heb je sterk veranderende kogeldruk; het is daarom vooral een theoretische oplossing als niets anders helpt.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 april 2014:

Precies Frans.....dus maak je verhaal maar af 😉

Je moet voorkomen dat de caravanremmen slepen (remmen als het niet nodig is). Zolang Alko BPW Peitz Knott etc. daar niet voor zorgen zijn er een hoop 'knutselaars' die daar systemen voor bedenken en op de markt brengen. Soms goed en soms iets minder of onpraktisch.... in ieder geval tot nog toe zijn ze nog nooit een succes geworden op grote schaal.

Naast alle systemen die al weer van de markt zijn verdwenen zijn er nu 3 systemen nog actueel:
- De downhill rembeschemer die erg simpel is en daardoor ook een paar haken en ogen heeft.
- Het ARC systeem dat in onze test prima voldeed mits men 'kan strekken'.
- Triorep heeft bijna een pneumatisch systeem klaar dat naast de rem tegenhouden ook automatisch strekt en zelfs kan remmen in geval van slingeren (ATC achtig).

Maar de doelgroep voor deze systemen zal klein blijven waardoor ik nog moet zien of Alko cs in deze markt zullen stappen.


Oude Willem antwoordt op 27 april 2014:

@Frans: het veranderende zwaartepunt is bij enkelasser idd duidelijker merkbaar dan bij een tandemasser als de watertank niet boven de as zit.

Heb zelfs een test gedaan met een extra losse tank achter in de auto, nadeel neemt veel plaats in voor een enkele afdaling en dan zit je de hele vakantie met die tank opgescheept.

Vandaar de compormis om de vaste watertank in de caravan er voor te gebruiken.


Algemeen: Ongeacht het eigengewicht van het trekkend voertuig loopt de caravan (2.100 kilo) bij afdalingen (in de bergen) altijd in op de auto.

Strekken is een oplossing maar je blijft wel aan het strekken..... om vervolgens binnen honderd meter weer te kunnen strekken.




Debouncer antwoordt op 27 april 2014:

Het draadje is begonnen met een auto die weinig tot geen remvermogen op de motor heeft. Door de caravan niet mee te laten remmen, verplaats je het probleem van de caravan naar de trekauto. Dus is het maar de vraag of het middel niet erger is dan de kwaal.


ruud antwoordt op 27 april 2014:

-Door de caravan niet mee te laten remmen, verplaats je het probleem van de caravan naar de trekauto. -

Juist, maar niet het hele draadje gelezen dus. Door de caravan niet mee te laten remmen betekend (nog een keer voor jou) dat je dus langzaam afdaalt. En dat betekend dat het remmen van de auto ook niet voluit hoeft. Lees anders nog even alles door voordat je weer een slimme opmerking maakt


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 april 2014:

Mijn ervaring is dat de kans op oververhitte caravan remmen kleiner is bij een auto die slecht op de motor afremt dan bij een motor die dat juist heel goed kan. TS hoeft zich dus m.i. weinig zorgen te maken over z'n trekauto maar afdalen blijft wel probleem voor veel caravan(ner)s.


Debouncer antwoordt op 27 april 2014:

Dat de caravanremmen bij een auto met lagere compressie minder warm worden is goed verklaarbaar. Op het moment dat de caravan remt loopt de auto weg van de caravan. Je krijgt dus een soort pendelbeweging waarbij de caravanremmen in elk geval niet voortdurend remmen en dus minderwarmteontwikkeling. Alleen is het probleem nu bij de auto want de snelheid zal niet in bedwang gehouden kunnen worden door de motor alleen. Mijn dikke diesel wordt al voortgeduwd door de caravan en dus zal een lage compressiemotor daar nog meer last van hebben. Dus voortdurend stevig remmen. Derhalve wordt het probleem verlegt naar de auto. En de remmen daarvan vinden het net zo min fijn om zo mishandeld te worden.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 april 2014:

Een auto heeft zo veel meer reserve en betere remmen dan een caravan dat overbelasting van de auto remmen niet zo snel zal voorkomen oftewel dan moet je wel heel lomp afdalen.


Louis antwoordt op 28 april 2014:

Dit is een nuttige discussie over een belangrijk caravanonderdeel waar e.e.a. van op te steken is.
Waarbij iedereen zijn mening/vermeend advies mag ventileren.
De onderstel en remmen fabrikanten hebben zelf weinig beters te bieden, dus mogen wij hier zker wat amateuristisch discussieren zonder afgebrand te worden.
Ook Ruud die er in z'n reactie (27-4 om 11.25) volledig naast zat wat de werking van ABS betreft .
Maar het zou fijn zijn als ook hij een reactie van anderen waar hij het mee oneens is accepteerd zonder te kleineren of schofferen.
Dat scheelt weer een onnodige rode streep, en het einde van een interessant onderwerp.


Debouncer antwoordt op 28 april 2014:

@Louis. Het enige doel was schofferen en kleineren in die reactie. Waarin deze R. niet alleen staat. D. weet er ook weg mee. Het is jammer dat Bert en Menno niet lijken te beseffen dat deze figuren gemeend hebben de site te moeten overnemen. In elk geval voldoen de reacties van die 2 nooit aan de eisen die Menno en Bert stellen aan reacties. Ik vrees dat deze reactie wel weer snel weggehaald zal worden.


RobD antwoordt op 28 april 2014:

"De onderstel en remmen fabrikanten hebben zelf weinig beters te bieden"
Alko levert al jaren onderstellen met schijfremmen. Die kunnen de warmte veel beter kwijt. Ze zijn er dus wel. Waarom dit in EU niet gebeurt is mij onklaar.


Louis antwoordt op 28 april 2014:

Ik dacht ook dat schijfremmen sowieso beter zouden zijn .
Maar er blijkt een lastig nadeel aan te zitten.
Ik heb ergens gelezen (vraag me niet meer waar precies) dat dit voor caravans minder geschikt is omdat deze te veel stil staat.
Ze worden makkelijker nat dan de binnenkant van een remtrommel, en roesten zodoende teveel.


Debouncer antwoordt op 28 april 2014:

Het schijfrem/trommelremverhaal speelde bij auto's al jaren geleden. Schijfremmen kunnen lichter uitgevoerd worden waardoor het niet afgeveerde gewicht lager is en de wegligging beter. De schijfrem raakt zijn warmte beter kwijt omdat hij vrijwel in de omringende lucht zit. Nadelen zijn er op een caravan ook. Het zelfbekrachtigende vermogen van een trommelrem ontbreekt. Eigenlijk de hoofdreden dat auto's tegenwoordig een rembekrachtiger hebben. Vroeger zelden tot nooit. Schijfremmen functioneren niet goed als handrem. Daarvoor werd vaak een kleine trommelrem op de as gezet. Een mechanische bediening is wel mogelijk, maar daarmee blijven dezelfde problemen als eerder genoemd. En omdat een schijfrem eigenlijk altijd iets sleept, waarschijnlijk dan ook erger. Verder is een schijfrem duurder en gaat in sommige gevallen niet een caravanleeftijd mee.


Ruud antwoordt op 28 april 2014:

Was ruud en niet Ruud


leo VE antwoordt op 7 oktober 2018:

ik kom nu toevallig op dit forum terecht owv gelijkaardige situatie. Ik heb een LandRover Discovery (2,5 ton) en een plateauwagen (3,5 ton). Gisteren hier in Fr voor het eerste een "grote" afdaling gedaan met de combinatie (vervoer graafmachine), helling van zo'n 2 km en 7 à 8 %. Rustig gereden en afremmen op de motor, maar beneden kwam er rook uit de linkerwielen van de aanhanger. Alhoewel ik fysicus ben, had ik nooit stilgestaan bij wat er zou kunnen gebeuren, maar het is nu wel duidelijk en ik wil als fysicus dan ook - alhoewel laat - een kleine bijdrage leveren.
Zoals gezegd, als je remt op de motor, op een steile helling en de aanhanger is zwaar, dan duwt de aanhanger de oplooprem in en remt constant, met risico van oververhitting van de remmen van de aanhanger. Ik wil hier reageren met enkele eenvoudige berekeningen, om 1 en ander duidelijk te maken, maar mijn reactie wordt afgekapt? Max. aantal woorden?


Henk antwoordt op 7 oktober 2018:

Als je een vraag hebt begin dan een eigen topic want hier komt na 4,5 jaar geen antwoord meer.


Quirien antwoordt op 7 oktober 2018:

Zover mij bekend gelden geen max aantal woorden. Dus waarom afgekapt in het verhaal mij niet duidelijk, tenzij Menno iets aangepast heeft.

Overigens vond ik de aansluiting bij deze topic niet verkeerd, het gaat toch over het afdalen en remmen. Er wordt nogal eens vergeten dat dit moeilijker is dan dalen.
Persoonlijk vond/ vind ik dit best wel een interessante topic dus nog maar eens even doorgenomen.
En ja, je hebt nu toch al de topic weer open, dus zie ik niet in waarom nu maar hier op door te gaan.


Quirien antwoordt op 7 oktober 2018:

Oeps, moeilijker dan klimmen moet het zijn.😉


Ale Kok antwoordt op 8 oktober 2018:

@ leo VE
De techniek van een website met forum bestaat vaak uit een Apache webserver met een onderliggende Mysql database.
Sommige tekens die je gebruikt in formules worden daardoor als opdrachten/databasecommando's gezien.
Dit leidt tot vreemde resultaten.
De oplossing die ik gebruik is de formule met een tekstbewerker te maken, daarna met een clipping tool er een plaatje van te maken en dit plaatje aan het bericht toe te voegen.
De websitebeheerder moet dan wel het gebruik van plaatjes in berichten toestaan.


JT® antwoordt op 8 oktober 2018:

@Leo VE:
Deze topic is vier en een half jaar gleden gestart toen niemand nog gehoord had van ITBS en ARC. Inmiddels zijn deze systemen volop verkrijgbaar.
Ga naar de zoekmachine op deze site en tik de trefwoorden in en er volgen meerdere topics over deze systemen. Ook onder informatie is het nodige te lezen hierover. Veel leesplezier.
Breng een bezoek aan de websites van deze fabrikanten, maak een afspraak, laat het monteren en jouw probleem van rokende remmen is opgelost.
Werkt uitstekend zo'n hulpmiddel.
vrgr
JT®


leo VE antwoordt op 8 oktober 2018:

Vervolg …
ik ben idd intussen op de hoogte van de bestaande systemen/oplossingen: ARC, water .. enz. Het enige wat ik hier wilde doen, is – als fysicus – twee berekeningen doen (zonder in detail te gaan), één berekening dmv waterkoeling en één ivm de rol van de snelheid bij het afdalen met een aanhanger die constant remt omdat de oplooprem ingedrukt is.
We nemen een concreet voorbeeld, maar vereenvoudigen uiteraard, wat maakt dat het resultaat enkel een grootte-orde geeft. Ik laat de formules achterwege. Berekening in detail kan ik via privémail bezorgen.
Neem een helling van 10 km à 6 %, dat geeft een hoogteverschil van 600 m. Neem een aanhanger, dubbelasser met massa 3 ton. De hoeveelheid energie die vrijkomt bij de afdaling is 17,6x10^6 J. 1) waterkoeling: er zijn 4 (ijzeren) remtrommels, neem 3 kg per remtrommel, dus totale massa 12 kg. Neem aan dat die alle energie opnemen. Zonder koeling zouden die opwarmen tot meer dan 3000 °C (boven het smeltpunt!). Maar stel dat we de remtrommels koelen met water van 20 °C. Terug voor de eenvoud neem aan dat dat water opwarmt tot 100 °C en dan verdampt op 100 °C (kooktemperatuur bij 1013 hPa). Er is 6,8 liter water nodig om op die manier 17,6x10^6 J energie af te voeren. Begrijpelijk dat men in India waterreservoirs voorziet op de cols om de camionreservoirs bij te vullen.
2) afdalen remmend op de motor
De remmen warmen op (afdaling) maar staan ook warmte af omdat ze op een hogere temperatuur komen dan de omgeving. Stel dat de remtrommels per seconde 4 °C afkoelen. Dat komt overeen met een energieafgave van 21x10^3 J per s. Als er door de afdaling per s evenveel energie (warmte) ontstaat in de remmen als er wordt afgestaan, blijven de remtrommels op temperatuur! Als er een warmteafgifte is van 21x10^3 J per s, kan de totale hoeveelheid energie van 17,6x10^6 J worden afgestaan in 838 seconden of 14 minuten. Totale lengte van de afdaling is 10 km en dat in 14 minuten, geeft een snelheid van 42 km/h.
Hoe lager de temperatuur van de remtrommels, hoe minder warmte ze per s verliezen aan de omgeving, maar dan mogen ze per s ook minder energie opnemen, dus trager rijden! Als je de berekening opnieuw doet met remtrommels die per seconde maar 2 °C zouden afkoelen, dan vind je een snelheid van 21 km/h. Traag genoeg afdalen zorgt er dus voor dat de remtrommels niet oververhit geraken, maar praktisch gezien niet erg haalbaar om bv. aan 10 km/h een col af te dalen, als de compressie van de motor van de wagen dat al toelaat!


Aad antwoordt op 8 oktober 2018:

Dank je wel Leo, fijn om eens een wetenschappelijke benadering te zien. Maar hoe vertaal ik dit naar de praktijk?
1-Begrijp ik dat als we harder rijden dan 10km/u, we dan niet zonder ARC/ITBS kunnen?
2-Of kunnen we harder rijden als de caravan lichter is? En zo ja, hoeveel?
Ik heb met mijn 900kg Kipje weleens de lagers drooggekookt, dus ben best benieuwd.


Louis antwoordt op 8 oktober 2018:

Ik kom aan hersencellen te kort om al de formuleberekeningen te kunnen volgen.
(Kom maar, kom maar, kom maar zou Youp van 't Hek nu zeggen, dus grijp je kans 😉)
Maar moest direct aan Oude Willem denken met zijn waterkoeling waar enigszins gekscherend over werd gedaan door mensen die hun nek niet snel uit durven steken....toen ik zojuist bij leo VE's reactie las dat in India vrachtwagen remmen bij afdalingen met....water ! worden gekoeld .
(Zal wel zonder antivries zijn geweest)


Quirien antwoordt op 8 oktober 2018:

De kern van het verhaal en dit werd min of meer in de antwoorden van de topic al aangehaald/bevestigd.
Hoe langzamer je daalt en hoe kouder de omgevingstemperatuur is ( want dan is de warmte afgifte het hoogst) des te harder kun je zonder stukken te maken dalen b.v. in dit voorbeeld over 10 kilometer.

Of iedereen er gelukkig mee is om b.v. niet harder te dalen dan 30 km p/u en dan alles "heel " te houden is een andere zaak.


Frank antwoordt op 8 oktober 2018:

Best leuk om eens de wetenschappelijke benadering te zien. Ben benieuwd naar de uitkomst. Ik snap dat het een leidraad wordt want het aantal variabelen is in de praktijk zo bizar groot dat de wetenschappelijke benadering imo alleen een beschouwelijk karakter zal kennen.

Ik heb zelf al meerdere keren geëxperimenteerd in de bergen. Afgelopen zomer zelfs flink. Ben erachter gekomen dat onze remmen tegen een flink stootje kunnen. Een hele open aluvelg of een stalen velg met sierdop zal bv erg veel koelverschil geven. Dat onze remmen alles overleven komt waarschijnlijk door die zeer open aluvelgen. Helaas was ik mijn temp. meter vergeten en kon ik de bestendigheid tegen 300 gr (Alko specs) niet checken.


aadje antwoordt op 8 oktober 2018:

Hoop geleerd weer ik daal alleen nog af in de nacht.


Louis antwoordt op 8 oktober 2018:

Het draadje 'electrische cv' van Dieter.
(Prototype stond in het laatste exemplaar van de ACSI maar zonder zichtbare of duidelijk omschreven details)
Zou dit dan een oplossing worden ook wat remmen bergaf betreft, én veel van de andere problemen waar de caravanner mee te maken gaat krijgen ?
(En eigenlijk al ondervind denkende aan de trekauto, z'n energiebron, milieumaatregelen enz.)
Het gaat allemaal snel...benieuwd hoe het er over een jaar of tien op dit en ander gebied uit ziet daar de druk en het nauwelijks meer te volgen paniekvoetbal met doemscenario's op milieugebied steeds groter wordt.


Ale Kok antwoordt op 9 oktober 2018:

Het wordt hoog tijd dat we onze achteruitrijvaardigheid eens flink opkrikken.
Achteruit bergafwaarts met de combi en we hebben geen enkele last meer van heet lopende caravanremmen.
De overbrenging van de achteruit zit meestal ergens tussen die van de 1e en 2e versnelling in zodat de snelheid ook redelijk in de hand te houden is.


Quirien antwoordt op 9 oktober 2018:

-Om Ale zijn voorstel in de praktijk te brengen vind je hier op de site bij; Tips bij het rijden een gratis: Oefening in achteruit rijden.

Tsja,nu nog eventueel een achteruit rijcamera op de caravan en gaan met die "geit" 😉


Aad antwoordt op 9 oktober 2018:

De topic over berg afdalen leek de goede kant op te gaan. Leo heeft zelfs een zeer waardevolle berekening gemaakt, waarop we door hadden kunnen gaan. Maar nee hoor, eerst komt Aadje met een zinloos grapje en daarna zegt Ale iets wat helemaal nergens op slaat. Bedankt!
Mensen die echt iets te melden hebben, zullen zich wel twee keer bedenken voor ze weer iets plaatsen.
En voor de “incrowd”: je hoeft echt niet op ieder topic te reageren, hoor!


leo VE antwoordt op 9 oktober 2018:

@Aad
die 10 km/h is een voorbeeld. Zoals @Frank zegt, is het aantal variabelen zo groot dat ge niet in het algemeen kunt zeggen “onder 20 km/h is het OK, daarboven oververhitting”.
Als je afdaalt met constante snelheid, remmend op de motor en de oplooprem ingedrukt, dan warmen de remtrommels hoe langer hoe meer op, maar naarmate de temperatuur daarvan stijgt, staan ze ook meer en meer warmte af an de omgeving. Op een bepaald ogenblik (bij een bepaalde temperatuur) is er evenveel warmte-opname als warmte-afgave. Dan blijft de temperatuur van de trommels constant, dat is de “evenwichtstemperatuur” (ET).
Die ET hangt af van verschillende parameters: massa van de aanhanger, temperatuur van de omgeving, snelheid van afdalen, soort velgen, %helling …
Als die ET te hoog is, kun je die – zoals ik met mijn berekening liet zien – verlagen door trager af te dalen (remmend op de motor) als de compressie van de motor dat toelaat, aan de andere factoren zoals %helling, … kun je niet veel veranderen.
Wat ik zou besluiten:
* als je regelmatig met een (zware) aanhanger door de bergen trekt, is een hulpsysteem zoals ARC / ITBS echt wel nodig om problemen te vermijden
* als je occasioneel en onvoorzien in zo'n situatie zou terecht komen, is het een kwestie van traag genoeg af te dalen
Wat betreft de opmerking van Ale Kok, dat was misschien lachend bedoeld, een helling achterwaarts afrijden, maar daar kan echt wel een probleem zijn, want als de aanhanger zwaar is en de helling steil, kan het zijn dat het remvermogen (met remmen of op de motor) niet volstaat en dat de combinatie ongecontroleerd naar beneden glijdt! Misschien iets voor een ander topic?


leo VE antwoordt op 9 oktober 2018:

Nog even aanvullen @Ale Kok. Het is allicht als de grap bedoeld, achteruit een berg afrijden, maar ik woon hier in de bergen en om mijn mijn aanhanger met 2 ton zand achteruit bergaf bij mij binnen te rijden … nee, dan blokkeren mijn wielen en verlies ik de controle over de combinatie, omdat die aanhanger alles naar beneden trekt. De enige oplossing is vooruit erin, of de combinatie op de weg laten staan en de aanhanger leegmaken met het graafmachine. Op die manier moet je mijn reactie op Ale Kok lezen.


Aad antwoordt op 9 oktober 2018:

Leo, in jouw berekening ben je van een hele zware combinatie uitgegaan. Is het mogelijk om een snelheidsindicatie te geven van een wat meer gebruikelijke combi? Bijvoorbeeld een caravan van max 1300kg in een lange afdaling?


Ale Kok antwoordt op 9 oktober 2018:

@ Leo VE
Een van de keuringseisen voor het maximum trekgewicht/treingewicht is dat de handrem de combi op zijn plaats houdt, zowel met de neus helling opwaarts danwel de neus helling afwaarts.
De gewone achterremmen hebben een grotere remcapaciteit dan de handrem, dus dat zou toch goed moeten gaan, temeer daar de moderne auto's verplicht voorzien zijn van ABS en ze dus niet meer blokkeren.
Was de aanhanger niet te zwaar beladen, cq overstijgt het hellingspercentage het maximum van de combinatie?


Frank antwoordt op 9 oktober 2018:

Zojuist dacht ik nog eens na over die warme remmen. Ineens realiseerde ik mij het volgende : het interesseert mij niet dat de caravanrem bergaf aanloopt. Ook interesseert het mij niet dat ik kan zien dat de caravan remt (verklikker). Een duur systeem monteren vind ik overkill en waterkoeling is best wel veel gehannes.
Wat wil ik dan wel?
Eigenlijk wil ik maar 1 ding : Geen schade aan mijn remmen of caravan oplopen. Warm worden mag best. Alko geeft daarvoor zelfs specs af. Overbelasten mag alleen niet.
Mijn gedachte is nu : zolang de remtrommels niet de 250 graden overstijgen, zal ook de remvoering waarschijnlijk niet boven de 300 graden komen. De temperatuur van de ankerplaat zal nog lager liggen
bv. 200 graden ??
Als ik nu op beide ankerplaten een draadloze sensor bevestig en zorg dat de temperatuur niet boven de 200 graden komt dan weet ik precies hoe het ervoor staat.
Al die andere variabelen (gewicht caravan, hellingspercentage, buitentemperatuur, neerslag etc.) heb ik daarmee uitgeschakeld.
Met een externe infraroodthermometer kun je de werking controleren en is een redelijke calibratie mogelijk.
In de auto kan ik dan de temperatuur van beide remtrommels aflezen.
Is dit een vreemde gedachte?
Waar zouden ze draadloze sensoren verkopen ?


Ale Kok antwoordt op 9 oktober 2018:

Helemaal geen gek idee lijkt me.
Er zijn verschillende leveranciers voor te vinden, naast een AliExpress en dergelijke zijn er ook brandbeveiligingsbedrijven die programmeerbare warmtesensoren leveren.


Jan Teepe antwoordt op 9 oktober 2018:

Mensen het is niet zo vreemd, dat er een beetje lacherig over dit onderwerp wordt gedaan. Er is al zoveel over het afdalen met een caravan/aanhanger geschreven op "caravantrekker". En ook ik heb daar van harte aan meegedaan. Ik kan alleen nog toevoegen, dat ik nu precies weet, door de recent gemonteerde rem verklikker, waarom mijn caravan remmen heel zijn gebleven tijdens de Lodeve afdalingen. Namelijk door mijn RBS downhill rembeschermer. De remmen kwamen alleen in werking bij gebruik van de voetrem en het zgn. strekken gebeurt dat er gas wordt bijgegeven. Een veel beter resultaat dan ik verwacht had.


Jan Teepe antwoordt op 9 oktober 2018:

Foutje. Het had moeten zijn, ZONDER dat er gas bij werd gegeven. Sorry.


Louis antwoordt op 9 oktober 2018:

Gisteren nog e.e.a. op algemene sites gelezen over dit probleem.
Ook iemand die een magneetschakelaar op z'n remstang had gemaakt om te kunnen zien wanneer de zaak op ging lopen.
Probleem blijft wat je ook bedenkt dan nog altijd...kun je stoppen en koelen op het juiste moment.
Je zou bijna geneigd zijn gewoon een remleiding van je auto af te takken.
Snelkoppeling eraan met een ontluchtingspunt, ankerplaten met schoenen van de caravanas af en vervangen voor gewone met remcilinders van een auto met trommelremmen.
Ben je ook eens van die oplooprem af die achteruit omhoog toch altijd tegen blijft stribbelen.
(Maar helaas....geen goedkeuring dus gaat ook niet door 😉)


Frans antwoordt op 9 oktober 2018:

" Eigenlijk wil ik maar 1 ding : Geen schade aan mijn remmen of caravan oplopen. Warm worden mag best.(…) zolang de remtrommels niet de 250 graden overstijgen, zal ook de remvoering waarschijnlijk niet boven de 300 graden komen. De temperatuur van de ankerplaat zal nog lager liggen
bv. 200 graden ??
"

Dit is denk ik puur wishful thinking. Ik heb zelf jaren geleden wat temperaturen gemeten en daartoe in een remtrommel op de ankerplaat een sensor geplaatst voor de remschoentemperatuur; dat is nog iets anders dan de temperatuur van het frictiemateriaal. De remschoentemperatuur hebben we tot tegen de 400°C opgevoerd. Het oppervlak van het geklonken frictiemateriaal is waarschijnlijk 600 à 700°C geweest en was na demontage totaal verglaasd. In de verschillende sessies kwam de gemeten temperatuur van de trommels niet boven de 180 tot 200°C, maar die metingen waren steeds na het stoppen, dus na een zekere koeltijd. De ankerplaattemperatuur lijkt me een indicatie waar je niets aan hebt. De temperatuur van de naaf is wel een goede indicatie voor de lagertemperatuur. Bij 140°C wordt het lithiumvet instabiel en mag je gaan vrezen voor de wiellagersmering.

Mijn conclusie: je moet de temperaturen laag houden om schade te voorkomen en om remfading uit te sluiten.

Sensoren kwamen van Farnell (of misschien Conrad).


leo VE antwoordt op 10 oktober 2018:

@Aad:
ik heb geen formule waar je alle parameters (massa en massaverdeling combinatie, maximaal toelaatbare temperatuur remtrommels, helling - % en lengte, omgevingstemperatuur, invloed velgen enz …) instopt en dan de snelheid krijgt waarmee je mag afdalen. Ik heb alleen met een voorbeeld en berekening willen duidelijk maken dat de evenwichtstemperatuur van je remtrommels lager ligt naarmate je minder snel naar beneden rijdt.

@Ale Kok
Ik blijf binnen de maximaal toegelaten massa's voor wagen en aanhanger, maar het hangt er uiteraard van af voor welk hellingspercentage de keuringseis waarvan je spreekt, is opgesteld. Als de helling hier bij mij groter is, dan trekt de aanhanger alles naar beneden, ABS of niet, bij het achterwaarts bergaf rijden met zware aanhanger.
Terzijde en voor de liefhebbers: in Grosmont (Engeland) ben ik een helling tegengekomen van 33 %!


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 oktober 2018:

Zeker is snelheid een factor. Alleen lukt het in de praktijk niet om met lage snelheid al remmend op de motor naar beneden te rijden. In praktijk is de gereden snelheid altijd te hoog om zonder ‘opwarming’ een helling af te komen.


leo VE antwoordt op 10 oktober 2018:

Hoe lager de versnelling, hoe meer op de motor wordt afgeremd en hoe lager de snelheid. Dus als je in een voldoende lage versnelling gaat, zou dat toch moeten lukken? (Hangt natuurlijk ook af van de wagen in kwestie). Maar is natuurlijk niet praktisch (en ook gevaarlijk owv het andere verkeer) als je zou afdalen aan 15 km/h!


Willem II antwoordt op 10 oktober 2018:

Deze discussie zet mij toch wel aan het denken over mijn 'afdaalstrategie'. Die bestaat uit rijden in een zo laag mogelijke versnelling (meestal 2) en periodiek remmen+strekken om de snelheid binnen de perken te houden. In de praktijk leidt dat met een automaat met koppelomvormer (met sliplock in 2-6, maar niet in 1) tot snelheden oplopend tot 60-70 km/h in de tweede versnelling. Een stuk langzamer kan het in 1, maar dan ben je echt iedereen tot last (en nog steeds toeren oplopend tot aan het rode gebied, dus toch bijremmen). En verder natuurlijk stoppen waar het kan om af te koelen.

Dit heeft me in 10 jaar tijd twee keer gesmolten wielmoerdopjes opgeleverd, maar nog nooit merkbare schade (de laatste keer wel met beginnende fading in de autoremmen, dus echt wel op het randje en behoorlijk onplezierig).

De berekeningen van Leo maken dat ik me nu afvraag of ik niet beter vaker/meer zou moeten remmen om de snelheid verder omlaag te halen (max. rond de 40 km/h zou ideaal zijn). Dit maakt de tijdsduur van de afdaling langer, waardoor de balans tussen opwarming en afkoeling van de remmen wellicht gunstiger uitkomt.


Aad antwoordt op 10 oktober 2018:

Het lijkt of een “afdaalbeschermer” de beste oplossing is. Kost een paar centen, maar is het waard, denk ik


Frank antwoordt op 10 oktober 2018:

Frans dat is een helder verhaal. De temperatuurverschillen tussen diverse onderdelen zijn dus in de praktijk nog groter dan ik al dacht.
Dan is een sensor op de ankerplaat een bijna kansloze exercitie tenzij je in de bergen woont. Dan kun je met proefrijden vrij eenvoudig de temperatuurverschillen calibreren of een betere sensorplek bepalen.

@Willem II : tsja, zo kom ik meestal ook omlaag en heb dezelfde ervaring. Ik kan het nog wel netter en dat werkt ook iets beter tegen het opwarmen maar het overige verkeer wordt daar niet blij van.
Bij ons is alles heel gebleven tot nu toe. Ik kan ook ruim van kritische omstandigheden wegblijven als ik wil. Afgelopen zomer heb ik bewust die grenzen eens opgezocht en kwam er toen achter dat die er eerder waren dan ik dacht. Is het zaakje eenmaal flink heet dan kom je er niet gemakkelijk vanaf. Ook dat heb ik opgestoken. De weersomstandigheden hebben ook een grote invloed. In de regen krijg ik het spul niet gek.
Als ik een helling ken, wordt het ook gemakkelijker om warmte te voorkomen. De snelheid is er dan al uit voordat het steilere stuk begint en de snelheid (koelende rijwind) is hoger op vals plat waar daalsnelheid niet vanzelf oploopt.
Ooit kon ik ze ruiken en horen afkoelen op een korte 17% helling. Nu rij ik diezelfde afdaling anders aan en gebeurt dit niet.
Het rijgedrag is dus misschien wel de bepalende factor bij het afdalen.


Aad antwoordt op 10 oktober 2018:

Natuurlijk Frank, is je rijgedrag de bepalende factor. Als je stilstaat, lopen je remmen niet warm natuurlijk. Pffff.
Het gaat om wat we er tegen kunnen doen, toch?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 oktober 2018:

Maar ook wat je onder een helling verstaat en wat lage snelheid is 😉
Een helling van 10% is pas een helling en 20 km/u is pas een lage snelheid.


Aad antwoordt op 10 oktober 2018:

Ik heb in Italie gereden en dan is er richting Toscane een eindeloze afdaling op de snelweg. Het is dan gewoon geen optie om 40 oid te rijden! Eigenlijk moet je sneller dan 70 rijden, omdat anders de verschillen met het overige verkeer te groot worden. En hoe houden we dan de boel heel?
Behalve de ITBS etc, is het een slecht idee om gewoon een iets zwaardere veer in je oplooprem te zetten? Dus ipv de 900kg, de 1100? Het idee is dat hij dan minder snel mee gaat remmen


Ale Kok antwoordt op 11 oktober 2018:

@ Aad
Hangt volgens mij af van het gewicht van de caravan en de trekauto.
Bij een lichtere caravan achter een zwaardere auto zal het iets later remmen van de caravan niet zo'n probleem zijn, ik heb zelf een V70 met een Dethleffs van max 1000 kg en heb nog nooit hete remmen gehad. Omdat er nauwelijks bagage in de caravan gaat weegt de caravan rond de 800 kg tijdens de reis, dus die 200 kg verschil die je noemt heb ik sowieso al.
Maar een relatief lichtere auto met een relatief zwaardere caravan die ook nog later remt lijkt me geen pretje.
Of het wettelijk mag is maar de vraag, je verandert toch iets aan een essentieel deel(de reminrichting) van de caravan.


John antwoordt op 11 oktober 2018:

Het gewicht van de auto, zwaar of licht, is niet belangrijk.
Of je nu met een 1600kg auto of met een 1100kg rijd, de caravan drukt toch wel op de kogel. Dat gewicht is bepalend.


Frank antwoordt op 11 oktober 2018:

Aad voor snelweghellingen hoef je niet echt bang te zijn. Misschien ken ik er eentje waar je niet blij wordt onder “verkeerde” omstandigheden. Dat zou bij heet weer Millau kunnen zijn.
De snelwegen rondom de Toscane maak ik mij geen zorgen over. Ook niet over de door de ANWB aangeduide “gevaarlijke” snelwegen in de Appenijnen. Wie heeft dat bedacht bij de ANWB???
Op een snelweg vangen de remmen veel rijwind en deze houdt de caravan ook lang uit de oplooprem.


Sjef Bertens antwoordt op 11 oktober 2018:

Volgens mij is er geen algemene regel die aangeeft van als je die snelheid aan houdt bij die helling gaat het goed.

Het blijft een zaak van gezond verstand en de nodige voorzichtigheid controle en ervaring.

De hoeveelheid energie die afgevoerd moet worden hangt af van de totale massa van voertuig en caravan en het hoogte verschil eventueel aangevuld met alle energie die nog in de combinatie gestopt wordt door het z.g. strekken.
(Niet doen dus)

Heb ik een super snel voertuig met goed (overgemeten) remmen dan kan die een grotere portie voor zijn rekening nemen bv ITBS
Verder is natuurlijk duidelijk dat de tijdsduur van warmte afgifte een belangrijke rol speelt dus even stoppen kan ook geen kwaad.


Gerrie antwoordt op 11 oktober 2018:

Frank, hoe bedoel je dit: Op een snelweg vangen de remmen veel rijwind en deze houdt de caravan ook lang uit de oplooprem.
Rijwind die voorkomt dat de caravan oploopt ?
Ik denk eerder dat het te maken heeft met de maximale helling.


fransb antwoordt op 11 oktober 2018:

Als je nu in de bankkast boven de wielen een tankje water plaatst, voordat je aan de afdaling begint laat het water druppelsgewijs op de remmen vallen. Er zijn vrachtwagens die veel in de bergen rijden die watergekoelde remmen hebben. Een aantal jaren geleden waren er vrachtauto races, deze hadden ook watergekoelde remmen.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 11 oktober 2018:

Meer rijwind zorgt voor (iets) meer koeling en de luchtweerstand door het harder rijden op een snelweg zorgt ervoor dat de oplooprem minder snel zal oplopen.
Hier op deze site https://caravantrekker.nl/info/helling_naar_beneden.php rekenen we de hellingspercentages precies uit.


Frank antwoordt op 12 oktober 2018:

Zojuist een berekening gemaakt van onze combinatie.
Het bevestigt het gevoel dat ik in de praktijk heb bij onze oplooprem op snelweghellingen
Het laat ook mooi zien wanneer de oplooprem nog vanzelf lost. Dit laatste is imo best een belangrijke. Vooral op lange snelweghellingen kan het dus verstandig zijn om het strekken even een handje te helpen.
Ditzelfde geldt voor bv bochtige Italiaanse snelwegen als er in de afdaling veel remmend vrachtverkeer is.
Een andere oplossing is : gewoon links er voorbij in die smalle bochtige tunnels 😉


PieteR antwoordt op 12 oktober 2018:

Met een standaarddosis eenvoudig verkrijgbaar geduld kom je volgens mij net zo snel op je bestemming en zonder jezelf en/of de remmen overdreven te verhitten.


Louis antwoordt op 12 oktober 2018:

Nuchter, eenvoudig, en ook nog eens toepasbaar Pieter.
Typisch de instelling van iemand zonder kudde instinkt die zich weinig van het gebruikelijke gedrag aantrekt.
Houwen zo !...(overigens benieuwd of deze reactie ook alwéér verwijderd word 😉)


PieteR antwoordt op 13 oktober 2018:

Ik heb het vast al eens eerder geschreven, maar ik heb leren bergrijden in Noorwegen, op allerhande gruiswegen.
De vrachtwagenchauffeur vóór mij reed waarschijnlijk omhoog in laag twee en omlaag in laag 1, want dan niet sneller dan plm 6 km/u.
Het enige dat voor hem telde, was het correct afleveren van zijn lading.

Er was geen ruimte om hem in te halen en al gauw was hij de leider van de kudde achter hem.

Hij trok zich er niets van aan, en ging pas opzij toen hij aan zijn middagrust moest gaan werken. Terecht!

Ik doe het ook zo, uiteraard wat sneller, maar niet overdreven. En ik ga zo af en toe via een parkeerplaats, want ik heb vakantie en heb dus de tijd, met grote dank voor die bijna halve dag les in geduld.

Aan de andere kant is het ook leuk om hier te lezen dat er vanalles berekend kan worden op het gebied van koel afdalen. Dat is niet mijn ding, maar wel dat van anderen en ik vind het een recht van iedereen om zijn eigen ding te hebben. Ik heb het allemaal met belangstelling gelezen, maar nogmaals: ik krijg koppijn van rekenen en een ander een dikke glimlach.

Leuk toch?


Frank antwoordt op 13 oktober 2018:

Pieter ik kende jouw verhaal. Doordat ik het nu opnieuw lees, ga ik het een keertje uitproberen. Infraroodmeter mee en kijken hoeveel koeler alles blijft.
Ik denk dat ik de oude Gotthard hiervoor neem. Mooi rustig en niemand tot last. Je kunt daar overal stoppen want het is weg die alleen door liefhebbers wordt gereden. Vooral de Italiaanse kant heeft een fantastische uitzicht op alle haarspeldbochten vol kinderkopjes.
Ik word er nu al blij van.


PieteR antwoordt op 14 oktober 2018:

Och, sinds ik een kunststof wieldop verloor tijdens een afdaling, heb ik de roestige velgen laten vervangen door mooie nieuwe ijzeren. Uiteraard gebruik ik geen wieldoppen meer. Sinds die tijd loop ik minder kans om een nekhernia op te lopen van het turen in de spiegels 😉

Ik heb ook nooit verglaasde remmen opgelopen, dus ben ik sowieso niet nerveus van een hellinkje meer of minder.

Ik ben benieuwd naar de uitkomst van je probeersel!


TheoS antwoordt op 14 oktober 2018:

Ik word er nu al blij van.

Zeer herkenbaar. Als ik vertel aan niet-caravanners dat ik passen met plezier rijd, wordt ik verbaasd aangekeken.
Verglaasde remmen? Nooit opgelopen. In het verleden ben ik wel eens kunststof wieldoppen verloren.


Aad antwoordt op 14 oktober 2018:

Ik begin het idee te krijgen, dat ik steeds mensen terecht wijs (of terecht moet wijzen) Dat voelt als zeuren en daar heb ik zelf een hekel aan. Dus doe ik het nu voor de laatste keer (hoop ik🙈😂😂)
Dit draadje gaat over mensen/combinaties die problemen hebben (gehad) met afdalen. Daar willen ze graag een oplossing voor en er zitten tot nu toe bruikbare en minder bruikbare tips bij.
Maar wat is nu de meerwaarde Louis, Pieter en TheoS om dan op te schrijven dat JIJ er GEEN last van hebt! Dat is niet nuttig, het maakt een topic alleen maar onnodig lang en het is ook nog denigrerend naar de mensen die WEL een probleem of zorg hebben.
En ja Louis, weer Louis, die zonodig wat moet opschrijven terwijl je niets te melden hebt. Bah!


aadje antwoordt op 14 oktober 2018:

@AAD alles hangt af van de beheerders die moeten de site instant houden en als je alleen de mensen die echt ergens verstand van hebben aan het woord laat is het zo over dan heb je een man of 6 die het tegen elkaar opnemen wat betreft het laatste woord willen hebben.


Louis antwoordt op 14 oktober 2018:

Ik denk dat er méér dan genoeg over is geschreven en geadviseerd Aad.
Wat is dan de meerwaarde om er over aan de gang te blijven als er toch niets aangenomen (of teruggekoppelt wordt ?)
Je kunt nu eenmaal niet verwachten dat iemand met een soort wonder aan komt die het je gemakkelijk maakt.
Als je er niet mee om kunt gaan (bergen) kun je er het beste wegblijven toch ?
Pieter maakt helemaal geen rare opmerkingen...geeft alleen met wat humor aan dat je je niet op moet laten jagen, en het kalm aan moet doen, wat is daar in hemelsnaam mis mee ?


Aad antwoordt op 14 oktober 2018:

Nee Louis, er is helemaal niet alles gezegd. Er bestaan nml WEL wondermiddelen (iig volgens de producenten) maar ik heb in die 160 reacties niemand gehoord die daar ervaring mee heeft. Dat zou waardevol zijn. Iemand die op een bepaalde route weleens met kokende remmen gestaan en en nu product X heeft gemonteerd en waarbij dan de problemen opgelost zijn. Daar heeft men iets aan!


Quirien antwoordt op 14 oktober 2018:

Goh, het begon allemaal zo hoopvol. Leo VE wilde/had iets toe te voegen maar dat ging niet een twee, drie. Ik schreef al naar aanleiding van dat antwoord en het geheel nog eens goed ervoor doorlezende ik dit een interresante topic vind/vond.

Dus kwam een wetenschappelijke toelichting met waar ook nog het eens EV punt was te vinden. Inderdaad een mooie wetenschappelijke onderbouwing.

Maar kwamen we daar eigenlijk verder mee dan wat al jaren is bekend en je misschien wat kunt manipuleren.

En ja, ik kon het ervoor al niet laten om maar eens wat steekwoorden het systeem in te brengen want ik wist er is al zo veel over geschreven en gedebatteerd. ( Jan Teepe verwees er ook naar)
Ik weet niet hoeveel topic's.( ik meen 106 en op een andere manier kwam meer dan 700 antwoorden in de context tegen die hier min of meer opsloeg.) Een vande oudste dacht ik ; Dalen met de caravan in de bergen 17/08/2006.- 31/08/2006

Goed ik hou het kort wat ik nog wel interresant vond.
10/07/:2014 Afdalen met de caravan op het motorvermogen 20/07/2014 afdalen met caravan 15/05/2014. Remmen in de bergen 25/08/2008- 26/8/2008 en vele en vele anderen.
Ik zat dus te wachten op een doorbraak op hetgeen ik nog eventueel niet wist of had toegepast.
Trouwens de nodige links waar naar werd verwezen in diverse topic's kwamen hier in deze nog wel 2x terug. In eerdere verwezen link heette deze trouwens na / algemeen/hellingaf.php.
Leuke ervan is dat ik niet zoals Frank het recent toetste maar.... ik mijn jaren lange ervaringen en op deze site opbouw hier aan toeste of dit met mijn gevoel wat ik al jaren achter was, overeenkwam.
En ja, nogmaals wat in al deze topic's is geschreven zijn we dus nu eigenlijk t.a.v. het probleem niet veel verder gekomen dan dat eigenlijk wat ontwikkelingen en misschien wel de beste ITBS wat soulaas kan brengen.
- En er zijn natuurlijk wel alternatieven die op de plank liggen maar ja dan stuit ik weer op het antwoord van Menno van 27/04-2014 in deze topic.
Ach, zelfs Bert schreef in een van zijn antwoorden als hij ver terug moest in de versnellingen om te veel warmte ontwikkeling te vermijden ; Fransen achter mij waren niet blij maar daar heb ik niet zo'n problemen mee. 😉
Verder vond ik altijd wel diverse goede inbrengen waar ik ook nog wat van opgestoken heb in al die topic's. En hier op de site kun je ng veel opsteken.
En dan dan komen ook steeds weer terug in de topic's ; de rijtechniek is belangrijker, dat schreef Tijs al op 20/08-2008 In deze topic gaf Frank ook al zijn visie weer hoe je soms beter een " probleem" in kan gaan.

En nu nog wat anders, Aad, ik ken je zienswijze maar ongemerkt kan er zomaar iets insluipen waardoor een topic zomaar een hele andere wending krijg.
Niet cynisch of wat dan ook naar jouw bedoeld.
Maar....zei je niet ongemerkt in je antwoord van 10/10 17.28 over een zwaardere veer in de oploopdemper/rem te plaatsen met een vraagteken.
Tsja sorry, ik kon het weer niet laten om het woord Oplooprem in te typen.
Ik durf het aantal niet te noemen wat daar al is over geschreven.
Dus ja, werd het draadje alweer onnodig lang.

Ach,ik kan nog wel even doorgaan. Een ding wil helaas ook nog wel kwijt, ik sluit mij ook bij TheoS, PieteR en waarschijnlijk vele meer aan. Misschien heeft die generatie wel heel anders moeten en leren en heel vaak maar met 35 km p/ u moeten dalen en stijgen. Tsja, soms is geduld en je ergens maar niets van aantrekken een schone zaak.

Ik hou er nu mee op want ik had afgelopen week nog een veel groter verslag ergens gemaakt. Tsja, ik moest iets meenemen om de tijd mee door te brengen stond in de papieren.
Al met al is mijn conclusie zonder hulpmiddelen,.... ach dat heeft Sjef al gezegd.;

En anders... Krijg je niet alleen verhitte remmen maar zoals afgelopen week toen de topic op een laat uur heel bergafwaarts ging,ook hele verhitte hoofden.😉


Arie antwoordt op 14 oktober 2018:

Beste Aad,
Ik begrijp dat jij antwoord wil met een positieve ervaring van een wondermiddel. Nou, ik kan je uit de droom helpen: Die wondermiddelen bestaan niet. En wel om de doodeenvoudige reden dat NIEMAND, ook geen fabrikant, in de techniek om wetmatigheden heen kan. Ook al wil men je dat laten geloven. Daarom is het ook niet vreemd dat niemand iets terugkoppelt wat wel werkt.
Veel geld uitgeven en hier vertellen dat het geen of een zeeer minimale verbetering oplevert, vergt wel enige moed, en zou voor jou een teken moeten zijn dat niemand een positief bericht plaatst....
Enkele feiten: Bij het afdalen van een helling verplaatst zich een bepaalde massa naar beneden. De afstand (hoogte) EN de massa, bepalen de hoeveelheid energie die omgezet moet worden in warmte. De tijdsfactor (snelheid) is ook belangrijk, snel dalen = veel warmte in korte tijd.
Automotoren ontwikkelen: Ik lees een Ford 1 liter motor met 125 pk, een Opel Corsa uit 1983 met een 1 liter motor met 45 pk.
Auto's hebben in veel gevallen op de achteras ook nog trommelremmen. Wordt het remsysteem zwaarder belast is het moderner en heb je 4 schijfremmen met evt geventileerde schijven.
Heeele oude caravans met een max massa van 750 kg en een oplooprem, hebben dezelfde remmen als een hypermoderne 2019 enkelas caravan van 1800kg. De trommels zijn vaak wel 50% breder geworden (35mm remschoen - 50mm remschoen) Maar 40% meer koelingsoppervlak tegenover 100% massa vergroting + extra snelheid...
Zet dat af tegen de stelling dat je net zo snel de berg AF moet rijden als je hem OP kan rijden, dan gaat er het een en ander mank lopen.
Als je kijkt naar die remmetjes op een caravan blijf ik mij verbazen dat het boven de 1000 kg niet standaard een tandemasser is.
Je rijdt dus met een combinatie van hele oude techniek getrokken door hypermoderne kunstwerken, die op het randje ontworpen zijn.
Daarom moet je met een caravan met gevoel rijden, geduld hebben en je rijstijl aanpassen aan de oude techniek, zeker als je naar beneden gaat. En dat aanpassen als je met een state of the art auto rijdt, valt niet mee.
Van die kant gezien zijn de bijdragen met berichten die geen problemen hebben waarschijnlijk WEL zinvol, omdat ze aantonen dat respect voor wetmatigheden problemen voorkomt.
En of je nu achter een vrachtwagen in de 2e versnelling rijdt, of zoals ik met een VW Polo van 85pk met een Kip van 800kg op de weegschaal: "Poko poko" omhoog en ook "poko poko" omlaag. lekker onthaasten, ik heb vakantie....

Gr Arie


Aad antwoordt op 14 oktober 2018:

Ik was, in deze discussie, gewoon heel erg benieuwd naar de techniek en de ervaringen van ARC etc en die kwamen niet.
En toen......kwam ik erachter dat die tests allang op deze site stonden!!!
Ik bied een ieder mijn welgemeende excuses aan.
Een fijne zondag gewenst.
Groet, Aad


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld voor mijn eigen combinatie.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker